Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πρωτοφανής υποκρισία στην Νορβηγία. Αντλούν το πετρέλαιο με πράσινη ενέργεια και ταυτόχρονα κάνουν γεωτρήσεις στην Αρκτική

 

Γρά­φει ο Πάνος Αλε­πλιώ­της //

Όλη η προη­γού­με­νη εβδο­μά­δα ήταν εβδο­μά­δα δια­μαρ­τυ­ρί­ας από ακτι­βι­στές με μπλο­κά­ρι­σμα των πετρε­λαιο­φό­ρων που φόρ­τω­ναν πετρέ­λαιο, με οδο­φράγ­μα­τα με τα σώμα­τά τους για να μην περά­σουν τα βυτεία, με ένα μικρό σκά­φος που εμπό­δι­ζε την πρό­σβα­ση στην πλατ­φόρ­μα πετρε­λαί­ου και συγκέ­ντρω­ση έξω από τα γρα­φεία της κρα­τι­κής επι­χεί­ρη­σης πετρε­λαί­ου της Νορβηγίας.

Το απο­τέ­λε­σμα: 129 συλ­λή­ψεις και πρό­στι­μα που φτά­νουν τις 210 χιλιά­δες ευρώ.

Η κρα­τι­κή επι­χεί­ρη­ση υδρο­γο­ναν­θρά­κων Equinor πρώ­ην Statoil ξεκί­νη­σε το 2020 την άντλη­ση πετρε­λαί­ου σε και­νούρ­για περιο­χή εξό­ρυ­ξης, την μεγα­λύ­τε­ρη της Ευρώ­πης, που θα αντλεί πετρέ­λαιο για τα επό­με­να 50 χρόνια.

Είναι η μεγα­λύ­τε­ρη εται­ρεία εξό­ρυ­ξης πετρε­λαί­ου και αερί­ου της Σκαν­δι­να­βί­ας με τζί­ρο 72 δις ευρώ τον χρό­νο. Κατά 67% είναι κρα­τι­κή και το υπό­λοι­πο κατέ­χουν ιδιώτες.

Η εξό­ρυ­ξη έρχε­ται σε σύγκρου­ση με τις εξαγ­γε­λί­ες και τους στό­χους της Νορ­βη­γι­κής κυβέρ­νη­σης που όπως φαί­νε­ται είναι μόνο στα χαρ­τιά παρά τις υπο­γρα­φές που έβα­λε το 2015 στην συμ­φω­νία στο Παρίσι.

Το νέο κλι­μα­τι­κό πλά­νο περι­λαμ­βά­νει τον στό­χο να γίνει η Νορ­βη­γία “ουδέ­τε­ρη” στην παρα­γω­γή διο­ξει­δί­ου του άνθρα­κα το 2030.

Αυτό θα επι­τευ­χθεί με την επι­βο­λή του ακρι­βό­τε­ρου φόρου στον κόσμο για παρα­γω­γή διο­ξει­δί­ου του άνθρα­κα σε ιδιώ­τες και επι­χει­ρή­σεις, όπως και με την προ­ώ­θη­ση πώλη­σης όλο και περισ­σό­τε­ρων ηλε­κτρι­κών αυτο­κι­νή­των και την μεγα­λύ­τε­ρη χρή­ση «πρά­σι­νης» ενέρ­γειας στα Μέσα Μαζι­κής Μεταφοράς.

Μόνο που η παρα­γω­γή διο­ξει­δί­ου του άνθρα­κα μετρά­ται μόνο μέσα στα σύνο­ρα της Νορ­βη­γί­ας. Έτσι το 2017 η ρύπαν­ση ήταν μέσα στην Νορ­βη­γία 53 εκα­τομ­μύ­ρια τόνοι και η ρύπαν­ση από την χρή­ση του πετρε­λαί­ου και αερί­ου που εξή­χθη ήταν 470 εκα­τομ­μύ­ρια τόνοι. Στέλ­νει την ρύπαν­ση σε άλλες χώρες με άλλα λόγια.

Τον Δεκέμ­βριο του 2020 απαλ­λά­χθη­κε το Νορ­βη­γι­κό κρά­τος από τις κατη­γο­ρί­ες για γεω­τρή­σεις πετρε­λαί­ου στην Αρκτι­κή σε προ­στα­τευό­με­νη περιο­χή  μετά από μήνυ­ση  που έκα­νε η Greenpeace και η οργά­νω­ση Natur og Ungdom το 2016. Και οι γεω­τρή­σεις συνεχίζονται..

Μια από τις εται­ρεί­ες που συμ­με­τέ­χει στην εξό­ρυ­ξη πετρε­λαί­ου στην Αρκτι­κή είναι η Σου­η­δι­κή Lundin Energy, γνω­στή για την σκαν­δα­λώ­δη δρα­στη­ριό­τη­τα της στην Αφρι­κή, που πήρε από 3 Σου­η­δι­κές τρά­πε­ζες και μια Δανέ­ζι­κη δάνεια 1 δις ευρώ για την δρά­ση της. Οι ίδιες οι 4 τρά­πε­ζες έχουν μέχρι στιγ­μής επεν­δύ­σει 9,7 δις ευρώ για την εξό­ρυ­ξη πετρε­λαί­ου από την Αρκτική.

Η εται­ρεία Equinor αντλεί πετρέ­λαιο χρη­σι­μο­ποιώ­ντας ρεύ­μα που παρά­γε­ται από αιο­λι­κή ενέρ­γεια και έχει «στο­λί­σει» τις πλατ­φόρ­μες με φωτο­βολ­ται­κά και γιαυ­τό απο­κα­λεί τον εαυ­τό της “καθα­ρή” επιχείρηση.

Μόνο που δεν είναι η άντλη­ση που προ­κα­λεί ρύπαν­ση αλλά η καύ­ση του πετρε­λαί­ου στην βιο­μη­χα­νι­κή παραγωγή.

Έτσι χρυ­σώ­νε­ται  το χάπι και η Νορ­βη­γία απρό­σκο­πτα θα συνε­χί­σει την εκμε­τάλ­λευ­ση της Αρκτι­κής και ταυ­τό­χρο­να θα απο­κα­λεί­ται χώρα που προ­στα­τεύ­ει το περιβάλλον.

Και όπως είπε ένας από τους δια­μαρ­τυ­ρό­με­νους: οι εται­ρεί­ες που κατα­στρέ­φουν το περι­βάλ­λον αθω­ώ­νο­νται  και συλ­λαμ­βά­νουν εμάς που θέλου­με να σώσου­με το περιβάλλον.

Αυτή είναι η υπο­κρι­σία του καπι­τα­λι­σμού. Μέσα από τις δια­κη­ρύ­ξεις για πρά­σι­νες και καθα­ρές πηγές ενέρ­γειας πρώ­το κρι­τή­ριο είναι πάντα η κερ­δο­φο­ρία με όλα τα μέσα.

Πάνε καλά αυτοί οι Σουηδοί;

 

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο