Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Συμβουλές του ΠΟΥ για τα παιδιά κάτω των 5 ετών: λιγότερες οθόνες και περισσότερο παιγνίδι

Στα παι­διά ηλι­κί­ας δύο έως τεσ­σά­ρων ετών δεν πρέ­πει να επι­τρέ­πε­ται να μένουν περισ­σό­τε­ρο από μια ώρα την ημέ­ρα καθι­σμέ­να μπρο­στά σε οθό­νες και τα μικρό­τε­ρα του ενός έτους πρέ­πει να μην εκτί­θε­νται καθό­λου σε ηλε­κτρο­νι­κές οθό­νες, ανα­κοί­νω­σε σήμε­ρα ο Παγκό­σμιος Οργα­νι­σμός Υγεί­ας (ΠΟΥ).

Η υπη­ρε­σία των Ηνω­μέ­νων Εθνών για την υγεία εξέ­δω­σε τις πρώ­τες κατευ­θυ­ντή­ριες οδη­γί­ες της για το θέμα. Υπο­γράμ­μι­σε πως τα παι­διά κάτω των πέντε ετών πρέ­πει επί­σης να έχουν φυσι­κή δρα­στη­ριό­τη­τα και να κοι­μού­νται επαρ­κώς ώστε να βοη­θη­θούν να ανα­πτύ­ξουν καλές συνή­θειες στην υπό­λοι­πη ζωή τους και για να προ­λη­φθούν η παχυ­σαρ­κία και άλλες ασθέ­νειες αργό­τε­ρα στη ζωή τους.

Ο χρό­νος που περ­νούν τα παι­διά καθι­σμέ­να μπρο­στά σε οθό­νες (sedentary screen time) περι­λαμ­βά­νει την παρα­κο­λού­θη­ση τηλε­ό­ρα­σης ή βίντεο και τα παι­γνί­δια σε ηλε­κτρο­νι­κό υπολογιστή.

«Η υγι­ής φυσι­κή δρα­στη­ριό­τη­τα, η καθι­στι­κή συμπε­ρι­φο­ρά και οι συνή­θειες του ύπνου καθιε­ρώ­νο­νται νωρίς στη ζωή, προ­σφέ­ρο­ντας μια ευκαι­ρία να δια­μορ­φω­θούν συνή­θειες στη διάρ­κεια της παι­δι­κής ηλι­κί­ας, της εφη­βεί­ας και στην ενή­λι­κη ζωή», ανα­φέ­ρει ο ΠΟΥ στις κατευ­θυ­ντή­ριες οδη­γί­ες του προς τα κρά­τη μέλη.

Παι­διά ηλι­κί­ας από ενός μέχρι τεσ­σά­ρων ετών πρέ­πει να περ­νούν του­λά­χι­στον τρεις ώρες με μια ποι­κι­λία φυσι­κών δρα­στη­ριο­τή­των που θα απλώ­νο­νται σε όλη τη διάρ­κεια της ημέ­ρας, ανα­φέ­ρει. Μωρά κάτω του ενός έτους πρέ­πει να αλλη­λε­πι­δρούν παί­ζο­ντας στο πάτω­μα και να απο­φεύ­γουν όλες τις οθό­νες, προσθέτει.

Για τα μωρά μικρό­τε­ρα των 12 μηνών, ο ΠΟΥ συνι­στά του­λά­χι­στον 30 λεπτά φυσι­κής δρα­στη­ριό­τη­τας ημε­ρη­σί­ως. Τα μωρά αυτά δεν πρέ­πει να παρα­μέ­νουν περισ­σό­τε­ρο από μια ώρα συνε­χώς σε παι­δι­κά καρό­τσια, παι­δι­κά καθί­σμα­τα ή στην πλά­τη κάποιου· και πρέ­πει να κοι­μού­νται από 12 έως 17 ώρες την ημέ­ρα, σύμ­φω­να πάντα με τον ΠΟΥ.

Για τα παι­διά ηλι­κί­ας ενός έως δύο ετών, ο ΠΟΥ συνι­στά δύο ώρες σωμα­τι­κή δρα­στη­ριό­τη­τα ημε­ρη­σί­ως, αλλά να μην μένουν καθι­σμέ­να μπρο­στά σε οθό­νη περισ­σό­τε­ρο από μία ώρα, και του­λά­χι­στον 11 ώρες ύπνου.

Για τα παι­διά από 3 έως 4 ετών, οι δύο ώρες φυσι­κής δρα­στη­ριό­τη­τας καθη­με­ρι­νά πρέ­πει να περι­λαμ­βά­νουν του­λά­χι­στον μια ώρα «μέτριων έως έντο­νων» κινή­σε­ων. Ο χρό­νος που είναι αφιε­ρω­μέ­νος στις οθό­νες δεν πρέ­πει να υπερ­βαί­νει και εδώ τη μία ώρα.

Η ακι­νη­σία είναι «κορυ­φαί­ος παρά­γο­ντας κιν­δύ­νου» όσον αφο­ρά τη θνη­σι­μό­τη­τα και τρο­φο­δο­τεί την παγκό­σμια αύξη­ση των υπέρ­βα­ρων και των παχύ­σαρ­κων ανθρώ­πων, ανα­φέ­ρει ο ΠΟΥ.

Σύμ­φω­να με τον ΠΟΥ, το υπερ­βο­λι­κό βάρος μπο­ρεί να οδη­γή­σει σε ασθέ­νειες στις οποί­ες περι­λαμ­βά­νο­νται ο δια­βή­της, η υπέρ­τα­ση και μερι­κές μορ­φές καρκίνου.

Η πρώ­ι­μη παι­δι­κή ηλι­κία είναι μια περί­ο­δος ταχεί­ας σωμα­τι­κής και γνω­στι­κής ανά­πτυ­ξης στη διάρ­κεια της οποί­ας δια­μορ­φώ­νο­νται συνή­θειες και προ­σαρ­μό­ζο­νται οικο­γε­νεια­κές ρου­τί­νες, ανα­φέ­ρει ο ΠΟΥ στις κατευ­θυ­ντή­ριες οδη­γί­ες του, που έχουν εξα­χθεί από στοι­χεία από εκα­το­ντά­δες μελέ­τες, πολ­λές από τις οποί­ες έχουν γίνει στην Αυστρα­λία, τον Κανα­δά, τη Νότια Αφρι­κή και τις Ηνω­μέ­νες Πολιτείες.

«Οι καθι­στι­κές συμπε­ρι­φο­ρές, όπως η χρή­ση μηχα­νο­κί­νη­του μέσου μετα­φο­ράς αντί του περ­πα­τή­μα­τος ή της ποδη­λα­σί­ας, το κάθι­σμα σε θρα­νίο στο σχο­λείο, η παρα­κο­λού­θη­ση τηλε­ό­ρα­σης ή τα παι­γνί­δια σε οθό­νη, κυριαρ­χουν όλο και περισ­σό­τε­ρο και συν­δέ­ο­νται με κακά απο­τε­λέ­σμα­τα στην υγεία», ανα­φέ­ρει ο ΠΟΥ.

Η χρό­νια έλλει­ψη ύπνου στα παι­διά έχει συν­δε­θεί με αυξη­μέ­νη συσ­σώ­ρευ­ση υπερ­βο­λι­κού λίπους, προσθέτει.

Η μικρό­τε­ρη διάρ­κεια ύπνου έχει συν­δε­θεί με περισ­σό­τε­ρη παρα­κο­λού­θη­ση τηλε­ό­ρα­σης και με παι­γνί­δια στους ηλε­κτρο­νι­κούς υπο­λο­γι­στές, ανα­φέ­ρει ακό­μη ο ΠΟΥ.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο