Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Συνέδριο ΚΕΔΕ: η Τοπική Διοίκηση στην υπηρεσία των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων

Επι­μέ­λεια Ομά­δα ¡H.lV.S! //

Ολο­κλη­ρώ­θη­κε χτες το τακτι­κό ετή­σιο συνέ­δριο της Κεντρι­κής Ένω­σης Δήμων Ελλά­δας, όπου για μια ακό­μη φορά ανα­δεί­χτη­καν η ταύ­τι­ση και συμ­φω­νία των παρα­τά­ξε­ων στην ΚΕΔΕ με τη στρα­τη­γι­κή και την κατεύ­θυν­ση της παρέμ­βα­σης της κεντρι­κής εξου­σί­ας, σε βάρος των δικαιω­μά­των των εργα­ζο­μέ­νων, των λαϊ­κών στρω­μά­των και του λαού.

Η εκπρό­σω­πος της «Λαϊ­κής Συσπεί­ρω­σης» Ελπί­δα Παντε­λά­κη, το είπε καθα­ρά: «η Τοπι­κή Διοί­κη­ση απο­τε­λού­σε τον προ­πο­μπό και το δοκι­μα­στή­ριο όλων των αρνη­τι­κών εξε­λί­ξε­ων που προ­ώ­θη­σαν οι προη­γού­με­νες, αλλά και η σημε­ρι­νή κυβέρ­νη­ση, όπως οι ιδιω­τι­κο­ποι­ή­σεις, η ανα­τρο­πή των εργα­σια­κών σχέ­σε­ων, το ξεθε­με­λί­ω­μα της κοι­νω­νι­κής πολι­τι­κής στο χώρο των δήμων».

Η παρέμ­βα­ση των αιρε­τών της Τοπι­κής Διοί­κη­σης απλώ­νε­ται και στις κεντρι­κές επι­λο­γές των κυβερ­νή­σε­ων στον τομέα της εξω­τε­ρι­κής πολι­τι­κής, όπου πρό­σφα­τα είδα­με δήμους και Περι­φέ­ρειες «να στρώ­νουν κόκ­κι­να χαλιά, για να υπο­δε­χθούν τον πρέ­σβη των ΗΠΑ στην Κεντρι­κή Μακε­δο­νία, τη Δυτι­κή Ελλά­δα, την Πελο­πόν­νη­σο, την Κρή­τη, όπου δηλα­δή υπάρ­χουν βάσεις και στρα­τη­γεία». Ακό­μα και στη συμ­φω­νία των Πρε­σπών, στο κύριο ζήτη­μα που προ­ω­θεί η κυβέρ­νη­ση και αυτό είναι η έντα­ξη των χωρών των Δυτι­κών Βαλ­κα­νί­ων στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, δεν δια­φω­νεί κανέ­να αστι­κό κόμ­μα. Παρό­τι στο συνέ­δριο της ΚΕΔΕ ακού­στη­καν «τρο­με­ρές πατριω­τι­κές κορό­νες», κανέ­νας δεν είπε για κατάρ­γη­ση της διά­τα­ξης στο Σύνταγ­μα που δίνει τη δυνα­τό­τη­τα εκχώ­ρη­σης κυριαρ­χι­κών δικαιω­μά­των με 151 βουλευτές.

Δεν έγι­νε καμία ανα­φο­ρά στα προ­βλή­μα­τα και τα ζητή­μα­τα που καί­νε τους εργα­ζό­με­νους και, μάλι­στα, ό,τι ακού­στη­κε ήταν ενα­ντί­ον και όχι υπέρ τους.

Ανά­πτυ­ξη για ποιον και από ποιον

Στα οικο­νο­μι­κά των δήμων ανα­φέρ­θη­κε ο δήμαρ­χος Και­σα­ρια­νής, Ηλί­ας Στα­μέ­λος, λέγοντας:

«Οταν μιλά­με για τα οικο­νο­μι­κά στην Τοπι­κή Διοί­κη­ση, στην ουσία μιλά­με για την καρ­διά της λει­τουρ­γί­ας των δήμων της χώρας μας. Βεβαί­ως όταν μιλά­με για ανά­πτυ­ξη, πρέ­πει να βάζου­με το ερώ­τη­μα ανά­πτυ­ξη για ποιον και από ποιον”. Για­τί αν αυτό το ερώ­τη­μα δεν το βάζου­με, θα μιλά­με όλοι για ανά­πτυ­ξη, αλλά δεν θα έχει τα ίδια απο­τε­λέ­σμα­τα για όλους. Ανά­πτυ­ξη έχου­με, αλλά έχου­με και ανά­πτυ­ξη της ανερ­γί­ας και μεί­ω­ση μισθών. Εμείς που ενδια­φε­ρό­μα­στε για τους κατοί­κους των πόλε­ών μας, που η πλειο­ψη­φία τους είναι άνερ­γοι, συντα­ξιού­χοι, νέοι, πρέ­πει να ενδια­φε­ρό­μα­στε για το τι ανά­πτυ­ξη υπάρ­χει προς όφε­λος ποιου».

Στά­θη­κε στη μεί­ω­ση της κρα­τι­κής χρη­μα­το­δό­τη­σης όλα αυτά τα χρό­νια, ενώ ανα­φέρ­θη­κε στην πρό­τα­ση της ΝΔ για μετα­φο­ρά του ΕΝΦΙΑ στους δήμους λέγο­ντας πως βρί­σκε­ται στην ίδια λογι­κή «της φορο­λη­στεί­ας και στη λογι­κή ότι οι δήμοι πρέ­πει να μετα­τρα­πούν σε φοροει­σπρά­κτο­ρες που πέρα από το κεντρι­κό κρά­τος θα κατα­πιέ­ζουν αυτά τα στρώ­μα­τα που σήμε­ρα είτε είναι άνερ­γοι, είτε δεν μπο­ρούν να τα βγά­λουν πέρα και τους βρί­σκου­με καθη­με­ρι­νά στο δρό­μο». Μίλη­σε για τις υπο­χρε­ω­τι­κές ηλε­κτρο­νι­κές κατα­σχέ­σεις για χρέη 500 ευρώ και μάλι­στα «λέει πως οι δημο­τι­κοί υπάλ­λη­λοι έχουν ευθύ­νες αν δεν προ­χω­ρή­σουν παρά την από­φα­ση των Δημο­τι­κών Συμ­βου­λί­ων. Εμείς έχου­με πάρει από­φα­ση ενά­ντια στους ηλε­κτρο­νι­κούς πλει­στη­ρια­σμούς και μας στη­ρί­ζουν οι υπάλ­λη­λοι σε αυτή την προσπάθεια».

Κατα­λή­γο­ντας είπε ότι εμείς είμα­στε «αντί­θε­τοι με αυτή την πολι­τι­κή στην κατεύ­θυν­ση που χαράσ­σει η κυβέρ­νη­ση και στην πολι­τι­κή που και η ΚΕΔΕ συμ­φω­νεί».

____________________________________________________

Πηγές

Όχι στους δήμους — επι­χει­ρη­μα­τί­ες και τις μεταρ­ρυθ­μί­σεις που στη­ρί­ζουν το κεφά­λαιο και βλά­πτουν το λαό

Ταύ­τι­ση της ηγε­σί­ας της ΚΕΔΕ με την αντι­λαϊ­κή στρα­τη­γι­κή της κυβέρνησης

Ηλί­ας Σταμέλος

|> Όποιος μιλά­ει για ανά­πτυ­ξη πρέ­πει να απα­ντά στο ερώ­τη­μα «για ποιον και από ποιον» <|

Μιχά­λης Σελέκος

|> Θέλου­με δήμους που θα παλεύ­ουν για το λαό <|

Βαγ­γέ­λης Σίμος

|> Ο λαός έχει τη χωμα­τε­ρή της Φυλής στο σβέρ­κο και στα πνευ­μό­νια του 53 χρό­νια <|

Κώστας Πελε­τί­δης

|>  Να ανα­τρέ­ψου­με την πολι­τι­κή μεταρ­ρυθ­μί­σε­ων τύπου «Κλει­σθέ­νη» που βοη­θά τους λίγους και βλά­πτει τους πολ­λούς <|

Το ψήφι­σμα (όπως εγκρίθηκε)

Omada

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο