Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σχόλιο του ΚΚΕ για το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ

«Η μικρή συμ­με­το­χή του λαού της ΠΓΔΜ στο δημο­ψή­φι­σμα ήταν το βασι­κό στοι­χείο της χθε­σι­νής δια­δι­κα­σί­ας, παρά το γεγο­νός ότι απ’ τη γει­το­νι­κή χώρα, παρέ­λα­σε πλή­θος παρα­γό­ντων του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, της ΕΕ, προ­κει­μέ­νου να πιέ­σουν για να εγκρι­θεί η Συμ­φω­νία των Πρε­σπών και να επι­τα­χυν­θεί η δια­δι­κα­σία της έντα­ξης στους παρα­πά­νω ιμπε­ρια­λι­στι­κούς οργα­νι­σμούς» ανα­φέ­ρει ανα­κοί­νω­ση του ΚΚΕ.

Επι­ση­μαί­νει ότι «παρά τις διε­θνείς πιέ­σεις, η μικρή συμ­με­το­χή σ’ ένα δημο­ψή­φι­σμα που είχε ως ερώ­τη­μα “Ναι ή Όχι στην έντα­ξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, απο­δε­χό­με­νοι τη Συμ­φω­νία”, φανε­ρώ­νει ότι ένα μέρος του λαού της ΠΓΔΜ στέ­κε­ται αρνη­τι­κά ή του­λά­χι­στον με επι­φύ­λα­ξη στον εκβια­σμό ότι είναι μονό­δρο­μος η έντα­ξη σ’ αυτές τις — εχθρι­κές για τους λαούς — συμμαχίες».

Το ΚΚΕ υπο­γραμ­μί­ζει ότι «το απο­τέ­λε­σμα του δημο­ψη­φί­σμα­τος εκφρά­ζει πάνω απ’ όλα, τις οξυμ­μέ­νες ενδοϊ­μπε­ρια­λι­στι­κές αντι­θέ­σεις, ανά­με­σα σε ΝΑΤΟ — ΗΠΑ — ΕΕ απ’ τη μια και Ρωσία απ’ την άλλη, καθώς επί­σης και την παρέμ­βα­ση εθνι­κι­στι­κών δυνάμεων».

«Η κυβέρ­νη­ση ΣΥΡΙΖΑ — ΑΝΕΛ είναι εκτε­θει­μέ­νη, για­τί πρω­το­στά­τη­σε — ως σημαιο­φό­ρος του ΝΑΤΟ — στον εκβια­σμό για να γίνει απο­δε­κτή μια επι­κίν­δυ­νη συμ­φω­νία. Απο­δει­κνύ­ε­ται για μια ακό­μη φορά ότι η απά­ντη­ση στον εθνι­κι­σμό δεν είναι ο κοσμο­πο­λι­τι­σμός, που εκπο­ρεύ­ε­ται από τους σχε­δια­σμούς για διεύ­ρυν­ση ιμπε­ρια­λι­στι­κών συμ­μα­χιών και απο­τε­λεί την άλλη όψη του ίδιου νομί­σμα­τος” ανα­φέ­ρει η ανα­κοί­νω­ση, προ­σθέ­το­ντας ότι «η τυχο­διω­τι­κή στά­ση του Ζάεφ που — ούτε λίγο ούτε πολύ — δήλω­σε ότι θα αγνο­ή­σει τη μικρή συμ­με­το­χή στο δημο­ψή­φι­σμα, ανα­δει­κνύ­ει ποια είναι η αστι­κή δημο­κρα­τία. ‘Αλλω­στε δεν είναι η πρώ­τη φορά που γίνε­ται προ­σπά­θεια να ανα­τρα­πεί, εκ των υστέ­ρων, το απο­τέ­λε­σμα ενός δημο­ψη­φί­σμα­τος, το οποίο δεν είναι αρε­στό στα ιμπε­ρια­λι­στι­κά κέντρα. Σ’ αυτό το ζήτη­μα ο κ. Τσί­πρας μπο­ρεί να προ­σφέ­ρει αρκε­τή τεχνο­γνω­σία στον κ. Ζάεφ».

«Είναι προ­φα­νές ότι το επό­με­νο διά­στη­μα θα συνε­χι­στούν οι πιέ­σεις για να γίνει απο­δε­κτή, απ’ τους δύο λαούς, η Συμ­φω­νία των Πρε­σπών και για να προ­χω­ρή­σει η ευρω­α­τλα­ντι­κή ολο­κλή­ρω­ση στα Δυτι­κά Βαλ­κά­νια. Θα συνε­χι­στούν και θα οξυν­θούν οι αντα­γω­νι­σμοί των ισχυ­ρών, που μετα­τρέ­πουν την ευρύ­τε­ρη περιο­χή σε πυρι­τι­δα­πο­θή­κη» σημειώ­νει ακό­μα το ΚΚΕ κατα­λή­γο­ντας στην ανα­κοί­νω­σή του με κάλε­σμα «τόσο τον ελλη­νι­κό λαό όσο και το λαό της ΠΓΔΜ να σφυ­ρη­λα­τή­σουν τον κοι­νό τους αγώ­να, με αλλη­λεγ­γύη και πραγ­μα­τι­κό διε­θνι­σμό, ενά­ντια στον εθνι­κι­σμό και τον ιμπε­ρια­λι­σμό, ενά­ντια στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, στις κυβερ­νή­σεις και τα κόμ­μα­τά τους. Στη βάση αυτή μπο­ρεί να εξευ­ρε­θεί μια κοι­νά απο­δε­κτή λύση, με απά­λει­ψη όλων των αλυ­τρω­τι­σμών και με μια σύν­θε­τη ονο­μα­σία, με γεω­γρα­φι­κό προσδιορισμό».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο