Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τεράστια η καταστροφή

Τερά­στιο είναι το μέγε­θος της κατα­στρο­φής στη Θεσ­σα­λία, όπως κατα­γρά­φε­ται στα πρώ­τα στοιχεία.

Μέχρι χθες το πρωί για τα αιγο­πρό­βα­τα ο αριθ­μός που είχε δηλω­θεί στον ΕΛΓΑ ήταν 38.000 νεκρά ζώα, ωστό­σο είχαν συγκε­ντρω­θεί και απο­τε­φρω­θεί ή ταφεί σύμ­φω­να με τις υγειο­νο­μι­κές δια­τά­ξεις μόνο τα 15.750. Υπο­τί­θε­ται ότι η προ­σπά­θειά τους πλέ­ον επι­κε­ντρώ­νε­ται στα νεκρά ζώα που έχουν απο­μεί­νει μέσα σε κλει­στούς χώρους, π.χ. μαντριά.

Για τους χοί­ρους ο αριθ­μός που είχε δηλω­θεί στον ΕΛΓΑ ήταν 7.000 νεκρά ζώα και μέχρι χθες το πρωί είχαν «δια­χει­ρι­στεί» τα 3.600.

Από 21 πλημ­μυ­ρό­πλη­κτα χωριά στη Θεσ­σα­λία, υπάρ­χουν 7 (Πηνειά­δα, Κερα­μί­δι, Βλο­χός, Μετα­μόρ­φω­ση, Μάρα­θος, Κόρ­δα και Κοσκι­νάς) τα οποία μέχρι χθες δεν είχαν ακό­μα οδι­κή πρό­σβα­ση, καθώς δεν είχε υπο­χω­ρή­σει η στάθ­μη των υδάτων.

Σχε­τι­κά με την οδι­κή πρό­σβα­ση στην περιο­χή, ο άξο­νας Τρι­κά­λων — Λάρι­σας ήταν προ­σβά­σι­μος μόνο στα οχή­μα­τα παρο­χής βοή­θειας και στα μηχα­νή­μα­τα τα οποία εκτε­λού­σαν εργα­σί­ες προ­κει­μέ­νου να ανοί­ξει και να δοθεί στην κυκλο­φο­ρία. Η Εθνι­κή Οδός Αθη­νών — Θεσ­σα­λο­νί­κης παρέ­με­νε κλει­στή, με εκτι­μή­σεις από πλευ­ράς κυβέρ­νη­σης ότι χρειά­ζο­νταν του­λά­χι­στον δύο 24ωρα για να λυθεί το ζήτη­μα. Στα Τρί­κα­λα, και πιο συγκε­κρι­μέ­να στο ορει­νό δίκτυο προς Ασπρο­πό­τα­μο, ο εφο­δια­σμός ειδών πρώ­της ανά­γκης γινό­ταν με ελικόπτερο.

Τερά­στιες είναι και οι ζημιές στη σιδη­ρο­δρο­μι­κή σύν­δε­ση της Αθή­νας με τη Θεσσαλονίκη.

Ριζο­σπά­στης

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο