Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σαν σήμερα 14 Μαρτίου 🤔 Τί έγινε στον τόπο μας και στον κόσμο;

Σαν σήμερα 🔥 14 Μάρτη _
Γεγονότα και πρόσωπα που έμειναν στην ιστορία
και δεν πρέπει να ξεχάσουμε

44 πΧ. Τη νύχτα πριν τη δολοφονία του Ιουλίου Καίσαρα, ο Κάσκας και ο Κάσσιος αποφασίζουν να αφήσουν ζωντανό τον Μάρκο Αντώνιο.

1489 Η βασίλισσα της Κύπρου, Κατερίνα Κορνάρο, πουλάει το βασίλειό της στους Βενετούς και αναχωρεί από το νησί. Αρχίζει η περίοδος της Βενετοκρατίας στην Κύπρο, που θα λήξει το 1571 με την κατάληψη της Μεγαλονήσου από τους Οθωμανούς.

1492 Η βασίλισσα Ισαβέλλα της Ισπανίας διατάσσει τους 150.000 Εβραίους του βασιλείου της να γίνουν Χριστιανοί, διαφορετικά θα απελαθούν.

1794 Ο Αμερικανός Eli-Whitney (Ιλάι Γουίτνεϊ _1765-1825) , κατοχυρώνει την πρώτη εκκοκκιστική μηχανή επεξεργασίας βαμβακιού, την οποία είχε εφεύρει ένα χρόνο νωρίτερα. Μέχρι τότε ο διαχωρισμός των ινών από τους σπόρους γινόταν με το χέρι

1804 Γεννήθηκε ο αυστριακός συνθέτης, Γιόχαν Στράους

1826 Απεργία κηρύσσουν οι εργαζόμενοι στο Τυπογραφείο της Διοίκησης, ζητώντας την καταβολή δεδουλευμένων, μεσούσης της Επανάστασης. Πρόκειται για την πρώτη νεοελληνική απεργιακή κινητοποίηση, όπως σημειώνουν οι ιστορικοί του εργατικού κινήματος.

1879 Γεννιέται ο Γερμανός φυσικός, Αλμπερτ Αϊνστάιν, «πατέρας» της θεωρίας της σχετικότητας, για την οποία βραβεύτηκε με Νόμπελ το 1921.

albert

1883 πέθανε ο Καρλ Μαρξ, γερμανός ιδρυτής του επιστημονικού σοσιαλισμού, συγγραφέας, μαζί με τον Φρίντριχ Εγκελς, του «Κομμουνιστικού Μανιφέστου»

Καρλ Μαρξ: Επίκαιρος όσο ποτέ άλλοτε

1900 – Το Δολάριο ΗΠΑ _$ εισάγεται στον Χρυσό Κανόνα (gold standard): είναι το πρώτο σύστημα συναλλαγματικών ισοτιμιών, σύμφωνα με το οποίο το νόμισμα ήταν μετατρέψιμο σε χρυσό σε ορισμένη τιμή και αντίστροφα και επιτρεπόταν η ελεύθερη εξαγωγή του χρυσού στο εξωτερικό. Τα νομίσματα είχαν μια κεντρική ισοτιμία έναντι του χρυσού και με βάση αυτή την ισοτιμία προέκυπταν οι διμερείς ισοτιμίες των νομισμάτων. Ήταν δηλαδή ένα σύστημα σταθερών συναλλαγματικών ισοτιμιών. Οι ΗΠΑ προσχώρησαν στο σύστημα το 1879, το οποίο λειτούργησε μέχρι τον Α’ Παγκόσμιο.Μετά από αυτόν παρατηρήθηκε ευρεία διακύμανση των νομισμάτων σε σχέση με την τιμή του χρυσού και παρεμβάσεις των κερδοσκόπων στο μηχανισμό. Το σύστημα τροποποιήθηκε με τις συμφωνίες του Bretton Woods, το 1944, ενώ το νόμισμα των ΗΠΑ ήταν το μόνο που παρέμεινε μετατρέψιμο σε χρυσό μέχρι το 1971.

Bretton Woods _ Ιουλιος, 1944

1905  Στην Αγγλία, ιδρύεται η ποδοσφαιρική ομάδα της Τσέλσι.

1926 Ένα τρένο πέφτει από γέφυρα σε ποταμό της Κόστα Ρίκα, με απολογισμό 248 νεκρούς και 93 τραυματίες.

1933 Γεννήθηκε ο Michael Caine (Μάικλ Κέιν) Άγγλος ηθοποιός

1934 Γεννήθηκε  ο Νίκος Ξανθόπουλος

Νίκος Ξανθόπουλος: Ταπεινός, αλλά όχι καταφρονημένος και σίγουρα ένας άντρας με καρδιά

Ανακοίνωσή του ΚΚΕ για τον θάνατο του Νίκου Ξανθόπουλου

1934 Πέθανε ο Δημήτριος Αιγινήτης, Έλληνας αστρονόμος. (Γεν. 10/7/1862)

Αποσπάσματα από την ιστορική συναυλία του ΚΚΕ για τον Σταύρο Ξαρχάκο (VIDEO)

1938 Γεννιέται ο συνθέτης Σταύρος Ξαρχάκος.

Σταύρος Ξαρχάκος: Το μόνο κόμμα που έχει τα κότσια να κάνει την υπέρβαση είναι το ΚΚΕ (ΒΙΝΤΕΟ)

1942 Στη Δημοσιονομική Συνδιάσκεψη Γερμανίας — Ιταλίας στη Ρώμη για την πολεμική οικονομία, αποφασίζεται η Ελλάδα να καλύπτει τα έξοδα του στρατού κατοχής στην επικράτειά της μέχρι του ποσού του 1,5 δισεκατομμυρίου δραχμών μηνιαίως και το υπερβάλλον να αναγνωρίζεται ως δάνειο της Ελλάδας προς τη Γερμανία και την Ιταλία (Αναγκαστικό Δάνειο)

1949 Ο Κώστας Μπασακίδης γεννημένος στη Βρομόβρυση Μεσσηνίας, μια από τις πιο ηρωικές μορφές του ΔΣΕ στη Πελοπόννησο έπεσε ηρωικά μαχόμενος στο ύψωμα Δρακοβούνι, όταν είχαν τελειώσει και οι σφαίρες του πιστολιού του. Ανθυπολοχαγός του Εθνικού Στρατού αποχώρησε όταν διαπίστωσε το βρώμικο ρόλο που έπαιζε και αναδείχτηκε σε έναν από τους λίγους πρωτοπόρους αγωνιστές που κατόρθωσαν να βάλουν τα θεμέλια της δημιουργίας του ΔΣΕ στη ΝΑ Πελοπόννησο. Έμεινε πιστός στο ΚΚΕ και στα ιδανικά του εκπλήρωσε όλες τις αποστολές παρά το ξεκλήρισμα της οικογένειάς του
Δείτε 902.gr _Αποκαλυπτήρια μνημείου στο ανταρτοχώρι της Κερπινής για τους μαχητές της περιόδου 1940-’49 

1944 Γεννήθηκε η Μαρίζα Κωχ

Μαρίζα Κωχ: Αφιέρωμα σε μια πολύ σπουδαία _μουσικοπαιδαγωγό _συνθέτρια _στιχουργό _τραγουδίστρια …

1957 Οι βρετανικές αποικιακές αρχές απαγχονίζουν στην Κύπρο το 19χρονο αγωνιστή Ευαγόρα Παλληκαρίδη

1959 Στην Ιταλία, ο Αλντο Μόρο εκλέγεται επικεφαλής του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος.


Η ιστορική φωτογραφία -μια από τις πολλές του Berlinguer με τον χριστιανοδημοκράτη Άλντο Μόρο (Aldo Moro), που δολοφονήθηκε (μια ακόμη προβοκάτσια) από τις Ερυθρές Ταξιαρχίες στη Ρώμη (9 Μαΐου 1978)

1964 Δικαστήριο στο Ντάλας βρίσκει τον Τζακ Ρούμπι ένοχο για τη δολοφονία του Λη Χάρβεϊ Όσβαλντ, φερόμενου ως δολοφόνου του Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι.

1965 Εγκαινιάζεται η νέα λαχαναγορά στου Ρέντη

1973 Στη δημογραφική επετηρίδα του ΟΗΕ αναφέρεται ότι, σύμφωνα με στοιχεία του 1971, ο πληθυσμός της Γης ανέρχεται σε 3,7 δισεκατομμύρια και ότι ένα στα δύο άτομα του παγκόσμιου πληθυσμού είναι Ασιάτης.

1978 Το Ισραήλ εισβάλλει στο Λίβανο

livanos

1980 Στην Πολωνία, η πτήση 7 της LOT συντρίβεται κατά την τελική προσέγγιση κοντά στη Βαρσοβία, σκοτώνοντας 87 άτομα, συμπεριλαμβανομένης μίας 14μελούς αμερικανικής ομάδας πυγμαχίας.

1991  Έξι Ιρλανδοί, που είχαν κατηγορηθεί εσφαλμένα για τη βομβιστική επίθεση σε παμπ στο Μπέρμιγχαμ στη Βρετανία, το 1974, ελευθερώνονται μετά από 16 χρόνια στη φυλακή. Πρόκειται για τους “Εξι του Μπέρμιγχαμ”, την πολύκροτη υπόθεση που έθεσε σοβαρά ερωτηματικά γύρω από τη λειτουργία της βρετανικής αστυνομίας και δικαιοσύνης.

1992  Η εφημερίδα «Πράβντα», κάποτε όργανο του Κομουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης, αναστέλλει την κυκλοφορία της.

1997 Πέθανε ο Αυστριακός σκηνοθέτης Fred Zinnemann (Φρεντ Τσίνεμαν, γενν. 29-Απρ-1907), κάτοχος δυο Όσκαρ Σκηνοθεσίας κι άλλων πέντε υποψηφιοτήτων. Φημίζεται για τις ταινίες: Το τρένο θα σφυρίξει τρεις φορές (High Noon, 1952), Όσο υπάρχουν άνθρωποι (From Here To Eternity, 1953), Ένας άνθρωπος για όλες τις εποχές (A Man For All Seasons, 1953) Η Μέρα του τσακαλιού (The Day Of The Jackal, 1973).

1998 Με παράλληλη υποτίμηση της δραχμής κατά 14% η Ε.Ε. εγκρίνει ομόφωνα την είσοδο του ελληνικού εθνικού νομίσματος στον Μηχανισμό Στήριξης Ισοτιμιών, ανοίγοντας το δρόμο για την είσοδο της χώρας στο ευρώ.


2022:
1. Ο λαός της Ουκρανίας πληρώνει τους ανταγωνισμούς των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ με τη Ρωσία.
2. Τα γεγονότα αποδεικνύουν το ιστορικό πισωγύρισμα που συντελέστηκε πριν 30 χρόνια με την ανατροπή του σοσιαλισμού και τη διάλυση της ΕΣΣΔ.
3. Ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία κρίκος στην αλυσίδα των πολέμων και των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων των προηγούμενων χρόνων. Ο κίνδυνος μιας πιο γενικευμένης πολεμικής αντιπαράθεσης είναι σήμερα πιο ορατός.
4. Τα πολεμικά διαγγέλματα των ηγετών της ΕΕ που είναι συνένοχοι στο έγκλημα στην Ουκρανία φανερώνουν τον αντιδραστικό χαρακτήρα της λυκοσυμμαχίας.
5. Η κυβέρνηση της ΝΔ, με ουσιαστική συναίνεση των ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, κλιμακώνει την εμπλοκή της χώρας που γίνεται θύτης και ο λαός μας θύμα.
6. Καμιά εμπλοκή! Να μην πληρώσει ο λαός τον πόλεμο! Αυτό είναι το πατριωτικό και διεθνιστικό καθήκον. Ανοίγουμε τον δρόμο για να δώσει τη διέξοδο η εργατική – λαϊκή πάλη!

Απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία