Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πλησιάζει η δίκη των 9 ναυαγών της Πύλου — Κατηγορίες για συγκάλυψη του Λιμενικού

Οι 9 ναυα­γοί κατη­γο­ρού­νται σε βαθ­μό κακουρ­γή­μα­τος για τα βαρύ­τα­τα αδι­κή­μα­τα της μετα­φο­ράς προς την Ελλά­δα πολι­τών χωρίς δικαί­ω­μα εισόδου.

Στις 21 Μαΐ­ου έχει προ­γραμ­μα­τι­στεί να ξεκι­νή­σει η δίκη των 9 προ­σφύ­γων που κατη­γο­ρού­νται ως δια­κι­νη­τές στο ναυά­γιο της Πύλου. Οι κατη­γο­ρού­με­νοι, που βρί­σκο­νται προ­σω­ρι­νά κρα­τού­με­νοι στις φυλα­κές Αυλώ­να και Ναυ­πλί­ου, θα δικα­στούν από το Τρι­με­λές Εφε­τείο Κακουρ­γη­μά­των Καλα­μά­τας, έπει­τα από τη θετι­κή γνω­μο­δό­τη­ση του αρμό­διου προ­έ­δρου Εφετών.

Οι ναυα­γοί κατη­γο­ρού­νται σε βαθ­μό κακουρ­γή­μα­τος για τα βαρύ­τα­τα αδι­κή­μα­τα της μετα­φο­ράς προς την Ελλά­δα πολι­τών χωρίς δικαί­ω­μα εισό­δου, της πρό­κλη­σης ναυα­γί­ου, της εγκλη­μα­τι­κής οργά­νω­σης και της παρά­νο­μης εισό­δου στη χώρα. Με το σενά­ριο της ρυμούλ­κη­σης να βρί­σκε­ται εντε­λώς εκτός κάδρου στη συγκε­κρι­μέ­νη δικο­γρα­φία, οι 9 θα πρέ­πει να απο­δεί­ξουν την αθω­ό­τη­τά τους ενώ­πιον τον δικα­στών, έπει­τα από μια δικα­στι­κή διε­ρεύ­νη­ση που διήρ­κε­σε μόλις επτά μήνες, χωρίς να έχουν εξε­τα­στεί κρί­σι­μα ζητή­μα­τα της υπόθεσης.

Η κύρια ανά­κρι­ση έκλει­σε τον περα­σμέ­νο Ιανουά­ριο με ελλι­πέ­στα­τα στοι­χεία, αφού η αρμό­δια ανα­κρί­τρια αρνή­θη­κε να ικα­νο­ποι­ή­σει, μετα­ξύ άλλων, τα αιτή­μα­τα των δικη­γό­ρων υπε­ρά­σπι­σης για τη δια­φώ­τι­ση των συν­θη­κών του ναυα­γί­ου, παρά το γεγο­νός ότι οι 9 κατη­γο­ρού­νται ουσια­στι­κά και για την ίδια την πρό­κλη­σή του. Οι αρχές αρνή­θη­καν ακό­μη να αξιο­ποι­ή­σουν ένα από τα πιο ουσια­στι­κά στοι­χεία, δηλα­δή τις επί­ση­μες κατα­θέ­σεις των επι­ζώ­ντων που περι­λαμ­βά­νο­νται στη δικο­γρα­φία και μαρ­τυ­ρούν τις ευθύ­νες του Λιμε­νι­κού, σε ένα από τα πιο πολύ­νε­κρα ναυά­για προ­σφύ­γων που έχουν κατα­γρα­φεί στη Μεσόγειο.

Oι ίδιοι οι κατη­γο­ρού­με­νοι εξ αρχής δηλώ­νουν αθώ­οι και, μιλώ­ντας στο μέσο OmniaTV, ανέ­φε­ραν πως δεν έχουν κατα­λά­βει καν το σκε­πτι­κό με το οποίο βρί­σκο­νται έγκλει­στοι στη φυλα­κή: υπο­στη­ρί­ζουν ότι δεν είναι οι ίδιοι δια­κι­νη­τές, αλλά απλοί επι­βαί­νο­ντες του πλοια­ρί­ου όπως οι υπό­λοι­ποι επι­ζώ­ντες του πολύ­νε­κρου ναυα­γί­ου, ζητώ­ντας άσυ­λο και γι’ αυτό κιν­δυ­νεύ­ουν με βαριές ποι­νές και πολυ­ε­τείς καθείρ­ξεις, όπως αυτές που έχουν οδη­γή­σει χιλιά­δες πρό­σφυ­γες στις ελλη­νι­κές φυλα­κές με την κατη­γο­ρία της δια­κί­νη­σης βάσει ατεκ­μη­ρί­ω­των κατη­γο­ριών, μόνο και μόνο επει­δή υπο­δει­κνύ­ο­νται ως οδη­γοί μιας βάρ­κας ή ενός οχή­μα­τος. Σύμ­φω­να με έρευ­να της οργά­νω­σης Borderline-Europe που δημο­σιεύ­θη­κε τον περα­σμέ­νο Ιού­λιο, μέχρι τον Φεβρουά­ριο του 2023, οι κρα­τού­με­νοι που βαρύ­νο­νται με κατη­γο­ρί­ες για δια­κί­νη­ση στις ελλη­νι­κές φυλα­κές, ήταν η δεύ­τε­ρη μεγα­λύ­τε­ρη ομά­δα φυλα­κι­σμέ­νων στη χώρα και άγγι­ζαν τα 2.154 άτομα.

Bαρύ­τα­τες ευθύ­νες στο Λιμε­νι­κό είχε κατα­λο­γί­σει ο ίδιος ο αξιω­μα­τι­κός Θεμε­λιω­δών Δικαιω­μά­των της Frontex στο πόρι­σμά του για τον ρόλο και τους χει­ρι­σμούς της Frontex και των ελλη­νι­κών αρχών στο ναυά­γιο. Το πόρι­σμα, το οποίο είχε δημο­σιο­ποι­ή­σει το δια­δι­κτυα­κό μέσο Εuractiv, αν και απο­ποιού­νταν την ευθύ­νη της Frontex, επι­σή­μαι­νε παρα­λεί­ψεις, προ­βλη­μα­τι­κές ενέρ­γειες όπως και την πολύ­ω­ρη αδρά­νεια του Λιμε­νι­κού, στον τομέα ευθύ­νης του οποί­ου ήταν η επι­χεί­ρη­ση έρευ­νας και διά­σω­σης, με συνέ­πεια τη βύθι­ση του πλοί­ου με περί­που 600 νεκρούς.

Πηγή: Efsyn

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο