Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σαν σήμερα, 25 Σεπτεμβρίου 1974 επανακυκλοφορεί νόμιμα ο «Ριζοσπάστης» — Χρονικό, ενδεικτικά πρωτοσέλιδα

Σαν σήμε­ρα, στις 25 Σεπτέμ­βρη του 1974, μετά από 27 ολό­κλη­ρα χρό­νια βαθιάς παρα­νο­μί­ας, ο «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ» ανα­γεν­νή­θη­κε από τη στά­χτη αυτή, για να συνε­χί­σει την ιστο­ρι­κή απο­στο­λή του, σαν όργα­νο του Κόμ­μα­τος της εργα­τι­κής τάξης σαν εφη­με­ρί­δα αρχών, σα συλ­λο­γι­κός προ­πα­γαν­δι­στής, αγκι­τά­το­ρας και οργα­νω­τής μέσα στο λαό, για να εμψυ­χώ­νει τους νέους αγώ­νες του για την ελευ­θε­ρία, την ειρή­νη, την εθνι­κή ανε­ξαρ­τη­σία, τη δημο­κρα­τία και το σοσιαλισμό.

xroniko

Η «κατάργηση της πάλης των τάξεων»

25/5/1976: Ο «Ριζο­σπά­στης» κυκλο­φο­ρεί με τίτλο «Παλ­λαϊ­κή κατα­δί­κη του αντερ­γα­τι­κού — απερ­γο­σπα­στι­κού νομο­σχε­δί­ου του κ. Λάσκα­ρη». Πρό­κει­ται για τον περί­φη­μο νόμο 330 που η κατάρ­γη­σή του ήταν στό­χος του εργα­τι­κού κινή­μα­τος για τα επό­με­να οκτώ χρό­νια. Την προη­γού­με­νη μέρα, είχε γίνει πανελ­λα­δι­κή απερ­γία και μια μεγά­λη συγκέ­ντρω­ση στο κέντρο της Αθή­νας. Το νομο­σχέ­διο χτυ­πού­σε το δικαί­ω­μα στην απερ­γία και θεσμο­θε­τού­σε τον κυβερ­νη­τι­κό συν­δι­κα­λι­σμό στο πλαί­σιο της δια­κή­ρυ­ξης του Λάσκα­ρη περί του τέλους της πάλης των τάξεων!

«Ψηλά τη σημαία»

31/12/1991: Είναι η επο­μέ­νη μιας πολύ πικρής μέρας. Την προη­γου­μέ­νη, η κόκ­κι­νη σημαία με το σφυ­ρο­δρέ­πα­νο κατέ­βη­κε από το Κρεμ­λί­νο. Ο «Ριζο­σπά­στης» κυκλο­φο­ρεί με μια κόκ­κι­νη σημαία και στο πρώ­το θέμα γράφει:
«Ψηλά τη σημαία. Μπο­ρεί να χάθη­κε μια μεγά­λη μάχη, αλλά θα κερ­δη­θεί ο μεγά­λος πόλε­μος. Ο σοσια­λι­σμός θα νικήσει».

 

Ο εφιάλτης της πλημμύρας …

rizospastis322/10/1994: Η εφιαλ­τι­κή βρα­διά της 21 Οκτώ­βρη 1994. Ο Περισ­σός πλημ­μυ­ρί­ζει. Οι τυπο­γρα­φι­κές μηχα­νές της Τυπο­εκ­δο­τι­κής θάβο­νται κάτω από τόνους λάσπης. Την επο­μέ­νη έμοια­ζε με ψέμα, μα η εφη­με­ρί­δα κρε­μό­ταν στα περί­πτε­ρα. Ενα από τα πιο …όμορ­φα και συγκλο­νι­στι­κά πρω­το­σέ­λι­δα. Γρά­φει: «Κυκλο­φο­ρού­με λοι­πόν. Σήμε­ρα, για­τί, για αύριο δε γνω­ρί­ζου­με ακό­μα αν θα μπο­ρέ­σου­με να φτά­σου­με μέχρι το τυπο­γρα­φείο. Η κατα­στρο­φή είναι τερά­στια. Θα επι­μεί­νου­με όμως. Το έχου­με χρε­ω­θεί. Από το Κόμ­μα, από την εργα­τι­κή τάξη. Να συνε­χί­σου­με στην πρώ­τη γραμ­μή. Με όποιες συν­θή­κες. Οπως πάντα»…
rizospastis2
rizospastis1
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο