Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σουηδία: Απαγορεύεται το κόκκινο αστέρι γιατί είναι κομμουνιστικό σύμβολο

Γρά­φει ο Πάνος Αλε­πλιώ­της // 

Η Σου­η­δή καλ­λι­τέ­χνης Σαρ­λότ  Όμπεργκ Μπά­κος κέρ­δι­σε τον καλ­λι­τε­χνι­κό δια­γω­νι­σμό για την δια­κό­σμη­ση μιας πλα­τεί­ας στην πόλη Γιέρ­φε­λα, προ­ά­στιο της Στοκχόλμης. 

Η ιδέα της ήταν ένα κόκ­κι­νο αστέ­ρι που πέφτει και όταν φτά­νει στην γη γίνε­ται αστε­ρί­ας μια που το πάρ­κο είχε μια μικρή λιμνού­λα. Κατα­σκεύ­α­σε το άστρο όπως το είχε σκε­φτεί ένα­ντι αμοι­βής 35.000 ευρώ και ξαφ­νι­κά η διοί­κη­ση του Δήμου απο­φά­σι­σε πως είναι κομ­μου­νι­στι­κό σύμ­βο­λο μια και είχε κόκ­κι­νο χρώμα.

20191003 180431

20191003 204745

Της έδω­σε εντο­λή να αλλά­ξει το χρώ­μα και μέσω αντι­προ­σώ­που της δια­μή­νυ­σε να το βάψει κίτρι­νο ή να ξεχά­σει την τοπο­θέ­τη­σή του στην πλατεία!

 Η καλ­λι­τέ­χνης που δεν έχει καμία σχέ­ση με τον κομ­μου­νι­σμό έπε­σε από τα σύννεφα. 

– Πλη­γώ­θη­κα, δηλώ­νει η Σαρ­λότ. Ποτέ δεν πέρα­σε από το μυα­λό μου. Από πότε ανή­κουν όλα τα αστέ­ρια στον κομ­μου­νι­σμό; ρωτά­ει με αφέλεια. 

Αν είχα φτιά­ξει ένα σφυ­ρο­δρέ­πα­νο να το καταλάβω. 

Κανείς από την καλ­λι­τε­χνι­κή επι­τρο­πή δεν φαντά­στη­κε τον αστε­ρία μου σαν κομ­μου­νι­στι­κό σύμβολο. 

-Είναι εξορ­γι­στι­κό δηλώ­νει ο υπεύ­θυ­νος της καλ­λι­τε­χνι­κής επι­τρο­πής δια­γω­νι­σμού του Δήμου. Ποιος μπο­ρεί να σκε­φτεί με αυτό τον τρό­πο; Αστέ­ρια έχουν τα παπού­τσια Converse. Ένα μπαρ στην γει­το­νιά μου έχει σήμα ένα κόκ­κι­νο αστέρι.

Οι δια­μαρ­τυ­ρί­ες δεν έπια­σαν τόπο. Το αστέ­ρι βάρους 400 κιλών βάφτη­κε κίτρι­νο και μετα­φέρ­θη­κε σε μια απο­θή­κη του Δήμου με άλλα εγκα­τα­λειμ­μέ­να αντι­κεί­με­να μέχρι να απο­φα­σι­στεί που θα χρησιμοποιηθεί.

20191003 180527

 

Η Δήμαρ­χος υπο­ψή­φια του Συντη­ρη­τι­κού κόμ­μα­τος επι­μέ­νει πως δεν ήταν πολι­τι­κή η από­φα­ση αλλά το αστέ­ρι έπια­νε πολύ χώρο στην πλατεία! 

Δεν είναι το πρώ­το αντι­κομ­μου­νι­στι­κό ξέσπα­σμα στην κατά τα άλλα “πρό­τυ­πο” του καπι­τα­λι­σμού Σουηδία. 

Να θυμη­θού­με και την Σου­η­δή τρα­γου­δί­στρια ποπ που φόρε­σε κόκ­κι­νο φανε­λά­κι με το σφυ­ρο­δρέ­πα­νο χωρίς να είναι κομ­μου­νί­στρια, όπως είχε αναρ­τη­θεί στο ΑΤΕΧΝΩΣ, και δέχθη­κε επί­θε­ση και κατα­κραυ­γή τόση που ανα­γκά­στη­κε να ζητή­σει συγνώ­μη και να υπο­σχε­θεί πως δεν θα το ξανακάνει. 

Την ίδια τύχη έχει και το κόκ­κι­νο αστέ­ρι της Σαρ­λότ που δεν μπο­ρεί να το χωνέψει.

Ο αντι­κομ­μου­νι­στι­κός οίστρος που έχει κατα­λά­βει ολό­κλη­ρη την ΕΕ με τα κατά­πτυ­στα ψηφί­σμα­τα ίσων απο­στά­σε­ων, που δίνουν κατεύ­θυν­ση για εξα­πό­λυ­ση νέου κυνη­γη­τού των κομ­μου­νι­στών και την εξα­φά­νι­ση των συμ­βό­λων και κατα­σκεύ­ων παίρ­νει ακό­μη και γελοί­ες μορφές. 

Πίσω τους κρύ­βε­ται η αγω­νία και ο τρό­μος των αστών να εξα­φα­νί­σουν οτι­δή­πο­τε μπο­ρεί να θυμί­σει κομ­μου­νι­σμό και τα σύμ­βο­λα του. 

Ξέρουν όμως πως δεν μπο­ρούν να στα­μα­τή­σουν την πρό­ο­δο και το μέλ­λον, όσα μέσα και να μεταχειριστούν.

Το κόκ­κι­νο αστέ­ρι που έχει κοσμή­σει τους αγώ­νες των επα­να­στα­τών, το αστέ­ρι του Τσε, θα λάμπει από ψηλά και θα φωτί­ζει το μέλ­λον ότι και να σκαρ­φι­στούν οι διώ­κτες του.

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο