Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τουρκία: Πέθανε ο πρώην πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ

Πέθα­νε σε ηλι­κία 73 ετών ο πρώ­ην πρω­θυ­πουρ­γός της Τουρ­κί­ας, Μεσούτ Γιλ­μάζ. Όπως μετέ­δω­σαν τα τουρ­κι­κά μέσα ενη­μέ­ρω­σης ο Γιλ­μάζ νοση­λευό­ταν σε νοσο­κο­μείο της Κων­στα­ντι­νού­πο­λης εδώ και δύο μήνες.

Σύμ­φω­να με τις ίδιες πηγές είχε υπο­βλη­θεί σε χει­ρουρ­γι­κή επέμ­βα­ση για όγκους στον πνεύ­μο­να και το κεφάλι.

Είχε γεν­νη­θεί στις 6 Νοεμ­βρί­ου του 1947 στην Κων­στα­ντι­νού­πο­λη και ήταν από­φοι­τος του Πανε­πι­στη­μί­ου της Άγκυρας

Ήταν μέλος του «Κόμ­μα­τος της Μητέ­ρας Πατρί­δας». Έγι­νε Υπουρ­γός Του­ρι­σμού στην Κυβέρ­νη­ση Οζάλ και αργό­τε­ρα απο­τέ­λε­σε τον αρχη­γό της εσω­κομ­μα­τι­κής αντι­πο­λί­τευ­σης προς το νέο Πρω­θυ­πουρ­γό Γιλ­ντι­ρίμ Ακμπουλούτ.

Το 1991 κατά­φε­ρε να εκλε­γεί από Συνέ­δριο του κόμ­μα­τος αρχη­γός και ως εκ τού­του Πρω­θυ­πουρ­γός της χώρας, καθώς το κόμ­μα του είχε την πλειο­ψη­φία στη Βου­λή. Παρέ­μει­νε για λίγο Πρω­θυ­πουρ­γός. Ξανα­έ­γι­νε το 1996 και ξανά την περί­ο­δο 1997–1999. Από το 1999 ως το 2002 ήταν ανα­πλη­ρω­τής Πρω­θυ­πουρ­γός στην Κυβέρ­νη­ση Ετζεβίτ.

Στις εκλο­γές του Νοεμ­βρί­ου του 2002 το κόμ­μα του απέ­τυ­χε να μπει στη Βου­λή και ο ίδιος δήλω­σε ότι απο­σύ­ρε­ται από την πολι­τι­κή. Τον Αύγου­στο του 2006 όμως επα­να­δρα­στη­ριο­ποι­ή­θη­κε και προ­σπά­θη­σε να ξανα­μπεί στην κεντρι­κή πολι­τι­κή σκη­νή της χώρας.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο