Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πού θα πάμε, τι θα δούμε, τι θ’ ακούσουμε την Πέμπτη 21 Ιουνίου (ΔΩΡΕΑΝ)

ΜΟΥΣΙΚΗ

Συναυ­λία Αρχαιο­ελ­λη­νι­κής Μου­σι­κής γιορ­τά­ζο­ντας την Παγκό­σμια Μέρα Μου­σι­κής  (ΔΩΡΕΑΝ)

Το Εθνι­κό Αρχαιο­λο­γι­κό Μου­σείο συμ­με­τέ­χει και φέτος στις εκδη­λώ­σεις για τον εορ­τα­σμό της Ευρω­παϊ­κής Ημέ­ρας Μου­σι­κής την Πέμ­πτη 21 Ιού­νη και ώρα 13.00, με μια συναυ­λία αρχαιο­ελ­λη­νι­κής μου­σι­κής στο Αίθριο του Εθνι­κού Αρχαιο­λο­γι­κού Μουσείου.

Το σύνο­λο Αρχαιο­ελ­λη­νι­κών και Παρα­δο­σια­κών Μου­σι­κών Οργά­νων «Λύραυ­λος» θα παρου­σιά­σει την παρά­στα­ση «Αρχαία Όργα­να — Και­νούρ­γιοι Ήχοι», γεφυ­ρώ­νο­ντας το σήμε­ρα με το χθες με τρό­πο καθη­λω­τι­κό. Με μια παν­δαι­σία ήχων από 30 αρχαιο­ελ­λη­νι­κά και παρα­δο­σια­κά όργα­να, το μου­σι­κό σχή­μα ταξι­δεύ­ει το κοι­νό στην αρχαία και τη νεό­τε­ρη Ελλάδα.

Τα αρχαιο­ελ­λη­νι­κά μου­σι­κά κομ­μά­τια ζωντα­νεύ­ουν ξανά χάρη στα εκπλη­κτι­κά ανα­κα­τα­σκευα­σμέ­να όργα­να, οι αρχαί­οι ρυθ­μοί ανα­βιώ­νουν δίπλα σε και­νούρ­γιες μελο­ποι­ή­σεις αρχαί­ων και νεό­τε­ρων ποι­η­τών, στή­νο­ντας έναν εκπλη­κτι­κό μου­σι­κό περί­πα­το στον πλού­το της Ελλη­νι­κής Μου­σι­κής. Τα μέλη του «Λύραυ­λου», με διά­θε­ση για σάτι­ρα και γλέ­ντι, μοι­ρά­ζο­νται με το κοι­νό τη μαγεία ενός ταξι­διού που κατα­λύ­ει τα όρια του χρόνου.

Πανα­γιώ­της Στέ­φος: κίθα­ρις, σύριγ­γα του Πανός, αυλός, έρευ­να, ανα­κα­τα­σκευή αρχαί­ων οργά­νων, ενορ­χη­στρω­τι­κή επιμέλεια.

Ζαφει­ρώ Χατζη­φω­τί­ου: υψί­φω­νος, σεί­στρα, κρόταλα.

Μιχά­λης Στέ­φος: τρα­γού­δι, τύμπα­νο, κοχύ­λια, φόρ­μιγ­γα, ζουρνάς.

Όλγα Στέ­φου: βάρ­βι­τος, λύρα, κίθα­ρις, σαντού­ρι, κοχύ­λια, φωνητικά.

Κώστας Λάιος: λύρα, παν­δου­ρί­δα, βιο­λί, κοχύ­λια, κρόταλα.

Η είσο­δος στο Αίθριο του Εθνι­κού Αρχαιο­λο­γι­κού Μου­σεί­ου είναι ελεύθερη.

Γιορ­τή της Μου­σι­κής στον κήπο του Μεγά­ρου Μου­σι­κής (ΔΩΡΕΑΝ)

Εδώ και 36 χρό­νια, η Ευρω­παϊ­κή Γιορ­τή της Μου­σι­κής ενώ­νει εκα­τομ­μύ­ρια ανθρώ­πους μέσα από χιλιά­δες εκδη­λώ­σεις σε πάνω από 700 πόλεις του κόσμου. Το Μέγα­ρο συμ­με­τέ­χει και φέτος στη Γιορ­τή με ένα μωσαϊ­κό καλ­λι­τε­χνών και συνό­λων από πολ­λούς δια­φο­ρε­τι­κούς μου­σι­κούς χώρους. Camerata Junior, Ορχή­στρα Νέων των Φίλων της Μου­σι­κής, μου­σι­κή διεύ­θυν­ση, διδα­σκα­λία Δημή­τρης Σέμ­σης. Κρα­τι­κή Ορχή­στρα Αθη­νών, μου­σι­κή διεύ­θυν­ση Στέ­φα­νος Τσια­λής. Αθη­ναϊ­κή Μαντο­λι­νά­τα «Νικό­λα­ος Λάβδας, «A barca da fantasia» [Στο καρά­βι της φαντα­σί­ας], Μελω­δί­ες και δημο­φι­λή τρα­γού­δια από τις ομορ­φό­τε­ρες γωνιές της Μεσο­γεί­ου και την τσιγ­γά­νι­κη μου­σι­κή παρά­δο­ση των Βαλ­κα­νί­ων (Ιωάν­να Φόρ­τη τρα­γού­δι, Έλε­να Σδό­γκου διεύ­θυν­ση ορχή­στρας). Γιάν­να Βασι­λεί­ου and Band. Πρό­γραμ­μα jazzy απο­χρώ­σε­ων, με ελλη­νι­κά ελα­φρά τρα­γού­δια του ’60 αλλά και επι­τυ­χί­ες του Σινά­τρα και της Φιτζέ­ραλντ σε ευφά­ντα­στες ενορ­χη­στρώ­σεις (Δημή­τρης Παπα­δό­που­λος τρο­μπέ­τα, Τζιμ Στα­ρί­δας τρο­μπό­νι, Μιχά­λης Κατα­χα­νάς βιό­λα, Αλέ­ξαν­δρος Δαν­δου­λά­κης κιθά­ρα, Γιάν­νης Παπα­δό­που­λος πιά­νο, Ντί­νος Μάνος μπά­σο, Βασί­λης Ποδα­ράς τύμπα­να). Στον κήπο του Μεγά­ρου Μου­σι­κής Μου­σι­κής (Βασι­λίσ­σης Σοφί­ας & Κόκ­κα­λη). Τηλ.: 210 7282333. Ώρα: 20:00. Είσο­δος ελεύθερη.

Κλα­σι­κή μου­σι­κή στο Ηρώ­δειο την Πέμ­πτη 21 Ιού­νη (ΔΩΡΕΑΝ)

Με αφορ­μή την Παγκό­σμια Μέρα Μου­σι­κής, η Εθνι­κή Συμ­φω­νι­κή Ορχή­στρα, την Πέμ­πτη 21 Ιού­νη, στις 21.00, στο πλαί­σιο του Φεστι­βάλ Αθη­νών, ερμη­νεύ­ει στο Ωδείο Ηρώ­δου Αττι­κού έργα των Λαυ­ρά­γκα, Μπε­τό­βεν και Ντβόρ­ζακ. Η μου­σι­κή διεύ­θυν­ση είναι του Ανα­στά­σιου Συμεωνίδη.

Ειδι­κό­τε­ρα, παρου­σιά­ζο­νται τα εξής έργα:

Διο­νύ­σιος Λαυ­ρά­γκας: «Εισα­γω­γή και φού­γκα πάνω σε δύο ελλη­νι­κά θέματα».

Λού­ντ­βιχ βαν Μπε­τό­βεν: «Κον­τσέρ­το για πιά­νο και ορχή­στρα Νο. 3, σε ντο ελάσ­σο­να, έργο 37».

Αντο­νίν Ντβόρ­ζακ: «Συμ­φω­νία Νο. 9, σε μι ελάσ­σο­να, έργο 95» («Συμ­φω­νία του Νέου Κόσμου»).

Η είσο­δος είναι ελεύ­θε­ρη με δελ­τία εισό­δου που μπο­ρεί να προ­μη­θευ­τεί κανείς στα κεντρι­κά ταμεία του Φεστι­βάλ (Πανε­πι­στη­μί­ου 39, Στοά Πεσμα­ζό­γλου), στο Ηρώ­δειο και μέσω ίντερ­νετ στη διεύθυνση:www.greekfestival.gr.

 Ενας ροκ σταρ του σαξοφώνου

Ο σαξο­φω­νί­στας Μαρ­κους Εκλ­μάιρ, γνω­στός ως Max the Sax, επι­στρέ­φει στην Αθή­να και στο Gazarte για ένα ακό­μη electro τζαζ πάρ­τι. Ο καλ­λι­τέ­χνης, που συστή­θη­κε μέσω της μπά­ντας τού Πάροβ Στέ­λαρ, ξεχω­ρί­ζει για τους μονα­δι­κούς αυτο­σχε­δια­σμούς του και τη σέξι διά­θε­ση των ζωντα­νών εμφα­νί­σε­ών του. Στις 10.30 μ.μ. Βου­τά­δων 34–36

«Σχο­λι­κή εκδρομή» 

Ο Νίκος Πορ­το­κά­λο­γλου και οι Ευγε­νείς Αλή­τες σε μια «σχο­λι­κή εκδρο­μή» με τις Νατάσ­σα Μπο­φί­λου και Ελέ­νη Τσα­λι­γο­πού­λου και τον Μάρ­κο Κού­μα­ρη στο θέα­τρο Βρά­χων «Μελί­να Μερ­κού­ρη», στις 9 μ.μ.
Βύρωνας

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Δέκα χρό­νια Κώστας Βαρώτσος

Εγκαι­νιά­ζε­ται η έκθε­ση με τίτλο «Κώστας Βαρώ­τσος 2008–2018», στο Ιδρυ­μα Θεο­χα­ρά­κη, με μνη­μεια­κά έργα της πρό­σφα­της παρα­γω­γής του καλ­λι­τέ­χνη. Σε αυτά δια­κρί­νε­ται η συνε­χής πάλη του δημιουρ­γού με την ευθραυ­στό­τη­τα του γυα­λιού, τη στιλ­πνό­τη­τα του σιδή­ρου και, φυσι­κά, τη δια­φά­νεια και το φως. Στις 8 μ.μ. Βασ. Σοφί­ας 9 και Μέρλιν

Art Athina 2018 στο Ωδείο Αθηνών

Κάθε χρό­νο από το 1993, η Art Athina συγκε­ντρώ­νει ένα διε­θνές κοι­νό που απαρ­τί­ζε­ται από συλ­λέ­κτες, επι­με­λη­τές, εκπρο­σώ­πους μου­σεί­ων και φορέ­ων από την Ελλά­δα και το εξω­τε­ρι­κό, καλ­λι­τέ­χνες, δημο­σιο­γρά­φους από τον τοπι­κό και διε­θνή Τύπο, καθώς και το φιλό­τε­χνο κοι­νό, παρου­σιά­ζο­ντας μια επι­λο­γή των σημα­ντι­κό­τε­ρων ελλη­νι­κών και διε­θνών γκα­λε­ρί. Φέτος από την Πέμ­πτη 21 έως την Κυρια­κή 24 Ιου­νί­ου 2018 θα υπο­δέ­χε­ται τους επι­σκέ­πτες της στους χώρους του Ωδεί­ου Αθη­νών. Στο Ωδείο Αθη­νών (Ρηγίλ­λης & Λεω­φό­ρος Βασι­λέ­ως Γεωρ­γί­ου Β΄ 17–19). Ώρες: 12 Τηλ.: 210 7240673. Εισιτ.: 5–8 ευρώ.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο