Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πού θα πάμε, τι θα δούμε, τι θ’ ακούσουμε την Τρίτη 20 Φεβρουαρίου

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

H ”Blank Wall Gallery” παρου­σιά­ζει την ατο­μι­κή έκθε­ση φωτο­γρα­φί­ας του Γιώρ­γου Διγαλάκη

Ο Γιώρ­γος Διγα­λά­κης σπά­νια προ­σπα­θεί να απα­θα­να­τί­σει τη στιγ­μή και θεω­ρεί ότι αγνο­ώ­ντας την πραγ­μα­τι­κό­τη­τα μπο­ρεί να μετα­φέ­ρει καλύ­τε­ρα τις ιδέ­ες του και τα συναι­σθή­μα­τα που τις πλαι­σιώ­νουν. Η απου­σία χρώ­μα­τος είναι ήδη ένα βήμα μακριά από την πραγ­μα­τι­κό­τη­τα, ενώ η πρό­σθε­ση ή αφαί­ρε­ση στοι­χεί­ων από την εικό­να μάς απο­μα­κρύ­νει ακό­μα περισ­σό­τε­ρο από αυτήν. Ένας άλλος λόγος που δου­λεύ­ει σε ασπρό­μαυ­ρο είναι επει­δή θεω­ρεί ότι το χρώ­μα είναι ένας παρά­γο­ντας που απο­σπά την προ­σο­χή από την κύρια δομή της φωτο­γρα­φί­ας: το σχή­μα, τις γραμ­μές, τις φόρ­μες και τους τόνους. Το νερό, ένα στοι­χείο που αγα­πά βαθιά, βρί­σκε­ται στα περισ­σό­τε­ρα έργα του, αλλά ποτέ ως κεντρι­κό θέμα. Χρη­σι­μο­ποιεί το νερό και τον ουρα­νό σαν καμ­βά­δες πάνω στους οποί­ους τοπο­θε­τεί τα θέμα­τά του. Είναι τα μέσα μέσω των οποί­ων προ­σπα­θεί να εκφρά­σει συναι­σθή­μα­τα αλλά και να ισορ­ρο­πή­σει την εικό­να. Blank Wall Gallery: Φωκί­ω­νος Νέγρη 55, Κυψέ­λη. Τηλ. 2114052138.

Εκθεση με έργα του Γιώργη Βαρλάμου

Η ΚΕ του ΚΚΕ, στο πλαί­σιο του εορ­τα­σμού των 100 χρό­νων του Κόμ­μα­τος, τιμώ­ντας τον μεγά­λο κομ­μου­νι­στή ζωγρά­φο — χαρά­κτη Γιώρ­γη Βαρλάμο(1922 — 2013), οργα­νώ­νει από αυτή την Παρα­σκευή, 15 Δεκέμ­βρη, έως τις 11 Μάρ­τη 2018, έκθε­ση στο Βυζα­ντι­νό και Χρι­στια­νι­κό Μου­σείο (Βασι­λίσ­σης Σοφί­ας 11, κοντά στη στά­ση του μετρό «Ευαγ­γε­λι­σμός»), με θέμα «Τ’ αγριο­λού­λου­δα του Βαρλάμου».

ΜΟΥΣΙΚΗ

«Duende-Tο Πνεύμα της Γης»

Ο Στα­μά­της Κρα­ου­νά­κης μελο­ποιεί Λόρ­κα­και μας λέει: «Για να βρού­με το Ν τ ο υ έ ν τ ε δεν υπάρ­χει τίπο­τε να μας βοη­θή­σει. Ούτε χάρ­της ούτε «σωστοί τρό­ποι». Το μόνο που ξέρου­με είναι πως καί­ει το αίμα σαν κοπα­νι­στό γυα­λί, πως εξα­ντλεί, πως σβή­νει τη γλυ­κιά γεω­με­τρία που μάθα­με, πως κλω­τσά­ει όλα τα στυλ.» Ερμη­νεύ­ουν οι Χρή­στος Γερο­ντί­δης και Κώστας Μπου­γιώ­της. Παί­ζουν οι μου­σι­κοί Βασί­λης Ντρου­μπο­γιάν­νης (πιά­νο) και Γιώρ­γος Ταμιω­λά­κης (τσέλο).Θέατρο Τέχνης Κάρο­λος Κουν- Φρυ­νί­χου: Φρυ­νί­χου 14, Πλάκα.Τηλ: 2103222464 Ώρα 21.30 Εισι­τή­ρια 15 ευρώ, 10 ευρώ, 8 ευρώ.

ΘΕΑΤΡΟ

Μια ξεχω­ρι­στή παρά­στα­ση στο Θέα­τρο Τέχνης, με πρω­τα­γω­νι­στή το Λόρκα

Μια ξεχω­ρι­στή παρά­στα­ση με τίτλο «Duende» στο Θέα­τρο Τέχνης Καρό­λου Κουν Φρυ­νί­χου (Φρυ­νί­χου 14, Πλά­κα). Ο Στα­μά­της Κρα­ου­νά­κης μελο­ποιεί ποι­ή­μα­τα του Ισπα­νού ποι­η­τή Φεντε­ρί­κο Γκαρ­θία Λόρκα.

Η «Προδοσία» στο «Μικρό Παλλάς»

«Προ­δο­σία» του νομπε­λί­στα συγ­γρα­φέα Χάρολντ Πίντερ ανε­βαί­νει από τη Δευ­τέ­ρα 8 Γενά­ρη στο θέα­τρο «Μικρό Παλ­λάς», σε μετά­φρα­ση Μάριου Πλω­ρί­τη και σκη­νο­θε­σία Οδυσ­σέα Παπασπηλιόπουλου.

 

«Το ημε­ρο­λό­γιο ενός τρελού»

Ο Σωτή­ρης Χατζά­κης σκη­νο­θε­τεί και ερμη­νεύ­ει “Το ημε­ρο­λό­γιο ενός τρελ­λού” του Νικο­λάι Γκό­γκολ στο Ίδρυ­μα Μιχά­λης Κακο­γιάν­νης από τέλος Οκτω­βρί­ου και κάθε Δευ­τέ­ρα και Τρί­τη. Ένα μεγά­λο έργο έτσι όπως το αντι­λαμ­βά­νε­ται σήμε­ρα ο σκη­νο­θέ­της και ηθο­ποιός, που επι­στρέ­φει στη σκη­νή μετά από 17 χρό­νια για να υπο­δυ­θεί τον Ποπρί­στσιν, τον ήρωα του Γκό­γκολ. Η μεγά­λη κωμω­δία της ύπαρ­ξης συνα­ντά την ελευ­θε­ρία της εσω­τε­ρι­κό­τη­τας και ο μικρός άνθρω­πος, που είχε μεγά­λες προσ­δο­κί­ες, εισέρ­χε­ται στη σκη­νή με το επί­ση­μο ένδυ­μα του κλό­ουν. Ίδρυ­μα Μιχά­λης Κακο­γιάν­νης (Πει­ραιώς 206). Στις 21.00. Τιμές εισι­τη­ρί­ων: από 8 έως 12 ευρώ.

«Θα σε πάρει ο δρό­μος» στο Θέα­τρο 104

Οι δέκα μικρές ιστο­ρί­ες ανθρώ­πων που τους βρή­κε κατα­κού­τε­λα ένα ζόρι. Όμως δεν το βάζουν κάτω και συνε­χί­ζουν. Για­τί είναι άνθρω­ποι που τους πήρε ο δρόμος.…Η θεα­τρι­κή παρά­στα­ση «Θα σε πάρει ο δρό­μος» , βασι­σμέ­νη στο ομώ­νυ­μο βιβλίο του Σάκη Σερέ­φα, σε σκη­νο­θε­σία της Στέλ­λας Σερέ­φο­γλου που επα­να­λή­φθη­κε με επι­τυ­χία από την περ­σι­νή χρο­νιά ολο­κλη­ρώ­νει τον φετι­νό της κύκλο στις 7 Νοεμ­βρί­ου. Θέα­τρο 104 (Ευμολ­πί­δων 41, Γκά­ζι). Κάθε Δευτέ­ρα και Τρί­τη στις 21.15. Τιμές εισι­τη­ρί­ων: 10 ευρώ (κανο­νι­κό), 5 ευρώ (ανέρ­γων , ΑΜΕΑ, ατέ­λειες, ομα­δι­κό άνω των 10ατόμων).

“Τι απέ­γι­νε η Μπέ­η­μπι Τζέ­ην” στο θέα­τρο Σφενδόνη

Το θρυ­λι­κό έργο «Τι απέ­γι­νε η Μπέ­η­μπι Τζέ­ην» ανε­βαί­νει για δεύ­τε­ρη σεζόν, υπό την σκη­νο­θε­τι­κή ματιά του Απόλ­λω­να Παπα­θε­ο­χά­ρη, με τη Ρού­λα Πατε­ρά­κη στο ρόλο της Μπέ­η­μπι Τζέ­ην και τη Μπέ­τυ Λιβα­νού στο ρόλο της Μπλανς. Το διά­ση­μο θρί­λερ του αμε­ρι­κά­νι­κου κινη­μα­το­γρά­φου είχε ενώ­σει αρι­στουρ­γη­μα­τι­κά δυο ιέρειες του Χόλυ­γουντ, την Μπέ­τυ Ντέ­η­βις και την Τζό­αν Κρώ­φορντ. Το «Τι απέ­γι­νε η Μπέ­η­μπι Τζέ­ην;» έγι­νε τερά­στια εμπο­ρι­κή επι­τυ­χία όταν βγή­κε στους κινη­μα­το­γρά­φους το 1962. Ήταν υπο­ψή­φιο για πέντε Όσκαρ, και ο ρόλος της Μπέ­η­μπι Τζέ­ην απο­τέ­λε­σε για την Ντέι­βις και την αίτια για την ενδέ­κα­τη υπο­ψη­φιό­τη­τα της για τα Όσκαρ. Θέα­τρο Σφεν­δό­νη (Μακρή 4, Πλά­κα). Στις 21.15. Τιμές εισι­τη­ρί­ων: από 10 έως 16 ευρώ.

«Ο αμπι­γιέρ» του Ρόναλντ Χάργουντ

Ο κόσμος του θεά­τρου, τα παρα­σκή­νια και το πάθος της σκη­νής στο Λον­δί­ον του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου.Ο Μανώ­λης Δού­νιας σκη­νο­θε­τεί ένα από τα πιο σημα­ντι­κά έργα της παγκό­σμιας δρα­μα­τουρ­γί­ας, το έργο «Ο Αμπι­γιέρ» του Ρ. Χάρ­γουντ. Ερμη­νεύ­ουν οι Αλ. Μυλω­νάς, Μ. Βακού­σης, ‘Αννυ Λού­λου. Θέα­τρο οδού Κεφαλ­λη­νί­ας: Κεφαλ­λη­νί­ας 16,Κυψέλη.Τηλ. 2114117878. Εισι­τή­ρια από 15 ευρώ έως 5 ευρώ Ώρα 21.00 Διάρ­κεια : 105 λεπτά

«Θεί­ος  Βάνιας»

Ο «Θεί­ος  Βάνιας» του Τσέ­χοφ ανε­βαί­νει στο θέα­τρο Ανε­σις στις 9 μ.μ. από τον Δημο­σθέ­νη Παπα­δό­που­λο.  Λ. Κηφι­σί­ας 14, Αμπελόκηποι

  • «Φτε­ρω­τή κόρη» από την Ομά­δα Παρα­στα­τι­κών Τεχνών «προ­ΤΑ­ΣΗ», στο θέα­τρο Olvio. Σκη­νο­θε­τεί ο Δημή­τρης Φοι­νί­τσης. Στις 7 μ.μ.
    Φαλαι­σί­oυ 7

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Το τελευ­ταίο σημείωμα

Θέμα της ται­νί­ας είναι η εκτέ­λε­ση από τους Γερ­μα­νούς των 200 κομ­μου­νι­στών στην Και­σα­ρια­νή, την 1η Μάη 1944. Ο Παντε­λής Βούλ­γα­ρης μετα­φέ­ρει το κοι­νό στο στρα­τό­πε­δο συγκέ­ντρω­σης του Χαϊ­δα­ρί­ου το διά­στη­μα πριν από την Πρω­το­μα­γιά του ’44, παρου­σιά­ζο­ντας ανθρώ­πους και γεγο­νό­τα, με κεντρι­κό πρό­σω­πο τον 34χρονο ήρωα κομ­μου­νι­στή Ναπο­λέ­ο­ντα Σουκατζίδη.

«Όταν ο Μαρξ συνά­ντη­σε τον Ένγκελς»

Μια πολύ ενδια­φέ­ρου­σα ται­νία του Ραούλ Πεκ «Όταν ο Μαρξ συνά­ντη­σε τον Ένγκελς». Η ται­νία πραγ­μα­τεύ­ε­ται την περί­ο­δο από το 1843 μέχρι το 1847. Δηλα­δή την περί­ο­δο που ο Καρλ Μαρξ γνω­ρί­ζε­ται με τον Φρί­ντριχ Ένγκελς και ξεκι­νούν μαζί την κοι­νή τους πορεία, που πρό­σφε­ρε στο εργα­τι­κό κίνη­μα το θεω­ρη­τι­κό και πολι­τι­κό θεμέ­λιο του επι­στη­μο­νι­κού σοσιαλισμού.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο