Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τι λέει ο Ιερώνυμος για το νέο έμεσμα Αμβρόσιου; Θα τον ξυρίσει;

Σχο­λιά­ζει ο Ηρα­κλής Κακα­βά­νης //

Έχου­με συνη­θί­σει στα εμε­τι­κά, μισάν­θρω­πα, ρατσι­στι­κά, φασι­στι­κά κηρύγ­μα­τα του μητρο­πο­λί­τη (!) Αμβρό­σιου. Του ανθρώ­που που χαρα­κτή­ρι­σε γλυ­κιά ελπί­δα τη Χρυ­σή Αυγή. Δε μας έκα­νε καμία εντύ­πω­ση το σημε­ρι­νό αντι­κομ­μου­νι­στι­κό παρα­λή­ρη­μα, το έμε­σμα στο πρό­σω­πο του Νίκου Μπε­λο­γιάν­νη. Άλλω­στε όπως λέει και ο λαός «κου­κιά τρως, κου­κιά μαρτυράς».

Και επει­δή το πράγ­μα έχει παρα­γί­νει η ευθύ­νη να τον συμ­μα­ζέ­ψει ανή­κει στον Ιερώ­νυ­μο και στην Ιεραρ­χία. Στο τέλος δεν θα θυμό­μα­στε τις χυδαιό­τη­τες του Αμβρό­σιου, αλλά τη σιω­πή (και την κάλυ­ψη) της Εκκλησίας.

Θα θυμό­μα­στε την κάλυ­ψη του Αρχιε­πι­σκό­που σε παλαιό­τε­ρο παρα­λή­ρη­μα του Ανβρό­σιου: «Αυτά που επι­ση­μαί­νει δεν είναι λάθη, είναι ο τρό­πος με τον οποίο τα λέει και αυτό που του λένε. Αν ψάξου­με τα κεί­με­να και τα ψηλα­φί­σου­με και τα δού­με για το θέμα το κεντρι­κό που θίγει, δεν κάνει λάθος. Αλλά δεν είναι αυτός ο τρό­πος ο κατάλ­λη­λος που μπο­ρεί να ενερ­γή­σει ένας ποι­μέ­νας».

Να υπεν­θυ­μί­σου­με στον νυν Αρχιε­πί­σκο­πο ότι ο τότε Αρχιε­πί­σκο­πος Σπυ­ρί­δων είχε χαρα­κτη­ρί­σει τον Μπε­λο­γιάν­νη που πεθαί­νει για τις ιδέ­ες του χωρίς να πιστεύ­ει στη μετά θάνα­το ζωή, «ανώ­τε­ρο» σε πίστη κι από τους πρώ­τους χριστιανούς:

«Έχω συγκλο­νι­στεί από το ηθι­κό του μεγα­λείο. Το θεω­ρώ ανώ­τε­ρο και από των πρώ­των χρι­στια­νών, για­τί ο Μπε­λο­γιάν­νης δεν πιστεύ­ει ότι υπάρ­χει μέλ­λου­σα ζωή».

Αν η Εκκλη­σία δεν τον ξυρί­σει τώρα τον Αμβρό­σιο, εφε­ξής θα χρε­ώ­νε­ται κάθε έμε­σμα του «εν Χρι­στώ αδελ­φού» τους.

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο