Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σαν σήμερα 11 Μαΐου 

330 Το Βυζά­ντιο (μετέ­πει­τα Κων­στα­ντι­νού­πο­λη) μετο­νο­μά­ζε­ται σε Νέα Ρώμη και γίνε­ται πρω­τεύ­ου­σα της Ρωμαϊ­κής Αυτο­κρα­το­ρί­ας. Η πόλη θεμε­λιώ­θη­κε το 324 από τον Κων­στα­ντί­νο Α’ το Μέγα και κτί­στη­κε σε επτά λόφους πάνω στην αρχαία αποι­κία των Μεγα­ρέ­ων, Βυζάντιο.

1771 Γεν­νή­θη­κε η ηρω­ί­δα της ελλη­νι­κής επα­νά­στα­σης Λασκα­ρί­να Πινό­τση, γνω­στό­τε­ρη ως Μπουμπουλίνα

1812 Δολο­φο­νεί­ται ο Βρε­τα­νός πρω­θυ­πουρ­γός Σπέν­σερ Πέρ­σι­βαλ από τον Τζον Μπέ­λιν­γκαμ στην είσο­δο της Βου­λής των Κοινοτήτων.

1812 Το βαλς κάνει την εμφά­νι­σή του στις αίθου­σες χορού της Μ. Βρε­τα­νί­ας. Οι περισ­σό­τε­ροι χαρα­κτη­ρί­ζουν το νέο χορό αηδια­στι­κό και ανήθικο…

1894 γεν­νή­θη­κε η Αμε­ρι­κα­νί­δα χορεύ­τρια και χορο­γρά­φος, πρω­το­πό­ρος του μοντέρ­νου χορού, Μάρ­θα Γκράχαμ

1894 Ξεσπά μεγά­λη απερ­γία στο εργο­στά­σιο κατα­σκευ­ής βαγο­νιών «Πούλ­μαν» στο Ιλι­νόις ενά­ντια στις μειώ­σεις μισθών.

Η Αμε­ρι­κα­νι­κή Ένω­ση Σιδη­ρο­δρό­μων, της οποί­ας ηγεί­το ο σοσια­λι­στής συν­δι­κα­λι­στι­κής Ευγέ­νιος Ντε­μπς, σε αλλη­λεγ­γύη με τους απερ­γούς της Πούλ­μαν στα­μά­τη­σε κάθε βαγό­νι της εται­ρί­ας που κινού­νταν στους σιδη­ρο­δρό­μους. Έτσι η κινη­το­ποί­η­ση της εργα­τιάς επε­κτά­θη­κε γρή­γο­ρα σε 27 Πολι­τεί­ες των ΗΠΑ με τη συμ­με­το­χή πάνω από 250.000 εργατών.

Σχε­δόν 12.000 στρα­τιώ­τες καθώς και χιλιά­δες αστυ­νο­μι­κοί κινη­το­ποι­ή­θη­καν κατά των απερ­γών. Ως απο­τέ­λε­σμα της βίαι­ης κατα­στο­λής της απερ­γί­ας, 30 εργά­τες έχα­σαν τη ζωή τους και 57 τραυ­μα­τί­στη­καν. Πολ­λοί από τους συν­δι­κα­λι­στές ηγέ­τες της απερ­γί­ας συνε­λή­φθη­σαν, ενώ ο ίδιος ο Ντε­μπς κατα­δι­κά­στη­κε σε 6 μήνες φυλά­κι­ση (902.gr).

1910 Για πρώ­τη φορά από το 1835, ο κομή­της του Χάλεϊ πλη­σιά­ζει τη Γη, με απο­τέ­λε­σμα αστρο­λό­γοι και μελ­λο­ντο­λό­γοι να προ­α­ναγ­γέλ­λουν το τέλος του κόσμου.

1926 Με δια­τα­γή του δικτά­το­ρα Θεό­δω­ρου Πάγκα­λου απα­γο­ρεύ­ε­ται στις γυναί­κες να φορά­νε κοντή φού­στα. Η άκρη του υφά­σμα­τος πρέ­πει να απέ­χει 30 εκα­το­στά από το έδαφος.

Για την πιστή εφαρ­μο­γή της δια­τα­γής, τα όργα­να της τάξης είχαν εφο­δια­στεί με… μεζού­ρες, για να δια­πι­στώ­σουν εάν η κάθε γυναί­κα που κυκλο­φο­ρού­σε στους δρό­μους ήταν στα πλαί­σια της νομιμότητας.

Στην ιστο­σε­λί­δα, rembetiko.gr, υπάρ­χει μια ανεκ­δο­το­λο­γι­κή ανα­φο­ρά για τον τρό­πο που απο­σύρ­θη­κε το μέτρο. Όπως ανα­φέ­ρε­ται, «ο Ιωάν­νης Καλυ­βί­της, διευ­θυ­ντής της νεο­σύ­στα­της αστυ­νο­μί­ας Πόλε­ων, θυμά­ται ότι κλή­θη­κε κάπο­τε στο πρω­θυ­πουρ­γι­κό γρα­φείο, όπου ο στρα­τη­γός Θόδω­ρος Πάγκα­λος, παρου­σία της συζύ­γου του, ζήτη­σε από την Αστυ­νο­μία να εκδώ­σει δια­τα­γή περί απα­γο­ρεύ­σε­ως κυκλο­φο­ρί­ας των γυναι­κών στους δρό­μους με κοντή φούστα.

Ο διευ­θυ­ντής αστυ­νο­μί­ας μη μπο­ρώ­ντας να αρνη­θεί τη δια­τα­γή του τότε δικτά­το­ρα, μηχα­νεύ­θη­κε την εξής λύση. Επι­στρά­τευ­σε μέσω του Τμή­μα­τος Ηθών τρεις ιερό­δου­λες, από τις πλέ­ον ευπα­ρου­σί­α­στες και προ­συ­νεν­νο­ή­θη­κε με έμπι­στους αστυ­φύ­λα­κες του να τις συλ­λά­βουν εικονικά.

Εν τω μετα­ξύ είχαν ειδο­ποι­η­θεί φωτο­ρε­πόρ­τερς και όλοι μαζί με αγα­στή σύμπνοια έδω­σαν μεγά­λη δημο­σιό­τη­τα στις συλ­λή­ψεις. Τότε ο στρα­τη­γός Θόδω­ρος Πάγκα­λος θορυ­βή­θη­κε από την έκτα­ση που πήρε το θέμα και προ­κει­μέ­νου ν απο­φύ­γει την διε­θνή γελοιο­ποί­η­ση της Ελλά­δας τηλε­φώ­νη­σε στον αστυ­νο­μι­κό διευ­θυ­ντή να ανα­στεί­λει το μέτρο».

1947 Ο B.F.Goodrich παρα­σκευά­ζει το πρώ­το λάστι­χο χωρίς σαμπρέ­λα στο Ακρον του Οχάιο.

1949 Το Σιάμ μετο­νο­μά­ζε­ται σε Ταϊλάνδη.

1949 Την ίδια μέρα, με 37 ψήφους υπέρ και 12 κατά, η Γενι­κή Συνέ­λευ­ση του ΟΗΕ απο­φα­σί­ζει την έντα­ξη του Ισρα­ήλ στο διε­θνή Οργανισμό.

1960 Στο Μπου­έ­νος Άιρες της Αργε­ντι­νής, 4 πρά­κτο­ρες της ισραη­λι­νής μυστι­κής υπη­ρε­σί­ας Μοσάντ, απα­γά­γουν το φυγά ναζι­στή, Άντολφ Άιχ­μαν, ο οποί­ος χρη­σι­μο­ποιού­σε το ψευ­δώ­νυ­μο Ρικάρ­ντο Κλεμέντ.

1981 Πεθαί­νει ο Τζα­μαϊ­κα­νός τρα­γου­δι­στής της ρέγ­γε Μπομπ Μάρλεϊ.

1987 Στη Βαλ­τι­μό­ρη του Μέρι­λαντ πραγ­μα­το­ποιεί­ται η πρώ­τη μετα­μό­σχευ­ση καρ­διάς- πνεύ­μο­να από τον Δρ. Μπρους Ράιτζ (Bruce Reitz) της Ιατρι­κής Σχο­λής του Πανε­πι­στη­μί­ου του Στάνφορντ.

1995 Στο Ζαΐρ, εκδη­λώ­νε­ται επι­δη­μία από το φονι­κό ιό Έμπο­λα, από τον οποίο 90 άτο­μα χάνουν τη ζωή τους.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο