Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κάλεσμα της ΚΕ του ΚΚΕ για την παγκόσμια μέρα της γυναίκας: Η ενίσχυση του ΚΚΕ ουσιαστικό στήριγμα στην πάλη κάθε γυναίκας ενάντια σε κάθε μορφή ανισοτιμίας, βίας, εκμετάλλευσης και καταπίεσης

Η φετι­νή 8η Μάρ­τη, Παγκό­σμια Μέρα της Γυναί­κας, σημα­δεύ­ε­ται από τις αλλε­πάλ­λη­λες φοι­τη­τι­κές κινη­το­ποι­ή­σεις ενά­ντια στο νομο­σχέ­διο θεσμο­θέ­τη­σης ιδιω­τι­κών πανε­πι­στη­μί­ων. Ορμή στον αγώ­να των φοι­τη­τριών και φοι­τη­τών δίνουν οι σύγ­χρο­νες ανά­γκες για απο­κλει­στι­κά δημό­σια και δωρε­άν πανε­πι­στή­μια, για πτυ­χία με αξία, κόντρα στη μετα­τρο­πή της Ανώ­τα­της Εκπαί­δευ­σης σε μια μεγά­λη αγο­ρά πτυ­χί­ων ανά­λο­γα με το εισό­δη­μα της οικο­γέ­νειας, που αντι­κει­με­νι­κά θα ενι­σχύ­σει ακό­μα περισ­σό­τε­ρο τους ταξι­κούς φραγ­μούς για τη νεο­λαία των εργα­τι­κών — λαϊ­κών οικογενειών.

Φέτος η αγω­νι­στι­κή επέ­τειος της Παγκό­σμιας Μέρας της Γυναί­κας έχει το απο­τύ­πω­μα των πρό­σφα­των αγρο­τι­κών κινη­το­ποι­ή­σε­ων στην Ελλά­δα και σε άλλες ευρω­παϊ­κές χώρες ενά­ντια στην Κοι­νή Αγρο­τι­κή Πολι­τι­κή της ΕΕ, που τους ξεκλη­ρί­ζει. Επί­σης, έχει τη σφρα­γί­δα των μεγά­λων απερ­για­κών κινη­το­ποι­ή­σε­ων ενά­ντια στα κύμα­τα της ακρί­βειας, στους μισθούς πεί­νας, για την τιμω­ρία των πραγ­μα­τι­κών ενό­χων για το προ­δια­γε­γραμ­μέ­νο έγκλη­μα στα Τέμπη. Η ΕΕ και όλες οι κυβερ­νή­σεις του ευρω­μο­νό­δρο­μου, του καπι­τα­λι­στι­κού κέρ­δους και της αντα­γω­νι­στι­κό­τη­τας, αφή­νουν συνει­δη­τά απρο­στά­τευ­το τον λαό και τα παι­διά του.

Η ΚΕ του ΚΚΕ καλεί κάθε εργα­ζό­με­νη, άνερ­γη, αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νη, αγρό­τισ­σα, συντα­ξιού­χο, μαθή­τρια, φοι­τή­τρια να αντλή­σει δύνα­μη, θάρ­ρος από αυτήν την αγω­νι­στι­κή πεί­ρα, να δυνα­μώ­σει με απο­φα­σι­στι­κή θέλη­ση και στά­ση το σύν­θη­μα «‘Η τα κέρ­δη τους ή οι ζωές μας». Η ενί­σχυ­ση του ΚΚΕ στις κάλ­πες των ευρω­ε­κλο­γών και στον δρό­μο της αγω­νι­στι­κής διεκ­δί­κη­σης είναι προ­ϋ­πό­θε­ση για να δυνα­μώ­σει η εργα­τι­κή- λαϊ­κή αντε­πί­θε­ση, το ρεύ­μα αμφι­σβή­τη­σης της κυρί­αρ­χης πολι­τι­κής, του εχθρι­κού αστι­κού κρά­τους και της ΕΕ.

Ένα δυνα­τό ΚΚΕ μπο­ρεί να δώσει πλήγ­μα στις κάλ­πι­κες δια­χω­ρι­στι­κές γραμ­μές που στή­νο­νται για να χει­ρα­γω­γή­σουν τη στά­ση και τελι­κά την ψήφο των γυναι­κών των εργα­τι­κών — λαϊ­κών δυνά­με­ων. Σήμε­ρα οι γυναί­κες έχουν ισχυ­ρές απο­δεί­ξεις ότι η αντι­πα­ρά­θε­ση της ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, τα άλλα αστι­κά κόμ­μα­τα είναι η επα­νά­λη­ψη παλιό­τε­ρων χρε­ο­κο­πη­μέ­νων δίπο­λων, που επι­χει­ρούν να κρύ­ψουν ότι ενιαία υπε­ρα­σπί­ζο­νται τις κατευ­θύν­σεις της ΕΕ και την αντι­λαϊ­κή στρα­τη­γι­κή της. Οι δια­κη­ρύ­ξεις τους περί «ισό­τη­τας των φύλων», που προ­βάλ­λε­ται ως «κοι­νή ευρω­παϊ­κή αξία», συγκα­λύ­πτουν τον εκμε­ταλ­λευ­τι­κό χαρα­κτή­ρα της ΕΕ. Η «ενό­τη­τα συμ­φε­ρό­ντων» με βάση το φύλο, σε αντι­πα­ρά­θε­ση με τα ταξι­κά συμ­φέ­ρο­ντα ανε­ξάρ­τη­τα από φύλο, αξιο­ποιεί­ται και ως εργα­λείο ιδε­ο­λο­γι­κής — πολι­τι­κής χει­ρα­γώ­γη­σης των γυναι­κών. Για παρά­δειγ­μα, παρου­σιά­ζουν την αύξη­ση της γυναι­κεί­ας συμ­με­το­χής στα λεγό­με­να «Κέντρα Λήψης Απο­φά­σε­ων» ως μέτρο δήθεν για την κατα­πο­λέ­μη­ση των δια­κρί­σε­ων σε βάρος της γυναί­κας. Ο αντι­λαϊ­κός απο­λο­γι­σμός της στρα­τη­γι­κής της ΕΕ, όπως και των αστι­κών κυβερ­νή­σε­ων, δεν οφεί­λε­ται στον μικρό βαθ­μό εκπρο­σώ­πη­σης των γυναι­κών στο Ευρω­κοι­νο­βού­λιο, στα υπουρ­γι­κά συμ­βού­λια, στα όργα­να των αστι­κών κομ­μά­των, στις διοι­κή­σεις επι­χει­ρή­σε­ων και στις διευ­θύν­σεις κρα­τι­κών μηχα­νι­σμών. Έχει αφε­τη­ρία τα ταξι­κά συμ­φέ­ρο­ντα που υπη­ρε­τούν, τα συμ­φέ­ρο­ντα του κεφα­λαί­ου, τα οποία με την ίδια συνέ­πεια προ­ω­θού­νται και από τη γυναι­κεία αστι­κή «ηγε­σία». Μόνο ένα συνε­πές Κομ­μου­νι­στι­κό Κόμ­μα, στην Ελλά­δα το ΚΚΕ, ουσια­στι­κά παλεύ­ει για την ανά­δει­ξη μισθω­τών, αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νων, άνερ­γων γυναι­κών κυρί­ως στα όργα­να του εργα­τι­κού — λαϊ­κού κινή­μα­τος, αλλά και στη Βου­λή, στην Ευρω­βου­λή, στην υπη­ρε­σία των εργα­τι­κών — λαϊ­κών συμφερόντων.

Η ενί­σχυ­ση του ΚΚΕ μπο­ρεί να γίνει ουσια­στι­κό στή­ριγ­μα κάθε γυναί­κας στην πάλη για την κατάρ­γη­ση κάθε μορ­φής ανι­σο­τι­μί­ας, βίας, εκμε­τάλ­λευ­σης και κατα­πί­ε­σης, των κοι­νω­νι­κών — ταξι­κών ανι­σο­τή­των. Σήμε­ρα υπάρ­χει πλού­σια κοι­νω­νι­κή και πολι­τι­κή πεί­ρα από τις κάλ­πι­κες δια­κη­ρύ­ξεις για τη δήθεν προ­στα­σία των γυναι­κεί­ων δικαιω­μά­των. Η ΕΕ και η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ, όπως και οι προη­γού­με­νες του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, εκβιά­ζουν τις γυναί­κες να θυσιά­σουν τις ανά­γκες τους στο όνο­μα των «ίσων ευκαι­ριών» με τους άνδρες και της «συμ­φι­λί­ω­σης επαγ­γελ­μα­τι­κής και προ­σω­πι­κής — οικο­γε­νεια­κής ζωής».

Στην εργα­σια­κή ζού­γκλα της ΕΕ, οι εργα­ζό­με­νες καλού­νται να συμ­φι­λιω­θούν με το χαμη­λό εργα­τι­κό — λαϊ­κό εισό­δη­μα, με τη δου­λειά χωρίς Συλ­λο­γι­κές Συμ­βά­σεις Εργα­σί­ας, χωρίς εργα­σια­κά, ασφα­λι­στι­κά δικαιώ­μα­τα, με ακα­νό­νι­στα ωρά­ρια, με τηλερ­γα­σία, που καταρ­γεί εργά­σι­μο χρό­νο και τόπο εργα­σί­ας, με την «ενερ­γό γήραν­ση» που οδη­γεί σε δου­λειά μέχρι τα βαθιά γερά­μα­τα. Ολα αυτά σημαί­νουν χρη­σι­μο­ποί­η­ση των νέων τεχνο­λο­γι­κών δυνα­το­τή­των για έντα­ση της καπι­τα­λι­στι­κής εκμε­τάλ­λευ­σης και όχι για βελ­τί­ω­ση των συν­θη­κών δου­λειάς και ζωής.

Για κάθε νέα μισθω­τή ή αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νη επι­στή­μο­να, που στε­ρεί­ται την ουσια­στι­κή κοι­νω­νι­κή στή­ρι­ξη για την από­κτη­ση παι­διών στην πιο γόνι­μη ηλι­κία, είναι προ­κλη­τι­κό να προ­βάλ­λε­ται από επι­χει­ρη­μα­τι­κούς κολοσ­σούς και κυβερ­νή­σεις ως «λύση» η «κρυο­συ­ντή­ρη­ση ωαρί­ων». Ηδη προ­πα­γαν­δί­ζο­νται τα «πλε­ο­νε­κτή­μα­τα» της «κύη­σης σε εργα­στή­ριο», της μηχα­νο­ποί­η­σης της ανα­πα­ρα­γω­γής του ανθρώ­που. Την ίδια ώρα η εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­ση της Υγεί­ας, ιδιαί­τε­ρα της Ιατρι­κώς Υπο­βοη­θού­με­νης Ανα­πα­ρα­γω­γής, με τους νόμους που ψήφι­σαν από κοι­νού ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, απο­φέ­ρει τερά­στια κέρ­δη στους αντί­στοι­χους επι­χει­ρη­μα­τι­κούς κολοσ­σούς, οι οποί­οι εμπο­ρεύ­ο­νται τις αγω­νί­ες υπο­γό­νι­μων ζευ­γα­ριών, ενώ τα κρά­τη — μέλη, τα όργα­να της ΕΕ, ευθύ­νο­νται για το ότι γυναί­κες και άνδρες ανα­βάλ­λουν την από­φα­ση να κάνουν παι­διά, οικογένεια.

Η εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­ση της «παρέν­θε­της μητρό­τη­τας» — από τις ακραί­ες μορ­φές εκμε­τάλ­λευ­σης του γυναι­κεί­ου σώμα­τος — δεν μπο­ρεί να ελεγ­χθεί με κανό­νες, όπως υπο­κρι­τι­κά ισχυ­ρί­ζο­νται σοσιαλ­δη­μο­κρα­τι­κές και οπορ­του­νι­στι­κές δυνά­μεις. Με τη βού­λα της αστι­κής νομο­θε­σί­ας, άνερ­γες, γυναί­κες Ρομά, μετα­νά­στριες — πρό­σφυ­γες, φοι­τή­τριες, βρί­σκο­νται εκτε­θει­μέ­νες σε διά­φο­ρα κυκλώματα.

Το ΚΚΕ καλεί τις νέες μητέ­ρες, τους νέους γονείς να δυνα­μώ­σουν τον αγώ­να ενά­ντια στην ΕΕ της παι­δι­κής φτώ­χειας, της έλλει­ψης μέτρων παι­δι­κής προ­στα­σί­ας. Τα «νέα» μέτρα — όπως οι «ντα­ντά­δες της γει­το­νιάς» και οι προ­σω­πι­κοί βοη­θοί για ανά­πη­ρους — σύμ­φω­να με τις κατευ­θύν­σεις της ΕΕ είναι ημί­με­τρα παρο­χής υπο­βαθ­μι­σμέ­νων υπη­ρε­σιών, που υπο­κα­θι­στούν την έλλει­ψη επι­στη­μο­νι­κά οργα­νω­μέ­νων κρα­τι­κών δομών, ενώ ανοί­γουν νέα κανά­λια αφαί­μα­ξης του εργα­τι­κού — λαϊ­κού εισοδήματος.

Δεν εξυ­πη­ρε­τεί τα συμ­φέ­ρο­ντα των παι­διών το «Ευρω­παϊ­κό Πιστο­ποι­η­τι­κό Γονι­κής Σχέ­σης», που πρό­σφα­τα ψηφί­στη­κε στο Ευρω­κοι­νο­βού­λιο και ανα­γνω­ρί­ζει γονι­κή σχέ­ση του παι­διού ακό­μα και με περισ­σό­τε­ρους από δύο ανθρώ­πους, ακό­μα και με κάποιον που απλά «ισχυ­ρί­ζε­ται ότι είναι γονιός». Χωρίς αντι­κει­με­νι­κό προσ­διο­ρι­σμό ως προς τη συμπλη­ρω­μα­τι­κή σχέ­ση των δύο φύλων για τη δημιουρ­γία της νέας ζωής, η γονεϊ­κό­τη­τα παρα­μέ­νει «θολή», σκορ­πί­ζει σε περισ­σό­τε­ρους ανθρώ­πους για να καλύ­ψει τον παρα­πέ­ρα περιο­ρι­σμό της κρα­τι­κής κοι­νω­νι­κής στήριξης.

Ολα τα παρα­πά­νω απο­τε­λούν σύγ­χρο­νες αντι­δρα­στι­κές εκδη­λώ­σεις της σάπιας καπι­τα­λι­στι­κής κοι­νω­νί­ας που «επεν­δύ­ο­νται» με δήθεν «προ­ο­δευ­τι­κό μαν­δύα», υφα­σμέ­νο με ανορ­θο­λο­γι­κά συν­θή­μα­τα περί «αυτο­διά­θε­σης του σώμα­τος» και «ελευ­θε­ρί­ας», αφή­νο­ντας άθι­κτη την οικο­νο­μι­κή — κοι­νω­νι­κή εκμε­τάλ­λευ­ση. Είναι ουτο­πία ότι μπο­ρούν να υπάρ­χουν «ελεύ­θε­ρες» επι­λο­γές στην κοι­νω­νία που είναι οργα­νω­μέ­νη στη βάση της καπι­τα­λι­στι­κής ιδιο­κτη­σί­ας και του κέρ­δους, τρο­φο­δο­τώ­ντας και το εμπό­ριο της σεξουαλικότητας.

Η ΚΕ του ΚΚΕ καλεί τις γυναί­κες των εργα­τι­κών — λαϊ­κών δυνά­με­ων να συμ­βά­λουν στον αγώ­να του εργα­τι­κού — λαϊ­κού κινή­μα­τος, του ριζο­σπα­στι­κού γυναι­κεί­ου κινή­μα­τος για να χτι­στεί πραγ­μα­τι­κή «ασπί­δα προ­στα­σί­ας» απέ­να­ντι σε αυτές τις ακραί­ες μορ­φές εκμε­τάλ­λευ­σης των γυναι­κών, στην πολύ­μορ­φη βία, με κύρια την εργο­δο­τι­κή και κρα­τι­κή. Κυρί­ως, χρειά­ζε­ται να δυνα­μώ­σει ο αγώ­νας για να ανα­τρα­πούν οι οικο­νο­μι­κοί — κοι­νω­νι­κοί — πολι­τι­στι­κοί παρά­γο­ντες που γεν­νούν τους δρά­στες — «τέρα­τα» και αφή­νουν τις γυναί­κες ευά­λω­τες. Η αυστη­ρο­ποί­η­ση της ποι­νι­κής νομο­θε­σί­ας δεν αρκεί από μόνη της για την πρό­λη­ψη απο­κρου­στι­κών περι­στα­τι­κών βίας σε βάρος γυναι­κών, που φτά­νουν μέχρι τη γυναικοκτονία.

Όσες ευρω­παϊ­κές Οδη­γί­ες και αν ψηφι­στούν, δεν ανα­τρέ­πε­ται η αντι­λαϊ­κή πολι­τι­κή που εμπο­δί­ζει την πραγ­μα­τι­κή οικο­νο­μι­κή ανε­ξαρ­τη­σία των γυναι­κών. Η ίδια πολι­τι­κή οδη­γεί στην παρα­πέ­ρα τρα­γι­κή υπο­στε­λέ­χω­ση και υπο­χρη­μα­το­δό­τη­ση των απα­ραί­τη­των δημό­σιων δομών και υπη­ρε­σιών για την πρό­λη­ψη, την προ­στα­σία, τη στή­ρι­ξη των κακο­ποι­η­μέ­νων γυναι­κών και των παι­διών τους. Με κατευ­θύν­σεις της ΕΕ, η όποια χρη­μα­το­δό­τη­ση διο­χε­τεύ­ε­ται όχι σε κρα­τι­κές δομές, αλλά σε ένα πολυ­δαί­δα­λο, απο­σπα­σμα­τι­κό και ανε­ξέ­λεγ­κτο δίκτυο ΜΚΟ.

Η σημε­ρι­νή 8η Μάρ­τη βρί­σκει για ακό­μα μια χρο­νιά τις γυναί­κες ανή­συ­χες και ανα­σφα­λείς μπρο­στά στα σύν­νε­φα του πολέ­μου που πυκνώ­νουν, ενώ συνε­χί­ζε­ται η ιμπε­ρια­λι­στι­κή σύγκρου­ση ανά­με­σα στην αστι­κή τάξη της Ουκρα­νί­ας και των συμ­μά­χων της (ΗΠΑ — ΝΑΤΟ — ΕΕ) με την καπι­τα­λι­στι­κή Ρωσία και τους δικούς της συμ­μά­χους, με υπαρ­κτό τον κίν­δυ­νο πυρη­νι­κού ολο­καυ­τώ­μα­τος. Το ΚΚΕ καλεί τις γυναί­κες να δυνα­μώ­σουν την αλλη­λεγ­γύη στον λαό, στις γυναί­κες και τα παι­διά της Παλαι­στί­νης, που βιώ­νουν εδώ και μήνες την επι­θε­τι­κό­τη­τα του κρά­τους — δολο­φό­νου Ισρα­ήλ με τις πλά­τες ΗΠΑ — ΝΑΤΟ — ΕΕ και την ενερ­γό συμ­με­το­χή του ελλη­νι­κού καπι­τα­λι­στι­κού κρά­τους. Ενώ ήδη σιγο­καί­ει το φιτί­λι της κλι­μά­κω­σης της ιμπε­ρια­λι­στι­κής σύγκρου­σης στη Μ. Ανατολή.

Ο δικαιο­λο­γη­μέ­νος ατο­μι­κός φόβος, η ανα­σφά­λεια των μητέ­ρων για τα παι­διά τους, μπο­ρούν να ανα­χαι­τι­στούν με την κλι­μά­κω­ση της πάλης ενά­ντια στην ΕΕ των πολέ­μων και της προ­σφυ­γιάς, για να γυρί­σει η ελλη­νι­κή φρε­γά­τα από την Ερυ­θρά Θάλασ­σα, για να επι­στρέ­ψουν οι Ενο­πλες Δυνά­μεις από απο­στο­λές εκτός συνό­ρων. Αυτός ο αγώ­νας πρέ­πει να έχει στό­χο την απε­μπλο­κή από τις ιμπε­ρια­λι­στι­κές ενώ­σεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, το κλεί­σι­μο των αμε­ρι­κα­νο­ΝΑ­ΤΟι­κών στρα­τιω­τι­κών βάσε­ων, με τον λαό νοι­κο­κύ­ρη στον τόπο του. Και σε αυτόν τον αγώ­να οι γυναί­κες έχουν τη δική τους θέση, σε κοι­νό αγώ­να με κάθε μετα­νά­στρια και πρό­σφυ­γα που βρέ­θη­κε στη χώρα μας κυνη­γη­μέ­νη από την ανά­γκη για επιβίωση.

Η ΚΕ του ΚΚΕ καλεί τις γυναί­κες να σκε­φτούν τις αιτί­ες που έχουν ως συνέ­πεια να ασφυ­κτιούν από την επι­δεί­νω­ση των συν­θη­κών εργα­σί­ας, σπου­δών και δια­βί­ω­σης. Ποια εξου­σία εμπο­δί­ζει τη γενι­κή μεί­ω­ση του εργά­σι­μου χρό­νου με ταυ­τό­χρο­νη άνο­δο του βιο­τι­κού επι­πέ­δου, παρά τη μεγά­λη παρα­γω­γι­κό­τη­τα της εργα­σί­ας, την επι­στη­μο­νι­κή και τεχνο­λο­γι­κή ανά­πτυ­ξη; Ποιοι και πώς εμπο­δί­ζουν την καθο­λι­κή συμ­με­το­χή των γυναι­κών στην κοι­νω­νι­κή εργα­σία, με στα­θε­ρή δου­λειά με βάση το αντι­κεί­με­νο ειδί­κευ­σης, στα­θε­ρό ωρά­ριο και με συνε­χή βελ­τί­ω­ση των συν­θη­κών εργα­σί­ας; Για­τί θεω­ρεί­ται «κόστος» για το κρά­τος η λει­τουρ­γία και ανά­πτυ­ξη ενός ενιαί­ου δικτύ­ου απο­κλει­στι­κά κρα­τι­κών και δωρε­άν βρε­φο­νη­πια­κών σταθ­μών, κοι­νω­νι­κών υπη­ρε­σιών για την Υγεία, την Πρό­νοια, την Ειδι­κή Αγω­γή, τον Αθλη­τι­σμό και τον Πολιτισμό;

Εμπό­διο στην ικα­νο­ποί­η­ση αυτών των ανα­γκών και δυνα­το­τή­των προς όφε­λος της κοι­νω­νι­κής ευη­με­ρί­ας απο­τε­λεί η καπι­τα­λι­στι­κή ιδιο­κτη­σία, το κέρ­δος, που υπη­ρε­τεί­ται και με την εξει­δι­κευ­μέ­νη στις γυναί­κες στρα­τη­γι­κή της ΕΕ.

Η ενί­σχυ­ση του ΚΚΕ μπο­ρεί να δώσει νέα πνοή στην εργα­τι­κή — λαϊ­κή πάλη με πυξί­δα τις σύγ­χρο­νες κοι­νω­νι­κές ανά­γκες, αγκα­λιά­ζο­ντας όλο και περισ­σό­τε­ρες εργα­τι­κές — λαϊ­κές δυνά­μεις, ανε­ξάρ­τη­τα από φύλο, θρη­σκεία, εθνι­κή ή εθνο­τι­κή κατα­γω­γή, σεξουα­λι­κό προ­σα­να­το­λι­σμό και άλλα προ­σω­πι­κά γνω­ρί­σμα­τα, τα οποία δεν πρέ­πει να γίνο­νται αφορ­μή κοι­νω­νι­κής απο­μό­νω­σης και δια­κρί­σε­ων. Ωστό­σο, από μόνη της η κατα­δί­κη τέτοιων δια­κρί­σε­ων δεν συνι­στά ξεχω­ρι­στό «κίνη­μα» και μάλι­στα σε αντι­πα­ρά­θε­ση με την εργα­τι­κή — λαϊ­κή πάλη, όπως επι­διώ­κουν σοσιαλ­δη­μο­κρα­τι­κές και οπορ­του­νι­στι­κές πολι­τι­κές δυνά­μεις, που απο­θε­ώ­νουν την «ατο­μι­κό­τη­τα», τον «ατο­μι­κό δικαιω­μα­τι­σμό» σε αντι­πα­ρά­θε­ση με τον αγώ­να για τα σύγ­χρο­να κοι­νω­νι­κά δικαιώ­μα­τα για όλες και όλους.

Το ΚΚΕ καλεί ιδιαί­τε­ρα τις νέες γυναί­κες να ανα­κα­λύ­ψουν τον δρό­μο του αγώ­να για ισό­τι­μες σχέ­σεις γυναι­κών και ανδρών στην πάλη ενά­ντια στους μηχα­νι­σμούς χει­ρα­γώ­γη­σης της καπι­τα­λι­στι­κής εξου­σί­ας, στην πάλη για τη σοσια­λι­στι­κή — κομ­μου­νι­στι­κή κοι­νω­νία. Σε αυτήν την κοι­νω­νία, απαλ­λαγ­μέ­νη από τα καπι­τα­λι­στι­κά δεσμά, μπο­ρούν να απο­κτή­σουν ουσια­στι­κό περιε­χό­με­νο η αγά­πη, ο αμοι­βαί­ος σεβα­σμός στις δια­προ­σω­πι­κές σχέ­σεις, αλλά και να απε­λευ­θε­ρω­θεί η από­φα­ση ερω­τι­κής συμ­βί­ω­σης και τεκνο­ποί­η­σης από οικο­νο­μι­κούς παρά­γο­ντες και ανα­χρο­νι­στι­κές κοι­νω­νι­κές προ­κα­τα­λή­ψεις. Μόνο η σοσια­λι­στι­κή οργά­νω­ση της οικο­νο­μί­ας και κάθε κοι­νω­νι­κής δομής, με επι­στη­μο­νι­κό κεντρι­κό σχε­δια­σμό, μπο­ρεί να εξα­σφα­λί­σει την ανά­λο­γη επι­στη­μο­νι­κή κρα­τι­κή στή­ρι­ξη γυναι­κών και παι­διών — αλλά και ανδρών — για να γίνει συνει­δη­τή η γονι­κή αγά­πη, φρο­ντί­δα και ευθύ­νη με κρι­τή­ριο το συμ­φέ­ρον, τις ανά­γκες ανά­πτυ­ξης και κοι­νω­νι­κής έντα­ξης του παιδιού.

Η ΚΕ του ΚΚΕ καλεί τις μαχή­τριες της ζωής να εμπνευ­στούν από ηρω­ι­κές στιγ­μές του ταξι­κού αγώ­να, που άνοι­ξαν δρό­μους χωρίς να υπο­χω­ρούν κάτω από τη βαριά σκιά ενός αρνη­τι­κού συσχε­τι­σμού της ταξι­κής πάλης. Και σε άλλες ιστο­ρι­κές επο­χές υπήρ­χαν καμπές οπι­σθο­δρό­μη­σης, αντι­δρα­στι­κο­ποί­η­σης, από τις οποί­ες η ανθρω­πό­τη­τα τελι­κά βγή­κε με την επα­να­στα­τι­κή δρά­ση των εκμε­ταλ­λευό­με­νων μαζών. Ακό­μα και στη σύγ­χρο­νη αντι­δρα­στι­κο­ποί­η­ση του καπι­τα­λι­σμού μπο­ρού­με να αντλή­σου­με δύνα­μη από τα λόγια του Λένιν, που φέτος συμπλη­ρώ­θη­καν 100 χρό­νια από τον θάνα­τό του: «Ο πάγος έσπα­σε, ο δρό­μος χαράχτηκε».

Η Ιστο­ρία του ΚΚΕ, του επα­να­στα­τι­κού εργα­τι­κού κινή­μα­τος, με τη συμ­με­το­χή των γυναι­κών, έχει απο­δεί­ξει πως ο αγώ­νας για την ανα­τρο­πή του καπι­τα­λι­σμού κάνει τη ζωή πλού­σια και δημιουρ­γι­κή. Ανοί­γει δρό­μο για να προ­χω­ρή­σει η κοι­νω­νία μπρο­στά, στον σοσια­λι­σμό — κομ­μου­νι­σμό, την κοι­νω­νία που θα απαλ­λά­ξει την ανθρω­πό­τη­τα από την εκμε­τάλ­λευ­ση, τους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς πολέ­μους, από κάθε μορ­φής κοι­νω­νι­κή κατα­πί­ε­ση και ανι­σο­τι­μία, θα δια­μορ­φώ­σει οικο­νο­μι­κές, αλλά και ηθι­κές, πολι­τι­στι­κές συν­θή­κες για την πραγ­μα­τι­κή χει­ρα­φέ­τη­ση της γυναίκας.

ΑΘΗΝΑ 8/3/2024
Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΚΚΕ

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο