Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σχόλιο του ΚΚΕ με αφορμή την ανακοίνωση των βάσεων για ΑΕΙ — ΤΕΙ

«Με αφορ­μή την ανα­κοί­νω­ση των βάσε­ων, πάλι θα ακου­στούν τα χιλιοει­πω­μέ­να υπο­κρι­τι­κά λόγια, για την κατά­στα­ση του Λυκεί­ου. Τόσο από την κυβέρ­νη­ση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που ετοι­μά­ζε­ται να φέρει αλλα­γές που θα μετα­τρέ­ψουν το Λύκειο ακό­μα πιο έντο­να σε “εξε­τα­στι­κό κέντρο”, όσο και από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ» ανα­φέ­ρει το ΚΚΕ σε ανα­κοί­νω­σή του, συγ­χαί­ρο­ντας ταυ­τό­χρο­να «όλες τις νέες και τους νέους που έδω­σαν τη μάχη των πανελ­λα­δι­κών, ανε­ξάρ­τη­τα από το απο­τέ­λε­σμα που είχαν».

Το ΚΚΕ επα­να­φέ­ρει την πρό­τα­σή του για τη δια­δι­κα­σία των πανελ­λα­δι­κών εξε­τά­σε­ων: «Να έχουν οι μαθη­τές το δικαί­ω­μα επα­νά­λη­ψης της δια­δι­κα­σί­ας όσες φορές επι­θυ­μούν, καθώς και τη δυνα­τό­τη­τα κατο­χύ­ρω­σης βαθ­μο­λο­γί­ας. Άμε­σα να δημιουρ­γη­θούν δομές πρό­σθε­της διδα­κτι­κής στή­ρι­ξης για τους μαθη­τές του Λυκεί­ου, καθώς και για τους από­φοι­τους που επι­θυ­μούν να ξαναδώσουν.

Κάθε νέα και νέος που έδω­σαν τη μάχη των πανελ­λη­νί­ων εξε­τά­σε­ων και πέρα­σαν σε κάποιο τμή­μα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, μπο­ρούν να δικαιώ­σουν τον κόπο τους, τις θυσί­ες της οικο­γέ­νειάς τους, να βρουν διέ­ξο­δο οι αγω­νί­ες και τα “θέλω” τους, με συμ­με­το­χή και αγώ­να για ανα­βαθ­μι­σμέ­νες σπου­δές και ζωή με δικαιώ­μα­τα, να δυνα­μώ­σει η απαί­τη­ση για άμε­σα μέτρα προ­κει­μέ­νου να εξα­σφα­λι­στεί η δωρε­άν στέ­γα­ση, σίτι­ση και μετα­κί­νη­ση. Ο αγώ­νας των νέων για τη βαθιά γνώ­ση του επι­στη­μο­νι­κού αντι­κει­μέ­νου τους δεν είναι μόνο προ­σω­πι­κός. Μπο­ρεί και πρέ­πει να δένε­ται με τις λαϊ­κές αγω­νί­ες, ώστε αύριο ως επι­στή­μο­νες να στη­ρί­ξουν το μόχθο και τις ανά­γκες των εργα­ζο­μέ­νων» υπο­γραμ­μί­ζει το ΚΚΕ στην ανα­κοί­νω­σή του.

Προ­σθέ­τει ότι «παράλ­λη­λα, είναι επεί­γου­σα ανά­γκη να παρ­θούν μέτρα στή­ρι­ξης για τους νέους που δεν κατά­φε­ραν να περά­σουν σε πανε­πι­στή­μια και ΤΕΙ ή και για τα παι­διά που εγκα­τα­λεί­πουν το σχο­λείο, για επαγ­γελ­μα­τι­κές σχο­λές δημό­σιες και δωρε­άν, κατα­βο­λή επι­δό­μα­τος ανερ­γί­ας από την πρώ­τη μέρα ανα­ζή­τη­σης δου­λειάς, για πλή­ρη ιατρο­φαρ­μα­κευ­τι­κή περίθαλψη».

Το ΚΚΕ καλεί τους νέους και τις νέες, «να “σημα­δέ­ψουν” με την πάλη τους την κοι­νω­νία της εκμε­τάλ­λευ­σης, που γεν­νά την ανα­σφά­λεια και τον αντα­γω­νι­σμό, που καθο­ρί­ζει τη μόρ­φω­ση με βάση την τσέ­πη του καθενός».

«Η διέ­ξο­δος για τη νεο­λαία, για τη λαϊ­κή οικο­γέ­νεια, δεν βρί­σκε­ται σε παλιούς και νέους “σωτή­ρες”. Αυτούς τους δοκί­μα­σε και βγή­κε χαμέ­νη. Ήρθε η ώρα να εμπι­στευ­τεί τη δική του δύνα­μη, τη δύνα­μη της οργα­νω­μέ­νης πάλης. Η συμ­με­το­χή και η δρά­ση, μέσα από τους συλ­λό­γους και τους φορείς του φοι­τη­τι­κού-σπου­δα­στι­κού κινή­μα­τος, τις μαθη­τι­κές κοι­νό­τη­τες, για ανα­βαθ­μι­σμέ­νες σπου­δές, για δου­λειά και ζωή με δικαιώ­μα­τα, είναι ο δικός της δρό­μος που πρέ­πει να εμπι­στευ­τεί η νέα γενιά. Σε αυτό το δρό­μο, κάθε νέος και νέα, θα βρί­σκουν πάντα δίπλα τους το ΚΚΕ» κατα­λή­γει το κόμ­μα στην ανα­κοί­νω­σή του.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο