Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πλημμύρες στη Θεσσαλία: Ακόμα χωρίς νερό ο Βόλος — Παραμένουν νεκρά ζώα στον κάμπο — Φουσκώνει η λίμνη Κάρλα

Για 11η μέρα χωρίς πόσι­μο νερό παρα­μέ­νει η πρω­τεύ­ου­σα της Μαγνη­σί­ας, ως απο­τέ­λε­σμα της πλή­ρους ανυ­παρ­ξί­ας σχε­δί­ου ολο­κλη­ρω­μέ­νης αντι­με­τώ­πι­σης των φυσι­κών κατα­στρο­φών, με ευθύ­νη κυβερ­νή­σε­ων, περι­φε­ρεια­κών και τοπι­κών αρχών.

Τα σπί­τια στον Βόλο τρο­φο­δο­τού­νται με νερό κατάλ­λη­λο μόνο για οικια­κή χρή­ση, ενώ αρμό­διοι φορείς υπεν­θυ­μί­ζουν τους κιν­δύ­νους από πιθα­νές ασθέ­νειες από τα ακα­τάλ­λη­λα νερά. Το δίκτυο της ύδρευ­σης έχει υπο­στεί πολύ μεγά­λη ζημιά, που θα κάνει και­ρό να απο­κα­τα­στα­θεί, ανα­φέ­ρουν τοπι­κοί παράγοντες.

Οι κάτοι­κοι του Βόλου, που τα σπί­τια τους έπα­θαν μεγά­λες κατα­στρο­φές από τις πλημ­μύ­ρες, προ­σπα­θούν να στα­θούν στα πόδια τους και με κάθε τρό­πο και μέσο κατα­βάλ­λουν προ­σπά­θειες να καθα­ρί­σουν τους χώρους τους από τη λάσπη που σάρω­σε τα πάντα στο πέρα­σμά της, προ­σπά­θεια που κατα­βάλ­λουν κατά κύριο λόγο μόνοι τους, αφού ο κρα­τι­κός μηχα­νι­σμός είναι ανεπαρκέστατος.

Μονα­δι­κή βοή­θεια και απο­κού­μπι, σωμα­τεία και φορείς που βρί­σκο­νται στο πλευ­ρό τους, από την πρώ­τη στιγ­μή εκφρά­ζο­ντας έμπρα­κτα την αλλη­λεγ­γύη τους.

Το αντί­κτυ­πο της έλλει­ψης νερού απο­τυ­πώ­νε­ται και στη βιο­μη­χα­νι­κή παρα­γω­γή. Εξαι­τί­ας της έλλει­ψης καθα­ρού πόσι­μου νερού, παρα­μέ­νουν επί­σης εκτός λει­τουρ­γί­ας μεγά­λες υδρο­βό­ρες βιο­μη­χα­νί­ες που για την παρα­γω­γι­κή δια­δι­κα­σία απαι­τεί­ται η ύπαρ­ξη και παρο­χή μεγά­λων ποσο­τή­των καθα­ρού νερού, όπως οι γαλα­κτο­βιο­μη­χα­νί­ες, οι βιο­μη­χα­νί­ες ανα­ψυ­κτι­κών, οι τυρο­κο­μι­κές μονά­δες, αλλά και βαριές βιο­μη­χα­νί­ες που χρη­σι­μο­ποιούν νερό για την ψύξη κλιβάνων.

Φουσκώνει η λίμνη Κάρλα

Εκτός των παρα­πά­νω, στη Μαγνη­σία και την ευρύ­τε­ρη περιο­χή, ανη­συ­χία προ­κα­λεί η λίμνη Κάρ­λα, η στάθ­μη της οποί­ας ανε­βαί­νει συνε­χώς από τα νερά του Πηνειού και απει­λού­νται τα παρα­κάρ­λια χωριά της Μαγνη­σί­ας, όπως το Στε­φα­νο­βί­κειο, ο Ριζό­μυ­λος και τα Κανάλια.

Την ίδια ώρα, η κυβέρ­νη­ση, αντί να λάβει μέτρα αντι­με­τώ­πι­σης του προ­βλή­μα­τος, περιο­ρί­ζε­ται να στέλ­νει στους κατοί­κους των τριών χωριών από χθες το βρά­δυ μήνυ­μα 112 για να είναι σε ετοιμότητα!

Παραμένουν αμάζευτα τα νεκρά ζώα σε Λάρισα — Καρδίτσα

Απελ­πι­στι­κή η κατά­στα­ση και στη Λάρι­σα, όπου συνοι­κί­ες της παρα­μέ­νουν μέσα στα νερά ή τις λάσπες. Συνε­χί­ζε­ται η άντλη­ση υδά­των από υπό­γεια και αυλές, ενώ σε διά­φο­ρες περιο­χές ανα­βλύ­ζει νερό από το έδαφος.

Οι κάτοι­κοι παλεύ­ουν να δια­σώ­σουν ό,τι μπο­ρούν και να καθα­ρί­σουν τα σπί­τια και τα κατα­στή­μα­τά τους που υπέ­στη­σαν ολι­κές καταστροφές.

Ιδιαί­τε­ρα έντο­νο σε Λάρι­σα και Καρ­δί­τσα παρα­μέ­νει το πρό­βλη­μα της συλ­λο­γής των νεκρών ζώων, δια­δι­κα­σία που προ­χω­ρά με πολύ αργούς ρυθ­μούς, παρό­τι οι ειδι­κοί επι­ση­μαί­νουν τους κιν­δύ­νους για τη δημό­σια υγεία όσο παρα­μέ­νουν τα νεκρά ζώα εκτε­θει­μέ­να στα χωριά και τους οικισμούς.

Κλειστή η Εθνική Οδός και εκτός παραμένουν τα τρένα

Κλει­στή παρα­μέ­νει η Εθνι­κή Οδός Αθη­νών — Θεσ­σα­λο­νί­κης στο ύψος της Λάρι­σας προ­κα­λώ­ντας σοβα­ρά προ­βλή­μα­τα στις μετα­φο­ρές και τη μετα­κί­νη­ση των κατοί­κων της ευρύ­τε­ρης περιοχής.

Παρα­μέ­νει άγνω­στο πότε ακρι­βώς θα δοθεί εξ ολο­κλή­ρου σε λει­τουρ­γία, με τον υπουρ­γό Μετα­φο­ρών να δηλώ­νει ότι γίνε­ται προ­σπά­θεια έως το Σάβ­βα­το (16/9) να ανοί­ξει το ρεύ­μα από Αθή­να για Θεσ­σα­λο­νί­κη και μέχρι το πρωί της Κυρια­κής (17/9) να δοθεί στην κυκλο­φο­ρία και το ρεύ­μα προς την πρωτεύουσα.

Προ­βλή­μα­τα εντο­πί­ζο­νται και στο σιδη­ρο­δρο­μι­κό δίκτυο, καθώς έχει δια­κο­πεί η διέ­λευ­ση των τρέ­νων από τη Λάρι­σα έως τον Δομοκό.

Πηγή: 902.gr

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο