Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πού θα πάμε, τι θα δούμε, τι θ’ ακούσουμε την Τρίτη 31 Οκτωβρίου

ΕΚΘΕΣΗ

Εικα­στι­κή έκθε­ση με έργα ‑ψηφια­κής ανα­τύ­πω­σης- της Ρώσι­κης Πρωτοπορίας

Η Κομ­μα­τι­κή Οργά­νω­ση Εικα­στι­κών της Τομε­α­κής Οργά­νω­σης Καλ­λι­τε­χνών του ΚΚΕ και η Οργά­νω­ση Βάσης της Ανώ­τα­της Σχο­λής Καλών Τεχνών της Τομε­α­κής Οργά­νω­σης Καλ­λι­τε­χνών της ΚΝΕ διορ­γα­νώ­νουν στη Σχο­λή Καλών Τεχνών, από σήμε­ρα, Δευ­τέ­ρα 30 Οκτώ­βρη έως την Παρα­σκευή 3 Νοέμ­βρη, εικα­στι­κή έκθε­ση με έργα ‑ψηφια­κής ανα­τύ­πω­σης- της Ρώσι­κης Πρω­το­πο­ρί­ας, που βρί­σκο­νται στο Κρα­τι­κό Μου­σείο Σύγ­χρο­νης Τέχνης στη Θεσ­σα­λο­νί­κη και ανή­κουν στη Συλ­λο­γή Κωστάκη.

Παράλ­λη­λα με την έκθε­ση θα ξεδι­πλώ­νε­ται και ένα πρό­γραμ­μα ενδια­φέ­ρου­σων εκδη­λώ­σε­ων, το οποίο ανα­λυ­τι­κά έχει ως εξής:

  • Τρί­τη 31 Οκτώ­βρη, στις 19.00, στο θέα­τρο της σχο­λής: Εκδή­λω­ση — συζή­τη­ση με θέμα «Οι κόκ­κι­νοι καρ­ποί του Οκτώ­βρη στην Τέχνη και τον Πολι­τι­σμό». Θα μιλή­σει η Ελέ­νη Μηλια­ρο­νι­κο­λά­κη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύ­θυ­νη του Τμή­μα­τος Πολι­τι­σμού της ΚΕ. Θα ακου­στούν κεί­με­να των Μπρεχτ, Ριντ, Βάρ­να­λη, Καζαν­τζά­κη και Φωτιάδη.
  • Πέμ­πτη 2 Νοέμ­βρη, στις 19.00, στον κινη­μα­το­γρά­φο της σχο­λής: Σεμι­νά­ριο με θέμα «Οκτω­βρια­νή Επα­νά­στα­ση, η μήτρα του σύγ­χρο­νου κινη­μα­το­γρά­φου». Θα μιλή­σει, μέσα από παρα­δείγ­μα­τα σοβιε­τι­κών ται­νιών της περιό­δου και προ­βο­λή σχε­τι­κών απο­σπα­σμά­των τους, ο σκη­νο­θέ­της και μέλος του Τμή­μα­τος Πολι­τι­σμού της ΚΕ του ΚΚΕ, Κώστας Σταματόπουλος.

ΘΕΑΤΡΟ

«Το ημε­ρο­λό­γιο ενός τρελού»

Ο Σωτή­ρης Χατζά­κης σκη­νο­θε­τεί και ερμη­νεύ­ει “Το ημε­ρο­λό­γιο ενός τρελ­λού” του Νικο­λάι Γκό­γκολ στο Ίδρυ­μα Μιχά­λης Κακο­γιάν­νης από τέλος Οκτω­βρί­ου και κάθε Δευ­τέ­ρα και Τρί­τη. Ένα μεγά­λο έργο έτσι όπως το αντι­λαμ­βά­νε­ται σήμε­ρα ο σκη­νο­θέ­της και ηθο­ποιός, που επι­στρέ­φει στη σκη­νή μετά από 17 χρό­νια για να υπο­δυ­θεί τον Ποπρί­στσιν, τον ήρωα του Γκό­γκολ. Η μεγά­λη κωμω­δία της ύπαρ­ξης συνα­ντά την ελευ­θε­ρία της εσω­τε­ρι­κό­τη­τας και ο μικρός άνθρω­πος, που είχε μεγά­λες προσ­δο­κί­ες, εισέρ­χε­ται στη σκη­νή με το επί­ση­μο ένδυ­μα του κλό­ουν. Ίδρυ­μα Μιχά­λης Κακο­γιάν­νης (Πει­ραιώς 206). Στις 21.00. Τιμές εισι­τη­ρί­ων: από 8 έως 12 ευρώ.

«Θα σε πάρει ο δρό­μος» στο Θέα­τρο 104

Οι δέκα μικρές ιστο­ρί­ες ανθρώ­πων που τους βρή­κε κατα­κού­τε­λα ένα ζόρι. Όμως δεν το βάζουν κάτω και συνε­χί­ζουν. Για­τί είναι άνθρω­ποι που τους πήρε ο δρόμος.…Η θεα­τρι­κή παρά­στα­ση «Θα σε πάρει ο δρό­μος» , βασι­σμέ­νη στο ομώ­νυ­μο βιβλίο του Σάκη Σερέ­φα, σε σκη­νο­θε­σία της Στέλ­λας Σερέ­φο­γλου που επα­να­λή­φθη­κε με επι­τυ­χία από την περ­σι­νή χρο­νιά ολο­κλη­ρώ­νει τον φετι­νό της κύκλο στις 7 Νοεμ­βρί­ου. Θέα­τρο 104 (Ευμολ­πί­δων 41, Γκά­ζι). Κάθε Δευτέ­ρα και Τρί­τη στις 21.15. Τιμές εισι­τη­ρί­ων: 10 ευρώ (κανο­νι­κό), 5 ευρώ (ανέρ­γων , ΑΜΕΑ, ατέ­λειες, ομα­δι­κό άνω των 10ατόμων).

“Τι απέ­γι­νε η Μπέ­η­μπι Τζέ­ην” στο θέα­τρο Σφενδόνη

Το θρυ­λι­κό έργο «Τι απέ­γι­νε η Μπέ­η­μπι Τζέ­ην» ανε­βαί­νει για δεύ­τε­ρη σεζόν, υπό την σκη­νο­θε­τι­κή ματιά του Απόλ­λω­να Παπα­θε­ο­χά­ρη, με τη Ρού­λα Πατε­ρά­κη στο ρόλο της Μπέ­η­μπι Τζέ­ην και τη Μπέ­τυ Λιβα­νού στο ρόλο της Μπλανς. Το διά­ση­μο θρί­λερ του αμε­ρι­κά­νι­κου κινη­μα­το­γρά­φου είχε ενώ­σει αρι­στουρ­γη­μα­τι­κά δυο ιέρειες του Χόλυ­γουντ, την Μπέ­τυ Ντέ­η­βις και την Τζό­αν Κρώ­φορντ. Το «Τι απέ­γι­νε η Μπέ­η­μπι Τζέ­ην;» έγι­νε τερά­στια εμπο­ρι­κή επι­τυ­χία όταν βγή­κε στους κινη­μα­το­γρά­φους το 1962. Ήταν υπο­ψή­φιο για πέντε Όσκαρ, και ο ρόλος της Μπέ­η­μπι Τζέ­ην απο­τέ­λε­σε για την Ντέι­βις και την αίτια για την ενδέ­κα­τη υπο­ψη­φιό­τη­τα της για τα Όσκαρ. Θέα­τρο Σφεν­δό­νη (Μακρή 4, Πλά­κα). Στις 21.15. Τιμές εισι­τη­ρί­ων: από 10 έως 16 ευρώ.

ΜΟΥΣΙΚΗ

Εκρη­κτι­κό r’n’b στο Gagarin
Η Princess Nokia, η καλ­λι­τέ­χνις από το Μπρονξ που δεν φοβά­ται να παίρ­νει πολι­τι­κές θέσεις μέσα από τη μου­σι­κή της, έρχε­ται για πρώ­τη φορά στην Αθή­να και στο Gagarin για να συστή­σει τη δυνα­μι­κή δου­λειά της. R’n’b, αφρι­κα­νι­κά κρου­στά, τζαζ, ηλε­κτρο­νι­κά και χιπ χοπ στοι­χεία ενώ­νο­νται σε ένα εκρη­κτι­κό μείγ­μα. Στις 9 μ.μ.  Λιο­σί­ων 205

Το Κουαρ­τέ­το Εγχόρ­δων “Αένα­ον” στο Μου­σείο Ακρόπολης

Το Μου­σείο Ακρό­πο­λης και η Κρα­τι­κή Ορχή­στρα Αθη­νών απο­χαι­ρε­τούν τη θερι­νή περί­ο­δο με μία μονα­δι­κή συναυ­λία από το Κουαρ­τέ­το Εγχόρ­δων “Αένα­ον” στην Αίθου­σα του Παρ­θε­νώ­να. Την ημέ­ρα αυτή, το Μου­σείο Ακρό­πο­λης θα απο­τε­λέ­σει τον πρώ­το σταθ­μό στη μου­σι­κή και μου­σεια­κή περι­ή­γη­ση της Κρα­τι­κής Ορχή­στρας Αθη­νών στο πλαί­σιο του κύκλου μου­σι­κής δωμα­τί­ου “Μου­σι­κοί Περί­πα­τοι στα μου­σεία 2017–2018”. Παράλ­λη­λα, οι επι­σκέ­πτες θα έχουν τη δυνα­τό­τη­τα να περι­η­γη­θούν την Αίθου­σα του Παρ­θε­νώ­να με θέα την Ακρό­πο­λη. Μου­σείο Ακρό­πο­λης (Διο­νυ­σί­ου Αρε­ο­πα­γί­του 15). Στις 18.00. Για τη συναυ­λία θα δια­τί­θε­νται εισι­τή­ρια ελεύ­θε­ρης εισό­δου στα εκδο­τή­ρια του Μου­σεί­ου από τις 17.30.

ΕΚΘΕΣΕΙΣ

Έκθε­ση φωτο­γρα­φί­ας του Alain Leguy “Αθή­να — Παρί­σι, χθες και σήμε­ρα” στον Ιανό

Ο Ιανός παρου­σιά­ζει την έκθε­ση φωτο­γρα­φί­ας του Alain Leguy, με τίτλο “Αθή­να — Παρί­σι, χθες και σήμε­ρα “. Τα εγκαί­νια της έκθε­σης θα συνο­δεύ­σουν μου­σι­κά, ερμη­νεύ­ο­ντας ελλη­νι­κή και γαλ­λι­κή μου­σι­κή ο κόντρα τενό­ρος Νίκος Σπα­νά­της, η μεσό­φω­νος Έλε­να Μαρα­γκού και η πια­νί­στα Αλε­ξάν­δρα Νομί­δου. Ιανός (Στα­δί­ου 24).Διάρκεια έκθε­σης: 31 Οκτω­βρί­ου — 30 Νοεμ­βρί­ου 2017. Δευ­τέ­ρα έως Παρα­σκευή — 10:00 — 21:00. Σάβ­βα­το- 10:00 — 18:00. Είσο­δος ελεύθερη.

Έκθεση “Ρωσική Πρωτοπορία και η Τέχνη σήμερα” στο Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων

Η Πρω­το­βου­λία «Το 2017 για το 1917» και ο Οργα­νι­σμός Πολι­τι­σμού, Αθλη­τι­σμού και Νεο­λαί­ας του δήμου Αθη­ναί­ων διορ­γα­νώ­νουν στον εμβλη­μα­τι­κό χώρο του κτι­ρί­ου πρώ­ην ΕΑΤ-ΕΣΑ, στο τωρι­νό Κέντρο Τεχνών του δήμου Αθη­ναί­ων, μία σει­ρά ποι­κι­λό­μορ­φων εκδη­λώ­σε­ων σε ένα ζωντα­νό διά­λο­γο καλ­λι­τε­χνών και δια­νο­ου­μέ­νων με την Ρωσι­κή Επα­νά­στα­ση του 1917 και με επί­κε­ντρο την έκθε­ση “Ρωσι­κή Πρω­το­πο­ρία και η Τέχνη σήμε­ρα”, η οποία θα παρου­σια­στεί από 30 Οκτω­βρί­ου έως 3 Δεκεμ­βρί­ου 2017. Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθη­ναί­ων (Πάρ­κο Ελευ­θε­ρί­ας). Είσο­δος ελεύθερη.

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο