Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πρόκληση Τραμπ — Οι ΗΠΑ αναγνώρισαν τον ακροδεξιό Γκουαϊδό ως «προσωρινό πρόεδρο»

Σε μια άνευ προη­γου­μέ­νου πρό­κλη­ση απέ­να­ντι στο λαό της Βενε­ζου­έ­λας, ο πρό­ε­δρος των ΗΠΑ Ντό­ναλντ Τραμπ ανα­γνώ­ρι­σε τον ακρο­δε­ξιό ηγέ­τη αντι­πο­λί­τευ­σης της Βενε­ζου­έ­λας, Χουάν Γκουαϊ­δό, ως προ­σω­ρι­νό πρό­ε­δρο της χώρας.

Λίγο νωρί­τε­ρα, ενώ­πιον αντι­κυ­βερ­νη­τι­κών δια­δη­λω­τών στο Καρά­κας, ο Γκουαϊ­δό είχε αυτο­α­να­κη­ρυ­χθεί πρό­ε­δρος της λατι­νο­α­με­ρι­κα­νι­κής χώρας.

Με ανα­κοί­νω­σή του, ο Τραμπ δήλω­σε ότι θα χρη­σι­μο­ποι­ή­σει «όλο το βάρος της οικο­νο­μι­κής και διπλω­μα­τι­κής δύνα­μης των ΗΠΑ για να ασκή­σει πιέ­σεις για την απο­κα­τά­στα­ση της δημο­κρα­τί­ας (sic) στην Βενε­ζου­έ­λα» και ενθάρ­ρυ­νε άλλες κυβερ­νή­σεις στο δυτι­κό ημι­σφαί­ριο να ανα­γνω­ρί­σουν επί­σης τον Γκουαϊδό.

«Σήμε­ρα, ανα­γνω­ρί­ζω επι­σή­μως τον πρό­ε­δρο της Εθνο­συ­νέ­λευ­σης της Βενε­ζου­έ­λας Χουάν Γκουαϊ­δό, ως προ­σω­ρι­νό πρό­ε­δρο της Βενε­ζου­έ­λας», υπο­γραμ­μί­ζει η ανα­κοί­νω­ση Τραμπ.

Λίγα λεπτά μετά την ανα­κοί­νω­ση Τραμπ, Κανα­δός κυβερ­νη­τι­κός αξιω­μα­τού­χος δήλω­σε ότι η Οτά­βα σχε­διά­ζει να ανα­γνω­ρί­σει και αυτή με την σει­ρά της τον Γκουαϊ­δό ως νέο πρό­ε­δρο της χώρας. 

Όπως μετα­δί­δουν ξένα μέσα ενη­μέ­ρω­σης, χιλιά­δες λαού, οπα­δοί της νόμι­μης κυβέρ­νη­σης της χώρας, έχουν βγει στους δρό­μους του Καρά­κας και άλλων πόλε­ων δια­μαρ­τυ­ρό­με­νοι για την αμε­ρι­κα­νι­κή πρόκληση. 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο