Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Συντριπτικό αίτημα κατά του αποκλεισμού — Την 1η του Νοέμβρη στη Γ.Σ. του ΟΗΕ το ψήφισμα της Κούβας κατά των ΗΠΑ

Την 1η του Νοέμ­βρη θα τεθεί ενώ­πιον της Γενι­κής Συνέ­λευ­σης του ΟΗΕ, για ακό­μη μια χρο­νιά, το ψήφι­σμα για άρση του απάν­θρω­που οικο­νο­μι­κού, εμπο­ρι­κού και χρη­μα­το­πι­στω­τι­κού απο­κλει­σμού που επι­βάλ­λουν για δεκα­ε­τί­ες οι ΗΠΑ ενά­ντια στον κου­βα­νι­κό λαό. Για 26η φορά η συντρι­πτι­κή πλειο­ψη­φία των μελών των ΗΕ ανα­μέ­νε­ται να απαι­τή­σουν την άρση του εγκλη­μα­τι­κού απο­κλει­σμού, ο οποί­ος παρα­βιά­ζει το διε­θνές δίκαιο.

Το ψήφι­σμα με τίτλο «Ανα­γκαιό­τη­τα για τερ­μα­τι­σμό του οικο­νο­μι­κού, εμπο­ρι­κού και χρη­μα­το­πι­στω­τι­κού απο­κλει­σμού που επι­βάλ­λουν οι ΗΠΑ ενά­ντια στην Κού­βα» τις προη­γού­με­νες 25 φορές εγκρί­θη­κε με συντρι­πτι­κή πλειο­ψη­φία. Κάθε χρό­νο από το 1992 η συντρι­πτι­κή πλειο­ψη­φία των μελών του ΟΗΕ τάσ­σε­ται υπέρ του κου­βα­νι­κού ψηφίσματος.

Το 1992 59 χώρες είχαν υπερ­ψη­φί­σει την άρση του απο­κλει­σμού, 3 είχαν ταχθεί κατά και 71 απεί­χαν. Στα­δια­κά και οι στε­νοί σύμ­μα­χοι της Ουά­σινγ­κτον ανα­γκά­στη­καν (λόγω και του εξω­ε­δα­φι­κού χαρα­κτή­ρα του απο­κλει­σμού) να στη­ρί­ξουν το ψήφι­σμα. Μόνη εξαί­ρε­ση το Ισρα­ήλ. Το 2015 κατα­ψή­φι­σαν μόνο ΗΠΑ και Ισρα­ήλ, με τα υπό­λοι­πα 191 μέλη του ΟΗΕ να απαι­τούν την άρση του απο­κλει­σμού, παρά το ότι η Ουά­σινγ­κτον συνε­χί­ζει να «κωφεύ­ει». Και πέρ­σι 191 κρά­τη απαί­τη­σαν την άρση του απο­κλει­σμού με ΗΠΑ και Ισρα­ήλ να μετα­κι­νού­νται κυνι­κά σε απο­χή, κάτι που δεν ανα­μέ­νε­ται να επα­να­λη­φθεί φέτος.

Στα 822.280.000.000 δολάρια οι ζημιές του αποκλεισμού

Η Κού­βα δημο­σιο­ποί­η­σε πρό­σφα­τα τη φετι­νή έκθε­σή της για τον απο­κλει­σμό που θα κατα­τε­θεί ως ψήφι­σμα στη Γενι­κή Συνέ­λευ­ση του ΟΗΕ. Σύμ­φω­να με το κου­βα­νι­κό πρα­κτο­ρείο Prensa Latina, oι ζημιές που έχει προ­κα­λέ­σει στον κου­βα­νι­κό λαό η επι­βο­λή του απο­κλει­σμού εδώ και έξι δεκα­ε­τί­ες ανέρ­χο­νται σε 822.280.000.000 δολά­ρια, σε σημε­ρι­νές τιμές, λαμ­βά­νο­ντας υπό­ψιν την υπο­τί­μη­ση του αμε­ρι­κα­νι­κού δολα­ρί­ου ως προς την τιμή του χρυσού.

Σχε­δόν 60 χρό­νια από την επι­βο­λή του απο­κλει­σμού αυτός ενι­σχύ­ε­ται, παράλ­λη­λα με τις προ­κλή­σεις της Ουά­σινγ­κτον στις διμε­ρείς σχέ­σεις, σημειώ­νε­ται στην έκθε­ση για το 2017. Πέρ­σι σημειω­νό­ταν στην έκθε­ση ότι το ίδιο γινό­ταν και επί Μπα­ράκ Ομπά­μα, παρά την απο­κα­τά­στα­ση των διμε­ρών σχέσεων.

Στη φετι­νή έκθε­ση υπάρ­χουν ανα­λυ­τι­κά και εκτε­νή στοι­χεία για τα όσα υπο­φέ­ρει ο κου­βα­νι­κός λαός ελέω του απο­κλει­σμού. Για την περί­ο­δο από τον Απρί­λη του 2016 μέχρι τον Ιού­νη του 2017, οι πραγ­μα­τι­κές ζημιές στην Κού­βα από τον απο­κλει­σμό εκτι­μού­νται στα 4.305.400.000 δολάρια.

Ο κουβανικός λαός δεν κάνει πίσω

Παι­δεία, υγεία, αθλη­τι­σμός, πολι­τι­σμός, βιο­μη­χα­νία, του­ρι­σμός, τρό­φι­μα, συγκοι­νω­νί­ες, επι­κοι­νω­νί­ες και τεχνο­λο­γία συνε­χί­ζουν να είναι στους τομείς που επη­ρε­ά­ζο­νται βαριά από τον αποκλεισμό.

Παράλ­λη­λα η 49σέλιδη έκθε­ση (ολό­κλη­ρη στην ιστο­σε­λί­δα www.cubavsbloqueo.cu) ανα­δει­κνύ­ει την εξω­ε­δα­φι­κή φύση του απο­κλει­σμού που παρα­βιά­ζει τα δικαιώ­μα­τα και τρί­των χωρών σε αντί­θε­ση με το διε­θνές δίκαιο.

Όπως σημειώ­νε­ται ανά­με­σα σε άλλα στην έκθε­ση, οι πρό­σφα­τες εξαγ­γε­λί­ες του Ντ. Τραμπ κατά του κου­βα­νι­κού λαού είναι το τελευ­ταίο παρά­δειγ­μα κλι­μά­κω­σης της επι­θε­τι­κό­τη­τας των ΗΠΑ ενά­ντια στο νησί.

Μετά από 57 χρό­νια απο­τυ­χη­μέ­νων προ­σπα­θειών υπο­νό­μευ­σης της κυριαρ­χί­ας του κου­βα­νι­κού λαού και της επι­λο­γής του να υπε­ρα­σπί­ζε­ται την Επα­νά­στα­σή του και τα επι­τεύγ­μα­τα του σοσια­λι­σμού που κατα­κτή­θη­καν παρά τον απο­κλει­σμό, η έκθε­ση της Αβά­νας υπο­γραμ­μί­ζει ότι ο απο­κλει­σμός παρα­μέ­νει το μεγα­λύ­τε­ρο εμπό­διο για την εφαρ­μο­γή των εθνι­κών κοι­νω­νι­κών προ­γραμ­μά­των της κυβέρ­νη­σης, για τη βελ­τί­ω­ση του βιο­τι­κού επι­πέ­δου του κου­βα­νι­κού λαού και για την ομα­λο­ποί­η­ση των σχέ­σε­ων με τις ΗΠΑ.

Πηγή: Χαραυ­γή

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο