Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Καταγγελίες για το ξεπούλημα της Εγνατίας Οδού — Ο κόσμος ή θα πληρώνει ή θα σκοτώνεται

Σε ανα­κοί­νω­σή της για την ολο­κλή­ρω­ση της ιδιω­τι­κο­ποί­η­σης της «Εγνα­τί­ας Οδού ΑΕ» και τις αυξή­σεις φωτιά στα διό­δια, η Επι­τρο­πή Περιο­χής Ανα­το­λι­κής Μακε­δο­νί­ας και Θρά­κης του ΚΚΕ, ανα­φέ­ρει:

«Ακό­μα ένα έγκλη­μα στις πλά­τες του λαού συντε­λεί­ται αυτές τις μέρες με την ολο­κλή­ρω­ση του ξεπου­λή­μα­τος – παρα­χώ­ρη­σης της Εγνα­τί­ας Οδού για 35 χρό­νια στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ — “Egis Projects”. Κι αν κάπο­τε το αφή­γη­μα των κυβερ­νή­σε­ων ήταν ότι ξεπου­λού­σαν δήθεν “προ­βλη­μα­τι­κές” δημό­σιες επι­χει­ρή­σεις ή υπο­δο­μές που δεν μπο­ρού­σαν να συντη­ρή­σουν και να “ανα­πτύ­ξουν”, τώρα πλέ­ον ο λαός αντι­λαμ­βά­νε­ται πως ο δικός του πλού­τος, αυτός για τον οποίο δού­λε­ψε, πλή­ρω­σε και μάτω­σε κατα­λή­γει στους επι­χει­ρη­μα­τι­κούς ομί­λους με μονα­δι­κό σκο­πό να φου­σκώ­σουν τα πορ­το­φό­λια τους.

Η παρα­χώ­ρη­ση της Εγνα­τί­ας Οδού είναι χαρα­κτη­ρι­στι­κή ως προς αυτό, αφού ως σύγ­χρο­νος αυτο­κι­νη­τό­δρο­μος βρέ­θη­κε στις προ­τε­ραιό­τη­τες όλων των κυβερ­νή­σε­ων και της ΕΕ για τη διευ­κό­λυν­ση του μετα­φο­ρι­κού έργου των εμπο­ρο­βιο­μη­χά­νων. Από την κατα­σκευή της απο­κό­μι­σαν τερά­στια κέρ­δη οι κατα­σκευα­στι­κοί όμι­λοι, ενώ χιλιά­δες εργά­τες και επι­στή­μο­νες με τον ιδρώ­τα, αλλά ακό­μα και με το αίμα τους, εργά­στη­καν για την κατα­σκευή της, για να βλέ­πουν τα επό­με­να χρό­νια, μαζί με όλο το λαό, τη διέ­λευ­σή της να γίνε­ται πανά­κρι­βο εμπό­ρευ­μα, αφού τα διό­δια ξεφύ­τρω­ναν το ένα μετά το άλλο απο­φέ­ρο­ντας σε ετή­σια βάση περί­που 100 εκα­τομ­μύ­ρια εκ των οποί­ων το ΤΑΙΠΕΔ χρη­μα­το­δο­τού­σε με περί­που 9 εκα­τομ­μύ­ρια το χρό­νο το δημό­σιο χρέος.

Παράλ­λη­λα χρη­μα­το­δο­τή­θη­κε από ευρω­παϊ­κούς (ΕΣΠΑ) και εθνι­κούς πόρους (Πρό­γραμ­μα Δημο­σί­ων Επεν­δύ­σε­ων) για την ολο­κλή­ρω­ση της κατα­σκευ­ής των κάθε­των αξό­νων, ενώ το ελλη­νι­κό κρά­τος δανειο­δο­τή­θη­κε με 2,24 δισε­κα­τομ­μύ­ρια, που ακό­μη απο­πλη­ρώ­νει ο λαός. Εκτός από τις συμπρά­ξεις με άλλες κατα­σκευα­στι­κές εται­ρεί­ες για το εθνι­κό οδι­κό δίκτυο, προ­χώ­ρη­σε σε επεν­δύ­σεις εκτός Ελλά­δας, κυρί­ως στα Βαλ­κά­νια, έχο­ντας τερά­στια κερδοφορία.

Όλα τα παρα­πά­νω απο­τε­λούν και την “προί­κα” που εξα­σφά­λι­σαν οι κυβερ­νή­σεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ για τον “ιδιώ­τη – επεν­δυ­τή”. Την ίδια ώρα τα προ­βλή­μα­τα συντή­ρη­σης διο­γκώ­θη­καν, αρχι­κές κακο­τε­χνί­ες ουδέ­πο­τε διορ­θώ­θη­καν, οι εργα­ζό­με­νοι της εται­ρεί­ας είδαν χρό­νο με το χρό­νο τα δικαιώ­μα­τά τους να συρ­ρι­κνώ­νο­νται, την εντα­τι­κο­ποί­η­ση να μεγα­λώ­νει λόγω και των απο­λύ­σε­ων των τελευ­ταί­ων χρό­νων (60 το 2018, 36 το 2019), με το προ­σω­πι­κό να περιο­ρί­ζε­ται πλέ­ον περί­που στους 150 υπαλλήλους.

Να δεις τι σου ’χω για μετά!

Με τη σύμ­βα­ση παρα­χώ­ρη­σης το κόστος διο­δί­ων της Εγνα­τί­ας Οδού από τα 3 λεπτά ανά χιλιό­με­τρο θα αυξη­θεί στα­δια­κά σε περί­που 7,5 λεπτά ως το 2027, δηλα­δή δυό­μι­σι φορές πάνω. Παράλ­λη­λα, προ­βλέ­πε­ται μεί­ω­ση του αρχι­κού τιμή­μα­τος για τον παρα­χω­ρη­σιού­χο από 1,496 δισ. σε 1,326 δισ., δηλα­δή δωρά­κι 170 εκατ. και επι­πλέ­ον “προί­κα” 60 εκατ.

Οι αυξή­σεις φωτιά στα διό­δια θα οδη­γή­σουν με μαθη­μα­τι­κή ακρί­βεια στην αύξη­ση της κίνη­σης στο υπό­λοι­πο εθνι­κό και επαρ­χια­κό οδι­κό δίκτυο, που βρί­σκε­ται σε πλή­ρη εγκα­τά­λει­ψη, κακο­συ­ντη­ρη­μέ­νο, με ελλι­πή φωτι­σμό και σημεία – παγί­δες θανάτου.

Οι οδη­γοί, που εκτός των άλλων θα απο­λέ­σουν και την όποια έκπτω­ση είχαν σε διό­δια του τόπου κατοι­κί­ας τους, αντι­μέ­τω­ποι με την τερά­στια ακρί­βεια στα καύ­σι­μα, αλλά και συνο­λι­κά στα είδη πλα­τιάς λαϊ­κής κατα­νά­λω­σης, με οχή­μα­τα που επί­σης είναι κακο­συ­ντη­ρη­μέ­να λόγω της ανέ­χειας που βιώ­νει η λαϊ­κή οικο­γέ­νεια, θα καλού­νται πλέ­ον να “επι­λέ­γουν” ανά­με­σα στα δυσβά­στα­χτα οικο­νο­μι­κά βάρη των διο­δί­ων και τους κιν­δύ­νους της οδή­γη­σης σε δρό­μους – καρμανιόλα.

Τώρα είναι αργά για κροκοδείλια δάκρυα!

Οι τοπι­κοί βου­λευ­τές, πολι­τευ­τές, δημο­τι­κοί και περι­φε­ρεια­κοί σύμ­βου­λοι των κομ­μά­των και των παρα­τά­ξε­ων του συστή­μα­τος έχουν μεγά­λες ευθύ­νες για την σημε­ρι­νή εξέ­λι­ξη. Η “τελευ­ταία πρά­ξη του δρά­μα­τος” φέρει φαρ­διά πλα­τιά την υπο­γρα­φή τους.

Όχι μόνο για­τί ποτέ ουσια­στι­κά δεν αντι­τά­χθη­καν στην πορεία ιδιω­τι­κο­ποί­η­σης της Εγνα­τί­ας Οδού, αντί­θε­τα την στή­ρι­ζαν ανοι­χτά και με κάθε τρό­πο, αλλά και για­τί πρω­το­στά­τη­σαν στην επι­χεί­ρη­ση απο­προ­σα­να­το­λι­σμού του λαού. Κάθε φορά που οι εκλεγ­μέ­νοι με τη “Λαϊ­κή Συσπεί­ρω­ση” σύμ­βου­λοι σε Δήμους και Περι­φέ­ρεια μετέ­φε­ραν τις αγω­νί­ες του λαού για τις εξε­λί­ξεις, την αντί­θε­σή του στους νέους σταθ­μούς διο­δί­ων που ξεφύ­τρω­ναν “σαν τα μανι­τά­ρια” από τον ακρι­τι­κό Έβρο ως και την Καβά­λα, αυτοί ξεκι­νού­σαν “ανέν­δο­το αγώ­να” … για να μην εγκα­τα­στα­θούν “στο δικό μας Δήμο”, “στη δική μας Περι­φέ­ρεια”, καλ­λιερ­γού­σαν δηλα­δή τη λογι­κή “να καεί του γεί­το­να η αυλή”!

Κάθε φορά που το ΚΚΕ τους στρί­μω­χνε με ερω­τή­σεις στη βου­λή, με ανα­κοι­νώ­σεις και άλλες παρεμ­βά­σεις, αυτοί επι­χει­ρού­σαν να καθη­συ­χά­σουν το λαό της περιο­χής υπο­στη­ρί­ζο­ντας πως “αυτά που λέει το ΚΚΕ δεν είναι για τη δική μας περιο­χή, δεν πρό­κει­ται να γίνουν”.

Και κάθε φορά που τα παρα­μύ­θια τους δια­ψεύ­δο­νταν και βρί­σκο­νταν αντι­μέ­τω­ποι με την οργή του λαού και μεγά­λες κινη­το­ποι­ή­σεις, συνέ­χι­ζαν την επι­χεί­ρη­ση απο­προ­σα­να­το­λι­σμού με τα “ηλε­κτρο­νι­κά διό­δια που έρχο­νται”, με τα “ανα­λο­γι­κά διό­δια που θα είναι πιο δίκαια”, με αντι­δρά­σεις μόνο για τα πλευ­ρι­κά διό­δια και όχι τα μετω­πι­κά κ.ο.κ.

Τώρα είναι η ώρα να το πάρουμε αλλιώς

Ο λαός έχει τη δυνα­τό­τη­τα να απορ­ρί­ψει την πολι­τι­κή των κομ­μά­των που κυβέρ­νη­σαν και όσους στη­ρί­ζουν τον ίδιο αντι­λαϊ­κό δρό­μο, την πολι­τι­κή τους στην Τοπι­κή Διοί­κη­ση. Αυτή που αντι­με­τω­πί­ζει τα έργα που έχει ανά­γκη ο λαός ως κόστος και προ­κρί­νει μόνο αυτά που έχουν κέρ­δη για τους επι­χει­ρη­μα­τι­κούς ομί­λους. Είναι η πολι­τι­κή που οδή­γη­σε στο προ­δια­γε­γραμ­μέ­νο έγκλη­μα στα Τέμπη και θα οδη­γή­σει και σε νέα μικρό­τε­ρα ή μεγα­λύ­τε­ρα, αν ο λαός δεν τους “βάλει φρένο”.

Σε αγω­νι­στι­κή συμπό­ρευ­ση με το ΚΚΕ, που απο­κά­λυ­ψε τα ψέμα­τα και τα παρα­μύ­θια, που ανέ­δει­ξε τις αιτί­ες και τους υπευ­θύ­νους, που λέει την αλή­θεια στο λαό. Που μπαί­νει μπρο­στά στην οργά­νω­ση των αγώ­νων και διεκ­δι­κεί το αυτο­νό­η­το: σύγ­χρο­νο δωρε­άν και ασφα­λές οδι­κό δίκτυο!

Για να στεί­λου­με μήνυ­μα αντί­στα­σης στην πολι­τι­κή των ιδιω­τι­κο­ποι­ή­σε­ων που φορ­τώ­νει με νέα βάρη στις πλά­τες του λαού για να θησαυ­ρί­ζουν μια χού­φτα επι­χει­ρη­μα­τι­κοί όμιλοι.

Με ακό­μα πιο δυνα­τό ΚΚΕ στις ευρω­ε­κλο­γές στις 9 Ιούνη!»

Πηγή: 902

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο