Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σκηνές που δεν έχει ξαναζήσει η πόλη τα τελευταία χρόνια εξελίσσονται στη Μυτιλήνη — Ακροδεξιοί επιτίθενται στους πρόσφυγες

Σκη­νές που δεν έχει ξανα­ζή­σει η πόλη τα τελευ­ταία χρό­νια εξε­λίσ­σο­νται στη Μυτι­λή­νη. Μεγά­λη ομά­δα χρυ­σαυ­γι­τών και ακρο­δε­ξιών επι­τί­θε­νται σε ομά­δα προ­σφύ­γων, κυρί­ως από το Αφγα­νι­στάν που για πέμ­πτη μέρα έχει κατα­λά­βει την πλα­τεία Σαπφούς.

Συνε­χείς επι­θέ­σεις με βεγ­γα­λι­κά και κρο­τί­δες επι­χει­ρούν οι συγκε­ντρω­μέ­νοι πολί­τες της Μυτι­λή­νης ενα­ντί­ον των μετα­να­στών και προ­σφύ­γων, που βρί­σκο­νται συγκε­ντρω­μέ­νοι στην πλα­τεία Σαπ­φούς της πόλης. Ισχυ­ρές αστυ­νο­μι­κές δυνά­μεις τους απω­θούν κάνο­ντας χρή­ση σπρέι πιπεριού.

Οι πρό­σφυ­γες και οι μετα­νά­στες που πλέ­ον είναι στην πλα­τεία περισ­σό­τε­ροι από τις άλλες μέρες, αφού σε ενί­σχυ­ση των όσων βρι­σκό­ταν εκεί κατέ­βη­καν και άλλοι από τον καταυ­λι­σμό της Μόριας, σχη­μά­τι­σαν τρι­πλές κυκλι­κές ανθρώ­πι­νες αλυ­σί­δες προ­κει­μέ­νου να αμυν­θούν, ενώ έβα­λαν στο κέντρο τους γυναί­κες και παι­διά που συμ­με­τέ­χουν στην κινητοποίηση.

Ισχυ­ρές δυνά­μεις της Αστυ­νο­μί­ας παρα­τά­χθη­καν μετα­ξύ των πολι­τών και των προ­σφύ­γων και μετα­να­στών, ενώ μια ακό­μα διμοι­ρία των ΜΑΤ περι­κύ­κλω­σε τους μετα­νά­στες. Σε ενί­σχυ­ση των τελευ­ταί­ων έσπευ­σαν και αλλη­λέγ­γυοι πολίτες.

Οι επι­τι­θέ­με­νοι πολί­τες πετά­νε μπου­κά­λια νερό προς τη μεριά των προ­σφύ­γων και κατά δια­στή­μα­τα επι­χει­ρούν να δια­σπά­σουν τις αστυ­νο­μι­κές δυνά­μεις και να φτά­σουν στους πρό­σφυ­γες. Μάλι­στα για να αντι­με­τω­πι­στούν κάποια στιγ­μή χρη­σι­μο­ποι­ή­θη­καν και χημι­κά εκτός της συνή­θους μεθό­δου της απώ­θη­σης που χρη­σι­μο­ποιεί η Αστυ­νο­μία. Σημειώ­νε­ται ότι κάποια στιγ­μή από μεριάς των συγκε­ντρω­μέ­νων πολι­τών πετά­χτη­κε προς τους πρό­σφυ­γες και μια ναυ­τι­κή φωτο­βο­λί­δα, χωρίς ευτυ­χώς να προ­κα­λέ­σει τραυ­μα­τι­σμούς ή φωτιά, αφού ένας πρό­σφυ­γας με ψυχραι­μία την άρπα­ξε και την πέτα­ξε στη θάλασσα.

Οι συγκε­ντρω­μέ­νοι πολί­τες απαι­τούν την άμε­ση εκκέ­νω­ση της πλα­τεί­ας, ενώ οι μετα­νά­στες και οι πρό­σφυ­γες αρνού­νται να απο­χω­ρή­σουν αν δεν δικαιω­θούν τα αιτή­μα­τά τους, που έχουν να κάνουν με την εξέ­τα­ση των αιτη­μά­των ασύ­λου που έχουν υπο­βά­λει και τον απε­γκλω­βι­σμό τους από το νησί.

Επι­ση­μαί­νε­ται, τέλος, ότι όλα ξεκί­νη­σαν περί­που στις 8 το βρά­δυ αμέ­σως μετά την καθιε­ρω­μέ­νη από στρα­τιω­τι­κό άγη­μα υπο­στο­λή της σημαί­ας σε παρα­κεί­με­νο στην πλα­τεί­ας Σαπ­φούς χώρο. Εκεί είχε συγκε­ντρω­θεί μεγά­λος αριθ­μός ατό­μων σε ένδει­ξη συμπα­ρά­στα­σης στους κρα­τού­με­νους στις τουρ­κι­κές φυλα­κές Έλλη­νες στρα­τιω­τι­κούς. Αμέ­σως μετά το τέλος της τελε­τής η μεγά­λη πλειο­ψη­φία των συγκε­ντρω­μέ­νων απο­χώ­ρη­σε και περί­που 200 άτο­μα κινή­θη­καν προς την πλα­τεία προ­κει­μέ­νου να απαι­τή­σουν την εκκέ­νω­ση της από τους πρό­σφυ­γες και τους μετανάστες.

Αυτή τη στιγ­μή στην πλα­τεία Σαπ­φούς έχει σπεύ­σει ο Εισαγ­γε­λέ­ας Πρω­το­δι­κών Μυτιλήνης.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο