Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πυροσβέστες: Δεν αρκούν τα λόγια συμπάθειας ή και θαυμασμού!

Γρά­φει ο Αλέ­κος Χατζη­κώ­στας //

Ιδιαί­τε­ρη προ­βο­λή από τα ΜΜΕ έχουν τις μέρες αυτές οι εικό­νες από τον πραγ­μα­τι­κά ηρω­ι­κό αγώ­να  των πυρο­σβε­στών στα διά­φο­ρα «πύρι­να μέτω­πα» στη χώρα μας. Αυτό όμως δεν έχει πάντα «αγα­θές» προ­θέ­σεις. Είτε εντάσ­σε­ται σε μία προ­πα­γαν­δι­στι­κού χαρα­κτή­ρα προ­σπά­θεια  να εμφα­νί­σει το μεν «κρά­τος, κυβέρ­νη­ση ως αδρα­νού­ντα ή ανύ­παρ­κτα» που «σώζο­νται» χάρη στις προ­σπά­θειες των «ηρω­ι­κών πυρο­σβε­στών» (δυστυ­χώς σε μεγά­λο βαθ­μό έτσι είναι…), είτε εκφρά­ζουν απλά συμπά­θεια ή και θαυ­μα­σμό χωρίς όμως να στέ­κο­νται στην ουσία των προ­βλη­μά­των που αντι­με­τω­πί­ζουν. Ας δού­με ορι­σμέ­να γενι­κό­τε­ρα ζητήματα:

1.Η κατά­στα­ση δασο­προ­στα­σί­ας της χώρας μας βρί­σκε­ται σε δια­δι­κα­σία απο­σά­θρω­σης , ως απο­τέ­λε­σμα της πολι­τι­κής των κυβερ­νή­σε­ων και  των προη­γού­με­νων και της σημε­ρι­νής. Δύο χαρα­κτη­ρι­στι­κά παρα­δείγ­μα­τα. Από το 2009 κάθε χρό­νο μειώ­νο­νται 120 εκατ. ευρώ από τον προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό του Πυρο­σβε­στι­κού Σώμα­τος. Επί­σης  έχει απο­δυ­να­μω­θεί η δύνα­μη του Πυρο­σβε­στι­κού Σώμα­τος, ενώ και τα απαι­τού­με­να μέσα (π.χ οχή­μα­τα) δεν βρί­σκο­νται και στην καλύ­τε­ρη κατά­στα­ση. Στό­χος τους η ιδιω­τι­κο­ποί­η­ση που έχει επέλ­θει ήδη με την αερο­πυ­ρό­σβε­ση και η εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­ση, η πώλη­ση της πυρα­σφά­λειας όπως έγι­νε με τη Fraport και των ιδιω­τι­κο­ποι­η­μέ­νων οδι­κών αξόνων.

2.Από το 1998 είχα­με 35  θανά­τους πυρο­σβε­στών, ενώ  εξαι­τί­ας των συν­θη­κών δου­λειάς  «θερί­ζουν» ασθέ­νειες όπως καρ­διο­πά­θειες, κακο­ή­θειες, δια­φό­ρων μορ­φών ηπα­τί­τι­δες, μυο­σκε­λε­τι­κές κακώ­σεις. Τους αιφ­νί­διους θανά­τους που κατα­γρά­φο­νται σε εν ενερ­γεία και εν απο­στρα­τεία, από διά­φο­ρες αιτί­ες, συνέ­πεια της μακρο­χρό­νιας επι­βά­ρυν­σης της υγεί­ας τους από τη συνε­χό­με­νη έκθε­ση τους σε βλα­πτι­κούς παρά­γο­ντες, δίχως την ύπαρ­ξη καθο­ρι­σμέ­νων μέτρων προ­φύ­λα­ξης και προ­λη­πτι­κών ιατρι­κών ελέγ­χων και την απου­σία νομο­θε­τι­κού πλαι­σί­ου και εφαρ­μο­γής της σχε­τι­κής εργα­τι­κής νομοθεσίας.

Και φυσι­κά μόνι­μες ανα­πη­ρί­ες που παρου­σιά­ζο­νται είτε λόγω σοβα­ρό­τα­των τραυ­μα­τι­σμών, είτε ως απόρ­ροια της χρή­σης πεπα­λαιω­μέ­νων και επι­κίν­δυ­νων υλι­κών πχ ανα­πνευ­στι­κές συσκευ­ές κ.λ.π.

  1. Αντί για την ανα­γνώ­σι­μη του βαρύ επι­κίν­δυ­νου και ανθυ­γιει­νού και τη λήψη μέτρων προ­στα­σί­ας να εφαρ­μό­ζε­ται το ακρι­βώς αντί­θε­το για το λόγο ότι (Από ανα­κοί­νω­ση της ΕΝΩΤΙΚΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ:

«Αύξη­σαν οι κυβερ­νή­σεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ τα ηλι­κια­κά όρια των πυρο­σβε­στών στα 60 χρό­νια και στα 40 τα έτη υπηρεσίας.

Αρνή­θη­καν να εφαρ­μό­σουν τις δια­τά­ξεις του Νόμου 1568/85 που επε­κτά­θη­κε από το 2003 και για τα Σώμα­τα Ασφά­λειας, όσον αφο­ρά τις προ­σλή­ψεις για­τρών εργα­σί­ας, τεχνι­κών ασφα­λεί­ας και άλλων παρα­μέ­τρων επι­κα­λού­με­νοι δημο­σιο­νο­μι­κό κόστος.

Απέ­συ­ραν το 2008 ακό­μη και αυτό το κου­τσου­ρε­μέ­νο σχέ­διο ΠΔ που τόλ­μη­σαν να εκπο­νή­σουν μετά από 5χρόνια επέ­κτα­σης των σχε­τι­κών δια­τά­ξε­ων για την υγιει­νή και ασφά­λεια και αφο­ρού­σε την προ­στα­σία 12.500 πυρο­σβε­στών μονί­μων και συμ­βα­σιού­χων κατά τη διάρ­κεια των επιχειρήσεων!!!

Μεί­ω­ση την οποία τηρεί ευλα­βι­κά και η δική σας κυβέρ­νη­ση ακό­μη και για πιστώ­σεις που αφο­ρούν τα μέσα ατο­μι­κής προ­στα­σί­ας, εκσυγ­χρο­νι­σμό εγκα­τα­στά­σε­ων και μηχα­νο­λο­γι­κού εξο­πλι­σμού κ.λ.π…»

  1. Επο­μέ­νως η έκφρα­ση θαυ­μα­σμού για το ηρω­ι­κό τους έργο απαι­τεί από την κυβέρ­νη­ση (αλλά και όλους εμάς) την έμπρα­κτη στή­ρι­ξη των δίκαιων αιτη­μά­των τους: «Ανα­γνώ­ρι­ση του επαγ­γέλ­μα­τος ως Βαρύ, Επι­κίν­δυ­νο & Ανθυγιεινό.

Την πλή­ρη εφαρ­μο­γή των μέτρων προ­στα­σί­ας που προ­βλέ­πουν οι σχε­τι­κές δια­τά­ξεις και τη θέσπι­ση του ΠΔ για την υγιει­νή & ασφά­λεια στο επι­χει­ρη­σια­κό σκέλος».

 

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο