Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πρόωρες εκλογές στην Αυστρία σήμερα

Πριν καν συμπλη­ρω­θούν δύο χρό­νια από την τελευ­ταία εκλο­γι­κή ανα­μέ­τρη­ση της 15ης Οκτω­βρί­ου 2017, πρό­ω­ρες βου­λευ­τι­κές εκλο­γές διε­ξά­γο­νται σήμε­ρα στην Αυστρία, εξαι­τί­ας του πολύ­κρο­του σκαν­δά­λου δια­φθο­ράς και πολι­τι­κής συναλ­λα­γής — γνω­στού ως «Υπό­θε­ση Ίμπι­ζα» — που οδή­γη­σε στα τέλη του Μαΐ­ου στη διά­λυ­ση του κυβερ­νη­τι­κού συνα­σπι­σμού του Λαϊ­κού Κόμ­μα­τος (OVP) και του εθνι­κι­στι­κού — «ευρω­σκε­πτι­κι­στι­κού» Κόμ­μα­τος των Ελευ­θέ­ρων (FPO). Ο συνα­σπι­σμός κατέρ­ρευ­σε εξαι­τί­ας του σκαν­δά­λου «Ιμπι­ζα», όπου ο πρώ­ην πρό­ε­δρος του FPO και πρώ­ην αντι­κα­γκε­λά­ριος, Χάιντς — Κρί­στιαν Στρά­χε, εμφα­νι­ζό­ταν σε βίντεο να δια­πραγ­μα­τεύ­ε­ται με υπο­τι­θέ­με­νη Ρωσί­δα επι­χει­ρη­μα­τία κρα­τι­κές συμ­βά­σεις και άλλες επεν­δύ­σεις, με αντάλ­λαγ­μα τη στή­ρι­ξη του κόμ­μα­τός του στις εκλο­γές του 2017.

Στις κάλ­πες, που άνοι­ξαν μόλις, στις 08.00 (ώρα Ελλά­δας) και θα κλεί­σουν στις 18.00 (ώρα Ελλά­δας), όταν θα μετα­δο­θεί και η πρώ­τη πρό­βλε­ψη της δημό­σιας Αυστρια­κής Ραδιο­τη­λε­ό­ρα­σης για το απο­τέ­λε­σμα, καλού­νται 6.396.796 Αυστρια­κοί ψηφο­φό­ροι 16 ετών και άνω προ­κει­μέ­νου να εκλέ­ξουν για τα επό­με­να πέντε χρό­νια τους 183 βου­λευ­τές της νέας Βου­λής από τους υπο­ψή­φιους συνο­λι­κά οκτώ κομμάτων.

Το επί­ση­μο, προ­σω­ρι­νό απο­τέ­λε­σμα ανα­μέ­νε­ται να ανα­κοι­νω­θεί από τον υπουρ­γό Εσω­τε­ρι­κών στις 22.00 (ώρα Ελλά­δας), ενώ το ορι­στι­κό, τελι­κό απο­τέ­λε­σμα θα είναι γνω­στό αργά την Δευ­τέ­ρα ή πιθα­νόν μόνον την Πέμ­πτη, εάν υπάρ­ξει καθυ­στέ­ρη­ση στην κατα­μέ­τρη­ση των επι­στο­λι­κών ψηφο­δελ­τί­ων, που τη φορά αυτή έφτα­σαν τα 1.070.933, αριθμό-ρεκόρ.

Σύμ­φω­να με τις δημο­σκο­πή­σεις, το OVP (του απερ­χό­με­νου καγκε­λά­ριου, Σεμπά­στιαν Κουρτς)  έρχε­ται πρώ­το με ποσο­στό μετα­ξύ 33%-35% της πρό­θε­σης ψήφου, ενώ οι σοσιαλ­δη­μο­κρά­τες του SPO εμφα­νί­ζο­νται δεύ­τε­ροι με περί­που 23% και στην τρί­τη θέση το FPO με 20%. Οι Πρά­σι­νοι — που στις τελευ­ταί­ες εκλο­γές βρέ­θη­καν κάτω από το όριο του 4% για την είσο­δο στη Βου­λή — εμφα­νί­ζο­νται μετα­ξύ 11%-12% και το νεο­φι­λε­λεύ­θε­ρο ΝΕΟΣ (Νέα Αυστρία ) στο 8%. Το κόμ­μα «Τώρα» (πρώ­ην Λίστα Πιλτς), που είχε πρω­το­εμ­φα­νι­στεί στις τελευ­ταί­ες εκλο­γές και είχε μπει στη Βου­λή με 4,4%, περιο­ρί­ζε­ται τώρα στο 2%.

Πάντως, ο Σ. Κουρτς απο­φεύ­γει να πάρει ξεκά­θα­ρη θέση σχε­τι­κά με τον κυβερ­νη­τι­κό εταί­ρο που θα επι­λέ­ξει για τον κυβερ­νη­τι­κό συνα­σπι­σμό, που πολύ πιθα­νόν θα προ­κύ­ψει από το εκλο­γι­κό απο­τέ­λε­σμα, χωρίς να έχει απο­κλεί­σει μια συμ­μα­χία με τους Σοσιαλ­δη­μο­κρά­τες, τους φιλε­λεύ­θε­ρους του ΝΕΟΣ (Νέα Αυστρία ) και τους Πράσινους.

Αλλά και οι Σοσιαλ­δη­μο­κρά­τες, υπό την Πάμε­λα Ρέντι — Βάγκνερ, έχουν εκφρά­σει επι­θυ­μία επι­στρο­φής της συγκυ­βέρ­νη­σης με το Λαϊ­κό Κόμ­μα. Θυμί­ζου­με ότι μέχρι τις εκλο­γές του 2017 συγκυ­βερ­νού­σαν Σοσιαλ­δη­μο­κρά­τες — Λαϊ­κό Κόμ­μα με σοσιαλ­δη­μο­κρά­τη καγκε­λά­ριο, τον Κρί­στιαν Κερν. Αντί­στοι­χα, οι Πρά­σι­νοι, που συγκυ­βερ­νούν με το OVP σε αρκε­τές περιο­χές της Αυστρί­ας, επι­θυ­μούν να συμ­με­τά­σχουν για πρώ­τη φορά σε ομο­σπον­δια­κή κυβέρνηση.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο