Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τα όπλα της Χρυσής Αυγής — Έγγραφο — βόμβα για τον Μιχαλολιάκο και τα πρωτοπαλίκαρά του

Eγγρα­φα που απο­δει­κνύ­ουν την κατο­χή ενός παρά­νο­μου, μικρού οπλο­στα­σί­ου από τα ηγε­τι­κά στε­λέ­χη της Χρυ­σής Αυγής προ­στέ­θη­καν στη λίστα των ανα­γνω­στέ­ων εγγρά­φων στη δίκη της εγκλη­μα­τι­κής οργά­νω­σης και ανα­γνώ­στη­καν στο δικα­στή­ριο την περα­σμέ­νη Τρί­τη 11 Σεπτεμ­βρί­ου. Πρό­κει­ται για τις εκθέ­σεις εργα­στη­ρια­κής πραγ­μα­το­γνω­μο­σύ­νης της Ελλη­νι­κής Αστυ­νο­μί­ας, οι οποί­ες δεί­χνουν ότι ο Μιχα­λο­λιά­κος, πέντε βου­λευ­τές της Χ.Α., καθώς και άλλα μέλη της οργά­νω­σης διέ­θε­ταν παρα­νό­μως του­λά­χι­στον 16 πλή­ρως λει­τουρ­γι­κά όπλα, χωρίς καμία σχε­τι­κή νόμι­μη άδεια.

Παράλ­λη­λα, στις εκθέ­σεις της ΕΛ.ΑΣ. κατα­γρά­φο­νται πάνω από 850 σφαί­ρες και φυσίγ­για (όχι κυνη­γε­τι­κά), όπως επί­σης και σιδη­ρο­γρο­θιές, πτυσ­σό­με­νες ράβδοι, κρο­τί­δες, μαχαί­ρια, στι­λέ­τα και ξιφί­δια, τα οποία εμπί­πτουν στις δια­τά­ξεις της σχε­τι­κής νομο­θε­σί­ας και χαρα­κτη­ρί­ζο­νται ως «όπλα». Τα όσα απο­κα­λύ­πτο­νται από τα έγγρα­φα που έχει στη διά­θε­σή της η Realnews
αναι­ρούν πλή­ρως την προ­πα­γάν­δα και τους ισχυ­ρι­σμούς των στε­λε­χών της Χρυ­σής Αυγής περί «μη εντο­πι­σμού όπλων» στους ελέγ­χους που έγι­ναν από την Αστυ­νο­μία στις οικί­ες τους.

roupakiasΣτα τέλη του Σεπτεμ­βρί­ου του 2013, λίγες ημέ­ρες μετά τη δολο­φο­νία του Παύ­λου Φύσ­σα από το στέ­λε­χος της τοπι­κής της Χρυ­σής Αυγής στη Νίκαια Γιώρ­γο Ρου­πα­κιά , η Αστυ­νο­μία συλ­λαμ­βά­νει τα ηγε­τι­κά στε­λέ­χη της οργά­νω­σης και πραγ­μα­το­ποιεί εφό­δους στα σπί­τια τους.

Με ημε­ρο­μη­νία 2 Οκτω­βρί­ου του 2013, η έκθε­ση εργα­στη­ρια­κής πραγ­μα­το­γνω­μο­σύ­νης ανα­φέ­ρει ότι στο σπί­τι του «αρχη­γού» Νίκου Μιχα­λο­λιά­κου εντο­πί­στη­καν τρία παρά­νο­μα όπλα.  Πρό­κει­ται για ένα ημιαυ­τό­μα­το πιστό­λι, τσε­χο­σλο­βα­κι­κής κατα­σκευ­ής και μοντέ­λου VZOR70 με γεμι­στή­ρα, ένα 38άρι περί­στρο­φο Amadeo Rossi και ένα αμε­ρι­κα­νι­κό λειό­καν­νο Maverick. Για το τελευ­ταίο, η Αστυ­νο­μία σημειώ­νει ότι νομι­κά χαρα­κτη­ρί­ζε­ται ως «όπλο» και όχι ως «κυνη­γε­τι­κό», καθό­τι φέρε­ται να έχει μετα­σκευα­στεί. Παράλ­λη­λα, σε άλλη έκθε­ση, με ημε­ρο­μη­νία 8/10/2013, ανα­φέ­ρε­ται ότι στην οικία του επι­κε­φα­λής της Χρυ­σής Αυγής βρέ­θη­καν συνο­λι­κά 248 φυσίγ­για! Από αυτά, τα 114 είναι κυνη­γε­τι­κά, τα 134 όμως χαρα­κτη­ρί­ζο­νται «πυρο­μα­χι­κά», καθώς, σύμ­φω­να με την έκθε­ση, «χρη­σι­μο­ποιού­νται ως εφό­δια βολής κυρί­ως πιστο­λιών και υποπολυβόλων».

Ημιαυτόματα

Μεγα­λύ­τε­ρος και από του «αρχη­γού» ήταν ο οπλι­σμός που βρέ­θη­κε στην κατο­χή του απο­χω­ρή­σα­ντα πλέ­ον από τη Χρυ­σή Αυγή βου­λευ­τή Νίκου Μίχου. Σε σωμα­τι­κό έλεγ­χο που έγινε
στον Ν. Μίχο, οι αστυ­νο­μι­κοί βρή­καν ένα πιστό­λι Springfield, δια­με­τρή­μα­τος 45ACP. Στην οικία του βου­λευ­τή Ευβοί­ας, τα ευρή­μα­τα ήταν ακό­μη περισ­σό­τε­ρα. Τα όπλα που εντοπίστηκαν
στο σπί­τι του Μίχου ήταν ένα ημιαυ­τό­μα­το πιστό­λι CZ99 Ζastava των 9 χιλιο­στών, αλλά και ένα ακό­μη λειό­καν­νο Maverick που είχε επί­σης υπο­στεί τέτοιες δια­φο­ρο­ποι­ή­σεις, ώστε να μη χαρα­κτη­ρί­ζε­ται ως κυνη­γε­τι­κό, αλλά ως «όπλο». Ακό­μη, οι εκθέ­σεις της  Αστυ­νο­μί­ας κατα­γρά­φουν 263 φυσίγ­για, εκ των οποί­ων μόλις τα 2 ήταν κυνη­γε­τι­κά, καθώς και 3 γεμι­στή­ρες για 45άρια.

Σε άλλη έρευ­να που έγι­νε την 29η Σεπτεμ­βρί­ου 2013 στο σπί­τι του Γιάν­νη Λαγού στο Πέρα­μα εντο­πί­στη­κε ένα ρωσι­κό ημιαυ­τό­μα­το πιστό­λι, μάρ­κας Baikal και μντέ­λου ΙΖΗ-79–8. Στην έκθε­ση της Αστυ­νο­μί­ας σημειώ­νε­ται ότι πρό­κει­ται για όπλο κρό­του-αερί­ων. «Ομως, από το πιστό­λι έχει αφαι­ρε­θεί η εργο­στα­σια­κή κάν­νη και στη θέση της έχει τοπο­θε­τη­θεί κάν­νη μέσης εσω­τε­ρι­κής δια­μέ­τρου 7,65 mm, με απο­τέ­λε­σμα το πιστό­λι να έχει μετα­τρα­πεί σε κανο­νι­κό ραβδω­τό όπλο», κατα­γρά­φε­ται στην εργα­στη­ρια­κή πραγ­μα­το­γνω­μο­σύ­νη της ΕΛ.ΑΣ.

Οι μετα­σκευ­ές όπλων, κυρί­ως κυνη­γε­τι­κών λειό­καν­νων, φέρε­ται να απο­τε­λού­σαν συνή­θη πρα­κτι­κή για τα μέλη της οργά­νω­σης. ∆ύο τέτοια όπλα βρέ­θη­καν και στο σπί­τι του Ηλία Κασι­διά­ρη. Πρό­κει­ται για ένα λειό­καν­νο Winchester και μία και μία επα­να­λη­πτι­κή καρα­μπί­να Maverickπου όπως σημειώ­νει η Αστυ­νο­μία, «παρό­τι δέχε­ται και πυρο­δο­τεί φυσίγ­για κυνη­γε­τι­κών όπλων, δεν χαρα­κτη­ρί­ζε­ται κυνη­γε­τι­κό όπλο (μπο­ρεί να δεχθεί περισ­σό­τε­ρα από 3 φυσίγ­για, φέρει πτυσ­σό­με­νο αντί στα­θε­ρού κοντα­κί­ου, έχει συνο­λι­κό μήκος μικρό­τε­ρο του 1 μέτρου), αλλά χαρακτηρίζεται
ΟΠΛΟ σύμ­φω­να με τις δια­τά­ξεις του άρθρου 1 παρ. 1 περί­πτω­ση α του Ν. 2168/1993 όπως τρο­πο­ποι­ή­θη­κε και ισχύ­ει με τον Ν. 3944/2011». Ο Κασι­διά­ρης, όμως, φέρε­ται να διέ­θε­τε και τρί­το όπλο, με νόμι­μη άδεια, ένα αυστρια­κό ημιαυ­τό­μα­το 45άρι Glock 21 Gen4, που βρέ­θη­κε στην οικία του χωρίς γεμιστήρα.

Πυροβόλησαν στον… Ντερτιλή!

Στις εκθέ­σεις εργα­στη­ρια­κής πραγ­μα­το­γνω­μο­σύ­νης της Αστυ­νο­μί­ας κατα­γρά­φε­ται και ένα ακό­μη όπλο, το οποίο βρέ­θη­κε στο αυτο­κί­νη­το του Ηλία Πανα­γιώ­τα­ρου. Με δια­μέ­τρη­μα 9χιλιοστά, το ημιαυ­τό­μα­το πιστό­λι του Πανα­γιώ­τα­ρου ήταν μάρ­κας Springfield, κατα­σκευα­σμέ­νο στην Κρο­α­τία, χωρη­τι­κό­τη­τας 19 φυσιγ­γί­ων. Αυτό που έχει επι­πλέ­ον ενδια­φέ­ρον είναι ότι η Αστυ­νο­μία έχει δια­πι­στώ­σει πως το πιστό­λι του Πανα­γιώ­τα­ρου πυρο­βό­λη­σε του­λά­χι­στον 10 φορές στην κηδεία του Ντερτιλή!

Στις 31 Ιανουα­ρί­ου του 2013, η νεκρώ­σι­μη ακο­λου­θία του δολο­φό­νου αξιω­μα­τι­κού της χού­ντας Νικό­λα­ου Ντερ­τι­λή είχε συγκε­ντρώ­σει στο Α’ Νεκρο­τα­φείο Αθη­νών πλή­θος εχθρών της
Δημο­κρα­τί­ας. Για να απο­δώ­σουν τιμές, οι υμνη­τές της δικτα­το­ρί­ας δεν δίστα­σαν να πυρο­βο­λή­σουν πάνω από 20 φορές στον αέρα. Η Αστυ­νο­μία τότε είχε συλ­λά­βει έναν 22χρονο, που είχε στην κατο­χή του 21 κάλυ­κες, τους οποί­ους φέρε­ται να είχε περι­μα­ζέ­ψει από το Α’ Νεκρο­τα­φείο. Μετά τον εντο­πι­σμό του όπλου του Πανα­γιώ­τα­ρου, στην έρευ­να που έγι­νε δια­πι­στώ­θη­κε ταύ­τι­ση ιχνών με τους κάλυ­κες που βρέ­θη­καν μετά την κηδεία του Ντερ­τι­λή. «Αυτό σημαί­νει πως το ανω­τέ­ρω εξε­τα­σθέν πιστό­λι, παρού­σας υπό­θε­σης, το οποίο βρέ­θη­κε και κατα­σχέ­θη­κε κατά τη διάρ­κεια νομό­τυ­πης έρευ­νας στο αυτο­κί­νη­το ιδιο­κτη­σί­ας Πανα­γιώ­τα­ρου Ηλία, είναι το όπλο με το οποίο έχουν πυρο­δο­τη­θεί και οι δέκα πει­στή­ριοι κάλυ­κες της ανω­τέ­ρω συσχε­τι­σθεί­σας υπό­θε­σης», σημειώ­νει η έκθε­ση της Αστυ­νο­μί­ας. Ακό­μη, στην κατο­χή του Πανα­γιώ­τα­ρου βρέ­θη­καν και 12 «ορφα­νά» φυσίγ­για, με ενδεί­ξεις GFL9mm Luger και ένα που φέρει δια­στελ­λό­με­νο βλή­μα με ακίδα…

Στην κηδεία του Ντερ­τι­λή, όμως, φέρε­ται πως… εκπυρ­σο­κρό­τη­σε και το όπλο του Στά­θη Μπού­κου­ρα. Ο πρώ­ην βου­λευ­τής ήταν από τους πρώ­τους που απο­χώ­ρη­σαν από τη Χρυ­σή Αυγή, το
2014. Τον Ιανουά­ριο του 2013, όμως, ήταν ακό­μα ένα από τα ηγε­τι­κά στε­λέ­χη της οργά­νω­σης. Στην έρευ­να που πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε στο σπί­τι του στην Κοριν­θία βρέ­θη­κε ένα τσε­χι­κό ημιαυ­τό­μα­το πιστό­λι CZ 75Β Luger, από το οποίο, όπως έδει­ξε η έρευ­να της Αστυ­νο­μί­ας, πυρο­δο­τή­θη­καν δύο κάλυ­κες κατά την κηδεία του Ντερ­τι­λή. Παράλ­λη­λα, στην οικία του Μπού­κου­ρα εντο­πί­στη­κε και ένα ακό­μη ιτα­λι­κό λειό­καν­νο Benelli, στο οποίο είχαν προ­σαρ­μο­στεί μία πλα­στι­κή φυσιγ­γιο­θή­κη και μία συσκευή σκό­πευ­σης ερυ­θράς κουκίδας!

Από τις έρευ­νες που έγι­ναν στα σπί­τια άλλων στε­λε­χών και μελών της εγκλη­μα­τι­κής οργά­νω­σης, φυσίγ­για έχουν βρε­θεί στην κατο­χή του βου­λευ­τή Γιώρ­γου Γερ­με­νή και στο σπί­τι του επι­κε­φα­λής του «τάγ­μα­τος εφό­δου» Νίκαιας, Γιώρ­γου Πατέ­λη. Μη λει­τουρ­γι­κά ήταν τα δύο πιστό­λια που βρέ­θη­καν στο σπί­τι του «υπαρ­χη­γού» Χρή­στου Παπ­πά, ο οποί­ος όμως κατεί­χε μια σιδη­ρο­γρο­θιά, που χαρα­κτη­ρί­ζε­ται ως «όπλο». Επί­σης, κρο­τί­δες, «ορφα­νοί» γεμι­στή­ρες όπλων, μαχαί­ρια και πτυσ­σό­με­νες ράβδοι έχουν βρε­θεί σε άτο­μα που κατη­γο­ρού­νται για συνέρ­γεια στη δολο­φο­νία του Παύ­λου Φύσ­σα (Καζαν­τζό­γλου, Τσα­κα­νί­κας, Αγγος, Μιχάλαρος).

Η ανθυπαστυνόμος

Ιδιαί­τε­ρη μνεία, όμως, πρέ­πει να γίνει στο μικρό οπλο­στά­σιο που ανα­κα­λύ­φθη­κε στο σπί­τι της ανθυ­πα­στυ­νό­μου Βενε­τί­ας Πόπο­ρη στον Πει­ραιά. Η 47χρονη, που κατη­γο­ρεί­ται ως μέλος της εγκλη­μα­τι­κής οργά­νω­σης, βρέ­θη­κε να κατέ­χει ένα γερ­μα­νι­κό περί­στρο­φο, ένα ημιαυ­τό­μα­το Glock 30, συνο­λι­κά 176 μη κυνη­γε­τι­κά φυσίγ­για, δύο σιδη­ρο­γρο­θιές και 14 μαχαί­ρια, στι­λέ­τα και «πετα­λού­δες», αλλά και ένα κινε­ζι­κό ξιφί­διο. Επι­πλέ­ον, στο σπί­τι της ανθυ­πα­στυ­νό­μου βρέ­θη­κε και ένα ημιαυ­τό­μα­το λειό­καν­νο τουρ­κι­κής κατα­σκευ­ής με προ­σαρ­μο­σμέ­νη πιστο­λοει­δή λαβή. Μάλι­στα, λεπτά πριν από την έφο­δο  της Αστυ­νο­μί­ας στο σπί­τι της, η Πόπο­ρη φέρε­ται να είχε προ­σπα­θή­σει να κρύ­ψει το τουρ­κι­κό λειό­καν­νο, λύνο­ντάς το σε πέντε μέρη, τα οποία βρέ­θη­καν επι­με­λώς περι­τυ­λιγ­μέ­να με φύλ­λα εφη­με­ρί­δων, νάι­λον σακού­λες απορ­ριμ­μά­των και αυτο­κόλ­λη­τη ταινία.

Εκτός των άλλων αδι­κη­μά­των, αρκε­τοί από τους 67 κατη­γο­ρου­μέ­νους στη δίκη της Χρυ­σής Αυγής κατη­γο­ρού­νται επί­σης για παρά­νο­μη οπλο­φο­ρία και οπλο­κα­το­χή. Για τον Μιχα­λο­λιά­κο και τους βου­λευ­τές τα αδι­κή­μα­τα αυτά έχουν κακουρ­γη­μα­τι­κό χαρα­κτή­ρα, διό­τι κρί­νε­ται ότι τα εν λόγω όπλα χρη­σι­μεύ­ουν για παρά­νο­μο εφο­δια­σμό εγκλη­μα­τι­κής οργά­νω­σης (δια­κε­κρι­μέ­νη περί­πτω­ση οπλο­κα­το­χής) και ο ποι­νι­κός κώδι­κας προ­βλέ­πει ποι­νή κάθειρ­ξης από 5 έως και 20 έτη.

Πηγή: RealNews / Αλέ­ξαν­δρος Κόντης

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο