Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Συνάντηση Μητσοτάκη — Φον ντερ Λάιεν: Τώρα τάζουν χρήμα ΕΕ και κυβέρνηση που έχουν βαριές ευθύνες για τις πλημμύρες

Σαν μάζω­ξη υπευ­θύ­νων για τις φονι­κές πλημ­μύ­ρες στην Ελλά­δα φάντα­ζε η συνά­ντη­ση στο Στρα­σβούρ­γο μετα­ξύ του πρω­θυ­πουρ­γού Κυριά­κου Μητσο­τά­κη και της προ­έ­δρου της Κομι­σιόν, Ούρ­σου­λα φον Ντερ Λάιεν. Είναι βαριές, εγκλη­μα­τι­κές οι ευθύ­νες τόσο της κυβέρ­νη­σης όσο και της ΕΕ για την έλλει­ψη ουσια­στι­κής αντι­πλημ­μυ­ρι­κής προ­στα­σί­ας του λαού, διό­τι οι δαπά­νες για τα έργα αυτά είναι μη επιλέξιμες!

Ωστό­σο η Ούρ­σου­λα Φον Ντε Λάιεν δήλω­σε πως «έχω εκπλα­γεί από τις κατα­στρο­φές στην Ελλά­δα. Η χώρα σας περ­νά­ει μια πολύ δύσκο­λη κατά­στα­ση. Ποτέ στην Ευρώ­πη δεν είχα­με τόσο μεγά­λη κατα­στρο­φή από πλημ­μύ­ρες. Οι εικό­νες από την Καρ­δί­τσα είναι πολύ λυπη­τε­ρές. Άνδρες, γυναί­κες και παι­διά υπο­μέ­νουν τις κατα­στρο­φές με πολύ κου­ρά­γιο. Θρη­νού­με για τις ζωές που χάθη­καν». Ανέ­φε­ρε ακό­μα πως «είναι απα­ραί­τη­το να γίνουν πολ­λές επεν­δύ­σεις και χρειά­ζε­ται άμε­ση βοή­θεια» και πρό­σθε­σε ότι θα αντλη­θούν χρή­μα­τα από την προη­γού­με­νη χρη­μα­το­δο­τι­κή περί­ο­δο που δεν δαπα­νή­θη­καν, μίλη­σε για πόρους από το Ευρω­παϊ­κό Ταμείο Υπο­στή­ρι­ξης, για κεφά­λαια που θα διο­χε­τευ­θούν φέτος και για το νέο πρό­γραμ­μα της Κοι­νής Αγρο­τι­κής Πολι­τι­κής. Υπο­στή­ρι­ξε ότι «θα επι­τρέ­ψουν στην Ελλά­δα να έχει 2,2 δισ. ευρώ. Η ΕΕ είναι δίπλα σας για να διο­χε­τεύ­σει πόρους και από το Ευρω­παϊ­κό Ταμείο Αλλη­λεγ­γύ­ης. Θα το θέσου­με και αν συμ­βεί θα έχε­τε από εκεί 400 εκατ. ευρώ».

Ο Κ. Μητσο­τά­κης προ­σπά­θη­σε και από το Στρα­σβούρ­γο να κρύ­ψει τη γύμνια του αστι­κού κρά­τους σε ό,τι αφο­ρά την προ­στα­σία του λαού, δεί­χνο­ντας μια φωτο­γρα­φία από τη Μετα­μόρ­φω­ση Καρ­δί­τσας για να υπο­στη­ρί­ξει πως δεν έχου­με ξανα­δεί παρό­μοια κατα­στρο­φή, όταν το ίδιο χωριό είχε πλημ­μυ­ρί­σει μέχρι τα κερα­μί­δια και το 1994! Υπο­στή­ρι­ξε πως ήταν οι χει­ρό­τε­ρες πλημ­μύ­ρες στην ιστο­ρία της χώρας και της Ευρώ­πης και ανέ­φε­ρε ότι «προ­τε­ραιό­τη­τά μας είναι να επι­στρέ­ψουν στα σπί­τια τους, στις επι­χει­ρή­σεις τους και στη­ρι­ζό­μα­στε στην υπο­στή­ρι­ξη της Ευρώ­πης. Το καλό είναι ότι η οικο­νο­μία μας είναι σε καλή κατά­στα­ση και είμα­στε σε θέση να καλύ­ψου­με πρώ­τες ανά­γκες χωρίς να παρεκ­κλί­νου­με από τους στό­χους του προϋπολογισμού».

Πηγή: 902.gr

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο