Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Περισσότεροι άστεγοι στην Ευρώπη — 150% αύξηση στη Γερμανία

Νέα έρευ­να κατα­δει­κνύ­ει αύξη­ση του αριθ­μού των αστέ­γων. Το φαι­νό­με­νο παρα­τη­ρεί­ται και στη Γερμανία.

Σχε­δόν σε κάθε ευρω­παϊ­κή πόλη είναι γνώ­ρι­μη η εικό­να αστέ­γων που ανα­γκά­ζο­νται να περά­σουν τη νύχτα στους δρό­μους, συχνά υπό δύσκο­λες και­ρι­κές συν­θή­κες, που θέτουν –ειδι­κά τον χει­μώ­να- σε κίν­δυ­νο τη ζωή τους. Ο αριθ­μός των αστέ­γων και των ανθρώ­πων χωρίς στα­θε­ρή κατοι­κία, εκεί­νων δηλα­δή που βρί­σκο­νται σε διαρ­κή ανα­ζή­τη­ση κατα­λύ­μα­τος, φαί­νε­ται να έχει αυξη­θεί τα τελευ­ταία χρό­νια. Αυτή η αίσθη­ση που έχουν πολ­λοί περα­στι­κοί στους δρό­μους των ευρω­παϊ­κών πόλε­ων, επι­βε­βαιώ­νε­ται και από αριθ­μη­τι­κά δεδο­μέ­να. Σύμ­φω­να με νέα έκθε­ση της ευρω­παϊ­κής ομο­σπον­δί­ας οργα­νώ­σε­ων που ασχο­λού­νται με αστέ­γους (FEANTSA) σε συνερ­γα­σία με τη γαλ­λι­κή οργά­νω­ση μέρι­μνας αστέ­γων Abbe Pierre, ο κοι­νω­νι­κός απο­κλει­σμός στην ευρω­παϊ­κή αγο­ρά ακι­νή­των έχει οξυν­θεί. Η ψαλί­δα μετα­ξύ πλου­σί­ων και φτω­χών και σε αυτό το πεδίο ανοί­γει ολο­έ­να και περισσότερο.

Επιδείνωση σε όλη την Ευρώπη

Σε όλες τις ευρω­παϊ­κές χώρες έχει σημειω­θεί δρα­στι­κή αύξη­ση τόσο των αστέ­γων όσο και των δαπα­νών κατοι­κί­ας. Τα συγκε­κρι­μέ­να στοι­χεία που αφο­ρούν το κάθε κρά­τος ξεχω­ρι­στά προ­κύ­πτουν από δια­φο­ρε­τι­κές μεθό­δους εκτί­μη­σης και ως εκ τού­του δεν είναι άμε­σα συγκρί­σι­μα μετα­ξύ τους, όμως κατα­γρά­φουν μια θλι­βε­ρή τάση. Στα κρά­τη με τους περισ­σό­τε­ρους άστε­γους συγκα­τα­λέ­γο­νται η Μ. Βρε­τα­νία (αύξη­ση 169% στο διά­στη­μα 2010–2016), η Ιρλαν­δία (+145% μετα­ξύ 2014 και 2017) και το Βέλ­γιο (αύξη­ση 96% από το 2008 έως το 2016).

Επι­δεί­νω­ση της κατά­στα­σης σημειώ­θη­κε όμως και σε μια χώρα που είναι κατά τα άλλα γνω­στή για το κοι­νω­νι­κό της κρά­τος: στη Γερ­μα­νία. Σύμ­φω­να με τα στοι­χεία της FEANTSA, το 2016 ο αριθ­μός των αστέ­γων και των ατό­μων χωρίς κατοι­κία ανήλ­θε σε 860.000, σημειώ­νο­ντας αύξη­ση 150% στο διά­στη­μα 2014–2016. Περί­που τα μισά των φτω­χών νοι­κο­κυ­ριών στη Γερ­μα­νία δαπα­νούν άνω του 40% του εισο­δή­μα­τός τους για τα έξο­δα κατοι­κί­ας. Υπάρ­χουν μόνον δύο χώρες στις οποί­ες τα φτω­χά νοι­κο­κυ­ριά επι­βα­ρύ­νο­νται ακό­μη περισ­σό­τε­ρο από τα έξο­δα κατοι­κί­ας – η Βουλ­γα­ρία και η Ελλά­δα. Να σημειω­θεί ότι φτω­χά θεω­ρού­νται τα νοι­κο­κυ­ριά εκεί­να με μέσο όρο εισο­δή­μα­τος που βρί­σκε­ται κάτω από το 60% του μέσου εισο­δή­μα­τος στην εκά­στο­τε χώρα.

Η Γερ­μα­νία συγκα­τα­λέ­γε­ται στις χώρες όπου παρα­τη­ρού­νται οι μεγα­λύ­τε­ρες ανι­σό­τη­τες σε ό,τι αφο­ρά την πρό­σβα­ση στην αγο­ρά κατοι­κί­ας. «Το γεγο­νός ότι μια πλού­σια χώρα όπως η Γερ­μα­νία συγκα­τα­λέ­γε­ται στις χώρες με τα μεγα­λύ­τε­ρα ποσο­στά απο­κλει­σμού από τους χώρους κατοι­κί­ας είναι ιδιαί­τε­ρα σοκα­ρι­στι­κό», τονί­ζει επι­κρι­τι­κά ο διευ­θυ­ντής της FEANTSA Φρε­εκ Σπί­νε­ουιν σε σχε­τι­κό δελ­τίο τύπου της ομοσπονδίας.

Οι πρόσφυγες «επιβάρυναν» τη γερμανική στατιστική

Η ραγδαία αύξη­ση του αριθ­μού των αστέ­γων στη Γερ­μα­νία απο­δί­δε­ται από τους ερευ­νη­τές στο γεγο­νός ότι για πρώ­τη φορά ελή­φθη­σαν υπό­ψη και οι πρό­σφυ­γες. Ο Τόμας Σπεχτ, διευ­θυ­ντής της Ομο­σπον­δια­κής Ένω­σης Μέρι­μνας Αστέ­γων, εξη­γεί στην DW ότι συμπε­ρι­λή­φθη­καν στα στα­τι­στι­κά δεδο­μέ­να περί­που 440.000 πρό­σφυ­γες. Οι περισ­σό­τε­ροι εξ αυτών δεν έχουν συμ­βό­λαιο ενοι­κί­α­σης και ζουν προ­σω­ρι­νά σε ιδρύ­μα­τα και χώρους μαζι­κής φιλοξενίας.

«Ήταν δεδο­μέ­νο ότι το θέμα των προ­σφύ­γων θα προ­κα­λού­σε κατά συνέ­πεια και προ­βλή­μα­τα στην αγο­ρά ακι­νή­των», επι­ση­μαί­νει ο Τόμας Σπεχτ. Ο διευ­θυ­ντής της FEANTSA Φρε­εκ Σπί­νε­ουιν θεω­ρεί καθή­κον του νέου κυβερ­νη­τι­κού συνα­σπι­σμού στη Γερ­μα­νία να επι­λη­φθεί του προ­βλή­μα­τος. «Θα πρέ­πει να ανα­δεί­ξει σε προ­τε­ραιό­τη­τά τα θέμα­τα των αστέ­γων και της κατοι­κί­ας ούτως ώστε να βάλει φραγ­μό σε αυτήν την ωρο­λο­για­κή βόμβα».

Deutsche Welle / Ραλφ Μπό­ζεν / Άρης Καλτιριμτζής

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο