Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Παρουσιάζεται το βιβλίο της Έφης Παυλίδου: «Εκπαίδευση και εθνογλωσσική ενσωμάτωση των ξενόφωνων πληθυσμών στην Ελλάδα την περίοδο 1912–1940»

Η πρώ­τη παρου­σί­α­ση του βιβλί­ου της Έφης Παυ­λί­δου «Εκπαί­δευ­ση και εθνο­γλωσ­σι­κή ενσω­μά­τω­ση των ξενό­φω­νων πλη­θυ­σμών στην Ελλά­δα την περί­ο­δο 1912–1940» (Εκδό­σεις ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ) θα πραγ­μα­το­ποι­η­θεί στη Θεσ­σα­λο­νί­κη την Παρα­σκευή 17 Δεκεμ­βρί­ου στις 7.30 μ.μ. στο ΕΝΕΚΕΝ ‑ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ – ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ (Προ­ξέ­νου Κορο­μη­λά 37, Θεσσαλονίκη)

Για το βιβλίο θα μιλή­σουν οι:

Χρή­στος Τζή­κας, Αφυ­πη­ρε­τή­σας Καθη­γη­τής του Α.Π.Θ.

Σοφία Ηλιά­δου-Τάχου, Καθη­γή­τρια Νέας Ελλη­νι­κής Ιστο­ρί­ας του Παν. Δυτι­κής Μακεδονίας

Κων­στα­ντί­νος Τσιού­μης, Καθη­γη­τής στο Τμή­μα Φιλο­σο­φί­ας και Παι­δα­γω­γι­κής του Α.Π.Θ.

και η συγ­γρα­φέ­ας του βιβλί­ου Έφη Παυ­λί­δου

Τη συζή­τη­ση θα συντο­νί­σει ο Πέτρος Παπα­σα­ρα­ντό­που­λος, εκδό­της, συγγραφέας.

*Για την είσο­δο είναι απα­ραί­τη­τη η επί­δει­ξη πιστο­ποι­η­τι­κού εμβο­λια­σμού ή νόσησης.

Μπο­ρεί­τε να παρα­κο­λου­θή­σε­τε τη εκδή­λω­ση ζωντα­νά μέσω: https://yoytu.be/sMBHtk74iGM

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Στο πα­ρόν βι­βλίο, επι­δι­ώ­κε­ται η ανά­δει­ξη της στε­νής σχέ­σης ανά­με­σα στο εκ­παι­δευ­τι­κό σύ­στη­μα και στην ιδε­ο­λο­γία του ελ­λη­νι­κού εθνι­κι­σμού, κα­τά την επι­δί­ω­ξη του τε­λευ­ταίου να επι­τύ­χει την πο­λυ­πό­θη­τη εθνι­κή ομοι­ο­γέ­νεια. Ειδι­κό­τε­ρα, επι­χει­ρεί­ται η συ­γκρι­τι­κή ανά­λυ­ση του τρό­που με τον οποίο το ελ­λη­νι­κό κρά­τος αξι­ο­ποί­η­σε το σχο­λείο για την καλ­λι­έρ­γεια ή/και επι­βο­λή της ελ­λη­νι­κής εθνι­κής ταυ­τό­τη­τας στους ξε­νό­φω­νους πο­λί­τες του, συ­γκε­κρι­μέ­να στους μου­σουλ­μά­νους της Δυ­τι­κής Θρά­κης, στους σλα­βό­φω­νους της Δυ­τι­κής Μα­κε­δο­νί­ας, στους ρου­μα­νί­ζο­ντες Κου­τσό­βλα­χους της Ηπεί­ρου και της Μα­κε­δο­νί­ας και στους Τσά­μη­δες της Θε­σπρω­τί­ας, προ­κει­μέ­νου να τους εν­σω­μα­τώ­σει/αφο­μοι­ώ­σει στον εθνι­κό κορ­μό. Με ανα­φο­ρές στο ιστο­ρι­κό πλαί­σιο της πε­ρι­ό­δου 1912–1940, με­λε­τώ­νται οι ιδι­αί­τε­ρες συν­θή­κες που επέ­δρα­σαν στη χά­ρα­ξη της εκ­παι­δευ­τι­κής πο­λι­τι­κής για κα­θε­μιά μει­ο­νο­τι­κή ομά­δα χω­ρι­στά, ώστε να φα­νούν οι ομοι­ό­τη­τες και οι αντι­φά­σεις της. Επί­σης, δι­ε­ρευ­νά­ται η σχέ­ση εξάρ­τη­σης της εκ­παι­δευ­τι­κής πο­λι­τι­κής από την εξω­τε­ρι­κή πο­λι­τι­κή του ελ­λη­νι­κού κράτους.

Σύντομο βιογραφικό

Η Έφη Παυ­λί­δου είναι πτυ­χι­ού­χος του Τμή­μα­τος Ιστο­­ρί­­ας-Αρ­χαι­­ο­­λο­­γί­­ας του ΑΠΘ και δι­δά­κτωρ του Παι­δα­γω­γι­κού Τμή­μα­τος Δη­μο­τι­κής Εκ­παί­δευ­σης του ΑΠΘ. Στα ερευ­νη­τι­κά της εν­δι­α­φέ­ρο­ντα πε­ρι­λαμ­βά­νο­νται θέ­μα­τα που αφο­ρούν την ιδε­ο­λο­γία του εθνι­κι­σμού, τη συ­γκρό­τη­ση των εθνι­κών κρα­τών και τη δι­α­μόρ­φω­ση εθνι­κής ταυ­τό­τη­τας, κα­θώς και θέ­μα­τα σχε­τι­κά με την ιστο­ρία της εκπαίδευσης.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο