Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πού θα πάμε, τι θα δούμε, τι θ’ ακούσουμε το Σάββατο 25 Νοεμβρίου

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Το τελευ­ταίο σημείωμα

Θέμα της ται­νί­ας είναι η εκτέ­λε­ση από τους Γερ­μα­νούς των 200 κομ­μου­νι­στών στην Και­σα­ρια­νή, την 1η Μάη 1944. Ο Παντε­λής Βούλ­γα­ρης μετα­φέ­ρει το κοι­νό στο στρα­τό­πε­δο συγκέ­ντρω­σης του Χαϊ­δα­ρί­ου το διά­στη­μα πριν από την Πρω­το­μα­γιά του ’44, παρου­σιά­ζο­ντας ανθρώ­πους και γεγο­νό­τα, με κεντρι­κό πρό­σω­πο τον 34χρονο ήρωα κομ­μου­νι­στή Ναπο­λέ­ο­ντα Σουκατζίδη.

«Όταν ο Μαρξ συνά­ντη­σε τον Ένγκελς»

Μια πολύ ενδια­φέ­ρου­σα ται­νία του Ραούλ Πεκ «Όταν ο Μαρξ συνά­ντη­σε τον Ένγκελς». Η ται­νία πραγ­μα­τεύ­ε­ται την περί­ο­δο από το 1843 μέχρι το 1847. Δηλα­δή την περί­ο­δο που ο Καρλ Μαρξ γνω­ρί­ζε­ται με τον Φρί­ντριχ Ένγκελς και ξεκι­νούν μαζί την κοι­νή τους πορεία, που πρό­σφε­ρε στο εργα­τι­κό κίνη­μα το θεω­ρη­τι­κό και πολι­τι­κό θεμέ­λιο του επι­στη­μο­νι­κού σοσιαλισμού.

ΜΟΥΣΙΚΗ

Γιάν­νης ΓΙΟΚΑΡΙΝΗΣ – Γιάν­νης ΜΗΛΙΩΚΑΣ, οι ανυ­πό­τα­κτοι της Ροκ έρχο­νται για δεύ­τε­ρη σεζόν μετά τις περ­σι­νές επι­τυ­χη­μέ­νες εμφα­νί­σεις τους στην μου­σι­κή σκη­νή του ΖΟΟ κάθε Σάβ­βα­το για όλο τον Νοέμ­βριο και τον Δεκέμβριο.

Ο Παντε­λής Θαλασ­σι­νός- Βασί­λης Σκου­λάς στο Κρεμλίνο 

Βασί­λης Σκου­λάς του Ψηλο­ρεί­τη, με τον Παντε­λή Θαλασ­σι­νό του Πει­ραιά της Χίου και της Σερί­φου, σε μια ανα­με­νό­με­νη επα­νέ­νω­ση, που αρχί­ζει απο το βρά­δυ της 44ης επε­τεί­ου του Πολυτεχνείου.

Το ραντε­βού δίνε­ται στις 17, 18, 24 & 25 Νοεμ­βρί­ου στον Πει­ραιά στον μου­σι­κό χώρο Κρεμ­λί­νο, στις 10 μ.μ. Καρα­ΐ­σκου 119, Πει­ραιάς. Αυτή τη φορά με μεγα­λύ­τε­ρη άνε­ση χρό­νου, που προ­σφέ­ρει ένας χώρος φτιαγ­μέ­νος για ζωντα­νές εμφα­νί­σεις, θα έχουν την ευκαι­ρία να συνυ­πάρ­ξουν για 4 βρα­διές, να περά­σουν καλά, να μην περιο­ρι­στούν μόνο στα ανα­με­νό­με­να, αλλά να τρα­γου­δή­σουν και άλλα πολ­λά τρα­γού­δια από την κοι­νή τους δισκο­γρα­φία, και τις επι­τυ­χί­ες τους.

ΘΕΑΤΡΟ

“Ο συμ­βο­λαιο­γρά­φος” του Νίκου Βασι­λειά­δη στον Άλιμο

Ένας βαθιά συγκι­νη­τι­κός μονό­λο­γος μιας γυναί­κας που ζει σε λάθος χώρο και χρό­νο. Η Ερα­σμία, μια χήρα, μεγα­λώ­νει τη μονα­χο­κό­ρη της, κλει­σμέ­νη σε ένα περί­πτε­ρο, εγκλω­βι­σμέ­νη στα ήθη και τα έθι­μα της μικρής επαρ­χια­κής πόλης που ζει, μέχρι τη στιγ­μή που τη θλι­βε­ρή, μονό­το­νη ζωή της, δια­κό­πτει ο έρω­τας, το πάθος. Σκη­νο­θε­σία: Γιώρ­γος Καρα­μί­χος. Με την Υρώ Μανέ στο ρόλο της Ερα­σμί­ας. Θεα­τρι­κή Σκη­νή Αλί­μου «Κάρο­λος Κουν» (Υψη­λά­ντου και Θησεί­ου). Στις 19:30. Είσο­δος ελεύ­θε­ρη. Αντί εισι­τη­ρί­ου, συγκε­ντρώ­νο­νται τρό­φι­μα και είδη πρώ­της ανά­γκης για το Κοι­νω­νι­κό Παντο­πω­λείο του Δήμου Αλίμου.

  • Τον «Γλά­ρο» του Σαίξ­πηρ παρου­σιά­ζει το Δημο­τι­κό Θέα­τρο Πει­ραιά,  σε από­δο­ση και σκη­νο­θε­σία Γιάν­νη Χου­βάρ­δα. Μέρες και ώρες παρα­στά­σε­ων: Τετ – Πεμ – Παρ: 20.30, Σαβ: 17.00 & 21.00, Κυρ: 19.00.
  • Φ. Γ. Λόρ­κα «Περ­λι­μπλίν και Μπε­λί­σα» στο Θέα­τρο «Εκά­τη»
  • Το «Φιντα­νά­κι» του Παντε­λή Χορν κάνει πρε­μιέ­ρα στην Πει­ρα­μα­τι­κή Σκη­νή του Εθνι­κού Θεά­τρου σε σκη­νο­θε­σία Ανέ­στη Αζά στις 9 μ.μ. Πανε­πι­στη­μί­ου 48

 «Πού είναι η μάνα σου μωρή;»

Συνε­χί­ζο­νται οι παρα­στά­σεις του θεα­τρι­κού έργου «Πού είναι η μάνα σου μωρή;», σε επι­μέ­λεια κει­μέ­νου Δήμη­τρας Πέτρου­λα, με τη Βέρα Κρού­σκα και σκη­νο­θέ­τη τον Ενκε Φεζολ­λά­ρι. Παί­ζουν ακό­μα οι Ορνέ­λα Λού­τη και Αγά­πη Παπα­θα­να­σιά­δου. Για φέτος έχουν προ­γραμ­μα­τι­στεί 14 παρα­στά­σεις στον Πολυ­χώ­ρο VAULT (Μελε­νί­κου 26, Βοτα­νι­κός), έως την Κυρια­κή 26 Νοέμ­βρη. Μέρες και ώρες παρα­στά­σε­ων: Κάθε Σάβ­βα­το στις 21.00 και κάθε Κυρια­κή στις 19.00.

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

«Πρό­σω­πα στο βάθος του χρό­νου» του Πέτρου Ζουμπουλάκη

«Πρό­σω­πα στο βάθος του χρό­νου» του Πέτρου Ζου­μπου­λά­κη, στο Χώρο Τέχνης «ΣΤΟ­art ΚΟΡΑΗ», που περι­λαμ­βά­νει μια σύνο­ψη ζωγρα­φι­κών πορ­τρέ­των από το σύνο­λο της καλ­λι­τε­χνι­κής του δημιουρ­γί­ας. H Εκθε­ση θα λει­τουρ­γεί έως την Πέμ­πτη 14 Δεκέμ­βρη. Το έργο του χαρα­κτη­ρί­ζε­ται από ποι­κι­λία και πολυ­μορ­φία εκφρα­στι­κών μέσων με απροσ­δό­κη­τες τεχνι­κές και ματιέ­ρες, γεγο­νός που προ­κα­λεί αιφ­νί­διες αλλα­γές στο ύφος και οδη­γεί άλλο­τε σε ένα ημι­τε­λές και ηθε­λη­μέ­να πρό­χει­ρο απο­τέ­λε­σμα και άλλο­τε σε μια επι­με­λη­μέ­νη και τεχνι­κά άψο­γη εικόνα.

«Πάρις Πρέ­κας και Μερό­πη Πρέ­κα: Δύο δημιουρ­γοί — Δύο κόσμοι»

«Πάρις Πρέ­κας και Μερό­πη Πρέ­κα: Δύο δημιουρ­γοί — Δύο κόσμοι», που παρου­σιά­ζε­ται στο Τελ­λό­γλειο Ιδρυ­μα (Αγ. Δημη­τρί­ου 159Α, τηλ. 2310991610). Η έκθε­ση θα λει­τουρ­γεί έως τις 28 Γενά­ρη. Στο Τελ­λό­γλειο, στον εκθε­σια­κό χώρο του ισο­γεί­ου, θα παρου­σια­στούν περισ­σό­τε­ρα από εκα­τό έργα του Πρέ­κα (ζωγρα­φι­κά, γλυ­πτά, κοσμή­μα­τα και έπι­πλα), αντι­προ­σω­πευ­τι­κά των βασι­κών σταθ­μών της καλ­λι­τε­χνι­κής του δια­δρο­μής. Μάλι­στα, κάποια από αυτά παρου­σιά­ζο­νται για πρώ­τη φορά στο κοι­νό, όπως έργα που είναι εμπνευ­σμέ­να από τα γεγο­νό­τα του Πολυ­τε­χνεί­ου, την Κύπρο κ.λπ. Παράλ­λη­λα, στον πρώ­το όρο­φο του Τελ­λο­γλεί­ου θα παρου­σια­στεί η πορεία της συζύ­γου του μεγά­λου καλ­λι­τέ­χνη, της ζωγρά­φου Μερό­πης Πρέ­κα, με περισ­σό­τε­ρες από 40 δημιουρ­γί­ες της: Υαλο­γρα­φί­ες (βιτρό) και ζωγρα­φι­κά έργα. Στο χώρο θα ζωντα­νέ­ψει το εργα­στή­ριο της καλ­λι­τέ­χνι­δας, με τον πάγκο εργα­σί­ας, αντι­κεί­με­να και εργα­λεία της δημιουρ­γι­κής της καθη­με­ρι­νό­τη­τας. Τη γενι­κή ευθύ­νη των εκθέ­σε­ων έχει η γενι­κή γραμ­μα­τέ­ας του ΔΣ του Τελ­λο­γλεί­ου, καθη­γή­τρια του ΑΠΘ Αλε­ξάν­δρα Γου­λά­κη — Βου­τυ­ρά και την επι­μέ­λεια η Χρι­στί­να Τσα­γκά­λια, επι­με­λή­τρια συλ­λο­γών Τελ­λο­γλεί­ου, με την εγκάρ­δια και φιλι­κή σύμπρα­ξη της Μερό­πης Πρέκα.

Πορ­τρέ­τα 1968 — 1917

Στην Πινα­κο­θή­κη Γρη­γο­ριά­δη (Μαρί­νου Αντύ­πα 18, Νέο Ηρά­κλειο) η έκθε­ση «Πορ­τρέ­τα 1968 — 1917». Οι επι­σκέ­πτες της έκθε­σης θα έχουν τη χαρά να δουν πορ­τρέ­τα πενή­ντα χρό­νων του ομό­τι­μου καθη­γη­τή του Τμή­μα­τος Εικα­στι­κών και Εφαρ­μο­σμέ­νων Τεχνών του Αρι­στο­τέ­λειου Πανε­πι­στη­μί­ου Θεσ­σα­λο­νί­κης, Βαγ­γέ­λη Δημη­τρέα. Την έκθε­ση επι­με­λεί­ται ο Πανα­γιώ­της Σ. Παπα­δό­που­λος και θα διαρ­κέ­σει έως τις 15 Γενά­ρη. Οπως ανα­φέ­ρει ο Π. Παπα­δό­που­λος, «ο Δημη­τρέ­ας είναι ο ζωγρά­φος των μετατροπών».

Δημο­τι­κή Πινα­κο­θή­κη Πει­ραιά: Έκθε­ση έργων Θεά­τρου Σκιών Χαρίδημου

«Η έκθε­ση αφο­ρά έργα των Χρή­στου Χαρί­δη­μου, του Γιώρ­γου Χαρί­δη­μου και του Σωτή­ρη Χαρί­δη­μου», τα μέλη της γνω­στής οικο­γέ­νειας, που μεσου­ρά­νη­σε τόσο στις παρα­στά­σεις, όσο και στη λαϊ­κή ζωγρα­φι­κή του Ελλη­νι­κού Θεά­τρου Σκιών από το 1910.

Στις αίθου­σες της Δημο­τι­κής Πινα­κο­θή­κης Πει­ραιά θα φιλο­ξε­νη­θούν γνή­σια εκθέ­μα­τα τριών γενιών Χαρί­δη­μων, με κυρί­αρ­χο θέμα τον Καρα­γκιό­ζη και τους υπό­λοι­πους γνω­στούς ήρω­ες των παρα­στά­σε­ων, όπως ο μπάρ­μπα Γιώρ­γος, ο Χατζηα­βά­της, ο Νιό­νιος, ο Μορ­φο­νιός, ο Πασάς, η Βεζυ­ρο­πού­λα και βέβαια τα τρία μικρά κολλητήρια.

Θεσσαλονίκη, πριν και μετά την πύρινη καταστροφή

Μια ιστο­ρία για την ακμή και το από­το­μο τέλος της κοσμο­πο­λί­τι­κης Θεσ­σα­λο­νί­κης από τα τέλη του 19ου αιώ­να μέχρι την κατα­στρο­φι­κή πυρ­κα­γιά, που σημα­το­δό­τη­σε επί­σης τη μετά­βα­ση από μια εύφλε­κτη ξυλό­πη­κτη πόλη στα μέγα­ρα από μπε­τόν αρμέ, παρου­σιά­ζει το Μορ­φω­τι­κό Ιδρυ­μα Εθνι­κής Τρα­πέ­ζης στη Θεσ­σα­λο­νί­κη με την έκθε­ση «Το τέλος της παλιάς μας πόλης. Θεσ­σα­λο­νί­κη 1870–1917», που εγκαι­νιά­στη­κε την Τετάρ­τη 15 Νοεμβρίου.

Αυτό το τέλος, που περιέ­κλειε μια νέα αρχή, ή, ορθό­τε­ρα, μια νέα συνέχεια.

Για τη συλ­λο­γή του φωτο­γρα­φι­κού υλι­κού και των τεκ­μη­ρί­ων το ΜΙΕΤ συνερ­γά­στη­κε με φορείς της Ελλά­δας και του εξω­τε­ρι­κού και με ιδιώ­τες που διέ­θε­σαν υλι­κό των αρχεί­ων τους, όπως η Εθνι­κή Βιβλιο­θή­κη της Αυστρί­ας, τα Εθνι­κά Αρχεία της Ουγ­γα­ρί­ας, η Βρε­τα­νι­κή Σχο­λή Αθη­νών, η Συλ­λο­γή Καλ­φα­γιάν κ.ά.

Στην έκθε­ση απο­τυ­πώ­νε­ται η κατά­στα­ση της περί­κλει­στης Θεσ­σα­λο­νί­κης πριν από την κατε­δά­φι­ση του θαλάσ­σιου τεί­χους, πανο­ρά­μα­τα της πόλης από το 1890, χάρ­τες πριν και μετά την πυρ­κα­γιά του 1917, τα πρώ­τα πολε­ο­δο­μι­κά σχέ­δια της οθω­μα­νι­κής διοί­κη­σης, αερο­φω­το­γρα­φί­ες, καρτ ποστάλ της πυρί­καυ­στης ζώνης κ.ά.

«Το τέλος της παλιάς μας πόλης. Θεσ­σα­λο­νί­κη 1870–1917», Πολι­τι­στι­κό Κέντρο Θεσ­σα­λο­νί­κης ΜΙΕΤ, Βίλα Καπαν­τζή – Βασι­λίσ­σης Ολγας 108, έως 18 Φεβρουα­ρί­ου 2018.

 Ομα­δι­κή έκθε­ση “Σε Κλί­μα­κα Σχε­δί­ου” στην Εvripides Art Gallery

Το σημείο εκκί­νη­σης της καλ­λι­τε­χνι­κής δημιουρ­γί­ας, όπως απο­τυ­πώ­νε­ται μέσα από την δυνα­μι­κή εξέ­λι­ξη της φόρ­μας πάνω στο χαρ­τί, απει­κο­νί­ζε­ται στη νέα έκθε­ση με τίτλο “Σε Κλί­μα­κα Σχε­δί­ου”, η οποία εγκαι­νιά­ζε­ται το Σάβ­βα­το 25 Νοεμ­βρί­ου στις 12.30 στην Εvripides Art Gallery (Ηρα­κλεί­του 10 και Σκου­φά). Πρό­κει­ται για μια σει­ρά σημα­ντι­κών σχε­δί­ων Ελλή­νων καλ­λι­τε­χνών, παλαιό­τε­ρων και σύγ­χρο­νων, από τον χώρο της ζωγρα­φι­κής και της γλυ­πτι­κής, τα οποία δίνουν την ευκαι­ρία στον θεα­τή να γνω­ρί­σει και να προ­σεγ­γί­σει το έργο του κάθε εικα­στι­κού, από τα πρώ­ι­μα στά­δια, έως την βαθύ­τε­ρη ερμη­νευ­τι­κή διά­στα­ση του έργου. Είσο­δος ελεύθερη.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο