Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τι έγινε στον κόσμο και στην Ελλάδα σαν σήμερα 14 Ιουνίου; _Γεγονότα και πρόσωπα που έμειναν στην ιστορία

Σαν σήμερα  👀  14η Ιουνίου –
Μια ματιά στην ιστορία του τόπου
και του κόσμου

1158 Ο Ερρίκος ο Λέων ιδρύει το Μόναχο στις όχθες του ποταμού Ίζαρ.

1381 Ο Ριχάρδος Β΄ της Αγγλίας συναντά τους ηγέτες της Εξέγερσης των Χωρικών. Ο Πύργος του Λονδίνου κατακλύζεται από επαναστάτες που εισέρχονται χωρίς αντίσταση.

1736 Γεννήθηκε ο Γάλλος φυσικός, Σαρλ Ογκουστίν ντε Κουλόμπ

1777 Το αμερικανικό κογκρέσο υπερψηφίζει την αποδοχή της σημαίας με τα 13 αστέρια και τις 13 ρίγες ως το εθνικό έμβλημα των ΗΠΑ.

1789 Ο πατήρ Ελάιτζα Κρέιγκ αποστάζει ουίσκι από καλαμπόκι. Θα ονομαστεί «Μπέρμπον», επειδή ο ιερωμένος ζούσε στην κομητεία Μπέρμπον του Κεντάκι.

1789 Ο Βρετανός πλοίαρχος Γουίλιαμ Μπλάι μαζί με άλλους 18 ναύτες, που εκδιώχθηκαν από το πλοίο “Μπάουντι” μετά τη θρυλική ανταρσία, φτάνουν στο Τιμόρ, έχοντας διανύσει 4.000 μίλια με μια μικρή ανοιχτή βάρκα.

1791 Ψηφίζεται στη Γαλλία ο νόμος του Λε Σαπελιέ για την απαγόρευση της οργάνωσης των εργατών σε σωματεία, μεσούσης της Γαλλικής αστικής Επανάστασης.

1800 Ο Ναπολέων Βοναπάρτης νικά τους αυστριακούς στη Μάχη του Μαρένγκο στη Βόρεια Ιταλία και γίνεται κύριος της ιταλικής χερσονήσου.

1811 Γεννήθηκε η Αμερικανίδα συγγραφέας, Χάριετ Μπίτσερ Στόου (“Η καλύβα του Μπάρμπα Θωμά“)

1822 Ο Τσαρλς Μπάμπατζ προτείνει μία διαφορική μηχανή σε ένα έγγραφο προς τη Βασιλική Αστρονομική Εταιρεία. Ήταν μια αυτόματη μηχανική αριθμομηχανή η οποία ήταν σχεδιασμένη να συνοψίζει πολυωνυμικές συναρτήσεις. Τόσο οι λογαριθμικές όσο και οι τριγωνομετρικές συναρτήσεις μπορούν να προσεγγισθούν με πολυώνυμα, έτσι η αναλυτική μηχανή μπορεί να υπολογίσει πολλά χρήσιμα σύνολα αριθμών. Η διαφορική μηχανή ήταν σχεδιασμένη να κάνει πρόσθεση, αφαίρεση, πολλαπλασιασμό και διαίρεση με ακρίβεια 6 δεκαδικών ψηφίων.

1830 Ξεκινά η εκστρατεία των Γάλλων ιμπεριαλιστών κατά του οθωμανικού βασιλείου της Αλγερίας, που κατέληξε με την πτώση της πόλης Αλγέρι στις 7/7. Ήταν το πρώτο βήμα στην σταδιακή αποικιοποίηση όλης της χώρας που κράτησε σχεδόν έναν αιώνα.

1832 Γεννήθηκε ο Γερμανός μηχανικός, Νίκολαους Όττο, εφευρέτης της μηχανής εσωτερικής καύσης

1848 Οι εργάτες του Βερολίνου συγκρούονται με την αστυνομία και την αστική πολιτοφυλακή. Οι εργάτες καταλαμβάνουν το οπλοστάσιο της πόλης και εξοπλίζονται. Ωστόσο, ο αυθόρμητος χαρακτήρας και η έλλειψη οργάνωσης της εξέγερσης την αδυνάτισαν γρήγορα με αποτέλεσμα να κατασταλεί σχετικά εύκολα, δίχως να μπορεί να εξελιχθεί σε επαναστατικό κίνημα.

1863 Γεννήθηκε ο Γερμανός γιατρός, Αλοΐσιος Αλτσχάιμερ, ο οποίος περιέγραψε πρώτος τα συμπτώματα της νόσου, που πήρε το όνομα του

1873 Ο Ερρίκος Σλίμαν ανακαλύπτει τους αμύθητους θησαυρούς της Τροίας.

1878 Υπογράφεται η συμφωνία, με την οποία η Οθωμανική Αυτοκρατορία παραχωρεί την Κύπρο στη Βρετανία, σε αντάλλαγμα για την υπόσχεση της Αγγλίας ότι θα φρόντιζε να αναθεωρηθεί η δυσμενής για την Πύλη Συνθήκη του Αγίου Στεφάνου.

1900 Η Δημοκρατία της Χαβάης προσαρτάται στις ΗΠΑ.

1905 Άγρια σύρραξη σημειώνεται στον Άγιον Όρος, μεταξύ Ελλήνων και Ρώσων μοναχών, με 80 τραυματίες.

1905 Εξέγερση των ναυτών στο Θωρηκτό Ποτέμκιν (ρωσική επανάσταση του 1905). Η εξέγερση –στην οποία πρωτοστάτησαν οι ναύτες μέλη του Ρωσικού Σοσιαλδημοκρατικού Εργατικού Κόμματος – ξεκίνησε όταν το πλήρωμα αρνήθηκε να φάει το σκουληκιασμένο κρέας και πέταξε τους αξιωματικούς στη θάλασσα. Στο πλοίο σηκώθηκε η κόκκινη σημαία, ενώ το πλήρωμα κάλεσε τους ναύτες από τα άλλα πλοία, καθώς και το λαό της Οδησσού, όπου ήταν αγκυροβολημένο το Ποτέμκιν, να ξεσηκωθούν. Η εργατιά της πόλης εξεγείρεται και ο τσαρικός στρατός κινείται εναντίον τους. Ακολουθούν μάχες σώμα με σώμα, ενώ δύο μοίρες του στόλου της Μαύρης Θάλασσας αποστέλλονται κατά του Ποτέμκιν. Οι ναύτες των επιτιθέμενων πλοίων αρνούνται να υπακούσουν στο «πυρ» των ανωτέρων τους. Σε ένα δε από τα πλοία, στο θωρηκτό «Γκεόργκι Πομπεντονόσετς», το πλήρωμα στασίασε και ενώθηκε με το Ποτέμκιν και το επίσης εξεγερμένο συνοδευτικό πλοίο Ισμαήλ. Ωστόσο, έως τη 1 Ιουλίου οι τσαρικοί επανέκτησαν τον έλεγχο του Γκεόργκι Πομπεντονόσετς, ενώ στην Οδησσό όλες οι εστίες αντίστασης κατεστάλησαν. Το Ποτέμκιν και το Ισμαήλ απέπλευσαν προς τη Ρουμανία όπου ζητήθηκε και χορηγήθηκε πολιτικό άσυλο στους εξεγερμένους (περίπου 600). Πολλοί από αυτούς θα επιστρέψουν στη Ρωσία μετά την Επανάσταση του 1917, ως ήρωες (902.gr).

potemkin

1904 Πέθανε ο ζωγράφος, Νικηφόρος Λύτρας

1920 Πέθανε ο Γερμανός κοινωνιολόγος, Μαξ Βέμπερ

1925 Οι οπαδοί της Μπαρτσελόνα (Καταλανοί) γιουχάρουν τον ισπανικό εθνικό ύμνο κατά τη διάρκεια ποδοσφαιρικού αγώνα. Σε αντίποινα, η δικτατορία του Πρίμο δε Ριβέρα θα κλείσει το γήπεδο για 6 μήνες.

«Τσε» – Ernesto Guevara de la Serna ¡Hasta la Victoria Siempre! Comandante

1928 Γεννήθηκε ο αργεντινός γιατρός και επαναστάτης, Ερνέστο Τσε Γκεβάρα

Granma_ Ernesto Che Guevara: ο Guerrillero Heroico ΖΕΙ στις καρδιές μας!

1940 Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Το Παρίσι παραδίδεται στη Γερμανία. Για τους Γάλλους το Παρίσι παύει να είναι “η Πόλη του Φωτός”, καθώς οι Γερμανοί παρελαύνουν στους δρόμους του.

1941 Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Φραγκλίνος Ρούσβελτ, διατάσσει το “πάγωμα” όλων των γερμανικών και ιταλικών κεφαλαίων στις ΗΠΑ.

1942 Οι Γερμανοί εκτελούν 50 ομήρους στο Ηράκλειο της Κρήτης ως αντίποινα για την καταστροφή γερμανικών αεροπλάνων στο αεροδρόμιο της πόλης.

1949 Δημιουργείται το κράτος του Βιετνάμ, το οποίο ανακηρύσσει την ανεξαρτησία του από τη Γαλλία.

1962 Η αντιαποικιακή εξέγερση του αλγερινού λαού

1964 Στην Αϊτή, ο Φρανσουά Ντιβαλιέ ανακηρύσσεται ισόβιος Πρόεδρος.

1966 Το Βατικανό ανακοινώνει την απόσυρση του index librorum prohibitum (κατάλογος απαγορευμένων βιβλίων), που είχε εφαρμόσει από το 1557.

1967 Η Κίνα δοκιμάζει την πρώτη της βόμβα υδρογόνου.

1968 Πέθανε ο Salvatore Quasimodo (Σαλβατόρε Κουαζίμοντο), Ιταλός συγγραφέας _μυθιστοριογράφος, δημοσιογράφος και ποιητής. Τιμήθηκε το 1959 με το Νόμπελ λογοτεχνίας ενώ κέρδισε και τα βραβεία Premio San Babila (1950), Premio Etna-Taormina (1953) και Premio Viareggio (1958).
Γεννήθηκε στις Συρακούσες 20-Αυγ-1901 και έμεινε σε πολλές ιταλικές πόλεις (Μιλάνο, Ρώμη, Φλωρεντία κλπ.), όπου γνωρίστηκε με τους μεγαλύτερους Ιταλούς συγγραφείς της εποχής. Αν κι έγραψε τα πρώτα του ποιήματά του σε νεαρή ηλικία (1917), αυτά άρχισαν να δημοσιεύονται αρκετά αργότερα (το 1930) στο περιοδικό Solaria, τη χρονιά που κυκλοφόρησε και η πρώτη του ποιητική συλλογή Νερά και χώματα. Ασχολήθηκε με μεταφράσεις σπουδαίων Άγγλων, Ισπανών και Λατινοαμερικάνων ποιητών (Σαίξπηρ _Νερούδα), καθώς και ελληνικών ποιητικών συλλογών όπως η Ελλήνων Λυρικών (1940). Το 1945 έγινε μέλος του Ιταλικού Κομμουνιστικού Κόμματος.
Κατέγραψε στην ποίησή του τις τάσεις και τα ρεύματα που κυριάρχησαν στην εποχή του. Στην αρχή τα έργα του επηρεάστηκαν από τον “ερμητισμό” που είχε τις ρίζες του στον γαλλικό συμβολισμό και τελικά χαρακτηρίστηκαν έντονα από τον από το στοιχείο του κοινωνικού προβληματισμού. Τα έργα του έχουν νοήματα σκοτεινά και ελλειπτική μορφή: Βυθισμένο όμπορε, Άρωμα ευκαλύπτου, Ερατώ και Απόλλων. Μετά τον Β’ Παγκόσμιο η ποίησή του στράφηκε στον ανθρώπινο πόνο και στην αναζήτηση ανθρώπινων αξιών: Κι αμέσως βράδιασε, Μέρα με τη μέρα, Η ζωή δεν είναι όνειρο. Στην τελευταία φάση του έργο του διαπνέεται από την ατμόσφαιρα της Αντίστασης.
Η μεταφραστική του δραστηριότητα είναι ιδιαίτερα σημαντική και κυρίως οι μεταφράσεις των αρχαίων Ελλήνων λυρικών και του Βιργίλιου. Πολλά βιβλία του έχουν μεταφραστεί και κυκλοφορούν στα ελληνικά.

 

1970 Πέθανε ο Ουίλιαμ Ντάνιελς, Αμερικανός κινηματογραφιστής (William H. Daniels, γενν. 1η Δεκ-1901) περισσότερο γνωστός ως ο προσωπικός καμεραμάν της Γκρέτα Γκάρμπο, με την οποία συνεργάστηκε σε 21 ταινίες μεταξύ το 1926 και το 1939. Επίσης, σε μερικές ταινίες υπήρξε και βοηθός παραγωγής, ενώ από το 1961 έως το 1963, διετέλεσε πρόεδρος της Αμερικανικής Ένωσης Κινηματογραφιστών. Υπήρξε τέσσερις φορές υποψήφιος για Όσκαρ Καλύτερης Φωτογραφίας, κερδίζοντας μία μόνο φορά, το 1949, για τη δουλειά του στην ταινία The Naked City (1948)

 

1982 Τέλος του Πόλεμου των Φώκλαντς: Οι Αργεντινές δυνάμεις στο Πορτ Στάνλεϋ παραδίνονται άνευ όρων στους Βρετανούς.

1986 Πεθαίνει ο Αργεντινός ποιητής και λογοτέχνης Χόρχε Λουίς Μπόρχες.

 

★ Ο παράδεισος και η κόλαση μου φαίνονται δυσανάλογοι. Οι πράξεις των ανθρώπων δεν αξίζουν τόσο.
★ Κάθε ζωή διαμορφώνεται από μια μοναδική στιγμή, τη στιγμή που ο άνθρωπος συνειδητοποιεί, μια για πάντα, ποιος είναι.
★ Να είμαι μαζί σου και να μην είμαι μαζί σου είναι ο μόνος τρόπος που έχω για να μετρώ τον χρόνο.
★ Πάντα φανταζόμουν τον παράδεισο σαν ένα είδος βιβλιοθήκης.
Περπατώ στις συνοικίες μέσα στη μοναξιά της νύχτας και σκέφτομαι πως η νύχτα μας αρέσει γιατί αφαιρεί τις περιττές λεπτομέρειες, όπως ακριβώς κάνει και η μνήμη.
★ Αποφάσισα πολλές φορές να ασχοληθώ με τη μεταφυσική, αλλά με διέκοπτε η ευτυχία.
★ Το γράψιμο δεν είναι τίποτε άλλο από ένα κατευθυνόμενο όνειρο.
★ Χτίζεις στην άμμο και χτίζοντας και ξαναχτίζοντας κάνεις την άμμο πέτρα.
★ Ο χρόνος είναι η τίγρη που με καταβροχθίζει, αλλά εγώ είμαι η τίγρη.
★ Είναι άσκοπο να γράφει κανείς τεράστια βιβλία αναπτύσσοντας σε 500 σελίδες μια ιδέα που μπορεί κάλλιστα να αποδοθεί σε πέντε λεπτά κουβέντας.
★ Το ποδόσφαιρο είναι δημοφιλές επειδή η βλακεία είναι δημοφιλής.
★ Δεν είναι κομψό για έναν τζέντλεμαν, να υποστηρίζει οτιδήποτε άλλο εκτός από μια χαμένη υπόθεση.
★ Έκανε παρέα με πόρνες και με ποιητές… ακόμα και με άτομα πολύ χειρότερα.
★ Φυτέψτε τους δικούς σας κήπους και στολίστε μόνοι σας την ψυχή σας αντί να περιμένετε κάποιον άλλο να σας φέρει λουλούδια.
★ Δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζω αν τα γεγονότα που θα σας διηγηθώ είναι τα αίτια ή τα αποτελέσματα.
★ Ο θάνατος είναι το άπειρο που πλησιάζει.
★ Τίποτα δεν είναι χτισμένο πάνω σε βράχο. Όλα χτίζονται στην άμμο, αλλά πρέπει να χτίζουμε σαν η άμμος να ήταν βράχος.
★ Το πρωτότυπο δεν είναι ποτέ πιστό στη μετάφραση.
★ Η αμφιβολία είναι ένα από τα ονόματα της ευφυΐας.
★ Η ίδια η ζωή είναι αφορισμός.
★ Το έργο που έχω αναλάβει δεν είναι πραγματικά δύσκολο, μόνο που θα ‘πρεπε να είμαι αθάνατος για να το φέρω εις πέρας.
★ Μακάρι να υπάρχει παράδεισος ακόμα κι αν η θέση μου είναι στην κόλαση.
★ Ο χειρότερος λαβύρινθος δεν είναι εκείνος με το περίπλοκο σχέδιο που μπορεί να μας παγιδεύσει για πάντα, αλλά μια μοναδική και τέλεια ευθεία γραμμή.
★ Δεν υπάρχει λόγος να χτίσουμε έναν λαβύρινθο όταν ολόκληρο το σύμπαν είναι ένας λαβύρινθος.
★ Δεχόμαστε την πραγματικότητα τόσο εύκολα ίσως επειδή διαισθανόμαστε ότι τίποτα δεν είναι πραγματικό.
★ Ο Μύθος είναι στην αρχή της λογοτεχνίας και επίσης στο τέλος της.
★★ Τα γηρατειά (όπως τα αποκαλούν οι άλλοι)
μπορεί και να ‘ναι ο καιρός της ευτυχίας μας.
Το ζώο έχει πια πεθάνει η πεθαίνει όπου να ‘ναι.
Απομένει μονάχα ο άνθρωπος και η ψυχή του.

1987 Η Εθνική ομάδα της Ελλάδος κατακτά το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στο μπάσκετ κερδίζοντας στον τελικό της Αθήνας τη Σοβιετική Ένωση με 103-101.

1991 Το ΚΚΕ αποχωρεί από τον Συνασπισμό της Αριστεράς και της Προόδου.

1993 Στην Τουρκία, η πρώην υπουργός Προεδρίας, Τανσού Τσιλέρ, γίνεται η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της χώρας.

1995 Πέθανε ο Ιρλανδός ρόκερ, Ρόρι Γκάλαχερ.

2018 Έναρξη του μουντιάλ 2018 με τον αγώνα Ρωσία – Σαουδική Αραβία κερδίζοντας η Ρωσία με 1-0.

Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ: Καταγγέλλει την απρόκλητη επίθεση των ΜΑΤ στη συγκέντρωση στα Δικαστήρια Καλαμάτας για το ναυάγιο στην Πύλο

2023 Κήρυξη τριήμερου εθνικού πένθους αποφάσισε ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός, Ιωάννης Σαρμάς, μετά το πολύνεκρο ναυάγιο στην Πύλο

Πλησιάζει η δίκη των 9 ναυαγών της Πύλου – Κατηγορίες για συγκάλυψη του Λιμενικού

904 Aριστερά στα FM

Κάθε μέρα με το Ριζοσπάστη
Η εφημερίδα δεν είναι μόνο συλλογικός προπαγανδιστής και συλλογικός διαφωτιστής, μα και συλλογικός οργανωτής (Β.Ι.Λένιν)

Ακολουθήστε το Ατέχνως σε
Google News, Facebook και Twitter

Μοιραστείτε το: