Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σαν έτοιμες από καιρό, οι ΗΠΑ βομβάρδισαν τη Συρία

Και ενώ τα ερω­τή­μα­τα εντεί­νο­νταν και οι αμφι­βο­λί­ες πολ­λα­πλα­σιά­ζο­νταν για την εκδο­χή ότι ο Ασαντ βομ­βάρ­δι­σε με χημι­κά την πόλη Χαν Σεϊ­χούν, η οποία ελέγ­χε­ται από Σύρους αντάρ­τες και τζι­χα­ντι­στές στη βορειο­δυ­τι­κή Συρία και όπου 86 άμα­χοι έχα­σαν τη ζωή τους, οι ΗΠΑ σαν έτοι­μες από και­ρό, έδρα­σαν αστραπιαία.

Με μία κίνη­ση που απει­λεί να βάλει «φωτιά στην πυρι­τι­δα­πο­θή­κη» της Μέσης Ανα­το­λής και της ευρύ­τε­ρης περιο­χής, και με «κατα­σκευα­σμέ­να προ­σχή­μα­τα», βομ­βάρ­δι­σαν τα ξημε­ρώ­μα­τα τη Συρία.

59 πύραυ­λοι “Τόμα­χοκ” εκτο­ξεύ­τη­καν από τα πυραυ­λο­φό­ρα κατα­δρο­μι­κά πλοία USS Porter και USS Ross που πλέ­ουν ανα­το­λι­κά της Μεσογείου.

Σύμ­φω­να με την ενη­μέ­ρω­ση του αμε­ρι­κα­νι­κού Πεντα­γώ­νου η πυραυ­λι­κή επί­θε­ση ήταν στο­χευ­μέ­νη κι έπλη­ξε μαχη­τι­κά αερο­σκά­φη, χώρους στάθ­μευ­σης αερο­σκα­φών, απο­θή­κες πυρο­μα­χι­κών και εξο­πλι­σμού, αλλά και αντια­ε­ρο­πο­ρι­κά συστήματα.

Σύμ­φω­να με τα μέχρι τώρα στοι­χεία δεν υπάρ­χουν μεγά­λες ανθρώ­πι­νες απώ­λειες ενώ η βάση κατα­στρά­φη­κε ολοσχερώς.

Διάγγελμα Τραμπ

Αμε­ρι­κα­νός πρό­ε­δρος, Ντό­ναλντ Τραμπ τόνι­σε στην γρα­πτή ανα­κοί­νω­ση που διά­βα­σε απευ­θυ­νό­με­νους στους Αμε­ρι­κα­νούς συμπο­λί­τες του, για την πυραυ­λι­κή επί­θε­ση που πραγ­μα­το­ποί­η­σαν οι ΗΠΑ κατά στό­χων αμυ­ντι­κού ενδια­φέ­ρο­ντος στη Συρία:

“Την Τρί­τη, ο δικτά­το­ρας της Συρί­ας, Μπα­σάρ αλ-Άσαντ εξα­πέ­λυ­σε μία απο­τρό­παιη επί­θε­ση με χημι­κά όπλα κατά αθώ­ων πολι­τών. Χρη­σι­μο­ποι­ή­θη­κε ένας θανα­τη­φό­ρος νευ­ρο­πα­ρα­λη­τι­κός παρά­γο­ντας κι ο Άσαντ αφαί­ρε­σε τη ζωή αβο­ή­θη­των ανδρών, γυναι­κών και παι­διών. Ήταν ένας αργός και βασα­νι­στι­κός θάνα­τος για πολ­λούς ανθρώ­πους. Ακό­μη κι όμορ­φα βρέ­φη δολο­φο­νή­θη­καν απο­τρό­παια, από αυτή τη βαρ­βα­ρι­κή επί­θε­ση. Κανέ­να παι­δί του Θεού δεν πρέ­πει να βιώ­σει ποτέ αυτόν τον τρόμο.

Σήμε­ρα το βρά­δυ, διέ­τα­ξα ένα στο­χευ­μέ­νο στρα­τιω­τι­κό πλήγ­μα κατά της αερο­πο­ρι­κής βάσης στη Συρία από την οποία εξα­πο­λύ­θη­κε η επί­θε­ση με τα χημι­κά όπλα. Είναι προς το ουσια­στι­κό εθνι­κό συμ­φέ­ρον των ΗΠΑ να δρά­σουν προ­λη­πτι­κά και να απο­τρέ­ψουν την εξά­πλω­ση της χρή­σης των θανα­τη­φό­ρων χημι­κών όπλων. Δεν υπάρ­χει καμία αμφι­βο­λία ότι η Συρία χρη­σι­μο­ποί­η­σε απα­γο­ρευ­μέ­να χημι­κά όπλα, παρα­βί­α­σε τις υπο­χρε­ώ­σεις της ένα­ντι της Συμ­φω­νί­ας για τα Χημι­κά Όπλα, ενώ αγνό­η­σε επι­δει­κτι­κά το Συμ­βού­λιο Ασφα­λεί­ας του ΟΗΕ.

Οι προ­σπά­θειες των προη­γού­με­νων ετών για την αλλα­γή της συμπε­ρι­φο­ράς του Άσαντ, απέ­τυ­χαν ολι­κά και δρα­μα­τι­κά. Ως συνέ­πεια, η προ­σφυ­γι­κή κρί­ση εξα­κο­λου­θεί να γίνε­ται βαθύ­τε­ρη, και η περιο­χή συνε­χί­ζει να απο­στα­θε­ρο­ποιεί­ται, απει­λώ­ντας τις ΗΠΑ και τους συμ­μά­χους τους.

Από­ψε το βρά­δυ, καλώ όλα τα πολι­τι­σμέ­να έθνη να μας πλαι­σιώ­σουν επι­ζη­τώ­ντας το τέλος της σφα­γής και της αιμα­το­χυ­σί­ας στη Συρία, τερ­μα­τί­ζο­ντας την τρο­μο­κρα­τία όλων των τύπων και μορ­φών. Ζητού­με τη σοφία του Θεού καθώς βρι­σκό­μα­στε αντι­μέ­τω­ποι με τις προ­κλή­σεις των προ­βλη­μά­των του κόσμου που μας περι­βάλ­λει. Προ­σευ­χό­μα­στε για τη ζωή των τραυ­μα­τι­σμέ­νων, αλλά και για τις ψυχές όλων αυτών που πέθαναν.

Ελπί­ζου­με ότι όσο η Αμε­ρι­κή ενερ­γεί για το δίκαιο, τόσο η ειρή­νη και η αρμο­νία θα επι­κρα­τή­σουν τελι­κά, στο τέλος.

Καλή σας νύχτα. Ο Θεός να ευλο­γεί την Αμε­ρι­κή και ολό­κλη­ρο τον κόσμο.
Σας Ευχαριστώ».

Δεν υπάρχουν “μεγάλες ανθρώπινες απώλειες” από την πυραυλική επίθεση των ΗΠΑ σύμφωνα με την εκτίμηση του κυβερνήτη της επαρχίας Χομς

Η αμε­ρι­κα­νι­κή πυραυ­λι­κή επί­θε­ση κατά της αερο­πο­ρι­κής βάσης Σαϊ­ράτ στη Συρία, προ­κά­λε­σε ανθρώ­πι­να θύμα­τα, δήλω­σε ο κυβερ­νή­της της επαρ­χί­ας Χομς., Ταλάλ Μπα­ρα­ζί ο οποί­ος νωρί­τε­ρα είχε εκφρά­σει την εκτί­μη­ση ότι υπάρ­χουν μόνο υλι­κές κατα­στρο­φές από τα πυραυ­λι­κά πλήγ­μα­τα (τηλε­ό­ρα­ση al-Mayadeen).

Ο ίδιος δήλω­σε ότι η αμε­ρι­κα­νι­κή πυραυ­λι­κή επί­θε­ση κατά στρα­τιω­τι­κών στό­χων στη Συρία, εξυ­πη­ρε­τεί τους σκο­πούς των “ένο­πλων τρο­μο­κρα­τι­κών ομά­δων,” αλλά και του Ισλα­μι­κού Κράτους.
“Η ηγε­σία της Συρί­ας, αλλά και η πολι­τι­κή της, δε θα αλλά­ξουν,” δήλω­σε χαρα­κτη­ρι­στι­κά ο κυβερ­νή­της της Χομς, Ταλάλ Μπα­ρα­ζί στη διάρ­κεια τηλε­φω­νι­κής συνέ­ντευ­ξης του στην κρα­τι­κή τηλε­ό­ρα­ση. “Η πολε­μι­κή αυτή ενέρ­γεια δεν ήταν η πρώ­τη και ούτε πιστεύω ότι θα είναι η τελευ­ταία,” πρόσθεσε.

«Επίθεση κατά κυρίαρχου κράτους», σύμφωνα με το Κρεμλίνο

Ο πρό­ε­δρος της Ρωσί­ας Βλα­ντί­μιρ Πού­τιν θεω­ρεί τα αμε­ρι­κα­νι­κά πλήγ­μα­τα κατά της Συρί­ας «επί­θε­ση κατά κυρί­αρ­χου κρά­τους» που βασί­σθη­καν «σε κατα­σκευα­σμέ­να προ­σχή­μα­τα», ανα­κοί­νω­σε σήμε­ρα το Κρεμ­λί­νο, σύμ­φω­να με τα ρωσι­κά μέσα ενημέρωσης.

«Ο πρό­ε­δρος Πού­τιν θεω­ρεί τα αμε­ρι­κα­νι­κά πλήγ­μα­τα κατά της Συρία επί­θε­ση κατά κυρί­αρ­χου κρά­τους κατά παρα­βί­α­ση των κανό­νων του διε­θνούς δικαί­ου, με βάση σε κατα­σκευα­σμέ­να προ­σχή­μα­τα», δήλω­σε ο εκπρό­σω­πος του Κρεμ­λί­νου Ντμί­τρι Πεσκόφ.

Ρεξ Τίλερσον : “Δε ζητήσαμε την άδεια της Μόσχας,”

Ο Αμε­ρι­κα­νός υπουρ­γός των Εξω­τε­ρι­κών, Ρεξ Τίλερ­σον δήλω­σε ότι: “Δε ζητή­σα­με την άδεια Μόσχας” ανα­φο­ρι­κά με την πυραυ­λι­κή επί­θε­ση που πραγ­μα­το­ποί­η­σαν οι ΗΠΑ κατά στό­χων αερο­πο­ρι­κού και αμυ­ντι­κού ενδια­φέ­ρο­ντος στο έδα­φος της Συρίας.

H Εθνική Συμμαχία της Συρίας ελπίζει ότι οι αμερικανικές πυραυλικές επιδρομές θα συνεχιστούν

H Εθνι­κή Συμ­μα­χία της Συρί­ας ελπί­ζει ότι οι πυραυ­λι­κές επι­δρο­μές κατά της Συρί­ας θα συνε­χι­στούν, προ­κει­μέ­νου να στα­μα­τή­σουν οι αερο­πο­ρι­κές επι­δρο­μές της συρια­κής κυβέρ­νη­σης, αλλά και “η χρή­ση διε­θνώς απα­γο­ρευ­μέ­νων όπλων,” σύμ­φω­να με εκπρό­σω­πο Τύπου της οργάνωσης.

Η Βολιβία ζήτησε την έκτακτη σύγκλιση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Η Βολι­βία ζήτη­σε από το Συμ­βού­λιο Ασφα­λεί­ας του ΟΗΕ να συνε­δριά­σει σήμε­ρα κεκλει­σμέ­νων των θυρών, ανα­φο­ρι­κά με την αμε­ρι­κα­νι­κή πυραυ­λι­κή επί­θε­ση κατά της Συρί­ας όπως γνω­στο­ποί­η­σε υψη­λό­βαθ­μος διπλω­μά­της του Συμ­βου­λί­ου Ασφαλείας.

Νωρί­τε­ρα, ο Αμε­ρι­κα­νός πρό­ε­δρος Ντό­ναλντ Τραμπ σε τηλε­ο­πτι­κό διάγ­γελ­μά του είχε γνω­στο­ποι­ή­σει ότι διέ­τα­ξε τη διε­ξα­γω­γή πυραυ­λι­κής επί­θε­σης κατά αερο­πο­ρι­κής βάσης στη Συρία, από την οποία εξα­πο­λύ­θη­κε επί­θε­ση με χημι­κά όπλα, την Τρίτη.

Πλήρη υποστήριξη εκφράζει το Λονδίνο

Η Βρε­τα­νία εκφρά­ζει την πλή­ρη υπο­στή­ρι­ξή της προς τις ΗΠΑ για το στρα­τιω­τι­κό πλήγ­μα κατά της συρια­κής αερο­πο­ρι­κής βάσης, δήλω­σε βρε­τα­νός κυβερ­νη­τι­κός εκπρόσωπος.

«Η κυβέρ­νη­ση του Ηνω­μέ­νου Βασι­λεί­ου υπο­στη­ρί­ζει πλή­ρως την ενέρ­γεια των ΗΠΑ η οποία πιστεύ­ου­με ότι απο­τε­λεί την προ­σή­κου­σα απά­ντη­ση στην επί­θε­ση με χημι­κά όπλα που εξα­πέ­λυ­σε το συρια­κό καθε­στώς και έχει ως στό­χο την απο­τρο­πή περαι­τέ­ρω τέτοιων επι­θέ­σε­ων», δήλω­σε ο εκπρόσωπος.

Γαλλία: «Τα αεροπορικά πλήγματα αυτά αποτελούν «προειδοποίηση προς ένα εγκληματικό καθεστώς»

Ο υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών της Γαλ­λί­ας Ζαν-Ζακ Ερό δήλω­σε ότι το Παρί­σι ενη­με­ρώ­θη­κε από την Ουά­σινγ­κτον πριν από την πυραυ­λι­κή επί­θε­ση κατά της αερο­πο­ρι­κής βάση στη Συρία. Τα αερο­πο­ρι­κά πλήγ­μα­τα αυτά απο­τε­λούν «προει­δο­ποί­η­ση προς ένα εγκλη­μα­τι­κό καθε­στώς», είπε.

Το μέλ­λον της Συρί­ας δεν είναι με τον Ασαντ και οι Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες αρχί­ζουν να απο­σα­φη­νί­ζουν την θέση τους, σχο­λί­α­σε ο γάλ­λος υπουρ­γός Εξωτερικών.

Οι Ρώσοι και οι Ιρα­νοί πρέ­πει να κατα­λά­βουν ότι η υπο­στή­ρι­ξη προς τον Μπα­σάρ αλ Ασαντ δεν έχει νόη­μα. Δεν θέλου­με αντι­πα­ρά­θε­ση μαζί τους, πρόσθεσε.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο