Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ρούχα “πράσινα”, ανθεκτικά που όμορφα μυρίζουν..

Γρά­φει ο Πάνος Αλε­πλιώ­της // 

Η επί­θε­ση του “πρά­σι­νου” φιλι­κού προς το περι­βάλ­λον καπι­τα­λι­σμού καλά κρατεί..

Κατα­κλύ­ζε­ται το δια­δί­κτυο με δια­φη­μί­σεις εται­ρειών που έχουν βρει λύσεις προ­σαρ­μο­σμέ­νες στους κατα­να­λω­τές για μεί­ω­ση της ρύπαν­σης του περιβάλλοντος. 

Τι μας ενημερώνουν:

Η κλω­στο­ϋ­φα­ντουρ­γία σύμ­φω­να με έκθε­ση του ΟΗΕ ρυπαί­νει το περι­βάλ­λον σε όλη την δια­δι­κα­σία κατα­σκευ­ής των ρού­χων περισ­σό­τε­ρο από όσο η αερο­πλο­ΐα και η ναυ­σι­πλο­ΐα μαζί.

Αγο­ρά­ζου­με 60% περισ­σό­τε­ρα ρού­χα από ότι πριν 15 χρό­νια και τα πετά­με στον μισό χρό­νο χρή­σης από ότι παλιότερα. 

Τα ρού­χα είναι από τα προ­ϊ­ό­ντα όπου μπο­ρεί να γίνει η μεγα­λύ­τε­ρη εξοι­κο­νό­μη­ση για λιγό­τε­ρους ρύπους στην ατμόσφαιρα.

Ένα κιλό ρού­χα στα σκου­πί­δια είναι ίσον με την ρύπαν­ση μιας δια­δρο­μής 200 χιλιό­με­τρα με το αυτο­κί­νη­το, μας λενε οι εκθέσεις. 

Ποιά είναι η λύση; Πρέ­πει να αγο­ρά­ζου­με λιγό­τε­ρα ρού­χα και να κρα­τά­νε περισ­σό­τε­ρο και χωρίς πλύ­σι­μο διότι: 

Ένα πλύ­σι­μο λιγό­τε­ρο στα δέκα στο πλυ­ντή­ριο σε μια οικο­γέ­νεια 4 ατό­μων βοη­θά το περι­βάλ­λον τόσο όσο σαν να αλλά­ζεις το αυτο­κί­νη­το σου με ένα υβριδικό.

Τα βακτη­ρί­δια όμως πολ­λα­πλα­σιά­ζο­νται όταν τα ρού­χα δεν πλέ­νο­νται τακτικά.

Τα μικρό­βια δεν θα στα­μα­τή­σουν να ανα­πτύσ­σο­νται όσο και να τα πασπα­λί­ζου­με με αρώματα. 

 Έτσι εται­ρεί­ες όπως Adidas, Patagonia και Tommy Hilfiger συνερ­γά­ζο­νται με εται­ρεί­ες εξει­δι­κευ­μέ­νες στο να εξα­φα­νί­ζουν με “πρά­σι­νες” λύσεις την άσχη­μη μυρω­διά της απλησιάς. 

Ψάχνουν τρό­πους και βρί­σκουν, αν πιστέ­ψου­με τις δια­φη­μί­σεις, να εξο­ντώ­σουν με “πρά­σι­νες” ουσί­ες τα βακτη­ρί­δια της βρω­μιάς πριν αρχί­σουν να μυρίζουν.

Με την χρή­ση αυτών των ουσιών δια­σπώ­νται τα μικρό­βια και τα βακτη­ρί­δια σε νερό και διο­ξεί­διο του άνθρα­κα και όχι σε τοξί­νες και άλλα δηλητήρια.

 Κάποια στιγ­μή όμως θα αγο­ρά­σου­με ρού­χα ακό­μη κι αν είναι πρά­σι­να και κάποια στιγ­μή πρέ­πει να πλυ­θούν και αυτά τα ρούχα..

 Γιαυ­τό, μας δια­φη­μί­ζουν, πρέ­πει να απο­κτή­σου­με συνο­λι­κή συνεί­δη­ση οικο­λο­γι­κή και να απο­φεύ­γου­με κάθε επι­βα­ρυ­ντι­κό για το περι­βάλ­λον όπως να ταξι­δεύ­ου­με με τραί­νο και όχι με αυτο­κί­νη­το και αερο­πλά­νο ή να μην ταξι­δεύ­ου­με συχνά, να μην τρώ­με ζωι­κά προ­ϊ­ό­ντα, να τοπο­θε­τή­σου­με ηλια­κά και φωτο­βολ­ταϊ­κά στο σπί­τι μας, να απο­κτή­σου­με ηλε­κτρι­κό ή υβρι­δι­κό αυτο­κί­νη­το  να πλέ­νου­με τα πιά­τα μια φορά την εβδο­μά­δα, να κάνου­με ντους και όχι μπά­νιο στην μπα­νιέ­ρα και να αγο­ρά­ζου­με λιγό­τε­ρα, πιό ανθε­κτι­κά ρού­χα που δεν θα χρειά­ζο­νται το ίδιο πλύσιμο. 

Από τις ίδιες τις εται­ρεί­ες όμως ή τις θυγα­τρι­κές τους. Με τον ίδιο τρό­πο και τις ίδιες παρα­γω­γι­κές σχέ­σεις. Με αφε­ντι­κά και δού­λους τους εργα­ζό­με­νους. Με “καθο­δη­γη­τές” της κατα­νά­λω­σης και κοπά­δια πρό­βα­τα τους κατα­να­λω­τές αρκεί να μην βρω­μά­νε τα ρού­χα μας. Αυτό δεν αλλά­ζει στην “πρά­σι­νη” λογι­στι­κή.  Εμείς να αλλά­ξου­με είναι το θέμα και ο “καλός” καπι­τα­λι­σμός θα βρει λύσεις…

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο