Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Αγλαΐα Κυρίτση: «Μόνοι τους και όλοι μας»

Η Αγλα­ΐα Κυρί­τση είναι υπο­ψή­φια περι­φε­ρειάρ­χης Βορεί­ου Αιγαί­ου με τη «Λαϊ­κή Συσπεί­ρω­ση Βορεί­ου Αιγαί­ου». Όπως λέει, «μέσα από τις διώ­ξεις της οικο­γέ­νειας βίω­σε για μεγά­λα χρο­νι­κά δια­στή­μα­τα την απου­σία των γονιών της, οι οποί­οι ως πολι­τι­κοί κρα­τού­με­νοι πέρα­σαν χρό­νια φυλά­κι­σης κι εξορίας».

Μεγα­λω­μέ­νη σ’ ένα περι­βάλ­λον αγω­νι­στών, συμ­με­τεί­χε από τα σχο­λι­κά ακό­μη χρό­νια ενερ­γά στο μαθη­τι­κό κίνη­μα, οργα­νω­μέ­νη στη ΜΟΔΝΕ κι αργό­τε­ρα μέσα από το φοι­τη­τι­κό κίνη­μα στην Παν­σπου­δα­στι­κή και την ΚΝΕ. Καθη­γή­τρια φιλό­λο­γος με μετα­πτυ­χια­κές σπου­δές στη Γαλ­λία, διε­τέ­λε­σε μέλος του συμ­βου­λί­ου φοι­τη­τών εξω­τε­ρι­κού. Από το 1982, συμ­με­τεί­χε ενερ­γά στην τοπι­κή διοί­κη­ση του Δήμου Ζωγρά­φου και εκλέ­χτη­κε συνοι­κια­κή σύμ­βου­λος με την παρά­τα­ξη του ΚΚΕ, ενώ παράλ­λη­λα δρα­στη­ριο­ποι­ή­θη­κε και στη δημο­σιο­γρα­φία, εκδί­δο­ντας την πρώ­τη τοπι­κή εφη­με­ρί­δα στην περιο­χή, τη «Γέφυ­ρα».

Τελι­κά, την κέρ­δι­σε η δημο­σιο­γρα­φία και με την επι­στρο­φή της από τη Γαλ­λία εργά­στη­κε σε δημο­τι­κές ραδιο­φω­νί­ες, στον Ξένιο Δία και τον Δίαυ­λο, στον 902 Αρι­στε­ρά στα FM, στον ΑΝΤ1 ως τηλε­ο­πτι­κή ρεπόρ­τερ και στην ΕΡΤ ως αρχι­συ­ντά­κτρια και εκφω­νή­τρια δελ­τί­ων ειδήσεων.

Ενερ­γή ήταν όλα τα χρό­νια και η συν­δι­κα­λι­στι­κή δρά­ση της στον κλά­δο των ΜΜΕ, αφού ήταν πολ­λές φορές υπο­ψή­φια σε ΕΣΗΕΑ και ΕΔΟΕΑΠ, μέσα από τα ψηφο­δέλ­τια του ΠΑΜΕ ΤΥΠΟΥ μέχρι το 2013, χρο­νιά του «μαύ­ρου» στη δημό­σια τηλεόραση.

Το 2014 ως υπο­ψή­φια περι­φε­ρειάρ­χης Βορεί­ου Αιγαί­ου, εκλέ­χτη­κε περι­φε­ρεια­κή σύμ­βου­λος. «Με στό­χο την κοι­νω­νι­κή απαί­τη­ση για επα­να­λει­τουρ­γία της ΕΡΤ και την επα­να­πρό­σλη­ψη των 2.800 απο­λυ­μέ­νων εργα­ζο­μέ­νων της» το 2015 εκλέ­χτη­κε βου­λευ­τής Επι­κρα­τεί­ας του ΣΥΡΙΖΑ, με την πολι­τι­κή του οποί­ου δια­φώ­νη­σε και δια­χώ­ρι­σε τη θέση της. Στις τοπι­κές εκλο­γές, της 26ης Μαΐ­ου 2019, εκλέ­χθη­κε περι­φε­ρεια­κή σύμ­βου­λος Βορεί­ου Αιγαί­ου με την «Λαϊ­κή Συσπεί­ρω­ση», ενώ στις βου­λευ­τι­κές εκλο­γές του 2023 ήταν υπο­ψή­φια βου­λευ­τής του ΚΚΕ στη Χίο. Η κ. Κυρί­τση μιλώ­ντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τις προ­τε­ραιό­τη­τες του συν­δυα­σμού της ανα­φέ­ρε­ται στον πρω­το­γε­νή τομέα, την υγεία, την παι­δεία, τη δια­σύν­δε­ση των νησιών με την ηπει­ρω­τι­κή χώρα και μετα­ξύ τους, καθώς και την πολι­τι­κή προστασία.

Ακο­λου­θεί η συνέ­ντευ­ξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ της Αγλα­ΐ­ας Κυρί­τση υπο­ψή­φιας περι­φε­ρειάρ­χη στο Βόρειο Αιγαίο

Ερ: Τι δια­φο­ρε­τι­κό σε σχέ­ση με τους άλλους συν­δυα­σμούς προ­τεί­νει η «Λαϊ­κή Συσπεί­ρω­ση» στους πολί­τες των νησιών του βορεί­ου Αιγαίου;

Απ: Το «σύν­θη­μα» «μόνοι τους και όλοι μας» νομί­ζω ότι αντι­κα­το­πτρί­ζει πολύ εύστο­χα τι είναι, τι λέει και κυρί­ως τι κάνει η Λαϊ­κή Συσπεί­ρω­ση και πόσο δια­φο­ρε­τι­κή είναι σε σχέ­ση με τις παρα­τά­ξεις που εκπρο­σω­πούν τη ΝΔ (επί­ση­μα και ανε­πί­ση­μα) και την κοι­νή πλέ­ον παρά­τα­ξη ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ.

Επί­σης, την τετρα­ε­τία που φτά­νει στο τέλος της φάνη­κε η σύμπνοια όλων των παρα­πά­νω παρα­τά­ξε­ων στα μεί­ζο­να θέμα­τα, γεγο­νός που επι­βε­βαιώ­θη­κε πανη­γυ­ρι­κά και με τη μοι­ρα­σιά ρόλων και καρε­κλών σε πολ­λά επίπεδα.

Από τη μια, λοι­πόν, έχου­με την επί­ση­μη αντι­λαϊ­κή γραμ­μή Μητσο­τά­κη, μέσω του κ. Στε­φα­νή, την «ανε­πί­ση­μη» αλλά εξί­σου δεξιά και κυρί­ως δοκι­μα­σμέ­νη γραμ­μή Μου­τζού­ρη και, τέλος, τη γραμ­μή ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ, που είναι τόσο «δια­φο­ρε­τι­κή» από των δύο άλλων, που στε­λέ­χη του ΣΥΡΙΖΑ συμ­με­τέ­χουν πέρα από το ψηφο­δέλ­τιο της κ. Χοχλά­κα και σε αυτό του κ. Μου­τζού­ρη, ενώ εξό­χως απο­κα­λυ­πτι­κή ήταν και η επι­στο­λή των «10» του ΣΥΡΙΖΑ για στή­ρι­ξη στον κ. Μουτζούρη.

Είναι προ­φα­νές ότι πρό­κει­ται για συγκοι­νω­νού­ντα πολι­τι­κά δοχεία, όπως ακρι­βώς συμ­βαί­νει στην κεντρι­κή πολι­τι­κή σκη­νή, όπου η ταύ­τι­σή τους στα μεγά­λα επί­δι­κα είναι δεδο­μέ­νη, παρά τις επι­κοι­νω­νια­κές κορώ­νες και τα μεγά­λα λόγια.

Η Λαϊ­κή Συσπεί­ρω­ση, είναι η μόνη δύνα­μη που προ­τεί­νει μια εντε­λώς δια­φο­ρε­τι­κή πορεία για τα νησιά μας και τους νησιώ­τες μας.

Είναι η δύνα­μη που μάχε­ται μαζί με το λαό μέσα και έξω από το Περι­φε­ρεια­κό Συμ­βού­λιο για την ικα­νο­ποί­η­ση των λαϊ­κών αναγκών.

Είναι η δύνα­μη που συμ­με­τέ­χει καθη­με­ρι­νά στους αγώ­νες για να αλλά­ξουν τα πράγ­μα­τα, προς όφε­λος των λαϊ­κών συμ­φε­ρό­ντων και των νησιών μας.

Είναι η δύνα­μη που ατα­λά­ντευ­τα και χωρίς μικρο­κομ­μα­τι­κές σκο­πι­μό­τη­τες και τακτι­κι­σμούς βρί­σκε­ται απέ­να­ντι στον κοι­νω­νι­κό και οικο­νο­μι­κό οδο­στρω­τή­ρα που προ­ω­θεί ο Μητσο­τά­κης σήμε­ρα και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ παλιότερα.

Οι προ­τά­σεις μας περι­γρά­φο­νται ανα­λυ­τι­κά στη δια­κή­ρυ­ξή μας και πρέ­πει να υπο­γραμ­μί­σω ότι συνα­ντούν σχε­δόν παντού την πλα­τιά απο­δο­χή του κόσμου. Η Λαϊ­κή Συσπεί­ρω­ση αυτό που λέει, αυτό εννο­εί και κυρί­ως αυτό κάνει και υπη­ρε­τεί στα­θε­ρά και ατα­λά­ντευ­τα μαζί με τους νησιώ­τες μας. Γι’ αυτό επα­να­λαμ­βά­νω ότι το σύν­θη­μα «μόνοι τους και όλοι μας» είναι εξαι­ρε­τι­κά εύστο­χο και επίκαιρο.

Ερ: Ο νησιω­τι­κός χαρα­κτή­ρας της Περι­φέ­ρειας σε σχέ­ση με τη θέση της στα «δύσκο­λα» σύνο­ρα της με την Τουρ­κία πώς μπο­ρεί να λειτουργήσει;

Απ: Η ακο­λου­θού­με­νη πολι­τι­κή από τις αστι­κές τάξεις Ελλά­δας και Τουρ­κί­ας, υπό την αμε­ρι­κα­νο­ΝΑ­ΤΟϊ­κή καθο­δή­γη­ση, έχει δημιουρ­γή­σει μια επι­κίν­δυ­νη κατά­στα­ση. Ενώ η στρα­τη­γι­κή θέση του Βορεί­ου Αιγαί­ου θα μπο­ρού­σε με θεμέ­λιο τη φιλία και τις καλές σχέ­σεις των δύο λαών να απο­τε­λεί ευλο­γία, ωστό­σο, υπό τους σχε­δια­σμούς των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, που ακο­λου­θούν πει­θή­νια οι κυβερ­νή­σεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ εδώ και δεκα­ε­τί­ες, έχουν μετα­τρέ­ψει την περιο­χή μας σε «πυρι­τι­δα­πο­θή­κη», με όλα τα δεδο­μέ­να να προ­μη­νύ­ουν επι­κίν­δυ­νες εξελίξεις.

Όσο δεν ακού­γε­ται από καμιά κυβέρ­νη­ση ένα μεγά­λο «όχι» στα επι­κίν­δυ­να σχέ­δια των ιμπε­ρια­λι­στών για την ευρύ­τε­ρη περιο­χή, η ευλο­γία που ανέ­φε­ρα πιο πριν θα μετα­τρέ­πε­ται όλο και περισ­σό­τε­ρο σε κατά­ρα. Και γι’ αυτούς τους επι­κίν­δυ­νους σχε­δια­σμούς οφεί­λου­νε όλοι να πάρουν ξεκά­θα­ρη θέση: Τι λένε για την από­φα­ση τα νησιά μας να γίνουν ΝΑΤΟϊ­κές βάσεις; Συμ­φω­νούν; Θα συναι­νέ­σουν; Τι λένε οι άλλες περι­φε­ρεια­κές παρα­τά­ξεις για τη συμ­φω­νία ΕΕ-Τουρ­κί­ας για το μετα­να­στευ­τι­κό-προ­σφυ­γι­κό, που θέλει τα νησιά μας φρά­χτη της «πολι­τι­σμέ­νης» ΕΕ και φυλα­κή απελ­πι­σμέ­νων και το Αιγαίο υγρό τάφο για χιλιά­δες κολασμένους;

Και τα «κρο­κο­δεί­λια δάκρυα» που χύνο­νται κατά και­ρούς, ανα­δει­κνύ­ουν τον από­λυ­το κυνι­σμό που τους δια­κα­τέ­χει, όσες προ­σκλή­σεις για debate κι αν απευ­θύ­νουν δήθεν για να βρε­θεί λύση…

Σ’ αυτά τα μεγά­λα ζητή­μα­τα πρέ­πει να πάρουν ξεκά­θα­ρη θέση όλες οι περι­φε­ρεια­κές παρα­τά­ξεις και οι επι­κε­φα­λής τους.

Δια­φω­νούν με τα κόμ­μα­τα που εκπρο­σω­πούν και τα οποία έχουν από­λυ­τη ταύ­τι­ση στην υπη­ρέ­τη­ση των επι­κίν­δυ­νων σχε­δια­σμών που εκπο­νού­νται από Ουά­σινγ­κτον και Βρυ­ξέλ­λες; Σε αυτό το επί­δι­κο πρέ­πει να απαντήσουν.

Απαι­τού­νται καθα­ρές κου­βέ­ντες, δεσμεύ­σεις και κυρί­ως πρά­ξεις. Τα γνω­στά τους «ναι μεν αλλά…» δεν έχουν καμιά αξία ‑εκτός από το να επι­βε­βαιώ­νουν την ανα­ξιο­πι­στία τους και τις ομοιό­τη­τές τους.

Ερ: Ποιές είναι οι προ­τε­ραιό­τη­τες της παρά­τα­ξής σας για την Περι­φέ­ρεια Βορεί­ου Αιγαί­ου; Ποια είναι τα σημα­ντι­κό­τε­ρα προβλήματα;

Απ: Πρω­το­γε­νής τομέ­ας, υγεία, παι­δεία, δια­σύν­δε­ση των νησιών μας με την ηπει­ρω­τι­κή χώρα και μετα­ξύ τους, καθώς και η πολι­τι­κή προ­στα­σία με έργα για πραγ­μα­τι­κή αντι­πλημ­μυ­ρι­κή προ­στα­σία και πυρο­προ­στα­σία, είναι οι βασι­κές μας προ­τε­ραιό­τη­τες, χωρίς να παρα­βλέ­που­με τα θέμα­τα του­ρι­σμού και αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νων και εργα­ζο­μέ­νων γενι­κό­τε­ρα και προ­φα­νώς της νεολαίας.

Για εμάς είναι ξεκά­θα­ρο ότι η περι­φέ­ρεια δεν μπο­ρεί να είναι πρω­το­κολ­λη­τής κεντρι­κών κυβερ­νη­τι­κών απο­φά­σε­ων. Δεν μπο­ρεί να είναι το μακρύ χέρι των εκά­στο­τε κυβερ­νή­σε­ων. Για τη Λαϊ­κή Συσπεί­ρω­ση η περι­φέ­ρεια μαζί με το λαό οφεί­λει να μάχε­ται και να ανοί­γει δρό­μους για μια άλλη πορεία, η οποία θα έχει στο επί­κε­ντρό της τις ανά­γκες των πολ­λών, των νησιω­τών μας εν προ­κει­μέ­νω, κόντρα στους αντι­λαϊ­κούς σχε­δια­σμούς, που μόνο φτώ­χεια και απο­μό­νω­ση υπό­σχο­νται και νέα υπερ­κέρ­δη για λίγους και εκλεκτούς.

Γι’ αυτό ακρι­βώς επι­μέ­νου­με να λέμε ότι είναι κρί­σι­μο ποιός θα είναι περι­φε­ρειάρ­χης την επο­μέ­νη των εκλο­γών, είναι κρί­σι­μο οι δυνά­μεις της Λαϊ­κής Συσπεί­ρω­σης σε περι­φέ­ρεια και δήμους στις 8 του Οκτώ­βρη να είναι ακό­μα πιο ενι­σχυ­μέ­νες και να πάνε στο δεύ­τε­ρο γύρο, ώστε από καλύ­τε­ρη θέση μαζί με το λαό να είναι μπρο­στά στις μάχες που έρχο­νται. Η ενί­σχυ­ση της Λαϊ­κής Συσπεί­ρω­σης σημαί­νει ενί­σχυ­ση του ίδιου του λαού για να αλλά­ξει η πορεία που ετοι­μά­ζουν για το Βόρειο Αιγαίο.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο