Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σαν σήμερα 29 Απριλίου

1091 Λίγο έξω από την Κων­στα­ντι­νού­πο­λη διε­ξά­γε­ται η Μάχη του Λεβου­νί­ου. Ο αυτο­κρά­το­ρας του Βυζα­ντί­ου, Αλέ­ξιος Α’ ο Κομνη­νός, νικά τους Πετσε­νέ­γκους και τους εξα­φα­νί­ζει από την ιστορία.

1429 Κατά τον εκα­το­ντα­ε­τή πόλε­μο, η 17χρονη Ιωάν­να της Λορέ­νης ή Ζαν ντ’ Αρκ, απε­λευ­θε­ρώ­νει την Ορλε­ά­νη από την αγγλι­κή κυριαρχία.

1707 Τα Κοι­νο­βού­λια Αγγλί­ας και Σκο­τί­ας συνε­δριά­ζουν και απο­φα­σί­ζουν την ένω­ση των περιο­χών τους, σχη­μα­τί­ζο­ντας έτσι τη Μεγά­λη Βρετανία.

1903 Μετά από κατο­λί­σθη­ση, 30.000.000 κυβι­κά μέτρα βρά­χων σκο­τώ­νουν 70 ανθρώ­πους στο Φρανκ της Αλμπέρ­τα στον Καναδά.

1916 Στην επα­νά­στα­ση του Πάσχα, ο στρα­τιω­τι­κός νόμος στην Ιρλαν­δία αίρε­ται και η επα­νά­στα­ση τελειώ­νει επι­σή­μως, με την παρά­δο­ση των Ιρλαν­δών εθνι­κι­στών στις βρε­τα­νι­κές αρχές στο Δουβλίνο.

1933 Ο τελι­κός του Κυπέλ­λου Αγγλί­ας μετα­ξύ των ομά­δων Έβερ­τον και Μάν­τσε­στερ Σίτι (3–0) είναι ο πρώ­τος αγώ­νας ποδο­σφαί­ρου, που οι παί­κτες φορούν φανέ­λες με νού­με­ρα. Η Έβερ­τον χρη­σι­μο­ποιεί νού­με­ρα από το 1 μέχρι το 11 και η Σίτι από το 12 μέχρι το 22.

1941 Ορκί­ζε­ται η πρώ­τη κατο­χι­κή κυβέρ­νη­ση, με πρω­θυ­πουρ­γό τον στρα­τη­γό, Γεώρ­γιο Τσολάκογλου.

1945 Β’ Παγκό­σμιος Πόλε­μος: Ο γερ­μα­νι­κός στρα­τός στην Ιτα­λία παρα­δί­δε­ται άνευ όρων στους Συμ­μά­χους. Την ίδια μέρα, ο Αδόλ­φος Χίτλερ παντρεύ­ε­ται τη σύντρο­φο της ζωής του, Εύα Μπρά­ουν, σε ένα κατα­φύ­γιο στο Βερο­λί­νο και ορί­ζει αντι­κα­τα­στά­τη του τον ναύ­αρ­χο Καρλ Ντένιτζ.

1961 Συνέρ­χε­ται στην Τσε­χο­σλο­βα­κία η 15η Ολο­μέ­λεια της ΚΕ του ΚΚΕ. Η Ολο­μέ­λεια καθαί­ρε­σε τον Μάρ­κο Βαφειά­δη από μέλος της ΚΕ, ενώ τον διέ­γρα­ψε και από μέλος του Κόμματος.

1970 Πόλε­μος του Βιετ­νάμ: Οι Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες και οι δυνά­μεις του Νότιου Βιετ­νάμ εισβάλ­λουν στην Καμπό­τζη για να κυνη­γή­σουν τους Βιετκόνγκ.

1975 Εικό­νες αλλο­φρο­σύ­νης δια­δρα­μα­τί­ζο­νται στην πρε­σβεία των ΗΠΑ και στο λιμά­νι της Σαϊ­γκόν, καθώς έχει αρχί­σει η απο­χώ­ρη­ση και των τελευ­ταί­ων Αμε­ρι­κα­νών στρα­τιω­τών από το Βιετνάμ.

Βιετ­νάμ: 70 χρό­νια από την ανε­ξαρ­τη­σία του και 40 χρό­νια από την ήττα του αμε­ρι­κα­νι­κού ιμπεριαλισμού

1994 Στην Ιτα­λία, ο μεγι­στά­νας των ΜΜΕ, Σίλ­βιο Μπερ­λου­σκό­νι, λαμ­βά­νει την εντο­λή για το σχη­μα­τι­σμό κυβέρνησης.

1863 Γεν­νή­θη­κε ο ποι­η­τής, Κων­στα­ντί­νος Καβά­φης, ο οποί­ος πέθα­νε στις 29 Απρι­λί­ου του 1933, τη μέρα που συμπλή­ρω­νε 70 χρό­νια ζωής.

Κώστας Καβά­φης, μονα­δι­κός και ανόμοιαστος

1930 Αυτο­κτό­νη­σε η ποι­ή­τρια από την Καλα­μά­τα, Μαρία Πολυ­δού­ρη

1980 Πέθα­νε ο Άγγλος σκη­νο­θέ­της, «μετρ του σασπένς», Άλφρεντ Χίτσκοκ.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο