Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σεξουαλική κακοποίηση 5χρονων παιδιών καταγγέλλουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα

«Θα θέλα­με να εκφρά­σου­με την έντο­νη ανη­συ­χία μας για το γεγο­νός ότι περι­στα­τι­κά σεξουα­λι­κής κακο­ποί­η­σης και βίας που λαμ­βά­νουν χώρα στη Μόρια της Λέσβου παρα­βλέ­πο­νται και χαρα­κτη­ρί­ζο­νται ως ανα­λη­θή από την ίδια τη διοί­κη­ση του Κέντρου της Μόριας, παρά τις επα­νει­λημ­μέ­νες προει­δο­ποι­ή­σεις τόσο των Για­τρών Χωρίς Σύνο­ρα όσο και άλλων φορέων».

Αυτό λένε σε ανα­κοί­νω­σή τους οι Για­τροί Χωρίς Σύνο­ρα σχε­τι­κά με τις ανα­φο­ρές της διοί­κη­σης του ΚΥΤ στη Μόρια ότι οι Για­τροί Χωρίς Σύνο­ρα δημο­σιεύ­ουν ανα­ξιό­πι­στα ιατρι­κά στοι­χεία ανα­φο­ρι­κά με τα περι­στα­τι­κά σεξουα­λι­κής κακο­ποί­η­σης και βια­σμών. Και προ­σθέ­τουν : «Ως ανε­ξάρ­τη­τη και αμε­ρό­λη­πτη ιατρι­κή και ανθρω­πι­στι­κή οργά­νω­ση, δεν λαμ­βά­νου­με καμία χρη­μα­το­δό­τη­ση από το ελλη­νι­κό κρά­τος και την ΕΕ. Αξί­ζει να επι­ση­μαν­θεί ότι στις περι­πτώ­σεις που προ­χω­ρά­με σε επί­ση­μες καταγ­γε­λί­ες των βλα­βε­ρών συνε­πειών των πολι­τι­κών που επη­ρε­ά­ζουν άμε­σα την υγεία και την αξιο­πρέ­πεια των ασθε­νών μας, βασι­ζό­μα­στε απο­κλει­στι­κά σε συγκε­κρι­μέ­να ιατρι­κά στοι­χεία, που προ­έρ­χο­νται από τη δρά­ση μας».

Επι­πλέ­ον, όπως υπο­στη­ρί­ζει η οργά­νω­ση, «από τον Ιανουά­ριο μέχρι το τέλος Σεπτεμ­βρί­ου 2018, οι Για­τροί Χωρίς Σύνο­ρα έχου­με περι­θάλ­ψει στην κλι­νι­κή μας, που βρί­σκε­ται έξω από τον καταυ­λι­σμό της Μόριας, συνο­λι­κά 23 ασθε­νείς που ανέ­φε­ραν ότι υπέ­στη­σαν σεξουα­λι­κή κακο­ποί­η­ση, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νου και βια­σμού, μέσα ή γύρω από τον καταυ­λι­σμό. Από τους ασθε­νείς αυτούς, 14 ήταν ενή­λι­κες και 9 ανή­λι­κοι, εκ των οποί­ων κάποιοι ηλι­κί­ας μόλις 5 ετών. Σε κάθε ένα από τα περι­στα­τι­κά αυτά, ακο­λου­θή­σα­με το ιατρι­κό πρω­τό­κολ­λο, το οποίο περι­λαμ­βά­νει επεί­γου­σα φρο­ντί­δα εάν απαι­τεί­ται, επεί­γου­σα αντι­σύλ­λη­ψη, πρό­λη­ψη της μετά­δο­σης του HIV και σεξουα­λι­κώς μετα­δι­δό­με­νων νοση­μά­των, εμβο­λια­σμό και εργα­στη­ρια­κές εξε­τά­σεις. Σε όλες τις περι­πτώ­σεις παρεί­χα­με, επί­σης, ψυχο­λο­γι­κή υπο­στή­ρι­ξη. Στη Λέσβο, συνερ­γα­ζό­μα­στε παράλ­λη­λα με το τοπι­κό νοσο­κο­μείο, με σκο­πό την πρό­λη­ψη ή την ελα­χι­στο­ποί­η­ση των ιατρι­κών επι­πλο­κών της σεξουα­λι­κής βίας. Για όλα τα περι­στα­τι­κά παι­δι­κής κακο­ποί­η­σης, που είδαν οι ομά­δες μας, έχει ενη­με­ρω­θεί η αστυ­νο­μία. Η ευθύ­νη διε­νέρ­γειας ιατρο­δι­κα­στι­κής εξέ­τα­σης και διε­ρεύ­νη­σης των ανα­φο­ρών σεξουα­λι­κής βίας, καθώς και η προ­στα­σία των θυμά­των ανή­κει στις αρμό­διες διω­κτι­κές αρχές και συγκε­κρι­μέ­να στην αστυ­νο­μία και τον εισαγγελέα».

Τέλος, οι Για­τροί Χωρίς Σύνο­ρα, σημειώ­νουν : «Οι ομά­δες μας βλέ­πουν σχε­δόν σε καθη­με­ρι­νή βάση περι­στα­τι­κά σεξουα­λι­κής βίας και επι­θέ­σε­ων, από­πει­ρες αυτο­κτο­νί­ας, αυτο­τραυ­μα­τι­σμούς και σοβα­ρές επι­πτώ­σεις στην ψυχι­κή υγεία παι­διών, εφή­βων και ενη­λί­κων. Και αυτό είναι ένα γεγο­νός που δεν μπο­ρεί να αμφι­σβη­τη­θεί από κανέναν».

Πότε θα φύγου­με από την Μόρια μπαμπά;

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο