Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τι έγινε σαν σήμερα 8 Μαρτίου στον κόσμο και στον τόπο μας;

Σαν σήμερα 🎈 8 του Μάρτη – Μια ματιά στην ιστορία του τόπου και του κόσμου. Γεγονότα και πρόσωπα που έμειναν στην ιστορία και δεν πρέπει να ξεχάσουμε

415 Λιντσαρίστηκε και κατακρεουργήθηκε από χριστιανούς η Ελληνίδα νεοπλατωνική φιλόσοφος, αστρονόμος και μαθηματικός Υπατία, η οποία στη συνέχεια ταυτίστηκε με την Αγία Αικατερίνη!!! (Γεν. 370)

upatia

1849 Γεννήθηκε ο ποιητής και πεζογράφος, Γεώργιος Βιζυηνός

buzihnos

1857 Οι εργάτριες στα υφαντουργεία και τα ραφτάδικα της Νέας Υόρκης, κατεβαίνουν σε απεργία και διαδηλώσεις. Ζητούν ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς και μείωση των ωρών εργασίας. Οι γυναίκες εκείνη την εποχή δούλευαν στα εργοστάσια 16 ώρες τη μέρα, ενώ οι μισθοί τους ήταν σημαντικά μικρότεροι απ’ τους μισθούς των ανδρών. Εκτός των άλλων διακρίσεων, οι εργάτριες είχαν να αντιμετωπίσουν και τη διάκριση που γινόταν ανάμεσα στους εργαζόμενους αγγλοσαξονικής καταγωγής και στους υπόλοιπους υπέρ των πρώτων. Αισθανόμενοι την απειλή μιας γενικευμένης εργατικής εξέγερσης, οι εργοστασιάρχες απαντούν με ομαδικές απολύσεις και εξαπολύουν τους «μπράβους» για να τρομοκρατήσουν τις εργάτριες που πρωτοστατούσαν στην απεργία. Παρά την τρομοκρατία, οι διαδηλώσεις εκείνης της μέρας χαρακτηρίστηκαν από το μέγεθος και τη μαχητικότητά τους. Στους εργοδότες και την κυβέρνηση δεν έμενε άλλος δρόμος από το να χρησιμοποιήσουν την αστυνομία. Οι αστυνομικές δυνάμεις ρίχνονται με μανία πάνω στις εργάτριες, οι διαδηλώσεις βάφτηκαν με αίμα (Ριζοσπάστης).

imera gunaikas

1869 Πέθανε ο φιλέλληνας Γάλλος μουσικοκριτικός και συνθέτης Εκτόρ Μπερλιόζ, δημιουργός της “Φανταστικής Συμφωνίας” και πολλών άλλων έργων εμπνευσμένων από την ελληνική επανάσταση και μυθολογία.

ektor

1887  Η Καλλιρρόη Παρρέν κυκλοφορεί την «Εφημερίδα των Κυριών».

1906 Πέθανε η Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, Ελληνίδα πεζογράφος. (Γεν. 1867)

1907 Γεννιέται στη Χαλκίδα ο μουσουργός Νίκος Σκαλκώτας. Έργα του, «36 Ελληνικοί Χοροί», «Η Θάλασσα», «Η λυγερή και ο θάνατος», κ.α.

nikos skalkotas

1907 Γεννήθηκε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Ελλάδας.

1910  Ο βασιλιάς της Ισπανίας παρέχει στις γυναίκες το δικαίωμα φοίτησης στο Πανεπιστήμιο.

1911 Γιορτάζεται για πρώτη φορά η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Η Β’ Διεθνής Συνδιάσκεψη των σοσιαλιστριών γυναικών, που συνήλθε στην Κοπεγχάγη το 1910, καθιέρωσε, μετά από πρόταση της Κλάρας Τσέτκιν, τη μέρα της 8ης Μάρτη ως Διεθνή Μέρα της Γυναίκας

Κλάρα Τσέτκιν: Ο Λένιν για τη γυναίκα

poiimata gunaika

1913 Ο Κωνσταντίνος ορκίζεται βασιλιάς των Ελλήνων. Διαδέχεται τον δολοφονημένο Γεώργιο Α’.

1917  Πεθαίνει ο στρατηγός κόμης Φέρντιναντ φον Ζέπελιν, κατασκευαστής των περίφημων πηδαλιοχούμενων αερόστατων που φέρουν το όνομά του.

1922 Η Νομαρχία Αττικής εγκρίνει την απόφαση του Δήμου Αθηναίων για την παραχώρηση έκτασης στην περιοχή Περιβόλα Αμπελοκήπων, προκειμένου να κατασκευαστεί το γήπεδο του Παναθηναϊκού.

1922 Αρχίζει στο Παρίσι διεθνής διάσκεψη με θέμα τον συνεχιζόμενο ελληνοτουρκικό πόλεμο. Οι συνομιλίες αποτυγχάνουν και αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για την ολοκληρωτική ήττα του ελληνικού στρατού και τη Μικρασιατική Καταστροφή.

1924 Η ελληνική κυβέρνηση (του Αλέξανδρου Παπαναστασίου) αναγνωρίζει τη σοβιετική εξουσία και συμφωνείται η επανάληψη των διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας — ΕΣΣΔ.

1924 Κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο της οικονομικής εφημερίδας «Η Ναυτεμπορική»

1944 Τελειώνει η Μάχη της Κοκκινιάς μεταξύ των δυνάμεων του ΕΛΑΣ από τη μία πλευρά και των Γερμανών κατακτητών και των ντόπιων συνεργατών τους από την άλλη. Οι Γερμανοί και οι ντόπιοι συνεργάτες τους αποχωρούν, αφήνοντας στο πεδίο της μάχης 34 νεκρούς και περισσότερους από 100 τραυματίες, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΛΑΣ, που είχε 8 νεκρούς και 20 τραυματίες.

maxi tis kokkinias

1950 Ο στρατάρχης Κλίμεντ Βοροσίλοφ ανακοινώνει ότι η Σοβιετική Ένωση κατασκεύασε ατομική βόμβα.

1952 Στις ΗΠΑ, οι υπεύθυνοι του νοσοκομείου της Φιλαδέλφειας ανακοινώνουν την τοποθέτηση της πρώτης τεχνητής καρδιάς σε ασθενή.

1963 Ένας νεκρός και 10 τραυματίες από επεισόδια στη Βραζιλία, όταν οπαδοί της Σάο Πάολο κατηγορούν τον Πελέ, ότι πέτυχε τα 5 γκολ της Σάντος χρησιμοποιώντας μαύρη μαγεία

1968 Πεθαίνει ο Εμμανουήλ Μάντακας, στρατηγός του ΕΛΑΣ (και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του). Μετείχε στο Εθνικό Συμβούλιο των Κορυσχάδων ως εθνοσύμβουλος Πειραιά (14–27 Μαΐου 1944), ενώ στις 28 Αυγούστου 1944 αναδείχθηκε Αντιπρόεδρος της ΠΕΕΑ. Για τη συμπόρευσή του με το ΕΑΜ και τον ΕΛΑΣ εξορίστηκε στην Μακρόνησο (1947–1949). Διετέλεσε επίσης βουλευτής της ΕΔΑ.

mantakas

1970 Αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας του Προέδρου της Κύπρου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου σημειώνεται από την ακροδεξιά εθνικιστική οργάνωση «Εθνικό Μέτωπο», καθώς απογειώνεται με ελικόπτερο από το Μέγαρο της Αρχιεπισκοπής για να μεταβεί στη Μονή Μαχαιρά, για το ετήσιο μνημόσυνο του ήρωα Γρηγόρη Αυξεντίου.

1974 Ανοίγει στο Παρίσι το αεροδρόμιο Σαρλ Ντε Γκολ.

1995 Νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται ο Κωστής Στεφανόπουλος, στην τρίτη ψηφοφορία, που διεξάγεται στη Βουλή.

1999 Ουγγαρία, Πολωνία και Τσεχία εντάσσονται στο ΝΑΤΟ ανεβάζοντας σε 19 τα κράτη — μέλη του.

2020 Γράφει η Susana Besteiro Fornet στην εφημερίδα «Granma»: Πάνω από έναν αιώνα πριν, η 8η Μάρτη είναι μια ημερομηνία αγώνα, διεκδίκησης και υπεράσπισης των δικαιωμάτων που οι γυναίκες αγωνίστηκαν να επιτύχουν και που, σε ορισμένα μέρη, θέλουν να μας αφαιρέσουν. Είναι και μέρα μωβ, πορτοκαλί και πράσινων κασκόλ, αλλά κύρια η μέρα για να θυμηθούμε τις χαμένες αδερφές. Οφείλουμε μια περίοπτη θέση στο ημερολόγιο σε μια από τις προδρόμους _πιονιέρους του αγώνα την Clara Zetkin, η οποία το πρότεινε το 1910 για να τιμήσει τις 129 γυναίκες που έχασαν τη ζωή τους ένα χρόνο νωρίτερα σε πυρκαγιά σε εργοστάσιο κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, ενώ διαμαρτύρονταν για τα εργασιακά τους δικαιώματα.

Κούβα: από την Κλάρα Ζέτκιν σε εμάς, ο ίδιος αγώνας

Clara_Zetkin_χαρτονόμισμα προς τιμή της στην πρώην DDR _Λαοκρατική Γερμανία

2024 Με πολύμορφη αγωνιστική δράση και πρωτοβουλίες με οργάνωση της διεκδίκησης τιμούν την 8η   Μάρτη η ΟΓΕ, σωματεία και φορείς την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ — Σύλλογοι & Ομάδες Παλεύουμε συλλογικά_ενάντια στην εκμετάλλευση, στην καταπίεση, στην ανισοτιμία
«Τα δικαιώματα των γυναικών δεν χωράνε στην Ευρωπαϊκή Ένωση των επιχειρηματικών ομίλων και των πολέμων. Παλεύουμε ασυμβίβαστα για τη γυναικεία ισοτιμία»: Με το σύνθημα αυτό η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), οι Σύλλογοι και οι Ομάδες της σε όλη τη χώρα εντείνουν την αγωνιστική τους δράση μπροστά στην 8η Μάρτη, Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας.

ΟΓΕ 8 Μάρτη_ “Τα δικαιώματα των γυναικών δεν χωράνε στην Ευρωπαϊκή Ένωση των επιχειρηματικών ομίλων και των πολέμων. Παλεύουμε ασυμβίβαστα για τη γυναικεία ισοτιμία”