Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σωματείο Εργαζομένων Ευαγγελισμού: Για τη δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχου προς τον Ευαγγελισμό

Επι­στο­λή στο υπουρ­γείο Υγεί­ας και τα κόμ­μα­τα της Βου­λής έστει­λε το Σωμα­τείο Εργα­ζο­μέ­νων Νοσο­κο­μεί­ου Ευαγ­γε­λι­σμού σχε­τι­κά με τη δωρεά του Ιδρύ­μα­τος Νιάρ­χου προς τον Ευαγ­γε­λι­σμό. Ζητά να μη συναι­νέ­σουν στο να προ­κύ­ψει μεγα­λύ­τε­ρη ΑΣΦΥΞΙΑ στο 1ο Νοσο­κο­μείο της χώρας και να απει­λη­θούν περαι­τέ­ρω οι όροι εργα­σί­ας, υγεί­ας κι ασφά­λειας ασθε­νών και εργα­ζο­μέ­νων, μιας και από ό,τι πλη­ρο­φο­ρεί­ται από τον Τύπο η δωρεά εξο­πλι­σμού πάει «πακέ­το» με την εκτέ­λε­ση εκτε­τα­μέ­νων εργα­σιών στο κτί­ριο «αδελ­φών» και παρα­χώ­ρη­ση του στο Πανε­πι­στή­μιο Αθη­νών. Επι­ση­μαί­νει ότι  «ο Ευαγ­γε­λι­σμός ΑΣΦΥΚΤΙΑ από τα πολ­λά κτί­ρια και οι λει­τουρ­γί­ες του έχουν ανά­γκη από νέους χώρους για να γίνε­ται όχι απλά ανθρώ­πι­νη δου­λειά αλλά καταρ­χήν να πλη­ρού­νται στοι­χειώ­δεις όροι υγεί­ας κι ασφά­λειας πρώ­τα για τους ασθε­νείς αλλά και για τους εργα­ζό­με­νους. Αν στον Ευαγ­γε­λι­σμό εγκα­τα­στα­θούν νέες λει­τουρ­γί­ες η ασφυ­ξία θα μεγα­λώ­σει μαζί και η απει­λή για την ασφα­λή περί­θαλ­ψη των αρρώστων».

Ολόκληρη η ανακοίνωση

ΘΕΜΑ: Σχε­τι­κά με τη δωρεά του Ιδρύ­μα­τος Νιάρ­χου προς τον Ευαγγελισμό

Πλη­ρο­φο­ρού­μα­στε από δημο­σιεύ­μα­τα ότι τις επό­με­νες μέρες εισά­γε­ται στη Βου­λή προς κύρω­ση η συμ­φω­νία του ιδρύ­μα­τος Νιάρ­χου με την Κυβέρ­νη­ση. Έχου­με να παρα­τη­ρή­σου­με τα εξής:

1. Για οποιο­δή­πο­τε έργο ή εξο­πλι­σμό του Νοσο­κο­μεί­ου, παγί­ως ζητά­με επι­χο­ρή­γη­ση από τον κρα­τι­κό προϋπολογισμό.

2. Για οποια­δή­πο­τε δωρεά που πάει για κύρω­ση στη Βου­λή και αφο­ρά το Νοσο­κο­μείο μας ζητά­με επί­μο­να να γνω­ρί­ζου­με τους όρους της συμ­φω­νί­ας Κυβέρ­νη­σης – δωρη­τού. Εδώ και πολ­λούς μήνες ζητή­σα­με από όλους τους αρμό­διους (Διοί­κη­ση – Υγειο­νο­μι­κή Περι­φέ­ρεια – Υπουρ­γείο) τους όρους αυτούς και τελι­κά, απ’ότι φαί­νε­ται μόνο το Υπουρ­γείο γνω­ρί­ζει, αλλά και δεν μας ενημερώνει.

3. Ενη­με­ρω­θή­κα­με επί­ση­μα από τη Διοί­κη­ση ότι υπάρ­χει δωρεά 8,5 εκ. ευρώ για εξο­πλι­σμό μόνο, που εγκρί­θη­κε ομό­φω­να από το Δ.Σ. έπει­τα από σύμ­φω­νη γνώ­μη των αρμο­δί­ων οργά­νων του Νοσο­κο­μεί­ου (όπως ειση­γή­θη­καν σχε­τι­κά). Δεν υπήρ­χε κάποιος όρος για τη δωρεά αυτή εκ μέρους του ιδρύ­μα­τος Νιάρχου.

4. Πλη­ρο­φο­ρού­μα­στε ακό­μη από τον τύπο ότι η δωρεά εξο­πλι­σμού πάει «πακέ­το» με την εκτέ­λε­ση εκτε­τα­μέ­νων εργα­σιών στο κτί­ριο «αδελ­φών» και παρα­χώ­ρη­ση του στο Πανε­πι­στή­μιο Αθηνών.

ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ!

Απο­κρύ­πτο­ντας τους όρους και τις δεσμεύ­σεις που απορ­ρέ­ουν από τη σύμ­βα­ση πρώ­τα και κύρια από τους εργα­ζό­με­νους (αλλά κι απ’τη Διοί­κη­ση του νοσο­κο­μεί­ου κατά πρό­σφα­τη δήλω­ση των μελών του ΔΣ), ανα­ρω­τιό­μα­στε τελι­κά ποιοι και πώς απο­φα­σί­ζουν; Για ποιες παρα­χω­ρή­σεις; και σε βάρος ποιων;;

Κύριοι της Κυβέρ­νη­σης και των πολι­τι­κών κομ­μά­των ο Ευαγ­γε­λι­σμός ΑΣΦΥΚΤΙΑ από τα πολ­λά κτί­ρια και οι λει­τουρ­γί­ες του έχουν ανά­γκη από νέους χώρους για να γίνε­ται όχι απλά ανθρώ­πι­νη δου­λειά αλλά καταρ­χήν να πλη­ρού­νται στοι­χειώ­δεις όροι υγεί­ας κι ασφά­λειας πρώ­τα για τους ασθε­νείς αλλά και για τους εργαζόμενους.

Αν στον Ευαγ­γε­λι­σμό εγκα­τα­στα­θούν νέες λει­τουρ­γί­ες η ασφυ­ξία θα μεγα­λώ­σει μαζί και η απει­λή για την ασφα­λή περί­θαλ­ψη των αρρώ­στων. Ήδη λόγω της ανε­πάρ­κειας ΠΦΥ, το νοσο­κο­μείο έχει μετα­τρα­πεί σε ένα γιγά­ντιο κέντρο υγεί­ας, τη στιγ­μή που είναι επι­φορ­τι­σμέ­νο να παρέ­χει εξει­δι­κευ­μέ­νες γ΄βάθμιες και δ΄βάθμιες υπη­ρε­σί­ες υγείας.

Α Π Α Ι Τ Ο Υ Μ Ε:

Να γίνουν όλες οι απα­ραί­τη­τες εργα­σί­ες — μελέ­τη, συντή­ρη­ση, επι­σκευή, εκσυ­χρο­νι­σμοί δικτύ­ων και ο,τιδήποτε απαι­τεί­ται – προ­κει­μέ­νου το κτί­ριο να είναι πλή­ρως λει­τουρ­γι­κό για τις ανά­γκες που προ­κύ­πτουν από το χαρα­κτή­ρα του νοσο­κο­μεί­ου. Ν’αποσυμφορηθούν κρί­σι­μες λει­τουρ­γί­ες επι­στη­μο­νι­κών τμη­μά­των που σήμε­ρα γίνο­νται σε περιο­ρι­σμέ­νους και ακα­τάλ­λη­λους χώρους (βλ. για παρά­δειγ­μα ανα­μο­νή μετα­μο­σχευ­μέ­νων ασθε­νών, και πολ­λά άλλα).

Υπό­ψιν ότι στο επί­μα­χο κτί­ριο στεγάζονται:

– Κοι­τώ­νες νοση­λευ­τριών (από επαρχία)

– Διοι­κη­τι­κές υπηρεσίες

– Εργα­στή­ρια (Αιμο­πα­θο­λο­γο­α­να­το­μι­κό – κέντρο αναφοράς)

– Σχο­λή νοση­λευ­τών (δ.ΙΕΚ)

– Ειδι­κό­τη­τες νοσηλευτών

– Βιβλιο­θή­κη

– Μονά­δα έρευνας

– Κοι­νω­νι­κή υπηρεσία

– Πει­ρα­μα­τι­κό χειρουργείο

– Τερά­στια οβί­δα οξυγόνου

ΜΗΝ ΣΥΝΑΙΝΕΣΕΤΕ στο να προ­κύ­ψει μεγα­λύ­τε­ρη ΑΣΦΥΞΙΑ στο 1ο Νοσο­κο­μείο της χώρας και να απει­λη­θούν περαι­τέ­ρω οι όροι εργα­σί­ας, υγεί­ας κι ασφά­λειας ασθε­νών και εργαζομένων.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ ΤΟΥ ΣΕΝΕ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΗΛΙΑΣ ΣΙΩΡΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΙΣΤΟΛΑΣ

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο