Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για την τραγωδία στο Μάτι

Έξι χρό­νια μετά την ολέ­θρια φωτιά που σάρω­σε το Μάτι, η Δικαιο­σύ­νη θα δώσει σήμε­ρα την πρώ­τη της απά­ντη­ση στο «τις πταί­ει» από τους εμπλε­κό­με­νους στη δια­χεί­ρι­ση της φωτιάς για την ασύλ­λη­πτη τρα­γω­δία με τους 104 νεκρούς. Η όποια από­φα­ση όμως δεν μπο­ρεί να καλύ­ψει τις πολι­τι­κές ευθύ­νες των κυβερ­νή­σε­ων η αδια­φο­ρία των οποί­ων για μέτρα πολι­τι­κής προ­στα­σί­ας αφή­νει έρμαιο το λαό στη φωτιά, στο νερό, στο σεισμό

Το Τρι­με­λές Πλημ­με­λειο­δι­κείο θα ανα­κοι­νώ­σει το πρωί την από­φα­ση του για τους 21 κατη­γο­ρού­με­νους, τότε αξιω­μα­τι­κοί της Πυρο­σβε­στι­κής, η τότε περι­φε­ρειάρ­χης Αττι­κής και οι τότε δήμαρ­χοι των δήμων που έπλη­ξε η φωτιά κά, που μετά από εισαγ­γε­λι­κή έρευ­να βρί­σκο­νται στο εδώ­λιο για πρά­ξεις και παρα­λεί­ψεις πριν, κατά τη διάρ­κεια και μετά τη φωτιά που άφη­σε πίσω της οδύ­νη και καταστροφή.

Οι δικα­στές μετά από μία δια­δι­κα­σία στο ακρο­α­τή­ριο που διήρ­κε­σε περί­που ενά­μι­ση χρό­νο αξιο­λό­γη­σαν το χιλιά­δων σελί­δων υλι­κό, τις δεκά­δες κατα­θέ­σεις μαρ­τύ­ρων, κάποιες από αυτές συγκλο­νι­στι­κές, τις θέσεις των ειδι­κών για κρί­σι­μα ζητή­μα­τα, τις απο­λο­γί­ες των κατη­γο­ρου­μέ­νων, την εισαγ­γε­λι­κή πρό­τα­ση και τις θέσεις των συνη­γό­ρων. Στις δια­σκέ­ψεις που προη­γή­θη­καν της σημε­ρι­νής συνε­δρί­α­σης, οι δικα­στές εξέ­τα­σαν, όλα τα δεδο­μέ­να και κάθε πτυ­χή της υπό­θε­σης σε συν­δυα­σμό με το νομι­κό πλαί­σιο υπό το οποίο κρί­νε­ται η «η φονι­κή φωτιά στο Μάτι», ώστε σήμε­ρα να ανα­κοι­νώ­σουν την κρί­ση τους για τα πρό­σω­πα που κλή­θη­καν να δια­χει­ρι­στούν μια πυρ­κα­γιά που εξε­λί­χθη­κε στην μεγα­λύ­τε­ρη τρα­γω­δία που έζη­σε η χώρα τις τελευ­ταί­ες δεκαετίες.

Το δικα­στή­ριο μελέ­τη­σε την πρό­τα­ση του Εισαγ­γε­λέα Πανα­γιώ­τη Μανιά­τη και το νομι­κό σκε­πτι­κό που ανέ­πτυ­ξε για κάθε κατη­γο­ρού­με­νο και τις δια­τά­ξεις που καθο­ρί­ζουν τις αρμο­διό­τη­τες του και το πεδίο δρά­σης του.

Με την σημε­ρι­νή από­φα­ση θα φανεί αν το δικα­στή­ριο υιο­θέ­τη­σε το εισαγ­γε­λι­κό σκε­πτι­κό ως προς τους ενό­χους και τους αθώ­ους ή αν οι δικα­στές έχουν δια­φο­ρο­ποι­η­θεί στην εκτί­μη­ση τους.

Αν οι δικα­στές συμπλεύ­σουν με τον κ. Μανιά­τη, τότε εννέα κατη­γο­ρού­με­νοι θα ακού­σουν σήμε­ρα το «ένο­χος» και δώδε­κα εκεί­νοι που θα φύγουν κηρυγ­μέ­νοι αθώοι.

Ο εισαγ­γε­λι­κός λει­τουρ­γός, τον περα­σμέ­νο Φεβρουά­ριο, ζήτη­σε να κρι­θούν ένο­χοι για ανθρω­πο­κτο­νία από αμέ­λεια κατά συρ­ροή και δια παρα­λεί­ψε­ως καθώς και για σωμα­τι­κές βλά­βες κατά συρ­ροή οι:

* Σωτή­ρης Τερ­ζού­δης τότε αρχη­γός της Πυροσβεστικής

* Βασί­λης Ματ­θαιό­που­λος τότε υπαρχηγός

* Ιωάν­νης Φωστιέ­ρης τότε επι­κε­φα­λής του ΕΣΚΕ

* Νικό­λα­ος Πανα­γιω­τό­που­λος τότε Διοι­κη­τής Πυρο­σβε­στι­κών Υπη­ρε­σιών Αθηνών

* Χαρά­λα­μπος Χιώ­νης τότε Διοι­κη­τής Πυρο­σβε­στι­κών Υπη­ρε­σιών Ανα­το­λι­κής Αττικής

* Βάιος Θανα­σιάς τότε αντι­δή­μαρ­χος δήμου Μαραθώνα

* Ευάγ­γε­λος Μπουρ­νούς τότε δήμαρ­χος Ραφήνας-Πικερμίου

* Αντώ­νης Παλ­πα­τζής τότε αντι­δή­μαρ­χος Ραφή­νας — Πικερμίου

Ένο­χος ζήτη­σε να κρι­θεί για εμπρη­σμό από αμέ­λεια και ο κάτοι­κος Ντα­ού Πεντέ­λης Κων­στα­ντί­νος Αγγε­λό­που­λος από την αυλή του οποί­ου ξεκί­νη­σε η φωτιά.

Κατά τον Εισαγ­γε­λέα πρέ­πει να απαλ­λα­γούν τα τότε στε­λέ­χη της Πυρο­σβε­στι­κής Χρή­στος Γκολ­φί­νος, Φίλιπ­πος Παντε­λε­ά­κος, Δαμια­νός Παπα­δό­που­λος, Χρή­στος Λάμπρης, Χρή­στος Δρο­σό­που­λος, Γεώρ­γιος Πορ­το­ζού­δης και Στέ­φα­νος Κολο­κού­ρης. Επί­σης ο τότε αξιω­μα­τι­κός στα Ενα­έ­ρια Μέσα της ΕΛΑΣ Χαρά­λα­μπος Συρογιάννης.

Παράλ­λη­λα ζήτη­σε να αθω­ω­θούν ο τότε γενι­κός γραμ­μα­τέ­ας Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας Ιωάν­νης Καπά­κης, η τότε περι­φε­ρειάρ­χης Αττι­κής Ρένα Δού­ρου και οι τότε δήμαρ­χοι Μαρα­θώ­να Ηλί­ας Ψινά­κης και Πεντέ­λης Δημή­τριος-Στέρ­γιος Καψάλης.

 

Ν. Λαπα­θιώ­της, Οι νικη­μέ­νοι της ζωής – Ποιήματα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο