Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πού θα πάμε, τι θα δούμε, τι θ’ ακούσουμε τη Δευτέρα 5 Μαρτίου

 ΜΟΥΣΙΚΗ

Χει­με­ρι­νοί Κολυμ­βη­τές ξανά στο Half Note

Ο Αργύ­ρης Μπα­κιρ­τζής και η παρέα του, για τρί­τη συνε­χό­με­νη χρο­νιά, έρχο­νται στο Ηalf Νote για τέσ­σε­ρις συναυ­λί­ες (2 έως 5/3) όπου θα παρου­σιά­σουν τρα­γού­δια και μου­σι­κές από το ρεπερ­τό­ριο των 50 χρό­νων της μου­σι­κής τους δια­δρο­μής. Γύρω από ένα βασι­κό μου­σι­κό κορ­μό θα καλύ­ψουν το συναυ­λια­κό πρό­γραμ­μα με τρα­γού­δια από τη δισκο­γρα­φία τους, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων τρα­γου­διών που δεν έχουν τρα­γου­δη­θεί ποτέ έως τώρα στις συναυ­λί­ες τους. Η μου­σι­κή τους πρό­τα­ση συν­δυά­ζει παρα­δο­σια­κά και σύγ­χρο­να στοι­χεία, δημιουρ­γώ­ντας, όπως πάντα, τη γνω­στή ζεστή και εύθυ­μη ατμό­σφαι­ρα των συναυ­λιών τους. Στο Half Note Jazz Club (Τρι­βω­νια­νού 17, Μετς). Στις 21.30. Είσο­δος: 15Euro (μπαρ), 20Euro (Β’ Ζώνη), 25Euro (Α’ Ζώνη). Την Δευ­τέ­ρα 5/3 έκπτω­ση 5Euro σε όλες τις ζώνες για κατό­χους κάρ­τας ανερ­γί­ας και φοι­τη­τές. Πλη­ρο­φο­ρί­ες — Κρα­τή­σεις: 210 9213310.

«Και­νού­ριο κόκ­κι­νο» με τη Ρίτα Αντω­νο­πού­λου στο Θέα­τρο «Τζέ­νη Καρέζη»

Την και­νούρ­για μου­σι­κή παρά­στα­ση «Και­νού­ριο κόκ­κι­νο» με πρω­τα­γω­νι­στές τη Ρίτα Αντω­νο­πού­λου και τον Ιωάν­νη Παπα­ζή­ση παρου­σιά­ζει ο Θέμης Μου­μου­λί­δης στο Θέα­τρο «Τζέ­νη Καρέζη» .

Σταμάτης Κραουνάκη

O Στα­μά­της Κρα­ου­νά­κης παρου­σιά­ζει κάθε Δευ­τέ­ρα στη μου­σι­κή σκη­νή «Σφίγ­γα» (Ακα­δη­μί­ας & Ζωο­δό­χου Πηγής — Πεζό­δρο­μος Κιά­φας 13), στις 9 μ.μ., με τη «Σπεί­ρα Σπεί­ρα» ένα θέα­μα τρα­γου­διών και τίτλο «Τα παι­διά της Σφίγ­γας», από τη Δευ­τέ­ρα 6 Νοέμ­βρη. Μετά από την τερά­στια επι­τυ­χία της παρά­στα­σης «Όλοι ένα — Φίλα με», τα αγό­ρια της «Σπεί­ρας» μαζί με τον Στα­μά­τη Κρα­ου­νά­κη επι­λέ­γουν για το φετι­νό χει­μώ­να να βρε­θούν σε ένα χώρο που υπο­στη­ρί­ζει το καλό ελλη­νι­κό τρα­γού­δι, με μια παρά­στα­ση που δίνει φως στη χαμέ­νη ταυ­τό­τη­τα της ομα­δι­κής διασκέδασης.

 

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Η Χαμέ­νη Λεω­φό­ρος του Ελλη­νι­κού Σινε­μά: «Οι φίλοι μας είναι μαύ­ρα πουλιά»

Η Χαμέ­νη Λεω­φό­ρος του Μαρ­τί­ου δανεί­ζε­ται το όνο­μά της από ένα ποί­η­μα της Κατε­ρί­νας Γώγου και καλεί τους φίλους της, “μαύ­ρα που­λιά”, στο ‘Αστορ την Δευ­τέ­ρα 5 Μαρ­τί­ου. Θα προ­βλη­θούν οι ται­νί­ες “Παραγ­γε­λιά” του Παύ­λου Τάσιου (18:00), “Ο Κήπος του Θεού” του Τάκη Σπυ­ρι­δά­κη (19:45), και “Γλυ­κιά Συμ­μο­ρία” του Νίκου Νικο­λα­ΐ­δη (22:00). Τις ται­νί­ες θα παρου­σιά­σουν στο κοι­νό η Ζακλίν Λέν­τζου (σκη­νο­θέ­της των μικρού μήκους ται­νιών Hiwa — φεστι­βάλ Βερο­λί­νου 2017 — και Αλε­πού — φεστι­βάλ Λοκάρ­νο 2016) και ο Νίκος Πάστρας (σκη­νο­θέ­της των μικρού μήκους Ακρυ­λι­κό και Χαμέ­νο κορί­τσι). Στο ‘Αστορ (Στα­δί­ου 28, είσο­δος από τη στοά Κοραή). Τιμές εισι­τη­ρί­ων: 5Euro ανά προ­βο­λή | 8Euro ημε­ρή­σιο εισιτήριο.

Το τελευ­ταίο σημείωμα

Θέμα της ται­νί­ας είναι η εκτέ­λε­ση από τους Γερ­μα­νούς των 200 κομ­μου­νι­στών στην Και­σα­ρια­νή, την 1η Μάη 1944. Ο Παντε­λής Βούλ­γα­ρης μετα­φέ­ρει το κοι­νό στο στρα­τό­πε­δο συγκέ­ντρω­σης του Χαϊ­δα­ρί­ου το διά­στη­μα πριν από την Πρω­το­μα­γιά του ’44, παρου­σιά­ζο­ντας ανθρώ­πους και γεγο­νό­τα, με κεντρι­κό πρό­σω­πο τον 34χρονο ήρωα κομ­μου­νι­στή Ναπο­λέ­ο­ντα Σουκατζίδη.

«Όταν ο Μαρξ συνά­ντη­σε τον Ένγκελς»

Μια πολύ ενδια­φέ­ρου­σα ται­νία του Ραούλ Πεκ «Όταν ο Μαρξ συνά­ντη­σε τον Ένγκελς». Η ται­νία πραγ­μα­τεύ­ε­ται την περί­ο­δο από το 1843 μέχρι το 1847. Δηλα­δή την περί­ο­δο που ο Καρλ Μαρξ γνω­ρί­ζε­ται με τον Φρί­ντριχ Ένγκελς και ξεκι­νούν μαζί την κοι­νή τους πορεία, που πρό­σφε­ρε στο εργα­τι­κό κίνη­μα το θεω­ρη­τι­κό και πολι­τι­κό θεμέ­λιο του επι­στη­μο­νι­κού σοσιαλισμού.

ΘΕΑΤΡΟ

«Άρης»

«Άρης» της Σοφί­ας Αδα­μί­δου, σε σκη­νο­θε­σία Βασί­λη Μπι­σμπί­κη, με τον Τάσο Σωτηράκη

Το έργο βασί­ζε­ται στη ζωή και τους αγώ­νες ενός από τα ηγε­τι­κά πρό­σω­πα της Εαμι­κής Εθνι­κής Αντί­στα­σης, του Άρη Βελου­χιώ­τη, που ταυ­τί­στη­κε με τον εθνι­κο­α­πε­λευ­θε­ρω­τι­κό αγώ­να ενά­ντια στη γερ­μα­νοϊ­τα­λι­κή κατο­χή. Τεχνο­χώ­ρος Cartel (Μικέ­λη 4 & Αγ. Άννης Βοτα­νι­κός ‑Στά­ση μετρό Ελαιώ­να ς- τηλ. 693 989 8258)

«Ο βου­βός σερ­βι­τό­ρος» του Χάρολντ Πίντερ

Σε ένα υπό­γειο στο Μπέρ­μιγ­χαμ, δυο πλη­ρω­μέ­νοι εκτε­λε­στές περι­μέ­νουν την επό­με­νη απο­στο­λή τους. Ο βου­βός σερ­βι­τό­ρος ‑ένα ανα­βα­τό­ριο στη μέση του δωμα­τί­ου- αρχί­ζει να φέρ­νει παραγ­γε­λί­ες. Καθώς εκεί­νες αυξά­νουν, τα τρό­φι­μα δεν υπάρ­χουν, η ανυ­πο­μο­νη­σία για τη «δου­λειά» μεγα­λώ­νει και οι ερω­τή­σεις πλη­θαί­νουν, η επι­κοι­νω­νία με τον έξω κόσμο (αλλά και μέσα στο δωμά­τιο) γίνε­ται επι­κίν­δυ­νη υπό­θε­ση μέσα από ένα παι­χνί­δι ερω­τα­πα­ντή­σε­ων όπου θύτης και θύμα δύσκο­λα δια­κρί­νο­νται. Μετά­φρα­ση: Νίκος Πασχί­δης, Ξαν­θή Κρα­νί­δη. Σκη­νο­θε­σία: Νίκος Πασχί­δης, Νουρ­μά­λα Ήστυ. Σκη­νι­κά — κοστού­μια: Εβε­λί­να Δαρ­ζέ­ντα, Δάφ­νη Κολυ­βά. Φωτι­σμοί: Σάκης Μπιρ­μπί­λης. Ερμη­νεία: Κωστής Μπού­ντας, Θανά­σης Ισι­δώ­ρου. Πολυ­χώ­ρος «Κέντρο Ελέγ­χου Τηλε­ο­ρά­σε­ων» (Κύπρου 91Α και Σικίνου,

Η «Προ­δο­σία» στο «Μικρό Παλλάς»

H «Προ­δο­σία» του νομπε­λί­στα συγ­γρα­φέα Χάρολντ Πίντερ ανε­βαί­νει στο θέα­τρο «Μικρό Παλ­λάς», σε μετά­φρα­ση Μάριου Πλω­ρί­τη και σκη­νο­θε­σία Οδυσ­σέα Παπασπηλιόπουλου.

«Το ημε­ρο­λό­γιο ενός τρελού»

Ο Σωτή­ρης Χατζά­κης σκη­νο­θε­τεί και ερμη­νεύ­ει “Το ημε­ρο­λό­γιο ενός τρελ­λού” του Νικο­λάι Γκό­γκολ στο Ίδρυ­μα Μιχά­λης Κακο­γιάν­νης από τέλος Οκτω­βρί­ου και κάθε Δευ­τέ­ρα και Τρί­τη. Ένα μεγά­λο έργο έτσι όπως το αντι­λαμ­βά­νε­ται σήμε­ρα ο σκη­νο­θέ­της και ηθο­ποιός, που επι­στρέ­φει στη σκη­νή μετά από 17 χρό­νια για να υπο­δυ­θεί τον Ποπρί­στσιν, τον ήρωα του Γκό­γκολ. Η μεγά­λη κωμω­δία της ύπαρ­ξης συνα­ντά την ελευ­θε­ρία της εσω­τε­ρι­κό­τη­τας και ο μικρός άνθρω­πος, που είχε μεγά­λες προσ­δο­κί­ες, εισέρ­χε­ται στη σκη­νή με το επί­ση­μο ένδυ­μα του κλό­ουν. Ίδρυ­μα Μιχά­λης Κακο­γιάν­νης (Πει­ραιώς 206). Στις 21.00. Τιμές εισι­τη­ρί­ων: από 8 έως 12 ευρώ.

«Θα σε πάρει ο δρό­μος» στο Θέα­τρο 104

Οι δέκα μικρές ιστο­ρί­ες ανθρώ­πων που τους βρή­κε κατα­κού­τε­λα ένα ζόρι. Όμως δεν το βάζουν κάτω και συνε­χί­ζουν. Για­τί είναι άνθρω­ποι που τους πήρε ο δρόμος.…Η θεα­τρι­κή παρά­στα­ση «Θα σε πάρει ο δρό­μος» , βασι­σμέ­νη στο ομώ­νυ­μο βιβλίο του Σάκη Σερέ­φα, σε σκη­νο­θε­σία της Στέλ­λας Σερέ­φο­γλου που επα­να­λή­φθη­κε με επι­τυ­χία από την περ­σι­νή χρο­νιά ολο­κλη­ρώ­νει τον φετι­νό της κύκλο στις 7 Νοεμ­βρί­ου. Θέα­τρο 104 (Ευμολ­πί­δων 41, Γκά­ζι). Κάθε Δευτέ­ρα και Τρί­τη στις 21.15. Τιμές εισι­τη­ρί­ων: 10 ευρώ (κανο­νι­κό), 5 ευρώ (ανέρ­γων , ΑΜΕΑ, ατέ­λειες, ομα­δι­κό άνω των 10ατόμων).

 «Θεί­ος Βάνιας»

Το ιστο­ρι­κό και παγκό­σμια ανα­γνω­ρι­σμέ­νο για τη δρα­μα­τουρ­γι­κή του αξία έργο του Τσέ­χοφ «Θεί­ος Βάνιας» ανε­βαί­νει από τις 14 Νοέμ­βρη, κάθε Δευ­τέ­ρα και Τρί­τη, στο ανα­και­νι­σμέ­νο θέα­τρο «Άνε­σις» (Λ. Κηφι­σί­ας 14, Αμπε­λό­κη­ποι, Τηλ. 2107488881–2), σε σκη­νο­θε­σία Δημο­σθέ­νη Παπα­δό­που­λου, ο οποί­ος επι­στρέ­φει στη σκη­νή και με την ιδιό­τη­τα του ηθο­ποιού μετά από απου­σία επτά χρό­νων, δίπλα στη Θάλεια Ματί­κα και τον Βασί­λη Μπι­σμπί­κη. Τη μετά­φρα­ση και τη δρα­μα­τουρ­γι­κή επε­ξερ­γα­σία υπο­γρά­φει ο ίδιος ο σκηνοθέτης.

«Κοριο­λα­νός» στο Θέα­τρο Σημείο

Η σχέ­ση λαού-εξου­σί­ας, αλλά και λαού-ηγέ­τη ανα­λύ­ο­νται στην τελευ­ταία τρα­γω­δία του Σαίξ­πηρ, τον Κοριο­λα­νό, πιο πολύ απ’ οποιο­δή­πο­τε έργο του μεγά­λου δρα­μα­τουρ­γού, ενώ ταυ­τό­χρο­να λυρι­κές διη­γή­σεις και σοφοί μονό­λο­γοι συμπλη­ρώ­νουν ψηφί­δα την ψηφί­δα το ρωμαϊ­κό μωσαϊ­κό που δεν είναι πολύ δια­φο­ρε­τι­κό απ’ αυτό της κοι­νω­νί­ας στην Ελι­σα­βε­τια­νή εποχή.

 Αθανασία»

Την παρά­στα­ση «Αθα­να­σία» του Χρή­στου Δήμα παρου­σιά­ζει το Θέα­τρο Οδού Κεφαλ­λη­νί­ας στις 9 μ.μ. με την Αννα-Μαρία Παπα­χα­ρα­λά­μπους σε σκη­νο­θε­σία του συγ­γρα­φέα. Κεφαλ­λη­νί­ας 16, Κυψέλη

«Το δέντρο του Οιδίποδα»

Παρά­τα­ση για το έργο «Το δέντρο του Οιδί­πο­δα» στο Θέα­τρο Αλφα. Ιδέα σε σκη­νο­θε­σία Κώστα Γάκη και ώρα 9 μ.μ. Πατη­σί­ων 37, Πολυτεχνείο

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο