Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Προεδρικές εκλογές στην Τουρκία: Η ώρα της αναμέτρησης

Με τον δια­γκω­νι­σμό για το ποιος μπο­ρεί να υπη­ρε­τή­σει απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τε­ρα τα συμ­φέ­ρο­ντα του τουρ­κι­κού κεφα­λαί­ου εντός και εκτός συνό­ρων να είναι αυτό που βρί­σκε­ται στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα πίσω από τους ιδιαί­τε­ρα οξείς τόνους της προ­ε­κλο­γι­κής αντι­πα­ρά­θε­σης, διε­ξά­γε­ται σήμε­ρα ο β’ γύρος των προ­ε­δρι­κών εκλο­γών στην Τουρκία.

Στον α’ γύρο ο νυν Πρό­ε­δρος, Ρ. Τ. Ερντο­γάν, υπο­ψή­φιος της «Λαϊ­κής Συμ­μα­χί­ας» (όπου πρω­το­στα­τούν το ισλα­μι­κό ΑΚΡ και το εθνι­κι­στι­κό ΜΗΡ) πήρε 49,5% και ο Κ. Κιλιτσ­ντά­ρο­γλου, τον οποίο στη­ρί­ζει η «Εθνι­κή Συμ­μα­χία» (όπου εκτός από το CHP, συμ­με­τέ­χουν το φιλε­λεύ­θε­ρο ΙΥΙ, άλλα μικρό­τε­ρα κόμ­μα­τα που δημιουρ­γή­θη­καν από διά­σπα­ση του ΑΚΡ κ.ά.) πήρε 44,89%.

Οι κάλ­πες, για να ψηφί­σουν οι περί­που 60 εκατ. ψηφο­φό­ροι της Τουρ­κί­ας, άνοι­ξαν στις 8:00 και θα κλεί­σουν στις 17:00.

Δημο­σκό­πη­ση της «KONDA Research», το διά­στη­μα 20 — 21 Μάη, εμφά­νι­ζε τον Ερντο­γάν να προ­πο­ρεύ­ε­ται με 52,7%, ένα­ντι 47,3% που συγκέ­ντρω­νε ο επι­κε­φα­λής του σοσιαλ­δη­μο­κρα­τι­κού κόμ­μα­τος CHP.

Στις αρχές της βδο­μά­δας που πέρα­σε, δια­λύ­θη­κε ο συνα­σπι­σμός εθνι­κι­στι­κών δυνά­με­ων ΑΤΑ που στον α’ γύρο είχε στη­ρί­ξει την υπο­ψη­φιό­τη­τα του Σινάν Ογάν, ο οποί­ος έλα­βε ποσο­στό 5,2%. Ο ίδιος ο Ογάν ανα­κοί­νω­σε ότι στη­ρί­ζει τον Ερντο­γάν στον β΄ γύρο, ενώ άλλες συνι­στώ­σες θα στη­ρί­ξουν τον Κιλιτσντάρογλου.

Την ίδια στιγ­μή, φιλο­κουρ­δι­κές δυνά­μεις, με πρώ­το το «Πρά­σι­νο Αρι­στε­ρό Κόμ­μα» (YSP, που απο­τέ­λε­σε εκλο­γι­κό σχή­μα του HDP), επα­νέ­λα­βαν ότι θα στη­ρί­ξουν την υπο­ψη­φιό­τη­τα Κιλιτσ­ντά­ρο­γλου, παρά την ακό­μα πιο ανοι­χτή σύμπρα­ξη του επι­κε­φα­λής του CHP με εθνι­κι­στι­κές δυνά­μεις ενό­ψει του β΄ γύρου. Υπεν­θυ­μί­ζε­ται ότι στις βου­λευ­τι­κές εκλο­γές ο συνα­σπι­σμός «Συμ­μα­χί­ας Εργα­σί­ας και Ελευ­θε­ρί­ας», με κορ­μό τα YSP — HDP, πήρε 10,54% και 65 έδρες.

Πηγή: 902.gr

https://ekdoseis-atexnos.gr/book/%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%ce%b1%ce%bb%ce%bb%ce%ac-%ce%bf-%cf%83%cf%84%ce%ac%ce%bb%ce%b9%ce%bd-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%bd%ce%af%ce%ba%ce%bf%cf%85-%ce%bc%cf%8c%cf%84%cf%84%ce%b1/

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο