Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Συνέντευξη πρωθυπουργού στη ΔΕΘ: Ξεδιάντροπος και προκλητικός αποκλεισμός του «Ριζοσπάστη»

Ο πρω­θυ­πουρ­γός και το επι­τε­λείο του δεν έδω­σαν τον λόγο στη δημο­σιο­γρά­φο του «Ριζο­σπά­στη» που κάλυ­πτε τη συνέ­ντευ­ξη Τύπου στη ΔΕΘ, σε μια πρω­το­φα­νή και απα­ρά­δε­κτη προ­σπά­θεια απο­κλει­σμού της εφημερίδας.

Στις δυο και πλέ­ον ώρες που διήρ­κε­σε η συνέ­ντευ­ξη Τύπου, ο Κυρ. Μητσο­τά­κης δεν βρή­κε χρό­νο να απα­ντή­σει στην ερώ­τη­ση του «Ριζο­σπά­στη», επι­λέ­γο­ντας να απα­ντή­σει σε άλλες, βολι­κές ερω­τή­σεις, από Μέσα πολύ μικρό­τε­ρης κυκλο­φο­ρί­ας και εμβέ­λειας από τον «Ριζο­σπά­στη».

Η κατά­πτυ­στη επι­λο­γή της κυβέρ­νη­σης να απο­κλεί­σει τον «Ριζο­σπά­στη» φάνη­κε και στο τέλος της συνέ­ντευ­ξης, όταν η δημο­σιο­γρά­φος άνοι­ξε το μικρό­φω­νο της και ζήτη­σε ερώ­τη­ση, με τον κυβερ­νη­τι­κό εκπρό­σω­πο να μαζεύ­ει άρον άρον τα χαρ­τιά του, λέγο­ντας πως δεν υπάρ­χει άλλος χρόνος.

Τι φοβή­θη­κε ο πρω­θυ­πουρ­γός και η κυβέρ­νη­ση; Μάλ­λον τους έκα­τσε βαρύ το πρω­το­σέ­λι­δο του «Ριζο­σπά­στη του Σαβ­βα­το­κύ­ρια­κου», που απο­κα­λύ­πτει ότι είχαν στα χέρια τους μελέ­τες από το 2018 που έδει­χναν τον κίν­δυ­νο πλημ­μύ­ρας στη Θεσ­σα­λία, αλλά δεν έκα­ναν απο­λύ­τως τίπο­τα, λόγω …κόστους, αφή­νο­ντας τελι­κά τον κόσμο να πνι­γεί στις λάσπες.

Για την ιστο­ρία, η ερώ­τη­ση που σκό­πευε να απευ­θύ­νει ο «Ριζο­σπά­στης» στον πρω­θυ­πουρ­γό είναι η εξής:

«Στον ”Οδη­γό ανά­λυ­σης κόστους — οφέ­λους” για τα έργα αντι­πλημ­μυ­ρι­κής προ­στα­σί­ας, που συνέ­τα­ξε κατά παραγ­γε­λία της ΕΕ το ”Flood CBA” γρά­φε­ται επί λέξη:

”Είναι οικο­νο­μι­κά απο­δο­τι­κό­τε­ρο να προ­στα­τευ­θούν από την πλημ­μύ­ρα εκεί­νοι με τα μεγα­λύ­τε­ρα περιου­σια­κά στοι­χεία (δηλ. εύπο­ρες οικο­γέ­νειες ή πολύ­τι­μα εργο­στά­σια) από το να προ­στα­τευ­θούν εκεί­νοι που είναι φτω­χοί και με πενι­χρά περιου­σια­κά στοιχεία”.

Ο ”Ριζο­σπά­στης” απο­κά­λυ­ψε επί­σης στο φύλ­λο του Σαβ­βα­το­κύ­ρια­κου ότι υπήρ­χαν μελέ­τες για τον κίν­δυ­νο πλημ­μύ­ρας στη Θεσ­σα­λία, όπως και σενά­ρια για την αντι­με­τώ­πι­σή τους.

Επι­λέ­χτη­κε όμως η ”οικο­νο­μι­κά απο­δο­τι­κό­τε­ρη” λύση, αυτή με το μικρό­τε­ρο κόστος δηλα­δή, που οδή­γη­σε στην τρα­γω­δία που όλοι είδαμε.

Ρωτά­με λοι­πόν: Πώς είναι δυνα­τόν η κυβέρ­νη­ση να μιλά­ει για αλλη­λεγ­γύη της ΕΕ ειδι­κά στο ζήτη­μα της πλημ­μύ­ρας, όταν η πολι­τι­κή της, την οποία και εσείς εφαρ­μό­ζε­τε οδη­γεί σε εγκλή­μα­τα, όπως απο­δεί­χτη­κε τρα­γι­κά στη Θεσσαλία;

Για­τί ενώ ξέρα­τε για τον κίν­δυ­νο και είχα­τε στα χέρια σας μελέ­τες και προ­τά­σεις, δεν κάνα­τε αυτό που έπρε­πε να γίνει για να απο­τρέ­ψε­τε την καταστροφή;».

Πηγή: 902.gr

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο