Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΠΟΥ-κοροναϊός: Ο κόσμος πρέπει να προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο πανδημίας

Ο γενι­κός διευ­θυ­ντής του Παγκό­σμιου Οργα­νι­σμού Υγεί­ας κάλε­σε σήμε­ρα τον κόσμο να προ­ε­τοι­μα­στεί για το «ενδε­χό­με­νο παν­δη­μί­ας» του νέου κορο­ναϊ­ού, κρί­νο­ντας πως είναι «πολύ ανη­συ­χη­τι­κή (…) η ξαφ­νι­κή αύξη­ση» των νέων κρου­σμά­των στην Ιτα­λία, στη Νότια Κορέα και στο Ιράν.

«Πρέ­πει να επι­κε­ντρω­θού­με στη συγκρά­τη­ση (της επι­δη­μί­ας), κάνο­ντας ό,τι μπο­ρού­με για να προ­ε­τοι­μα­στού­με για ενδε­χό­με­νη παν­δη­μία» δήλω­σε ο Τέντρος Αντ­χά­νομ Γκε­μπρε­γέ­σους, κατά τη διάρ­κεια συνέ­ντευ­ξης Τύπου στη Γενεύη.

Ο ίδιος επι­σή­μα­νε ότι η επι­δη­μία του covid-19 δεν έχει φθά­σει σε επί­πε­δα παν­δη­μί­ας κι είναι «πολύ νωρίς» να μιλή­σει κανείς για πανδημία.

«Το να χρη­σι­μο­ποιού­με τον όρο παν­δη­μία δεν αντα­πο­κρί­νε­ται στα γεγο­νό­τα», τόνισε.

«Προς το παρόν, δεν είμα­στε μάρ­τυ­ρες της ανε­ξέ­λεγ­κτης διά­δο­σης αυτού του ιού παγκο­σμί­ως και δεν βλέ­που­με σοβα­ρά κρού­σμα­τα ή θανά­τους σε ευρεία κλί­μα­κα» είπε ο επι­κε­φα­λής του ΠΟΥ.

«Αυτό που βλέ­που­με είναι επι­δη­μί­ες σε δια­φο­ρε­τι­κά σημεία στον κόσμο», υπογράμμισε.

Την ώρα που ο Παγκό­σμιος Οργα­νι­σμός Υγεί­ας ανη­συ­χεί για την εξά­πλω­ση του ιού σε χώρες όπως η Νότια Κορέα, το Ιράν και η Ιτα­λία, ο Τέντρος σημεί­ω­σε ότι τα κρού­σμα­τα στην Κίνα κατα­γρά­φουν πτώ­ση από τις αρχές Φεβρουα­ρί­ου, στοι­χείο που απο­δει­κνύ­ει ότι ο ιός μπο­ρεί να περιοριστεί.

Σχε­τι­κά με το Ιράν, ο Μάικ Ράιαν, ο επι­κε­φα­λής του ΠΟΥ για το πρό­γραμ­μα επει­γου­σών κατα­στά­σε­ων είπε ότι τα υψη­λά ποσο­στά θανά­των ενδέ­χε­ται να αντα­να­κλούν τον εντο­πι­σμό μονά­χα σοβα­ρών κρου­σμά­των και όχι ήπιων μολύν­σε­ων κατά την έναρ­ξη της επι­δη­μί­ας. Ομά­δα του ΠΟΥ ανα­μέ­νε­ται αύριο στο Ιράν, σύμ­φω­να με τον ίδιο.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο