Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πώς τιμωρεί η Ισραηλινή δικαιοσύνη δολοφονίες Παλαιστινίων (Όταν δεν μπορεί να κάνει αλλιώς);

Ένας Ισραη­λι­νός πρώ­ην μέλος της παρα­στρα­τιω­τι­κής αστυ­νο­μί­ας κατα­δι­κά­στη­κε σήμε­ρα σε φυλά­κι­ση εννέα μηνών για τη δολο­φο­νία ενός έφη­βου Παλαι­στί­νιου δια­δη­λω­τή το 2014. Από­φα­ση που όπως ήταν φυσι­κό προ­κά­λε­σε δια­μαρ­τυ­ρί­ες από την οικο­γέ­νεια του νεα­ρού που ζήτη­σε να του επι­βλη­θεί αυστη­ρό­τε­ρη ποινή.

Νωρί­τε­ρα, στην απο­λο­γία του ο δολο­φό­νος Μπεν Ντέ­ρι είχε δηλώ­σει ένο­χος για ανθρω­πο­κτο­νία από αμέ­λεια και πρό­κλη­ση βαριών τραυ­μά­των στον 17χρονο Ναντίμ Νουουά­ρα — κατη­γο­ρί­ες ελα­φρύ­τε­ρες σε σχέ­ση με εκεί­νην της ανθρω­πο­κτο­νί­ας που αντι­με­τώ­πι­ζε αρχικά.

«Δεν έχει απο­δο­θεί δικαιο­σύ­νη», δήλω­σε ο πατέ­ρας του Νουουά­ρα, Ίσαμ, στο Ρόι­τερς μετά την ανα­κοί­νω­ση της ετυμηγορίας.

«Δεν περί­με­να ποτέ πως το ισραη­λι­νό δικα­στή­ριο θα απέ­δι­δε δικαιο­σύ­νη για τον γιο μου που έγι­νε μάρ­τυ­ρας, αλλά έπρε­πε να κάνω ό,τι μπο­ρού­σα για να παρου­σιά­σω μια στέ­ρεη υπό­θε­ση και να εκθέ­σω το ισραη­λι­νό δικα­στι­κό σύστη­μα σε όλο τον κόσμο και το έκα­να», είπε.

Οι εισαγ­γε­λείς είχαν απαγ­γεί­λει αρχι­κά κατη­γο­ρί­ες για ανθρω­πο­κτο­νία σε βάρος του Ντέ­ρι, λέγο­ντας ότι εκ προ­θέ­σε­ως άλλα­ξε τις σφαί­ρες στο όπλο του, από πλα­στι­κές σε αλη­θι­νά πυρά, με απο­τέ­λε­σμα να σκο­τω­θεί ο Νουουά­ρα στο χωριό Μπεϊ­τού­νια της κατε­χό­με­νης Δυτι­κής Όχθης.

Στο τρο­πο­ποι­η­μέ­νο κατη­γο­ρη­τή­ριο, το οποίο συμ­φω­νή­θη­κε από τον Ντέ­ρι και εγκρί­θη­κε από το Επαρ­χια­κό Δικα­στή­ριο της Ιερου­σα­λήμ, ανα­φέ­ρε­ται ότι η αλλα­γή αυτή ήταν τυχαία.

Η ανθρω­πο­κτο­νία από αμέ­λεια επι­σύ­ρει ανώ­τα­τη ποι­νή φυλά­κι­σης τα τρία χρό­νια στο Ισρα­ήλ. Η ανώ­τα­τη ποι­νή για την ανθρω­πο­κτο­νία, αντί­θε­τα, είναι κάθειρ­ξη 20 χρό­νια και η ποι­νή αυτή μπο­ρεί να επι­βλη­θεί και σε περι­πτώ­σεις δολο­φο­νιών εκ προ­θέ­σε­ως όταν δεν υπάρ­χουν σαφή στοι­χεία προμελέτης.

Το δικα­στή­ριο κατα­δί­κα­σε τον Ντέ­ρι σε φυλά­κι­ση εννέα μηνών χωρίς ανα­στο­λή και σε άλλους έξι μήνες με ανα­στο­λή και τον διέ­τα­ξε να κατα­βά­λει 50.000 σέκελ ως απο­ζη­μί­ω­ση στην οικο­γέ­νεια του Νουουάρα.

Ο Ντέ­ρι κατα­δι­κά­στη­κε για πρό­κλη­ση βαριών τραυ­μά­των καθώς το δικα­στή­ριο έκρι­νε πως σκο­πός του ήταν να πυρο­βο­λή­σει με αυτό που νόμι­ζε πως ήταν πλα­στι­κή σφαί­ρα στο στή­θος τον Νουουά­ρα στην Μπεϊ­τού­νια στις 15 Μαΐ­ου 2014.

Ένας ακό­μη έφη­βος δια­δη­λω­τής σκο­τώ­θη­κε στο περι­στα­τι­κό της Μπεϊ­τού­νια, αλλά το Ισρα­ήλ δεν απήγ­γει­λε κατη­γο­ρί­ες σε εκεί­νη την υπό­θε­ση, επι­κα­λού­με­νο έλλει­ψη απο­δει­κτι­κών στοι­χεί­ων καθώς δεν είχε πραγ­μα­το­ποι­η­θεί νεκροψία.

Το δικα­στή­ριο ανα­φέ­ρει στην ανα­κοί­νω­σή του σήμε­ρα πως το περι­στα­τι­κό σημειώ­θη­κε αφού οι δια­δη­λω­τές είχαν στα­μα­τή­σει να εκτο­ξεύ­ουν πέτρες. «Παρά τους κανο­νι­σμούς και παρά το γεγο­νός ότι ο εκλι­πών δεν απο­τε­λού­σε απει­λή για την (ισραη­λι­νή) μονά­δα, ο κατη­γο­ρού­με­νος στό­χευ­σε με το όπλο του τον κορ­μό του εκλι­πό­ντος και τον πυρο­βό­λη­σε με πρό­θε­ση να τον τραυματίσει».

Ένας Ισραη­λι­νός στρα­τιώ­της, ο Ελόρ Αζά­ρια, ανα­μέ­νε­ται να απο­φυ­λα­κι­στεί τον ερχό­με­νο μήνα αφού εξέ­τι­σε τα δύο τρί­τα της 14μηνης ποι­νής του για ανθρω­πο­κτο­νία, επει­δή σκό­τω­σε εξ επα­φής έναν τραυ­μα­τι­σμέ­νο Παλαι­στί­νιο δρά­στη επί­θε­σης στη Δυτι­κή Όχθη το 2016.

Ο Αζά­ρια είχε κατα­δι­κα­στεί αρχι­κά σε φυλά­κι­ση 18 μηνών, ποι­νή η οποία σύμ­φω­να με την παλαι­στι­νια­κή κυβέρ­νη­ση δίνει το «πρά­σι­νο φως» στους Ισραη­λι­νούς στρα­τιώ­τες να σκο­τώ­νουν ατι­μώ­ρη­τα. Ο επι­κε­φα­λής των ενό­πλων δυνά­με­ων του Ισρα­ήλ μεί­ω­σε την ποι­νή κατά τέσ­σε­ρις μήνες και στη συνέ­χεια η ποι­νή μειώ­θη­κε περαι­τέ­ρω κατά ένα τρί­το λόγω καλής διαγωγής.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο