Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πρέσβης Βενεζουέλας: Παρά το γεγονός ότι κάθε μέρα η Βενεζουέλα ακούγεται στον Τύπο, πολύ λίγοι αντιλαμβάνονται τι συμβαίνει στη χώρα μας

Για την εσω­τε­ρι­κή πολι­τι­κή και οικο­νο­μι­κή κατά­στα­ση της Βενε­ζου­έ­λας, αλλά και στον αντί­κτυ­πό που έχει στον υπό­λοι­πο κόσμο, μίλη­σε στο ΑΠΕ ο πρέ­σβης της Μπο­λι­βα­ρια­νής Δημο­κρα­τί­ας της Βενε­ζου­έ­λας στην Αθή­να, Φαρίντ Φερνάντες

«Δυστυ­χώς ζού­με το εξής παρά­δο­ξο: παρά το γεγο­νός ότι κάθε μέρα η Βενε­ζου­έ­λα ακού­γε­ται στον Τύπο, πολύ λίγοι αντι­λαμ­βά­νο­νται τι συμ­βαί­νει στη χώρα μας». Πολ­λοί δημο­σιο­γρά­φοι, εξή­γη­σε, «ανα­κυ­κλώ­νουν ειδή­σεις από ειδη­σε­ο­γρα­φι­κά πρα­κτο­ρεία χωρίς να ανα­λύ­ουν την πραγ­μα­τι­κό­τη­τά μας και αυτό το κάνουν επει­δή η Βενε­ζου­έ­λα ‘που­λά­ει’, επει­δή έχει μια αρι­στε­ρή κυβέρ­νη­ση σε ένα δεξιό κόσμο». Αυτός είναι, υπο­στή­ρι­ξε, και «ο λόγος της καρ­του­νί­στι­κης προ­βο­λής μας καθημερινά».

Ο πρέ­σβης της Βενε­ζου­έ­λας στην Ελλά­δα επι­σή­μα­νε πως η βία έχει στα­μα­τή­σει και ανέ­δει­ξε την ανα­γκαιό­τη­τα οι περι­φε­ρεια­κές εκλο­γές και οι συζη­τή­σεις μετα­ξύ κυβέρ­νη­σης και αντι­πο­λί­τευ­σης να είναι ένας χώρος για τη μεί­ω­ση των κοι­νω­νι­κών εντά­σε­ων. «Είναι ευθύ­νη όλων μας απέ­να­ντι στις μελ­λο­ντι­κές γενιές» σημείωσε.

Συμπλή­ρω­σε πως η πραγ­μα­τι­κό­τη­τα είναι πολύ πιο περί­πλο­κη ανα­φέ­ρο­ντας συγκε­κρι­μέ­να: «Δεν είμα­στε μια ευρω­παϊ­κή χώρα, απο­τε­λού­με μέρος μιας ηπεί­ρου που ανέ­κα­θεν υπέ­φε­ρε από την αποι­κιο­κρα­τία, από την επο­χή του Χρι­στό­φο­ρου Κολόμ­βου, από τους Ισπα­νούς, τους Πορ­το­γά­λους, του Βρε­τα­νούς ή τις ΗΠΑ. Η οικο­νο­μία μας έχει σφυ­ρη­λα­τη­θεί μέσα από αιώ­νες αποι­κιο­κρα­τί­ας, για την εκμε­τάλ­λευ­ση των φυσι­κών πόρων. Η κοι­νω­νία μας έχει σφυ­ρη­λα­τη­θεί μέσα από αιώ­νες ανι­σό­τη­τας μετα­ξύ μιας λευ­κής μειο­νό­τη­τας ευρω­παϊ­κής προ­έ­λευ­σης και μιας πλειο­ψη­φί­ας μιγά­δων, μαύ­ρων και ιθα­γε­νών. Η Μπο­λι­βα­ρια­νή Επα­νά­στα­ση, που ξεκί­νη­σε από τον Πρό­ε­δρο Τσά­βες και η οποία σήμε­ρα επι­χει­ρεί να ενι­σχυ­θεί από τον Πρό­ε­δρο Νικο­λάς Μαδού­ρο, επι­διώ­κει να σπά­σει αυτό το αποι­κια­κό καθε­στώς». Η Μπο­λι­βα­ρια­νή Επα­νά­στα­ση απο­τε­λεί την περί­ο­δο της μεγα­λύ­τε­ρης οικο­νο­μι­κής ανά­πτυ­ξης στην ιστο­ρία μας και της μεγα­λύ­τε­ρης μεί­ω­σης της φτώ­χειας και των ανι­σο­τή­των, παρά τις σημε­ρι­νές δυσκο­λί­ες, ενώ η δημο­κρα­τία ενι­σχύ­θη­κε με την έντα­ξη εκα­τομ­μυ­ρί­ων πολι­τών, πρω­τύ­τε­ρα παρα­γκω­νι­σμέ­νων στο πολι­τι­κό προ­σκή­νιο. Έχου­με υπο­στεί την αντί­στα­ση της παλιάς ελίτ της Βενε­ζου­έ­λας και των Ηνω­μέ­νων Πολι­τειών, οι οποί­οι προ­σπά­θη­σαν να σπεί­ρουν τη βία στους δρό­μους μας την περί­ο­δο μετα­ξύ Απρι­λί­ου και Ιου­λί­ου του τρέ­χο­ντος έτους, αλλά και να σαμπο­τά­ρουν την οικο­νο­μία μας με σκο­πό τη δημιουρ­γία χάους».

Σε αυτό το πλαί­σιο, δια­μή­νυ­σε πως η Βενε­ζου­έ­λα περ­νά μια νέα απο­φα­σι­στι­κή περί­ο­δο για την ενί­σχυ­ση της εθνι­κής της κυριαρ­χί­ας. «Η πολι­τι­κή κρί­ση έχει υπο­χω­ρή­σει, αλλά εξα­κο­λου­θού­με να αντι­με­τω­πί­ζου­με μια εύθραυ­στη οικο­νο­μι­κή κατά­στα­ση λόγω των κυρώ­σε­ων των ΗΠΑ και του σαμπο­τάζ της οικο­νο­μί­ας μας από τις ίδιες ελίτ» επι­σή­μα­νε ο κ. Φερνάντες.

Σε ό,τι αφο­ρά τις σχέ­σεις της Βενε­ζου­έ­λας με την ΕΕ, έστει­λε το μήνυ­μα ότι η επι­βο­λή κυρώ­σε­ων σε βάρος της χώρας του θα έβλα­πτε τις σχέ­σεις τους και τόνι­σε ότι κάτι τέτοιο θα ήταν αντί­θε­το στο ρεύ­μα μιας θετι­κής εξέ­λι­ξης στη χώρα μας. «Θα ήταν κρί­μα αν η ΕΕ, με την οποία έχου­με σχέ­σεις τόσο οικο­νο­μι­κές αλλά και πολι­τι­στι­κές και πολι­τι­κές, ακο­λου­θού­σε το παρά­δειγ­μα του Προ­έ­δρου Τραμπ και της υπερ­συ­ντη­ρη­τι­κής του κυβέρ­νη­σης, εξαι­τί­ας της πίε­σης που ασκούν τα ακρο­δε­ξιά μας λόμπυ σε κάποιες κυβερ­νή­σεις της ΕΕ» ανέφερε.

Σε ερώ­τη­ση για την πρό­σφα­τη επί­σκε­ψη του Προ­έ­δρου της Βενε­ζου­έ­λας Νικο­λάς Μαδού­ρο στη Μόσχα και στην Άγκυ­ρα, είπε πως αυτή η περιο­δεία στέ­φθη­κε με επι­τυ­χία και απο­σα­φή­νι­σε πως «κατέ­στη­σε δυνα­τή την ενί­σχυ­ση των σχέ­σε­ών μας μέσω του σχε­δια­σμού συνερ­γα­σί­ας προς όφε­λος των λαών μας». Επι­σή­μα­νε επί­σης πως ο Νικο­λάς Μαδού­ρο επι­σκέ­φθη­κε την Αλγε­ρία και τη Λευ­κο­ρω­σία και προ­σέ­θε­σε: «Η Βενε­ζου­έ­λα έχει οικο­δο­μή­σει μέσω της Μπο­λι­βα­ρια­νής Επα­νά­στα­σης μια εξω­τε­ρι­κή πολι­τι­κή ανε­ξάρ­τη­τη και κυρί­αρ­χη που επέ­τρε­ψε στη δημιουρ­γία σχέ­σε­ων με πλη­θώ­ρα χωρών, πολι­τι­κούς ηγέ­τες, δια­νο­ού­με­νους, καλ­λι­τέ­χνες αλλά και κοι­νω­νι­κά κινή­μα­τα. Η εξω­τε­ρι­κή μας πολι­τι­κή βασί­ζε­ται στον αμοι­βαίο σεβα­σμό παρά τις δια­φο­ρές μας, την αλλη­λεγ­γύη μετα­ξύ των λαών και την κατα­πο­λέ­μη­ση κάθε είδους ιμπεριαλισμού».

Τέλος ανα­φέρ­θη­κε και στις ημε­ρι­νές περι­φε­ρεια­κές εκλο­γές και επι­σή­μα­νε την ανά­γκη να απο­τε­λέ­σουν ένα χώρο για την αντι­πα­ρά­θε­ση των πολι­τι­κών ιδε­ών. «Από την περί­ο­δο της αποι­κιο­κρα­τί­ας έχου­με κλη­ρο­νο­μή­σει μια διαι­ρε­μέ­νη κοι­νω­νία, στην καρ­διά της οποί­ας υπάρ­χουν μεγά­λες αντι­φά­σεις» παρα­τή­ρη­σε ο κ. Φερ­νά­ντες. Συγκε­κρι­μέ­να, ανέ­φε­ρε πως «η ακρο­δε­ξιά, κλη­ρο­νό­μος της λευ­κής ελίτ που κυβέρ­νη­σε τη χώρα επί αιώ­νες αλλά και της ελίτ του Ψυχρού Πολέ­μου, έχει θελή­σει εκ νέου εδώ και λίγους μήνες να σπεί­ρει τη βία στους δρό­μους μας και να δημιουρ­γή­σει χάος, με σκο­πό να ανα­κτή­σει την εξου­σία». Στον αντί­πο­δα, υπο­γράμ­μι­σε πως «ο βενε­ζου­ε­λά­νι­κος λαός έχει κατα­τρο­πώ­σει αυτή την ανεύ­θυ­νη στά­ση, συμ­με­τέ­χο­ντας τον προη­γού­με­νο Ιού­λιο στις εκλο­γές για μια Συντα­κτι­κή Εθνοσυνέλευση».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο