Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πρόταση του ΝΑΤΟ στα μέτρα της Άγκυρας: Διπλή ονομασία για τα Στενά, εξαφάνιση της Κύπρου από τους χάρτες!

Εντεί­νε­ται το παζά­ρι της Τουρ­κί­ας με τους Ευρω­α­τλα­ντι­κούς, με επι­κίν­δυ­νες προ­ε­κτά­σεις για τα ελλη­νι­κά και κυπρια­κά κυριαρ­χι­κά δικαιώματα.

Χαρα­κτη­ρι­στι­κά, μπρο­στά στις σχε­τι­κές απαι­τή­σεις της τουρ­κι­κής πλευ­ράς πάνω σε ζητή­μα­τα που μόνο ονο­μα­το­λο­γι­κά δεν είναι, η «Καθη­με­ρι­νή» ανα­φέ­ρει ότι η αμε­ρι­κα­νι­κή αντι­προ­σω­πεία στα κεντρι­κά του ΝΑΤΟ στις Βρυ­ξέλ­λες κατέ­βη­κε με μια «συμ­βι­βα­στι­κή πρό­τα­ση». Περι­λαμ­βά­νει τη δυνα­τό­τη­τα διπλής ονο­μα­σί­ας των Στε­νών από τα κρά­τη — μέλη του ΝΑΤΟ, προ­κει­μέ­νου να υπάρ­ξει απε­μπλο­κή από το αδιέ­ξο­δο που απο­τρέ­πει μέχρι στιγ­μής την ομο­φω­νία για την ενερ­γο­ποί­η­ση των νέων χαρ­τών για τα περι­φε­ρεια­κά σχέ­δια (regional plans) ΝΑΤΟι­κών επι­χει­ρή­σε­ων σε όλη την έκτα­ση ευθύ­νης και — κυρί­ως — στην Ανα­το­λι­κή Μεσόγειο.

Υπεν­θυ­μί­ζε­ται ότι σύμ­φω­να με τα όσα προ­βλέ­πο­νται στη Σύμ­βα­ση του Μοντρέ (του 1936 — ρυθ­μί­ζει το καθε­στώς των Στε­νών και απο­τε­λεί διε­θνώς ανα­γνω­ρι­σμέ­νη Συν­θή­κη), τα Στε­νά κατο­νο­μά­ζο­νται ως Στε­νά Δαρ­δα­νελ­λί­ων, Στε­νά Βοσπό­ρου και Θάλασ­σα Μαρ­μα­ρά. Κατά την τουρ­κι­κή αντί­λη­ψη τα Δαρ­δα­νέ­λια είναι «Στε­νά Τσα­νά­κα­λε» και ο Βόσπο­ρος «Στε­νά Ισταν­μπούλ», ενώ κρα­τά την ονο­μα­σία της Θάλασ­σας του Μαρμαρά.

Σύμ­φω­να με την εφη­με­ρί­δα, οι Αμε­ρι­κα­νοί κατέ­βα­σαν στο ΝΑΤΟ πρό­τα­ση να υπάρ­χει στα σχέ­δια σαφής ανα­φο­ρά ότι η Τουρ­κία χρη­σι­μο­ποιεί τη δική της ονο­μα­σία για τα Στε­νά («Turkish Straits») και κάθε άλλο μέλος της λυκο­συμ­μα­χί­ας να μπο­ρεί να χρη­σι­μο­ποι­ή­σει την ορο­λο­γία που υφί­στα­ται στη Σύμ­βα­ση του Μοντρέ.

Προς το παρόν η ελλη­νι­κή πλευ­ρά φέρε­ται να μην έχει απο­δε­χτεί την πρό­τα­ση, παρά το γεγο­νός ότι οι αντι­πρό­σω­ποι των υπό­λοι­πων χωρών ουσια­στι­κά υπο­χώ­ρη­σαν. Στο δημο­σί­ευ­μα τονί­ζε­ται άλλω­στε ότι πέρα από τον κίν­δυ­νο που δημιουρ­γεί­ται η έννοια των «Τουρ­κι­κών Στε­νών» να υιο­θε­τη­θεί και από άλλα κρά­τη — μέλη του ΝΑΤΟ, στην ελλη­νι­κή πλευ­ρά υπάρ­χει σκε­πτι­κι­σμός για το ενδε­χό­με­νο η τακτι­κή αυτή της χρή­σης δύο δια­φο­ρε­τι­κών ονο­μα­σιών που μπο­ρεί να προσ­διο­ρί­ζουν το ίδιο θέμα (εν προ­κει­μέ­νω ένα γεω­γρα­φι­κό σημείο) να χρη­σι­μο­ποι­η­θεί από την Αγκυ­ρα ως επι­χεί­ρη­μα για τη χρή­ση και σε άλλα ζητήματα.

Αλλω­στε, «αγκά­θι» στην ολο­κλή­ρω­ση των χωρι­κών σχε­δί­ων του ΝΑΤΟ ήταν και η ανα­φο­ρά στους χάρ­τες στην Κυπρια­κή Δημο­κρα­τία, την οποία η Αγκυ­ρα δεν απο­δε­χό­ταν. Εξ ου και η αμε­ρι­κα­νι­κή πρό­τα­ση προ­βλέ­πει, πέρα από τη διπλή ονο­μα­σία για τα Στε­νά, και απα­λοι­φή των βασι­κών ονο­μα­σιών στους χάρ­τες, προ­κει­μέ­νου με αυτόν τον τρό­πο να μην υπάρ­χει η ανά­γκη ανα­φο­ράς της Κυπρια­κής Δημο­κρα­τί­ας, αλλά αυτή να περι­γρά­φε­ται με …συντε­ταγ­μέ­νες. Συγκε­κρι­μέ­να, το σύνο­λο των περιο­χών που περι­γρά­φο­νται στους νέους επι­χει­ρη­σια­κούς χάρ­τες του ΝΑΤΟ να απο­δί­δε­ται με γεω­γρα­φι­κές συντε­ταγ­μέ­νες. Με αυτόν τον τρό­πο δεν θα απο­δί­δο­νται μόνο τα συγκε­κρι­μέ­να σημεία στην Ανα­το­λι­κή Μεσό­γειο που αφο­ρούν τα δικαιώ­μα­τα και την επι­κρά­τεια της Κυπρια­κής Δημο­κρα­τί­ας, αλλά το σύνο­λο των περιο­χών στις οποί­ες θα δρα­στη­ριο­ποιού­νται (για γυμνά­σια ή απο­στο­λές) οι δυνά­μεις του ΝΑΤΟ.

Απα­ντώ­ντας σε ερώ­τη­μα για το θέμα, ο Κύπριος Πρό­ε­δρος Νίκος Χρι­στο­δου­λί­δης είπε ότι δεν είχε «μέχρι στιγ­μής ενη­μέ­ρω­ση για το συγκε­κρι­μέ­νο θέμα, αλλά σίγου­ρα αυτήν τη βδο­μά­δα θα έχω».

Σε ένα τέτοιο φόντο, στην Κύπρο μετα­βαί­νει σήμε­ρα ο νέος υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών Γ. Γερα­πε­τρί­της, στην πρώ­τη του επί­ση­μη επί­σκε­ψη στο εξω­τε­ρι­κό από τότε που ανέ­λα­βε καθήκοντα.

Αρχι­κά θα γίνει δεκτός από τον Πρό­ε­δρο της Κυπρια­κής Δημο­κρα­τί­ας Ν. Χρι­στο­δου­λί­δη. Στη συνέ­χεια θα έχει κατ’ ιδί­αν συνά­ντη­ση με τον Κύπριο ομό­λο­γό του, Κ. Κόμπο, μετά το πέρας της οποί­ας θα πραγ­μα­το­ποι­η­θούν διευ­ρυ­μέ­νες συνο­μι­λί­ες μετα­ξύ των δύο αντιπροσωπειών.

Οι συνο­μι­λί­ες ανα­μέ­νε­ται να επι­κε­ντρω­θούν στις εξε­λί­ξεις στο Κυπρια­κό, καθώς επί­σης «στις διμε­ρείς σχέ­σεις και σε θέμα­τα περι­φε­ρεια­κής και πολυ­με­ρούς συνερ­γα­σί­ας που έχουν ανα­πτύ­ξει από κοι­νού οι δύο χώρες με άλλα κρά­τη στην Ανα­το­λι­κή Μεσό­γειο και στη Μέση Ανα­το­λή». Επι­πλέ­ον, ανα­μέ­νε­ται να συζη­τη­θούν μετα­ξύ άλλων θέμα­τα ΕΕ και τρέ­χου­σες διε­θνείς εξε­λί­ξεις, όπως το Ουκρανικό.

Τηλε­φω­νι­κή επι­κοι­νω­νία με τον Ισραη­λι­νό ομό­λο­γό του είχε χθες ο υπουρ­γός Αμυ­νας Ν. Δέν­διας, στην πορεία παρα­πέ­ρα σύσφι­ξης σχέ­σε­ων και με το κρά­τος — δολο­φό­νο του παλαι­στι­νια­κού λαού, την ώρα μάλι­στα που άλλη μια επι­χεί­ρη­ση του ισραη­λι­νού στρα­τού άφη­νε πίσω της άλλους 7 Παλαι­στί­νιους νεκρούς.

902.gr

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο