Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τέσσερις συλλήψεις για το εργατικό δυστύχημα στο Πέραμα — 24ωρη απεργία σήμερα

Στη σύλ­λη­ψη τεσ­σά­ρων ατό­μων, προ­χώ­ρη­σε η Λιμε­νι­κή Αρχή Περά­μα­τος, μετά το χθε­σι­νό εργα­τι­κό δυστύ­χη­μα που σημειώ­θη­κε στη ναυ­πη­γο­ε­πι­σκευα­στι­κή ζώνη Περά­μα­τος, που είχε ως απο­τέ­λε­σμα να χάσει τη ζωή του ένα άτο­μο και να τραυ­μα­τι­στούν άλλα δύο σοβαρά.

Πρό­κε­ται για τον πλοί­αρ­χο του πλοί­ου, τον τεχνι­κό ασφα­λεί­ας — επι­βλέ­πων των μέτρων υγιει­νής και ασφά­λειας των εργα­ζο­μέ­νων, τον εργο­δό­τη του χει­ρι­στή του γερα­νο­φό­ρου οχή­μα­τος και τον εκπρό­σω­πο της επι­χεί­ρη­σης που διε­νερ­γού­σε τις επι­σκευα­στι­κές εργασίες.

Το συμ­βάν σημειώ­θη­κε όταν κατά τη διάρ­κεια εργα­σιών εξα­γω­γής του πτε­ρυ­γί­ου με τη χρή­ση γερα­νο­φό­ρου οχή­μα­τος, από υπό επι­σκευή πλοίο, αυτό εκτι­νά­χτη­κε και απο­συν­δέ­θη­κε από τον γάν­τζο μετα­φο­ράς του και στη συνέ­χεια έπε­σε σε υφι­στά­με­νο ικρί­ω­μα στο οποίο βρί­σκο­νταν τέσ­σε­ρα άτο­μα που εκτε­λού­σαν την εργασία.

Ο εργά­της που χτες έφυ­γε από το σπί­τι του και την οικο­γέ­νειά του σώος και υγι­ής για να γυρί­σει στο φέρε­τρο είναι ο Γιάν­νης Νομι­κός. Αφη­σε πίσω του έναν γιο 22 ετών και μία κόρη 13 ετών. Μαζί με τους συνα­δέλ­φους του απο­συ­ναρ­μο­λο­γού­σαν την προ­πέ­λα του επι­βα­τη­γού — οχη­μα­τα­γω­γού πλοί­ου «ΑΣΤΕΡΙΩΝ ll» της «ΑΝΕΚ», που βρί­σκε­ται ανελ­κυ­σμέ­νο σε μία από τις πλω­τές δεξα­με­νές της COSCO.

Ενα από τα πτε­ρύ­για της προ­πέ­λας έφυ­γε από τον γάν­τζο, κατα­πλα­κώ­νο­ντας τους εργά­τες, αφή­νο­ντας τον χει­ρι­στή του ανυ­ψω­τι­κού μηχα­νή­μα­τος στον τόπο. Ο ίδιος μετα­φέρ­θη­κε στο «Τζά­νειο», όπου απλά δια­πι­στώ­θη­κε ο θάνα­τός του, ενώ από τους δύο τραυ­μα­τί­ες ο ένας μετα­φέρ­θη­κε επί­σης στο «Τζά­νειο» σοβα­ρά τραυ­μα­τι­σμέ­νος στην κνή­μη και στον αυχέ­να και ο άλλος σε ιδιω­τι­κή κλι­νι­κή χτυ­πη­μέ­νος στο κεφάλι.

24ωρη απεργία

Σε 24ωρη απερ­γία προ­χω­ρούν σήμε­ρα Τρί­τη οι εργα­ζό­με­νοι της Ζώνης, μετά από από­φα­ση της διοί­κη­σης του Συν­δι­κά­του Μετάλ­λου Αττι­κής και Ναυ­πη­γι­κής Βιο­μη­χα­νί­ας απα­ντώ­ντας στο νέο εργο­δο­τι­κό έγκλη­μα που σημειώ­θη­κε τη Δευ­τέ­ρα με ένα νεκρό εργά­τη και δύο σοβα­ρά τραυματισμένους.

Στο πλαί­σιο της απερ­γί­ας, στις 8 π.μ., θα γίνει Γενι­κή Συνέ­λευ­ση στην πύλη της Ζώνης, όπου βρί­σκε­ται το παράρ­τη­μα του Συν­δι­κά­του, για να απο­φα­σί­σουν τα επό­με­να αγω­νι­στι­κά τους βήματα.

«Φωτιά» είναι οι καταγ­γε­λί­ες των εργα­ζο­μέ­νων που δού­λευαν στο σημείο: «Δεν υπήρ­χε Τεχνι­κός Ασφα­λεί­ας για μία τόσο σοβα­ρή επι­σκευα­στι­κή εργα­σία». «Ελει­πε η ασφά­λεια από τον γάν­τζο που κρα­τού­σε την προ­πέ­λα». «Το μόνο που ενδια­φέ­ρει τους εργο­δό­τες είναι να κάνου­με γρή­γο­ρα, για να φύγει το βαπό­ρι». «Κάθε μέρα παί­ζου­με τη ζωή μας κορό­να — γράμ­μα­τα». «Οι έλεγ­χοι από τις μει­κτές επι­τρο­πές λιγο­στοί και όπου γίνο­νται δεν υπάρ­χει περί­πτω­ση να μη βρού­με σοβα­ρές επι­κίν­δυ­νες παραλείψεις».

Το Συν­δι­κά­το Μετάλ­λου Αττι­κής και Ναυ­πη­γι­κής Βιο­μη­χα­νί­ας, ενώ οργα­νώ­νει την απερ­για­κή απά­ντη­ση, ταυ­τό­χρο­να ενη­με­ρώ­νει και προει­δο­ποιεί: «Το τέταρ­το πτε­ρύ­γιο της προ­πέ­λας έπε­σε και τους κατα­πλά­κω­σε λόγω ελλεί­ψε­ως κατάλ­λη­λου εξο­πλι­σμού για την εκτέ­λε­ση εργα­σιών. Περι­μέ­νου­με άμε­σα να ενη­με­ρω­θού­με αν ευστα­θούν οι πλη­ρο­φο­ρί­ες ότι δεν υπήρ­χε άδεια για τις εν λόγω εργα­σί­ες, γεγο­νός που αφή­νει έκθε­τους την πλοιο­κτή­τρια εται­ρεία και τον εργολάβο».

Είναι σαφές ότι τα στοι­χεία κραυ­γά­ζουν πως το νέο φονι­κό ήταν θέμα χρό­νου. Οτι για την ανά­πτυ­ξη και την κερ­δο­φο­ρία των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων (εφο­πλι­στών, μεγα­λο­ερ­γο­λά­βων, μετα­φο­ρι­κών εται­ρειών — άλλω­στε ο χώρος της Ζώνης ανή­κει πλέ­ον στην COSCO κ.ά.), οι κυβερ­νή­σεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, η μία μετά την άλλη, πιστές στο δόγ­μα των εργο­δο­τών ότι «ο χρό­νος είναι χρή­μα» και τα μέτρα προ­στα­σί­ας θέλουν και …χρό­νο και χρή­μα, έχουν δια­μορ­φώ­σει το θανα­τη­φό­ρο πλαί­σιο που δίνει «γην και ύδωρ» στους ομί­λους, μετα­τρέ­πο­ντας τους χώρους δου­λειάς σε παγί­δες θανάτου.

Γι’ αυτό απο­ψί­λω­σαν τις μει­κτές επι­τρο­πές ελέγ­χου για την τήρη­ση των μέτρων ασφα­λεί­ας στα επι­σκευα­ζό­με­να πλοία, μεί­ω­σαν δρα­στι­κά τους ελέγ­χους, διέ­λυ­σαν τις Επι­θε­ω­ρή­σεις Εργα­σί­ας, με την κυβέρ­νη­ση της ΝΔ να τις μετα­τρέ­πει σε ανε­ξάρ­τη­τες αρχές, ενώ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ αρνή­θη­καν να κηρύ­ξουν υπο­χρε­ω­τι­κές τις Τοπι­κές Συλ­λο­γι­κές Συμ­βά­σεις της Ζώνης, όπου καθο­ρί­ζο­νται με αυστη­ρό τρό­πο και τα μέτρα προστασίας.

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο