Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σαν σήμερα 22 Ιουλίου

1613 Ενθρο­νί­ζε­ται ο Μιχα­ήλ Φιο­ντό­ρο­βιτς Ρομά­νοβ στη Μόσχα ως «Μιχα­ήλ Α’, τσά­ρος πάσης Ρωσίας».

1887 Γεν­νή­θη­κε ο Γερ­μα­νός φυσι­κός, Γκού­σταβ Χερτζ

1895 Γεν­νιέ­ται ο μεγά­λος Σοβιε­τι­κός (Λευ­κο­ρώ­σος) αερο­ναυ­πη­γός Πάβελ Σου­χόϊ, βρα­βευ­μέ­νος –μετα­ξύ άλλων- δύο φορές με το Κρα­τι­κό Βρα­βείο της ΕΣΣΔ και τρεις φορές με το μετάλ­λιο Λένιν. Διε­τέ­λε­σε βου­λευ­τής του Ανώ­τα­του Σοβιέτ της ΕΣΣΔ την περί­ο­δο 1958–1974.

Σου­χόι, Πάβελ Οσί­πο­βιτς (Γεν­νή­θη­κε σαν σήμε­ρα 22 Ιου­λί­ου 1895)

1910 Στη Ρωσία, τα χει­ρό­γρα­φα του Τολ­στόι κατα­στρέ­φο­νται από φωτιά στην κατοι­κία του συγγραφέα.

1920 Πέθα­νε ο Κων­στα­ντί­νος Χατζό­που­λος, Έλλη­νας μυθι­στο­ριο­γρά­φος, ποι­η­τής, διη­γη­μα­το­γρά­φος, μετα­φρα­στής και δοκι­μιο­γρά­φος, από τους πρω­το­πό­ρους του δημο­τι­κι­σμού και του σοσια­λι­σμού στην Ελλά­δα. (Γεν. 11/5/1868)

Κ. Χατζό­που­λος, πρω­τερ­γά­της των σοσια­λι­στι­κών ιδεών

1927 Ιδρύ­ε­ται η Ρόμα από τη συνέ­νω­ση τριών ομά­δων της Ρώμης, της Ρόμαν, της Άλμπα-Αου­ντά­τσε και της Φορ­τι­τού­ντο-Προ Ρόμα. Πρω­το­στά­της της ίδρυ­σης και ο δικτά­το­ρας Μπε­νί­το Μου­σο­λί­νι ο οποί­ος, αν και οπα­δός της συμπο­λί­τισ­σας Λάτσιο, επι­θυ­μεί την ύπαρ­ξη δύο ισχυ­ρών ομά­δων στη Ρώμη που θα μπο­ρέ­σουν να αντα­γω­νι­στούν τις ομά­δες του Βορρά.

1929 Επί­ση­μο τουρ­κι­κό ανα­κοι­νω­θέν αναγ­γέλ­λει τη δια­κο­πή των ελλη­νο­τουρ­κι­κών διαπραγματεύσεων.

1930 Γίνο­νται τα εγκαί­νια του νέου ηλε­κτρι­κού σταθ­μού στην πλα­τεία Ομονοίας.

1932 Γεν­νή­θη­κε ο διά­ση­μος σχε­δια­στής μόδας, Όσκαρ ντε λα Ρέντα

1933 Ο Αμε­ρι­κα­νός Γουί­λι Ποστ γίνε­ται ο πρώ­τος πιλό­τος που κάνει το γύρο του κόσμου, οδη­γώ­ντας ένα μονο­πλά­νο της Λόκχιντ.

1943 500.000 λαού στην κατε­χό­με­νη Αθή­να με κάλε­σμα του ΕΑΜ πραγ­μα­το­ποιούν μαχη­τι­κή δια­δή­λω­ση ενα­ντί­ον της από­φα­σης των Γερ­μα­νών να παρα­χω­ρή­σουν στη Βουλ­γα­ρία ολό­κλη­ρη τη Βόρεια Ελλά­δα ως τον Αξιό. Τα γερ­μα­νι­κά τανκς επι­χεί­ρη­σαν χωρίς επι­τυ­χία να δια­λύ­σουν τις φάλαγ­γες των δια­δη­λω­τών, 30 από τους οποί­ους πέφτουν νεκροί, 200 τραυ­μα­τί­ζο­νται και 500 συλλαμβάνονται.Ο Χίτλερ ανα­γκά­ζε­ται να ανα­στεί­λει την από­φα­ση «επ’ αόριστον».

1943 Την ίδια μέρα η Ελβε­τία απα­γο­ρεύ­ει κάθε ναζι­στι­κό κόμ­μα ή οργάνωση.

1949 Εγκαι­νιά­ζε­ται η σήραγ­γα Κιούρ­κων, μήκους 7.140 μ. κάτω από την Πάρ­νη­θα, προ­κει­μέ­νου να ενι­σχυ­θεί η ύδρευ­ση των Αθηνών.

1955 Γεν­νή­θη­κε ο Αμε­ρι­κα­νός ηθο­ποιός, Γουί­λεμ Νταφόε.

1959 Λήγει η δίκη του Μανό­λη Γλέ­ζου κι άλλων αγω­νι­στών της Αρι­στε­ράς ενώ­πιον του Τακτι­κού Στρα­το­δι­κεί­ου Αθη­νών. Κατα­δι­κά­ζο­νται σε φυλά­κι­ση, εκτό­πι­ση και στέ­ρη­ση των πολι­τι­κών τους δικαιωμάτων.

1974 Στην Κύπρο, ολο­κλη­ρώ­νε­ται ο Αττί­λας Ι. Το πρωί ξεκι­νά η απο­βί­βα­ση νέων στρα­τευ­μά­των από την Τουρ­κία, τα οποία κατα­λαμ­βά­νουν την Κερύ­νεια στις 11:34, ενώ ακο­λου­θεί η συνέ­νω­ση με τον θύλα­κα του Αγί­ου Ιλα­ρί­ω­να, ολο­κλη­ρώ­νο­ντας το προ­γε­φύ­ρω­μα Κερύ­νειας — Λευ­κω­σί­ας. Στις 16:00 το από­γευ­μα αρχί­ζει να ισχύ­ει η κατά­παυ­ση του πυρός, όπως είχε συμφωνηθεί.

1980 Ο πρω­τα­θλη­τής της ελλη­νο­ρω­μαϊ­κής πάλης Στέ­λιος Μυγιά­κης του Εθνι­κού ΓΣ κατα­κτά το χρυ­σό μετάλ­λιο στα 62 κιλά στους Ολυ­μπια­κούς Αγώ­νες της Μόσχας.

1984 Πέθα­νε ο Έλλη­νας ζωγρά­φος, χαρά­κτης και γλύπτης

ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΑΪΤΗΣ, ένας μεγά­λος, τρα­γι­κά επί­και­ρος εικα­στι­κός: ’’Φρο­ντί­στε να σωθεί­τε, να σωθούμε’’!

1987 Πρω­το­φα­νής καύ­σω­νας (συν­δυα­σμός υψη­λής θερ­μο­κρα­σί­ας και υγρα­σί­ας) πλήτ­τει την Ελλά­δα. Μέχρι τις 29 Ιου­νί­ου η θερ­μο­κρα­σία θα βρί­σκε­ται στα­θε­ρά πάνω από τους 40 βαθ­μούς Κελ­σί­ου. Σε 1.300 η επί­ση­μη εκτί­μη­ση των νεκρών (1.115 στην Αθήνα).

1991 Παλαιο­ντο­λο­γι­κά ευρή­μα­τα από ανθρω­ποει­δή, καμη­λο­παρ­δά­λεις, ρινό­κε­ρους και αντι­λό­πες, ηλι­κί­ας 8–10 εκα­τομ­μυ­ρί­ων ετών, απο­κα­λύ­πτο­νται στη Νικί­τη Χαλκιδικής.

1991 Την ίδια μέρα στην Τουρ­κία, το συνταγ­μα­τι­κό δικα­στή­ριο απο­φαί­νε­ται, πως το Κομ­μου­νι­στι­κό Κόμ­μα της χώρας είναι παρά­νο­μο και δια­τά­ζει το κλεί­σι­μό του.

1995 Χρυ­σό μετάλ­λιο για την Εθνι­κή Εφή­βων στο Παγκό­σμιο Πρω­τά­θλη­μα Μπά­σκετ στην Αθή­να μέσα στο κατά­με­στο ΟΑΚΑ, όπου κερ­δί­ζει στον τελι­κό την Αυστρα­λία με 91–73.

1996 Συγκλο­νι­στι­κή ανα­μέ­τρη­ση Βαλέ­ριου Λεω­νί­δη- Ναούμ Σου­λεϊ­μά­νο­γλου στα 64 κιλά της άρσης βαρών στους Ολυ­μπια­κούς Αγώ­νες της Ατλά­ντα. Ο Λεω­νί­δης παίρ­νει τελι­κά το αργυ­ρό ολυ­μπια­κό μετάλ­λιο έχο­ντας σηκώ­σει 145 κιλά στο αρα­σέ, 187.5 στο ζετέ (παγκό­σμιο ρεκόρ) και 332.5 στο σύνο­λο. Για τον Σου­λεϊ­μά­νο­γλου είναι το τρί­το συνε­χό­με­νο χρυ­σό σε Ολυμπιάδα.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο