Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πού θα πάμε, τι θα δούμε, τι θ’ ακούσουμε τη Δευτέρα 21 Μαΐου

 ΜΟΥΣΙΚΗ

Φιλαρ­μό­νια Ορχή­στρα Αθη­νών “Δάσκα­λος και Μαθητής”

Σε δύο από τους μεγα­λύ­τε­ρους Έλλη­νες συν­θέ­τες του 20ού αιώ­να, στον Μανώ­λη Καλο­μοί­ρη (1883–1962) και στον Δημή­τρη Δρα­γα­τά­κη (1914–2001), είναι αφιε­ρω­μέ­νη η συναυ­λία της Φιλαρ­μό­νιας Ορχή­στρας Αθη­νών που θα πραγ­μα­το­ποι­η­θεί στο Ίδρυ­μα Μιχά­λης Κακο­γιάν­νης. Στη συναυ­λία, που εντάσ­σε­ται στον 14ο κύκλο των Ελλη­νι­κών Μου­σι­κών Γιορ­τών 2018, θα ακού­σου­με στο πρώ­το μέρος τρία έργα του Καλο­μοί­ρη: το “Κον­τσερ­τά­κι” για βιο­λί και ορχή­στρα, το οποίο πλαι­σιώ­νε­ται από την 1η Ραψω­δία σε ενορ­χή­στρω­ση του Γάλ­λου μαέ­στρου και συν­θέ­τη Gabriel Pierné και το έργο “Στου Όσιου Λου­κά το Μονα­στή­ρι” για αφη­γη­τή και ορχή­στρα σε ποί­η­ση ‘Αγγε­λου Σικε­λια­νού. Στο δεύ­τε­ρο μέρος της συναυ­λί­ας η Φιλαρ­μό­νια θα ερμη­νεύ­σει την 1η συμ­φω­νία του Δρα­γα­τά­κη που υπήρ­ξε αρχι­κά μαθη­τής και κατό­πιν εκ των στε­νό­τε­ρων συνερ­γα­τών του Καλο­μοί­ρη. Η μου­σι­κή διεύ­θυν­ση είναι του Λου­κά Καρυ­τι­νού. Ίδρυ­μα Μιχά­λης Κακο­γιάν­νης: Πει­ραιώς 206. Στις 20.30. Τιμές εισι­τη­ρί­ων: 10 ευρώ (Γενι­κή είσο­δος), 5 ευρώ (Μειω­μέ­νη τιμή).

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

8ο Φεστι­βάλ Νέων Καλ­λι­τε­χνών “Τα 12 Κουπέ”

Για 8η χρο­νιά, η Αμα­ξο­στοι­χία — Θέα­τρο το Τρέ­νο στο Ρουφ θα κινεί­ται στους ρυθ­μούς των 17 ομά­δων του 8ου Φεστι­βάλ Νέων Καλ­λι­τε­χνών “τα 12 Κου­πέ” καθη­με­ρι­νά και για δύο συνε­χείς εβδο­μά­δες. Ο καθιε­ρω­μέ­νος πια θεσμός που εμπνεύ­στη­κε και οργά­νω­σε η Τατιά­να Λύγα­ρη έχει σκο­πό την ανά­δει­ξη, ενθάρ­ρυν­ση και προ­ώ­θη­ση των νέων καλ­λι­τε­χνών της χώρας από όλες τις μορ­φές της τέχνης. Πηγή έμπνευ­σης γι’ αυτό το μονα­δι­κό παγκο­σμί­ως πολι­τι­στι­κό σιδη­ρο­δρο­μι­κό Φεστι­βάλ απο­τε­λούν τα 12 κου­πέ του New Wagon της Αμα­ξο­στοι­χί­ας, όπου νεα­νι­κές ομά­δες και μεμο­νω­μέ­νοι καλ­λι­τέ­χνες καλού­νται να δημιουρ­γή­σουν και­νο­το­μι­κά πρό­τζεκτ σύντο­μης διάρ­κειας για μικρές ομά­δες θεα­τών. Αμα­ξο­στοι­χία — Θέα­τρο “Το Τρέ­νο στο Ρουφ”: Λ. Κων­στα­ντι­νου­πό­λε­ως, Προ­α­στια­κός σταθ­μός Ρουφ. Από 20 Μαΐ­ου έως 3 Ιου­νί­ου, καθη­με­ρι­νά στις 19:30. Είσο­δος ελεύ­θε­ρη. Απα­ραί­τη­τη προ­ϋ­πό­θε­ση η προ­μή­θεια δελ­τί­ων εισόδου.

ΘΕΑΤΡΟ

Ο Αργύ­ρης Παντα­ζά­ρας και η Ελί­να Μαντί­δη παρου­σιά­ζουν τον μονό­λο­γο «Ενας καλός λόγος» στο Θέα­τρο της Οδού Κυκλά­δων «Λευ­τέ­ρη Βογια­τζής» στις 9 μ.μ. Κυκλά­δων 11

Το αηδό­νι και το τριαντάφυλλο

«Το αηδό­νι και το τρια­ντά­φυλ­λο» του Όσκαρ Ουάιλντ ανε­βαί­νει στο Θέα­τρο Φούρ­νος σε σκη­νο­θε­σία Δημή­τρη Κίτσου με τις Θεο­δώ­ρα Τζή­μου, Βαλέ­ρια Δημη­τριά­δου και Χρύ­σα Κοτ­τα­ρά­κου. Το έργο ανή­κει στη συλ­λο­γή παρα­μυ­θιών του Ουάιλντ και είναι μια ιστο­ρία με συμ­βο­λι­κή διά­στα­ση και σχε­δόν μετα­φυ­σι­κό χαρα­κτή­ρα. Ένας σπου­δα­στής ζητά­ει από μια κοπέ­λα να τον συνο­δέ­ψει στον χορό του πρίγκιπα.Εκείνη του ζητά­ει ως αντάλ­λαγ­μα ένα κόκ­κι­νο τρια­ντά­φυλ­λο. Όμως ο χει­μώ­νας «έχει παγώ­σει τις φλέ­βες» της μονα­δι­κής κόκ­κι­νης τρια­ντα­φυλ­λιάς κι ο σπου­δα­στής δεν μπο­ρεί να βρει ούτε ένα κόκ­κι­νο τρια­ντά­φυλ­λο. Το αηδό­νι τον ακού­ει, κατα­λα­βαί­νει το «μυστι­κό της θλί­ψης» του και ‑σύμ­φω­να με ένα μοτί­βο τυπι­κό στον Ουάιλντ, τη συμ­μα­χία δύο πλα­σμά­των ανό­μοιων, που όμως κατα­κτούν μια συγ­γέ­νεια, ενο­ποιώ­ντας τον δια­σπα­σμέ­νο κόσμο‑, απο­φα­σί­ζει να τον βοη­θή­σει. Το αηδό­νι τρα­γου­δά­ει όλη τη νύχτα στην τρια­ντα­φυλ­λιά, ενώ το αγκά­θι της τρυ­πά­ει την καρ­διά του. Το αίμα του ανα­ζω­ο­γο­νεί την παγω­μέ­νη τρια­ντα­φυλ­λιά κι ένα υπέ­ρο­χο τρια­ντά­φυλ­λο, με πέτα­λα κατα­κόκ­κι­να, βαμ­μέ­να από το ζωο­γό­νο χυμό ενός άλλου πλά­σμα­τος, ανθί­ζει. Η θυσία και η προ­σφο­ρά, η απο­θέ­ω­ση της ομορ­φιάς και της καλο­σύ­νης ως ζωο­γό­νου πυρή­να του κόσμου, πάνω απ’ όλα η νοη­μα­το­δό­τη­ση της ζωής, ακό­μη και μέσα απ’ τον θάνα­το, απο­τε­λούν αγα­πη­μέ­να θέμα­τα του συγ­γρα­φέα και βρί­σκουν σ’ αυτό το παρα­μύ­θι μια από τις πιο συγκι­νη­τι­κές εκφρά­σεις τους. Θέα­τρο Φούρ­νος (Μαυ­ρο­μι­χά­λη 168, τηλ. 2106460748). Ώρα: 21.00

«Το αμάρ­τη­μα της μητρός μου» του Γεωρ­γί­ου Βιζυηνού

Σε θεα­τρι­κή προ­σαρ­μο­γή και σκη­νο­θε­σία Δήμου Αβδε­λιώ­δη, με τον Θεμι­στο­κλή Καρ­πο­δί­νη και την Αγά­πη Μανου­ρά. Το έργο αυτό του Βιζυ­η­νού έχει τη δομή αρχαί­ου δρά­μα­τος, εμπλου­τι­σμέ­νου με τα πρώ­ι­μα ψυχα­να­λυ­τι­κά στοι­χεία που αφο­μοί­ω­σε κατά τη διάρ­κεια των σπου­δών του στη Γοτίγ­γη της Γερ­μα­νί­ας και ενσω­μά­τω­σε δημιουρ­γι­κά στο έργο του, χωρίς να χάνει καθό­λου τον γειω­μέ­νο λαϊ­κό χαρα­κτή­ρα του. Μου­σι­κή: Βαγ­γέ­λης Γιαν­νά­κης. Πολυ­χώ­ρος Vault (Μελε­νί­κου 26, τηλ. 2130356472). Ώρα: 21. 15.

ΕΚΘΕΣΕΙΣ

Την ατο­μι­κή έκθε­ση του Αντώ­νη Βάθη «Μόνο ζωγρα­φι­κή» παρου­σιά­ζουν οι εκδό­σεις Ροδα­κιό στην αίθου­σα τέχνης Φωτα­γω­γός. Κολο­κο­τρώ­νη 59Β,
στοά Κουρτάκη

Η Ρένα Παπα­σπύ­ρου παρου­σιά­ζει την έκθε­ση «Κλί­μα­κες» στο Σπί­τι της Κύπρου, έναν προ­σω­πι­κό στο­χα­σμό σε ένα βασι­κό στοι­χείο της καθη­με­ρι­νό­τη­τας, σε επι­μέ­λεια Χρι­στό­φο­ρου Μαρί­νου. Από τις 10 π.μ.
Ξενο­φώ­ντος 2Α

 

Εκθε­ση ζωγραφικής 

Εκθε­ση ζωγρα­φι­κής των Ουρα­νί­ας Βολο­νά­κη και Εύας Μελά, γκα­λε­ρί Χρυ­σό­θε­μις, Καλο­γρέ­ζης 14 Χαλάν­δρι.

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

«Οι παρ­τι­ζά­νοι των Αθηνών»

Λόγω μαζι­κής προ­σέ­λευ­σης του κοι­νού, παρα­τεί­νο­νται οι προ­βο­λές του ντο­κι­μα­ντέρ «Οι παρ­τι­ζά­νοι των Αθη­νών» στον κινη­μα­το­γρά­φο «Μικρό­κο­σμος» (Λεω­φό­ρου Συγ­γρού 106). Το ντο­κι­μα­ντέρ προ­βάλ­λε­ται καθη­με­ρι­νά από την Πέμ­πτη στις 19.00.

Πρό­κει­ται για ένα ντο­κι­μα­ντέρ για την ΕΑΜι­κή Αντί­στα­ση την περί­ο­δο της Κατο­χής στην Αθή­να (1941-’44). 14 αφη­γή­σεις. 14 ιστο­ρί­ες. Ένας λαός ενά­ντια στους Ιτα­λούς και Γερ­μα­νούς κατα­κτη­τές και τους ντό­πιους συνερ­γά­τες τους. Ένα ντο­κι­μα­ντέρ για τη συλ­λο­γι­κή μνήμη…

Σκη­νο­θε­σία: Ξενο­φώ­ντας Βαρ­δα­ρός, Γιάν­νης Ξυδάς. Ερευ­να — Σενά­ριο: Γιάν­νης Ξυδάς. Αφή­γη­ση: Ρήγας Αξε­λός. Διεύ­θυν­ση φωτο­γρα­φί­ας — Μοντάζ: Ξενο­φώ­ντας Βαρ­δα­ρός. Ηχο­λη­ψία — Μιξάζ: Ανδρέ­ας Γκό­βας. Πρω­τό­τυ­πη μου­σι­κή: drog_A_tek. Κάμε­ρα: Ξενο­φώ­ντας Βαρ­δα­ρός, Χρή­στος Πανά­γος. Απο­μα­γνη­το­φώ­νη­ση: Σέβη Σαλα­γιάν­νη. Μετά­φρα­ση — Υπο­τι­τλι­σμός: Ηλί­ας Διά­με­σης. Γρα­φι­στι­κή επιμέλεια:Κώστας Μηνα­ΐ­δης. Παρα­γω­γή: Ομά­δα Συλ­λο­γι­κή Μνήμη.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο