Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σεισμικά…

Γρά­φει ο Αλέ­κος Χατζη­κώ­στας //

Ο νέος σει­σμός στην Αθή­να, που ξύπνη­σε μνή­μες του 1999, δημιουρ­γεί εύλο­γα την ευκαι­ρία για ορι­σμέ­νους γενι­κό­τε­ρους σχολιασμούς

1.Εμφανής είναι η προ­σπά­θεια επι­κοι­νω­νια­κής δια­χεί­ρι­σης του όλου ζητή­μα­τος. Η νέα κυβέρ­νη­ση για να δεί­ξει “απο­φα­σι­στι­κό­τη­τα” και “επι­χει­ρη­σια­κή ικα­νό­τη­τα”. Οι δε της προη­γού­με­νης ότι ο κρα­τι­κός μηχα­νι­σμός που παρα­δό­θη­κε ήταν πανέτοιμος.

2. Τα ΜΜΕ κάνουν “τη δου­λειά τους” στη μάχη του εντυ­πω­σια­σμού με ρεπορ­τάζ, πλά­να, αλλά και στις συζη­τή­σεις (λιγό­τε­ρο) με ειδι­κούς .(Ας φαντα­στού­με τι θα γινό­ταν αν θρη­νού­σα­με και θύμα­τα…) . Να σημειώ­σου­με ακό­μη ότι μια σει­ρά αναρ­τή­σε­ων Μέσα Κοι­νω­νι­κής Δικτύ­ω­σης που εστιά­ζουν  στα περί “γκα­ντέ­μη” που πέρα από χιού­μορ δεν βοη­θούν και δεν φωτί­ζουν την ουσία του ζητήματος…

3. Η ουσία είναι το κατά πόσο τελι­κά είμα­στε έτοι­μοι- κάνου­με λόγο για ουσια­στι­κή αντι­σει­σμι­κή προ­στα­σία- σε κάθε περιο­χή, ιδιαί­τε­ρα τις χαρα­κτη­ρι­ζό­με­νες ως “σει­σμο­γε­νείς”. Ο νέος σει­σμός υπο­γραμ­μί­ζει την ανά­γκη σχε­δια­σμέ­νης αντι­σει­σμι­κής προ­στα­σί­ας σε δημό­σια κτί­ρια και κατοι­κί­ες λαϊ­κών οικο­γε­νειών. Η ανά­γκη αυτή δεν αντι­με­τω­πί­ζε­ται ολο­κλη­ρω­μέ­να, αλλά απο­σπα­σμα­τι­κά και χωρίς σχέ­διο, αφού και οι κρα­τι­κές υπη­ρε­σί­ες και υπο­δο­μές αδυ­να­τούν αλλά και το κρι­τή­ριο του κέρ­δους στις κατα­σκευ­ές δημιουρ­γεί κακο­τε­χνί­ες, ενώ βεβαί­ως δεν παίρ­νο­νται μέτρα ασφα­λεί­ας σε εργα­σια­κούς χώρους.

4. Ας μην ξεχνά­με λοι­πόν την ανά­γκη της οργα­νω­μέ­νης πάλης για ουσια­στι­κά μέτρα αντι­σει­σμι­κής προ­στα­σί­ας μιας το αστι­κό κρά­τος (και απέ­να­ντι σε όλα τα φυσι­κά φαι­νό­με­να) έχει απο­δει­χτεί δια­χρο­νι­κά μέσω των πολι­τι­κών του εκπρο­σώ­πων “ανί­κα­νο” να προ­στα­τέ­ψει την ανθρώ­πι­νη ζωή!

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο