Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τζούλιαν Ασάνζ: Συμπληρώθηκαν τέσσερα χρόνια από τη σύλληψη και τον παράνομο εγκλεισμό του

Στις 11 Απρι­λί­ου συμπλη­ρώ­νο­νται τέσ­σε­ρα χρό­νια από τη βίαιη σύλ­λη­ψη του Τζού­λιαν Ασάνζ έξω από την πρε­σβεία του Ιση­με­ρι­νού στο Λον­δί­νο και τον παρά­νο­μο εγκλει­σμό του στην υψί­στης ασφα­λεί­ας φυλα­κή στο Μπέλμαρς.

Ο ιδρυ­τής του Wikileaks βρί­σκε­ται σε μια φυλα­κή χτι­σμέ­νη για τρο­μο­κρά­τες και βίαιους εγκλη­μα­τί­ες, με την κατη­γο­ρία της κατα­σκο­πεί­ας αλλά και της δημο­σί­ευ­σης δια­βαθ­μι­σμέ­νων εγγρά­φων που διέρ­ρευ­σαν και εξέ­θε­σαν εγκλή­μα­τα πολέ­μου τα οποία διέ­πρα­ξαν οι ΗΠΑ και οι σύμ­μα­χοί τους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Ο Ασάνζ έχει περά­σει περισ­σό­τε­ρες από 1400 ημέ­ρες στη φυλα­κή Μπέλ­μαρς, και αν υπο­λο­γί­σει κανείς τα χρό­νια που βρι­σκό­ταν απο­κλει­σμέ­νος στην πρε­σβεία του Ιση­με­ρι­νού, συμπλη­ρώ­νει συνο­λι­κά 11 χρό­νια στέ­ρη­σης της ελευ­θε­ρί­ας του.

Στην πρε­σβεία, υπήρ­ξε θύμα παρα­κο­λου­θή­σε­ων και αντι­κεί­με­νο σχε­δί­ων απα­γω­γής ή και δολο­φο­νί­ας του από τη CIA, ενώ έπει­τα από τη σύλ­λη­ψή του, η από­φα­ση για την έκδο­σή του στις ΗΠΑ ήταν γεμά­τη από νομι­κές παρασπονδίες.

Επί του παρό­ντος, ο Ασάνζ επι­διώ­κει την τελι­κή δια­δι­κα­σία προ­σφυ­γών κατά της από­φα­σης του υπουρ­γού Εσω­τε­ρι­κών του Ηνω­μέ­νου Βασι­λεί­ου να εγκρί­νει την έκδο­ση που εγκρί­θη­κε από το δικα­στή­ριο στις ΗΠΑ, με αμυ­δρές ωστό­σο προ­ο­πτι­κές. Παρά τις συνε­χι­ζό­με­νες διώ­ξεις υπό την ηγε­σία των ΗΠΑ και την αργή δικα­στι­κή δια­δι­κα­σία στο Ηνω­μέ­νο Βασί­λειο, που θεω­ρεί­ται δικα­στι­κή απα­γω­γή και τιμω­ρία μέσω δια­δι­κα­σί­ας, οι υπο­στη­ρι­κτές του Ασάνζ συνε­χί­ζουν τον αγώ­να για την απε­λευ­θέ­ρω­σή του.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο